Hop til indhold

Er kooikeren noget for os?


Kathjar
 Share

Recommended Posts

Jeg har meget længe gået med det ønske at få en hund, men da det ikke har passet ind i min families hverdag, og da mine forældre ikke har syntes det var en god ide at have endnu et familiemedlem at skulle indordne sig efter, er det aldrig blevet til noget. Det har derfor altid mest været en drøm som har lagt langt ude i fremtiden for mig, men nu er det pludselig gået op for mig at det måske kan lade sig gøre til næste efterår!

Derfor har jeg været ved at kigge på en del forskellige racer (det er vel aldrig for tidligt selvom der er næsten 1 ½ år til:blink:) og jeg er simpelthen faldet for kooikeren da jeg stødte på den på nettet for ca. et ½ år siden. Derfor vil jeg meget gerne høre om i der kender racen på nærmeste hold tror det er realistisk at kooikeren og jeg kan komme til at trives sammen?

Facts om mig:

Til den tid jeg skal have hund er jeg 22 og begyndt på en uddannelse. Jeg bliver færdig som student nu her, og skal arbejde/rejse det næste år, men har endnu ikke besluttet mig for hvad jeg skal læse til næste sommer.

Jeg regner stærkt med at min kæreste og jeg flytter sammen i en lille bolig, men det er et krav fra min side at der skal være i hvert fald en lille have. Ellers skal vi simpelthen ikke have hund!

Som sagt bliver det både min og kærestens hund, men jeg tror primært det bliver mig der står for træningen af den, da hunden kommer til at være min hobby, mens hans er fodbold;) Selvfølgelig bliver det ikke sådan at det kun er min hund og at det kun er mig der opdrager den, men mere at det højest sansynligt bliver mig der kommer til at gå til træning med den og sådan.

Vi har ikke selv haft hund, men jeg har altid elsket at lege, nusse og gå tur med hunde vi har kendt. Jeg har desuden været barnepige i flere familier med hunde og har været aupair i et år hvor de havde hund som jeg også var med i pasningen af. Jeg ved godt at jeg for mange kommer til at virke som meget uerfaren, hvilket jeg på mange måder også er, men jeg har altid fået at vide at jeg har et godt tag på hunde, og jeg har desuden efterhånden læst mig til en hel del ting. Det vil selvfølgelig være urealistisk at tænke at jeg derfor ikke skal tælles som førstegangs ejer. Min kæreste har heller ikke stået med ansvaret for en hund eller haft en i familien.

Selv om det ikke er relevant de første år, skal det også regnes med at vi nok regner med at få børn en gang om 5-7 år eller noget i den stil og at vi også får fuldtidsjob begge to en gang når vi er færdige med vores uddannelser.

 

Ønsker til en hund:

Jeg vil meget gerne have en intelligent hund, som er lærevillig og som synes det er sjovt med nye udfordringer. Jeg vil elske at gå til hundetræning med hunden og har kig på agility eller lignende, men vigtigst af alt er at det er noget både hunden og jeg synes er sjovt.

Selv om alle hunde gør, fortrækker jeg en race som ikke farer op og gør af alt og alle, især fordi vi sikkert kommer til at bo lige op af naboer og lignende.

Med hensyn til motion og aktivering er det svært for mig at sige på nuværende tidspunkt hvor meget tid vi får til det. Jeg har set flere som siger at de har fin tid til hunden ved siden af studierne, men jeg tror det bliver svært at sige inden vi står i det. Senere kommer der jo også børn og job som også skal passes. Det eneste jeg kan sige på nuværende tidspunkt er derfor at jeg ved jeg vil prioritere hunden højt.

Derudover er jeg faldet fuldstændig for kooikerens udseende. Det eneste jeg kan være lidt bekymret for er om jeg synes den bliver for lille. Derfor her jeg også kigget lidt på Nova Scotia duck tolling retrieveren, som jeg synes minder lidt om kooikeren, men som samtidig er lidt højere, men jeg kan stadig klart bedst lide kooikerens aftegninger o.l. Selvfølgelig ved jeg at det er for dumt at vælge hunden ud fra udseendet, og jeg mener bestemt heller ikke det er udelukkende derfor jeg er faldet for kooikeren!

