Hop til indhold

Hvalp stresser og går i destruktions-mode!


mixpuppy
 Share

Recommended Posts

Hej alle hundeejere!

 

Vi har lige fået vores lille hvalp hjem i fredags. Hun er en pragtfuld lille hund - border collie blanding, så der er gang i hende!

 

Vi har været hos hende hele weekenden og sørger for de næste uger at være hjemme det meste af tiden (de få timer, der ikke er nogen, hjælper min søster til med at passe :hjerte:).

 

Hun er SUPER smart- virkelig, virkelig kvik og lærer på rekordtid! Vi leger med hende, kæler med hende, træner med hende, og det går faktisk fint alt sammen.

 

MEN. Hun får nogle flip, hvor hun simpelthen drøner rundt og forsøger at æde alt på sin vej. Jeg mener virkelig alt. Jeg føler, jeg skal holde øje med hende hvert sekund i tilfælde af hun får et af disse flip, ellers æder hun panelerne, sofaen, skoene, radiatorrørene, knasterne i gulvet - you name it. En del af tiden er hun rolig og går nysgerrigt rundt, snuser til tingene og lægger evt. kortvarigt tænderne omkring dem, for så at slippe og gå videre, hvilket er helt fint og sund adfærd. Men de hersens flip virker enormt stressprægede. Jeg har observeret, at de værste flip relaterer sig til, når hun lige har fået en masse indtryk - fx gåtur (hun er ikke så glad for snoren og yderst opmærksom på sine omgivelser udendørs), køretur, mennesker, der kommer forbi og siger hej osv. I dag var vi til hvalpetræning hvilket hun klarede super flot, men siden vi kom hjem har hun løbet rundt, bidt i alt, kradset og gravet i tæpper. Hun søger ind under sofaen; her ligger hun så og bider i sofaens underside.

 

Jeg tænker, at hun kan være overstimuleret. Mit spørgsmål er, hvordan jeg håndterer dette bedst. Hvordan jeg bedst får hende ned i gear. Som sagt har jeg kun haft hende siden fredag, men tænker det kan være en tendens, som jeg skal være opmærksom på. For når jeg tænker over det, er jeg også så opsat på at hun skal være tryg, glad, have det sjovt, stimuleres og ikke føle sig alene, at jeg hele tiden er der med "tilbud" til hende.

 

Hvad tænker I om situationen? Tror I evt. det går over af sig selv, eller kan I komme med gode råd/noget, jeg gør forkert?

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu er jeg langt fra hyrdehunde-person, men indtil eksperterne kommer på banen, kan jeg da starte med at berolige dig med at hvalpe-flip er helt normale - for alle racer. Man bliver nok nødt til at acceptere at der kommer en "ulvetime" mindst en gang dagligt det første år eller længere. Min tilgang til det er at grine, for sådan en vildbasse er da sjov :mrgreen: Men de skal selvfølgelig ikke have lov til at lave noget, der kan være til skade for dem selv, f.eks. tygge i ledninger.

 

Jeg tror du kan have meget ret i at din hvalp kan være overstimuleret. Mange hundeejere har meget travlt med at begynde at træne hvalpen så tidligt som muligt. Jeg foretrækker selv at fokusere på at opbygge et tillidsfuldt forhold inden vi går i gang med arbejdet. Jeg træner kun indkald med hvalpen. Resten af tiden går med at opbygge gode vaner og tillid.

 

Du kan f.eks. øve nogle mere stille lege med din hvalp. Hos os har vi "sofalege", som f.eks. handler om at gemme tøjdyr, blive nusset på maven og gnave lidt i mors fingre. Man skal huske at belønne ro. De fleste belønner kun hunden når den er aktiv - sådan får man en hyperaktiv hund. Hvis hvalpen belønnes med ros og kontakt når den er afslappet, bliver det nemmere at få den til at falde til ro når man har brug for det.

Link til indlæg
Del på andre sites

Velkommen til :-D

 

Hvis du mener, adfærden hænger sammen med overstimulering, og det tror jeg, du har ret i, kan du forebygge dette ved at afkorte de aktiviteter hun kører op af.

Hun lyder som en sensitiv hvalp og det skal du tage alvorligt.

Denne "efter stress" har en vigtig besked til dig om din hvalps tolerance for stimulering.

 

Du kan i situationen tage hende på skødet og give hende en tyggepind, men det er min erfaring at (især) visse hundetyper kommer bedst af med stressreaktionen gennem fysisk aktivitet.

