Hop til indhold

Lopper og skovflåter - Her er løsningen...


Gæst FOOopa
 Share

Recommended Posts

Langt de fleste hundeejere har på et eller andet tidspunkt måtte kæmpe med lopper, og nogle også skovflåter, på sin hund. Begge insekter er til stor gene for både ejere og hund, og i denne artikel kan du få lidt baggrundsviden om hvad lopper og tæger er, og hvordan man bekæmper og forebygger dem.

Det første jeg vil tage fat på, er lopper. Langt de fleste hundeejere har som sagt prøvet, at deres hund har fået lopper. Det klør og kradser, og hundens bagben bliver ved med at kradse igen.

Det sjove er, at det faktisk er meget unormalt, at hundens lopper er såkaldte hundelopper. I langt de fleste tilfælde er loppearten de såkaldte kattelopper. Forskellen på de to loppearter er, at katteloppen er langt mere udbredt ift. Antallet af lopper og lagte æg, og er også mere harmløs. Hundelopper til gengæld, som er dem jeg vil beskrive her, er sværere at få bugt med, og det er meget vigtigt at behandle dem, da de ellers kan formere sig meget hurtigt. Samtidig er alle lopper mellemvært for bændelormen, der kan give maveproblemer for hunden.

Hundeloppen er ofte en smule større end katteloppen, ca. 1,5-3,5 mm, og kan nogle gange ses med det blotte øje. Hundeloppen lægger færre æg end katteloppen, kun ca. 15 æg om dagen - men til gengæld er de mere resistente.

Hundeloppens livscyklus er nogenlunde lig katteloppens. Den starter som et æg, der dernæst udvikler sig til en larve, der efter et ophold i en puppe bliver til en voksen loppe. Livslængden for en gennemsnitlig hundeloppe er ca. 3 uger - men de kan være i puppetilstand i op til et år.

Behandlingen af hundelopper er meget besværlig. Man skal have ram på både æg og levende lopper, og denne kombination er ofte ret svær. Det kræver medicin til at få slået de levende lopper ihjel, og man skal også bruge en loppekam til at få fat i æggene i yderpelsen.

For at forebygge hundelopper, er det vigtigt at støvsuge i hundens omgivelser ofte, og behandle med insektudviklingshæmmende medicin i en halvårlig periode fra juli til december.

Hundelopper er altså sværere at behandle end kattelopper. Men der er dog hjælp at hente, og de er ikke umulige at få has på.

Et andet insektproblem, som mange hundeejere har erfaring med, er skovflåter. Små, edderkoppelignende insekter, der lever af at suge blod fra sin vært - i dette tilfælde hunden. Det er meget vigtigt at få fjernet skovflåter så hurtigt som muligt, da de kan bære rundt på en række forskellige sygdomme, såsom borreliosis og erlichiosis, der begge to er alvorlige infektionssygdomme, der kan udvikle sig til potentielt livstruende sygdomme for både mennesker og hunde.

Skovflåten er meget svær at tage fejl af. Den bider sig fast i overhuden, og suger blod til sig. Den kan ofte genkendes som en lille, ærtelignende knop på hunden. Behandlingen af en skovflåt består i at fjerne den. Det gøres nemmest ved, at bruge en såkaldt "flåtpincet", der kan gå ned og få fat om både krop og hoved. Du må endelig ikke dreje flåten, da den så kan finde på at tømme mavesækken, og det er dér sygdommene befinder.

Det er desværre næsten umuligt at forebygge skovflåteangreb. Der findes nogle produkter der kan købes hos dyrlægen og dyrehandlerne, men de har en begrænset effekt. Gør det derfor til en vane at tjekke din hund efter for skovflåter. Gerne ca. en gang om ugen, hvis du går tur i skoven ofte.

 

Tilbehr til Dyr » Loppe og flt behandling

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...