 

Det skal siges at jeg endnu ikke har mødt en kooiker, og det skal jeg helt sikkert inden jeg beslutter mig, ligesom boligforholdende og tiden også skal ligge mere fast inden vi beslutter os! Jeg ville bare gerne lige høre jer om i synes kooikeren kunne passe til mig, eller om jeg bare skal lade være med at sukke mere efter den og finde en anden race.

Sig endelig til hvis der er forhold jeg har glemt at fortælle om:-D På forhånd mange tak for hjælpen!

Mange hilsner Kathrine:-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg er førstegangsejer og har en dejlig kooikerhan på ca. halvandet år. Om det er en hund for jer, har jeg svært ved at sige, men prøv at tage kontakt til kooiker klubben. De har besøgsfamilier, hvor man kan komme ud og hilse på kooikere, så kan I jo se om det er noget for jer :-D

 

I skal bare være meget opmærksomme på, at kooikeren, desværre, har tendens til eget kønsagression. Kender efterhånden en del hanner, som ikke kan li' andre hanhunde og en del tæver, som er meget skrappe overfor andre hunde. Min egen er ingen undtagelse, men vi arbejder hårdt på at få det til at blive bedre.

 

Kooikeren er en dejlig hund, men der er desværre problemer i racen, som man skal være opmærksom på.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja jeg har set der er en besøgsfamilie ikke så langt fra os, så der skal vi helt sikkert ud på et tidspunkt:-)

Jeg vidste godt at der kunne være problemer med egetkønsaggression, men jeg vidste ikke det var så generelt som du beskriver det.. Er det noget man eventuelt kan undgå eller formindske ved at sørge for at få hvalpe et sted fra hvor der ikke er den slags problemer med forældrene? Altså er det noget der ligger i generne? Eller kan det tænkes at det er noget der kan forhindres hvis både ejer og opdrætter lægger megen vægt på dette i socialiseringen?

Er der andre specielle træk/sygdomme man skal være opmærksom på hos forældrene til hvalpene hos racen?

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Syfongse

Ida og Pajko var faktisk mine besøgs-venner inden jeg fik kooiker ^^

Min kooiker er nu 1 år gammel (:mrgreen:) og jeg har endnu ikke oplevet nogen form for egetkønsagression.. Arnold elsker alle, ubetinget.. hvilket også er lidt besværligt en gang i mellem :P Jeg oplevede allerede da jeg besøgte kennelen, at både mor og far-hundene var meget opsøgende og glade for at snakke og ikke så tilbageholdende som kooikere nogle gang ekan være over for fremmede mennesker. så se først og fremmest på forældre-hundenes humør og sind!

 

kooikeren er også min første hund og jeg må sige at det har været MEGET lettere end jeg troede, men jeg skal ikke kunne sige om jeg bare har været heldig og fået en ret afbalanceret og mildsindet hund.

 

jeg stod faktisk i næsten samme situation som dig da jeg fik arnold ^^ Var studerende, 22 år, lige flyttet i lækker lejlighed med stor have, tæt på skov og strand, regner med at flytte sammen med kæresten snart, og det er vores fælles hund, selv om det mest er min, fordi jeg betaler og står for hundetræning m.m.

jeg synes det har været nemt at finde tid ved siden af studierne, for jeg har kun haft gennemsnitligt 4 timer på Uni om dagen. Det er snarere det sociale samvær med vennerne der bliver kortet ned på, fordi man ikke kan være væk hele aftenen eller hele dagen, men skal hjem og holde sin hund med selskab og sørge for at han ikke er ensom. Men det hjælper en hel del på pengepungen, for der bliver sparet en masse penge på sene byture og lignende :5up:

 

kooikeren ER intelligent og vil gerne lære (arnold har dog ret kortvarig koncentrations-evne ^^) og bliver også brugt til agility på grund af dens fart (den kan løbe som lynet!)

jeg synes ikke Arnold kræver SUPER meget motion; ½-1 time om morgenen og så igennår jeg kommer hjem ved 15-tiden. nogle gange tager vi en ekstra god tur til skov eller strand på 1½-2 timer, men der går jo lige lidt tid før hunden er gammel nok til at gå så langt!

jeg er lige så stille begyndt at træne løbeture med ham, men han er ikke heeelt gammel nok endnu, men det er helt sikkert noget jeg vil bruge.