Pt. har jeg en border hvalp i pasning og når han har oplevet noget, som er for meget, kan vi løbe det væk. Andre hunde falder ned ved at bruge næsen og spise, men adrenalinet kræver aktivitet og derfor er dette som regel den bedste kur, hvad din hvalp da også har fundet ud af :-D

 

Din primære opgave er ikke at overbelaste hende med indtryk. Som jeg læser din hvalp ville jeg holde igen med træningsøvelser og lægge mere vægt på bare at lade hende være hvalp - opleve verden omkring sig, lege med andre hvalpe og så tage til træning den ene gang om ugen og trække hende ud af træningen til hvil flere gange.

 

Mht. gåture så kan du lade hende have line på hjemme, så hun vænner sig til den og lad så turene blive mere sanseture end egentlige gåture. En lille hvalp får langt mere ud af at opholde sig et sted og iagttage hvad der sker omkring den end at gå samtidig med at den skal observere hvordan verden hænger sammen.

Prøv at tænke på at det at gå i line er en ting hvalpen skal forholde sig til, du er en anden faktor, miljøet en tredje og andre hunde/mennesker/dyr en fjerde og det er meget for en sensitiv hvalp.

 

Giver det mening?

Link til indlæg
Del på andre sites

Sikke nogle dejligt brugbare svar! Tusind tak!

 

Ninjamor: Jeg har på fornemmelsen, at yderligere motion(=mere ophidselse) gør det værre. For at tage 1. gangs-hundetræningen i går som eksempel: Vi skulle ud til vejen, tage bussen, gå på trafikeret vej hen til træningsplads og træne en hel time, for til sidst at tage bussen hjem igen. Det er MEGET at klare for så lille en hvalp, og jeg fortryder egentlig lidt, at vi er gået i gang så hurtigt med træning (men det blev jeg rådet til af alle). Da hun kom hjem gik hun i destruktionsmode, spurtede rundt og til sidst krøb hun ind under sofaen og gik omkuld. Jeg tænkte, det var synd, hun var krøbet derind og at hun nok var bange, kaldte hende ud efter 1/2 time, hvorpå hun gik i destruktionsmode igen og var det i yderligere 4 timer inden hun faldt i søvn. Skulle selvfølgelig have ladet hende være (hun havde selv fundet en måde at koble fra ved at ligge i mørket under sofaen), men man kommer jo desværre til at fejlvurdere - så ved jeg det til næste gang. Men alle de indtryk + 4 timers efterfølgende vågenhed tænker jeg ikke kan være godt.

Hvalpeflip er helt fint for mig, men det virker decideret som om hun er ubehageligt til mode, og derfor vil jeg gerne undgå lige netop disse flip.

Ninjamor, tror du, det fortsætter og hun er sådan som hund, eller tror du, det bare er relateret til, hvor ung hun er og hun får nemmere ved at håndtere indtryk med tiden? Ved godt det sikkert er svært at svare på, men vil meget gerne høre om erfaringer fra andre, der har haft samme type hvalp.

 

Det næste stykke tid har jeg aftalt med kæresten, at hun skal have frikvarter og "kedelig-tid" fra os, hvor hun får lov at være på egen hånd uden at skulle tage stilling til, at vi måske står og kræver noget af hende (leg, kæleri) om lidt. Og så skal hun have stabilitet og ro uden at blive hevet med til alt - uf, det er altså svært det med at få hvalp, da det netop er det, man tror man skal gøre, men så står man med en hund, der ikke reagerer efter bogen. Hjælper ikke at jeg oveni er sådan en bekymret hvalpemor, der gerne vil gøre det hele perfekt i første omgang :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Vi har også det problem, at man simpelthen ikke mærker på hende, hun ikke kan kapere så meget i situationen. Tror hun er meget arbejdsivrig og noget af en pleaser. Hun gør alt, hvad vi forlanger, og man mærker ikke, at man har forlangt for meget førend man kommer hjem og hun så først reagerer på det dér.

Vores hundetræner sagde, hun har et usædvanligt gåpåmod og kølighed overfor voldsomme situationer ift. hendes alder. Åbenbart lader hun sig selv håndtere mere end hun reelt kan kapere?

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg går udfra at hvalpen er ca 8 uger - Jeg synes det er helt vildt hvad du byder hvalpen af aktiviteter. De første 14 dage skal der jo ikke ske noget videre. Lidt hygge hjemme, lidt pjat i haven - mindst muligt ville jeg sige. Og ja, så kan de tage et hvalpe flip, men mine gør det nu mest de første par måneder - og og bestemt ikke til de er et hel år.