 

jeg kiggede faktisk også på nova scotia duck tolling retriever dengang jeg skulle vælge ^^ Men valgte alligevel kooikeren, bl.a. på grund af størrelsen. Den varierer meget, skal det siges. har legekammerater fra et andet kuld som i hvert fald vejer 5 kg mere end arnold og de er altså lige gamle! så igen, se på forældrenes størrelse og forhør dig evt. om hvad avler regner med at størrelsen på hvalpene bliver, det har de tit gjort sig tanker om, for de skal jo holde en vis race-standard.

 

hvad angår sygdomme, så udspørg endelig en evt. avler du kommer på besøg hos. Jeg fik et længere foredrag om kooikerens arvelige sygdomme da jeg spurgte :P Der er bl.a. noget med at de kan have lettere ved at deres knogler i benene smutter af led, men det er oftest noget der smutter tilbage igen med det samme; det er bare ubehageligt når det sker. men det er langt fra alle kooikere, det er jo noget man må snakke med avler om, om de har taget hensyn til :)

 

puha, det var en længere smøre, håber det kunne bruges :)

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst mk101

Du får et hurtigt svar fra mig, men håber det kan bruges alligevel.

 

Min første hund blev også anskaffet mens jeg var studerende og da jeg var 21 år gammel. Ærligt talt kan jeg ikke se et mere belejligt tidspunkt for at få hund. Naturligvis afhængigt af hvor langt du har til uddannelsessted. Det er lidt småt med penge, men det er et spørgsmål om at prioritere.

 

Jeg føler ikke jeg er gået glip af noget ved at have hund. Tværtimod. Hunden var med til mange ting og blev som følge deraf vældig godt socialiseret. Jeg kom stadig i byen, fik sendt hunden til dyrlæge når den behøvede det, gik til træning og fik købt nyt tøj.

 

Personligt er jeg jo ikke for vild med kooikeren - til trods for jeg møder mange fine eksemplarer. Men i mine øjne skal man virkelig se sig godt for, når man køber den race. Den har opnået en helt sindssyg popularitet i løbet af de seneste fem år. Og sådan en popularitet er altid dyrt købt for en race. Skønt man som køber gør hvad man kan, skal man virkelig sætte sig godt ind i linjer for at købe noget ordentligt. For selv store og kendte opdrættere kan blive fristet af at lave hvalpe, når man har hvalpekøbere stående i kø i en sådan grad, at det er svært at følge med efterspørgslen.

 

Alternativt kunne du overveje at kigge på en welsh springer. Hvis du vil have noget med lidt mere størrelse, men stadig i samme boldgade når det gælder udseende.

 

Forresten: ingen grund til at skulle have have for at have hund.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Syfongse
Forresten: ingen grund til at skulle have have for at have hund.

 

:5up:

 

har ikke selv have, bor på en hævet stueetage, men har stor fælles have bagved, som deles med mange andre bygninger. Vi bruger den faktisk sjældent, fordi der altid er så mange børn der leger derude, men så længe man har nogle lækre steder at tage sin hund med hen, så går det nok :)

 

jeg har heller ikke oplevet at det har strammet på budgettet at have hund, sjovt nok.. troede virkelig jeg skulle leve af spaghetti med ketchup, men.. det går faktisk ret godt! :P

 

jeg trækker også min hund med til så mange arrangementer med vennerne som han kan komme til; grill, hygge i parken, what ever :P

Link til indlæg
Del på andre sites

Tusinde tak for jeres svar! Alt kan bruges:-D

Jeg ved at det for mange slet ikke er et must at have have, men jeg tror bare jeg har sat det som et kriterium i mit hovede, så jeg tror virkelig jeg skal finde en lækker og billig lejlighed for at vælge den frem for en man bare en lille have:blink: Jeg kan bare se for mig hvor meget jeg vil nyde at kunne lade hunden gå frit ind og ud i indhegnet have uden at skulle tænke for meget på om den kunne finde på at stikke af og sådan.. Og muligheden for at lade den gå fodersøg i haven mens vi spiser morgenmad vil jeg helt sikkert også synes var lækkert:-D Ikke at en have skal komme til at betyde at der kan skæres ned på gåture og sådan, men jeg synes det må give noget mere frihed:-)

Det lyder lækkert at der er andre der har kunnet få det til at fungere i en lignende situation!

Jeg vil helt sikkert forsøge at have hunden med hvor jeg kan, og jeg er ikke typen der bryder mig om at gå i byen og sådan, så det skulle ikke bliver noget problem. Det største problem bliver nok med familiebesøg, for selv om jeg tror jeg kan overtale mine forældre til at må tage den med her hjem, så er jeg overbevist om at det ikke vil falde i god jord hos svigerforældrene at skulle have hunden med. Måske kan den få lov til at ligge i gangen, hvor der er klinker på gulvet hvis den er meget sød, men ellers må vi finde en anden løsning!:-) Det bliver også lidt besværligt af at min kærestes tante, som de har en del med at gøre, vist er ret allergisk, men så må vi finde en anden form for pasning når vi skal være sammen med dem. Lidt en skam da deres tre drenge SÅ gerne vil have et kæledyr, og faktisk har overvejet at bytte mor ud med en hund:blink:Min kæreste mener så heller ikke at man kan tillade sig at tage sin hund med på besøg alle mulige steder, hvilket jeg sagtens kan følge ham i, men han mener så også at hunden sagtens kan være alene hjemme en hel dag når vi skal på besøg:roll: Der er vist et par ting jeg skal have banket ind i hovedet på ham inden der skal en hund i vores hjem:-)

Jeg har hørt flere steder at man skal være påpasselig med hvor man får hvalpen fra, og jeg vil i hvert fald også som minimum mene at kennelen skal være medlem af DKC og allerhelst at de har gennemgået DKK's opdrætteruddannelse. Så kan man vel sortere de værste fra kan jeg tænke mig.. Men jeg vil helt klart forsøge at være kritisk når jeg skal finde ud af hvor jeg skal have hunden fra:-)

Skriv endelig en masse mere hvis der falder jer noget ind! Jeg suger til mig:-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Lige et par spørgsmål til:-)

Hvis i bruger sele til jeres kooiker, hvilken sele bruger i så?

Hvor tung kan en snor være til sådan en lille hund?

Hvilken størrelse kurv/seng skal en udvokset kooiker have?

Er det en race hvor der er specielle adfærdsforskelle mellem tæver og hanhunde?

Hvis i anskaffede jer hunden mens i studerede, hvornår gjorde i det så? Det bliver jo anbefalet at man har mindst 2 ugers ferie i forbindelse med at hvalpen kommer hjem, så med mindre man skal tage fri fra studiet skal det jo være i sommerferien eller vinterferien, men hvordan gjorde i?

Det var bare lige en lille smule:blink: Undskyld de lange indlæg, men tusinde tak fordi i har gidet læse dem igennem:-D Jeg er nok ikke til at stoppe når først jeg kommer i gang:blink:

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Syfongse
Lige et par spørgsmål til:-)

Hvis i bruger sele til jeres kooiker, hvilken sele bruger i så?

Jeg startede med en katte-sele da han var hvalp ^^ ikke helt optimalt, men de vokser jo så hurtigt at det næsten ikke giver mening at købe andet en en midlertidig hvalpesele e.l. Men nu har jeg en anden sele, som ikke er super god, så jeg ønsker mig en Julius K9, de er rigtig populære og rigtig gode, synes jeg :)

Hvor tung kan en snor være til sådan en lille hund?

til den lille hvalp: igen, en katte/hvalpesnor som for det meste følger med når man køber hvalpesele. til min 1 årige kooiker har jeg en almindelig, lidt over 2 meter lang nylonsnor, 1½ bred ca, med forskellige koblings-muligheder (kort/mellem/lang). karabinhagen irriterer ham lidt når han går bagerst og får den lidt i baghovedet, så han sænker altid hovedet. men jeg har lige (igår) købt en 7 meters flex-snor, som jo ikke vejer noget som helst, så håber det blir bedre! Men start ikke med en flex.snor, lær først hunden at gå med en "rigtig" snor ;-)

Hvilken størrelse kurv/seng skal en udvokset kooiker have?