 

Jeg ville mindske aktivitets niveauet betydeligt og erstatte aktivitet med at træne - eller ikke træne bare søge ro.

 

Ro på! Prøv at lade den helt være. Ros den for at være kedelig. lad den sove, lege lidt (kunne også være meget lidt træning i kontakt) og æde. Det er det livet handler om i den alder.

 

Og så ganske langsom igang med socialisering når i kender hinanden (efter 14 dage) og der er ro på. En lille tur ud af huset/grunden hver anden dag højest - og ikke halve og hele dage , hvis det kan undgås

Link til indlæg
Del på andre sites

Sikke nogle dejligt brugbare svar! Tusind tak!

 

Ninjamor: Jeg har på fornemmelsen, at yderligere motion(=mere ophidselse) gør det værre.

 

 

Jeg har formuleret mig forkert. Jeg mener ikke, at du skal motionere/aktivere din hvalp mere, men at hun i en overopkørt situation, hvis den opstår igen, kan komme af med stressen vha. aktivitet i kort tid. Hvis du tvinger hende i ro, skal kroppen kæmpe med at slippe af med opkørtheden. Aktivitet er den ventil "dampen" slipper ud af.

Efter aktiviteten kan hun sikkert blive rolig igen efter lidt søg efter godbidder.

 

 

For at tage 1. gangs-hundetræningen i går som eksempel: Vi skulle ud til vejen, tage bussen, gå på trafikeret vej hen til træningsplads og træne en hel time, for til sidst at tage bussen hjem igen. Det er MEGET at klare for så lille en hvalp, og jeg fortryder egentlig lidt, at vi er gået i gang så hurtigt med træning (men det blev jeg rådet til af alle).

 

Mentalt har det været alt for meget

 

Da hun kom hjem gik hun i destruktionsmode, spurtede rundt og til sidst krøb hun ind under sofaen og gik omkuld. Jeg tænkte, det var synd, hun var krøbet derind og at hun nok var bange, kaldte hende ud efter 1/2 time, hvorpå hun gik i destruktionsmode igen og var det i yderligere 4 timer inden hun faldt i søvn. Skulle selvfølgelig have ladet hende være (hun havde selv fundet en måde at koble fra ved at ligge i mørket under sofaen), men man kommer jo desværre til at fejlvurdere - så ved jeg det til næste gang. Men alle de indtryk + 4 timers efterfølgende vågenhed tænker jeg ikke kan være godt.

Hvalpeflip er helt fint for mig, men det virker decideret som om hun er ubehageligt til mode, og derfor vil jeg gerne undgå lige netop disse flip.

 

Ja, hvalpeflip er noget helt andet, det er overskudsenergi og livsglæde som skal ud, hvorimod din hvalp har været overbelastet

 

Ninjamor, tror du, det fortsætter og hun er sådan som hund, eller tror du, det bare er relateret til, hvor ung hun er og hun får nemmere ved at håndtere indtryk med tiden? Ved godt det sikkert er svært at svare på, men vil meget gerne høre om erfaringer fra andre, der har haft samme type hvalp.

 

Min erfaring er: Giv tid. Giv hende tid til at konsumere indtrykkene i fred og ro uden også at skulle noget andet f.eks., gå pænt i line samtidig.

Hvalpen jeg har nu skulle bruge knap et par uger hjemme og med meget lokale småture før han gik på ukendt territorium uden at ligne en som ventede at få tæsk.

Han var så væsentligt ældre end din hvalp, men på mange måder bedre rustet. Nu møder han nyt med højt holdt viftende hale. Havde jeg presset ham var vi ikke nået dertil, allerede.

Byd hende ikke flere ukendte "farlige" ting på en gang, men lad hende vænne sig til noget før hun præsenteres for noget andet.

Dit måleinstrument er hendes søvn, hvis hun sover som en død flere timer efter en oplevelse har den været for meget for hende.

 

Det næste stykke tid har jeg aftalt med kæresten, at hun skal have frikvarter og "kedelig-tid" fra os, hvor hun får lov at være på egen hånd uden at skulle tage stilling til, at vi måske står og kræver noget af hende (leg, kæleri) om lidt. Og så skal hun have stabilitet og ro uden at blive hevet med til alt - uf, det er altså svært det med at få hvalp, da det netop er det, man tror man skal gøre, men så står man med en hund, der ikke reagerer efter bogen. Hjælper ikke at jeg oveni er sådan en bekymret hvalpemor, der gerne vil gøre det hele perfekt i første omgang :-)

 

Du kan ikke gøre det perfekt første, anden, tredje eller fjerde gang, så glem alt om det. Du lærer samtidig med din hvalp og du kan ikke undgå at lave "fejl". Selv har jeg haft hunde i 41 år, og flere af gangen, har arbejdet professionelt som adfærdsbehandler og instruktør i mange år og gæt hvad? Jeg laver stadig fejl - og jeg bander ad mig selv og så tilgiver jeg mig selv :-)

Dit program lyder fint, synes jeg.