Arnold har fået en plastic-kurv til ca 200kr.. det er sådan en god mellem-størrelse. generelt er det jo fint så længe kurven er for stor og ikke for lille, men syne sjeg har fundet en der passer meget godt. kan ikke lige give dig de prøcise mål desværre :-)

Er det en race hvor der er specielle adfærdsforskelle mellem tæver og hanhunde?

dunno :P

Hvis i anskaffede jer hunden mens i studerede, hvornår gjorde i det så? Det bliver jo anbefalet at man har mindst 2 ugers ferie i forbindelse med at hvalpen kommer hjem, så med mindre man skal tage fri fra studiet skal det jo være i sommerferien eller vinterferien, men hvordan gjorde i?

jeg kunne ikke få Arnold tidligere end 20. august, så jeg havde 1½ uges ferie til at være hos ham, men til gengæld startede mit semester med sølle 2 timer om dagen, gennemsnitligt, så det gik lige og hunden lærte at være alene, lidt tid ad gangen. man skal helt klart have et par uger, for det er også en omvæltning af ens egne vaner og dagsrytme!

 

Det var bare lige en lille smule:blink: Undskyld de lange indlæg, men tusinde tak fordi i har gidet læse dem igennem:-D Jeg er nok ikke til at stoppe når først jeg kommer i gang:blink:

 

Håber det kunne bruges :)

Link til indlæg
Del på andre sites

Ej hvor pudsigt, har aldrig hørt om denne race før, og læste faktisk kun emnet fordi jeg elsker at hollænder siger "kleine hondje" om alle deres små hunde..

 

Hund oversættes bare=Hond, men på hollandsk sætter man je (eller tje) efter noget når det er småt f.eks. er høne kip, og en kylling er kippetje, og et hus er huis, men vores hus er lille så det er et "klein huisje"...

 

Nå.. Men jeg blev da glad da jeg læste og kunne forstå hvad hunden er på dansk :lol: Så er mit hollandske da ikke helt så ringe!

 

Held og lykke med den!

Link til indlæg
Del på andre sites

Så kan jeg måske starte med de par kaninseler jeg har til at ligge:-D Jeg tror godt jeg kunne gå hen og forelske mig i nogle ret dyre seler når hunden først er udvokset:roll:

Jeg har nemlig læst mange steder det der med at kurven ikke skal være for stor og ikke for lille, men det er jo nemt nok at sige. Det svære er så bare at finde den i de rigtige mål:blink:

Men altså jeg skal jo slet ikke tænke på alt det endnu!:blink:

Og selvfølgelig kan det bruges! Det kan alt:-D

 

Til Shii:

Fedt også lige at få det med:-) Så kan du vel ikke fortælle hvordan kooiker skal udtales?:blink: Det er egentlig utroligt at jeg nu har kendt racen så lang tid på skrift, men endnu ikke ved hvordan det udtales:stupid: Der er vel ikke andet for end at jeg må tage mig sammen og finde et levende eksemplar med ejer:blink:

Link til indlæg
Del på andre sites

  • 1 year later...
Gæst PeterS
Så kan jeg måske starte med de par kaninseler jeg har til at ligge:-D Jeg tror godt jeg kunne gå hen og forelske mig i nogle ret dyre seler når hunden først er udvokset:roll:

Jeg har nemlig læst mange steder det der med at kurven ikke skal være for stor og ikke for lille, men det er jo nemt nok at sige. Det svære er så bare at finde den i de rigtige mål:blink:

Men altså jeg skal jo slet ikke tænke på alt det endnu!:blink:

Og selvfølgelig kan det bruges! Det kan alt:-D

 

Til Shii:

Fedt også lige at få det med:-) Så kan du vel ikke fortælle hvordan kooiker skal udtales?:blink: Det er egentlig utroligt at jeg nu har kendt racen så lang tid på skrift, men endnu ikke ved hvordan det udtales:stupid: Der er vel ikke andet for end at jeg må tage mig sammen og finde et levende eksemplar med ejer:blink:

 

Du er velkommen til at kigge forbi Lyngby og se og lege med vores Kooiker Buddy :-)

Du siger bare til

 

Peter

Link til indlæg
Del på andre sites

Det ville jeg gerne! Men det bliver nok lidt svært, da jeg bor i Nordjylland. Ellers mange tak!

Jeg har selvfølgelig noget familie i Lyngby, så det kunne jo være det kunne komme til at passe en gang :-D

Jeg må nok bare tage mig sammen til at få kontaktet en kooikerejer i nærheden når jeg kommer tilbage til DK igen og så få fundet ud af om det virkelig er drømmeracen, som jeg har bildt mig selv ind det er :blink:

Og så er det jo også spørgsmålet om hvornår hunden skal anskaffes.. Der er mange spørgsmål der skal tages stilling til med det her hunde-halløj :-D

 

Men tusinde tak!

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...