Hvad er hun andet en border collie? Og hvor bliver billederne af :-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Vi har også det problem, at man simpelthen ikke mærker på hende, hun ikke kan kapere så meget i situationen. Tror hun er meget arbejdsivrig og noget af en pleaser. Hun gør alt, hvad vi forlanger, og man mærker ikke, at man har forlangt for meget førend man kommer hjem og hun så først reagerer på det dér.

Vores hundetræner sagde, hun har et usædvanligt gåpåmod og kølighed overfor voldsomme situationer ift. hendes alder. Åbenbart lader hun sig selv håndtere mere end hun reelt kan kapere?

 

Hunde kan snyde en så gevaldigt. Man tror de kan håndtere noget, men bagefter viser de så, at det kunne de ikke.

Med tiden kan man lære at se de små tegn på, at nok er nok, de er forskellige fra hund til hund

Link til indlæg
Del på andre sites

Igen - tusind tak for jeres gode forslag og råd, det er så rart at I vil tage jer tiden til at besvare så udførligt :lun:

 

Skal måske lige siges, at det med hund ikke er nyt for mig, da jeg har haft hund hele livet - men dette er min første hundehvalp! Har altid haft hunde fra internat/voksne hunde til omplacering, så det er noget af en omvæltning med sådan en lille klump :mrgreen:

 

Men nu er der jo gået nogle dage, og jeg har talt med kæresten og forklaret om jeres svar herinde, og synes det går rigtig fint med hende efterhånden! Fik besøg af 2 hunde (familiens, så de skulle gerne lære hinanden at kende), og hun klarede det godt - fik lige afløb for et lille overload, da vi tog hende udenfor for at tisse af bagefter, og hun løb lige en gang frem og tilbage i lejligheden, men så faldt hun helt til ro. Tror hun er ved at vænne sig til det hele.

 

Har dog et enkelt spørgsmål: i går er vi begyndt at tage hende ud på en lille gåtur (10-15 min) om dagen (indtil nu er vi bare gået ud på græsset foran vores opgang og tilbage). Hun er blevet meget bedre til at gå i snor, men når vi går og der sker noget - hvis der fx kommer en hund, en kat, en person gående, eller nogle taler sammen foran en opgang m.m. stopper hun op og vil ikke umiddelbart gå videre. Jeg har lidt svært ved at finde ud af, om jeg skal lade hende stå stille og fordøje indtryk i denne situation eller opfordre hende til at gå videre? Vil helst ikke have hun udvikler en vane med at stoppe op og kigge på alting indtil det er gået væk og hun ikke kan se det mere.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg synes endelig et skal lade hende sidde og kikke og derved finde ud af hvad det er

 

Et får hurtigt fornemmelse for hvornår hun er ved at være færdig og kalder så blot og belønner hende for at komme

 

Hvis hun ikke får lov at blive færdig med de fleste oplevelser, så fylder de blot mere og mere i hendes hoved og vil sidst er det for meget.

 

Så længe hun ikke sidder og får det ud af det at hunden hilser eller folk snakkes med hende, så skal hun nok komme videre i teksten:-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Tak :-) Hun får lov til at sidde og overveje hvad hun har lyst til :-) Tror I, der er noget problem i at bære hende? Nogle gange kan jeg nemlig mærke hun begynder at blive stresset (så piler hun rundt i cirkler og angriber ens fødder), og i denne situation tager jeg hende op og bærer hende ind, så hun ikke kører sig selv op. Tænker det er bedre?

Link til indlæg
Del på andre sites

Mange garvede FT folk anbefaler at bære meget på hvalpe som ellers stresser lidt op. Fx FT Cockere når man ankommer til hvalpe motivation. i stedet for at lade hvalpen fare omkring eller kaste sig rundt i linen, så bær den.

 

Jeg prøvede med maggie (som nu er 10 mdr. og en FT Springer) du hun var hvalp - og jeg mener det kan være godt. Alting kan naturligvis også overdrives.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...