Hop til indhold

Børn vs. hunde - at tage hensyn.


Recommended Posts

Hej!

På baggrund af en tråd, jeg engang læste på et andet forum omkring, hvorvidt man kunne tillade sig at blive sur over voldsom hundeleg i en hundeskov, hvis man havde et barn med

 

- samt en oplevelse, jeg havde i går, kunne jeg godt tænke mig at høre jeres holdninger til følgende situation :-)

 

I går var jeg henne i "hundegården" sammen med min hundehvalp på 5 måneder og min kæreste. "Hundegården" (som området hedder, ifølge skilt udenfor lågen) er et mindre, indhegnet græsområde med et bænk og nogle træer, på størrelse med to villahaver slået sammen. Her er vandforsyning, så man kan fylde en vandskål, skraldespand med gratis hømhøm-poser, kort sagt er det et udpræget hundeområde. Hundegården ligger i en større park med to store legepladser og masser af grønne legearealer til børn.

 

Vi sidder på bænken og Molly tusser lidt rundt (vi er alene lige på dette tidspunkt, men der kommer gerne hunde ind og ud af lågen meget af tiden, hvor hundeejerne er gode til at vise hensyn, så der ikke sker uheld med hunde der løber ud osv.)

Der kommer så to personer, der har en stor pose med. De kigger sig omkring, går lidt frem og tilbage og åbner så pludselig lågen ind til hundegården, hvor de lægger den store pose oppe i et af træerne. Kort efter kommer 30 børn på ca 10 år ind i parken - det er åbenbart en skattejagt, så de leder efter posen. Min kæreste og jeg spekulerer lidt på, hvad de har tænkt sig - skal 30 børn nu gelejdes ind i hundegården, det eneste sted i virkelig mange miles omkreds (vi bor i byen), hvor vi hundeejere kan slippe dyrene løs og læne os tilbage? Den ene af de voksne begynder nu at joke til børnene omkring, at de ikke må gå ind i hundegården, for der er en farlig hund derinde. I næste øjeblik bliver lågen åbnet, og alle børnene strømmer ind. Mange af dem er selvfølgelig optaget af Molly og vil gerne nusse med hende - en stor gruppe samler sig om hende, holder fast i hendes sele for at kæle med hende uden hun løber (hun er ikke interesseret i at gå væk, da hun gerne vil lege med børn, men...).

 

Jeg bevarede et positivt sind, smilede til manden, der havde ansvaret for børnene og tænkte, at så blev min hund da lidt socialiseret den dag. Men jeg var godt nok lidt forbløffet samtidig. De havde en kæmpe stor park, vi med hunde har en lille, indhegnet del, og lige præcis der skulle de 30 børns leg åbenbart foregå. Og så det med bare at åbne lågen og lade den stå i flere minutter, mens børnene gik ind (samme gentog sig selvfølgelig da de skulle ud, hvor vi måtte have fat i Molly og holde fast på hende indtil de var færdige). Tænk hvis min hund løb væk - der er en grund til jeg kun slipper den på indhegnede områder.

Og tænk hvis min hund ikke havde været så menneskeglad. Før i tiden havde jeg en schæferblanding, som absolut ikke ville sætte pris på opmærksomhed fra børn. Var det så mig, der ville høste forargede blikke, når de trængte sig på, og min hund begyndte at gø?

 

Hvordan ville I reagere i en sådan situation - ville I have sagt noget? Eller ville I måske synes, det var helt OK? :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Selvfølgelig er det ikke OK at lukke en masse unger ind i et hundeområde - hverken for hundene eller børnene :evil: Og jeg ser slet ikke formålet med at det skulle foregå dér, når der er masser af udenomsplads :stupid:

Jeg ville helt klar have henvendt mig til manden og fortalt ham i en venlig tone, hvor dårlig en ide det var. Måske han slet ikke tænkte over det? Man kunne så forklare ham, at det ikke er så godt med den låge der skal være åben så længe, og at der kunne være hunde, som ikke er vilde med børn (og slet ikke i det antal). Hvis han så ikke ville lytte og forstå, ville jeg ta' min hund og smutte før han blev "overfaldet" af ungerne....

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg har prøvet at være i en indhegnet hundeskov, altså et noget større område end den hundegård der beskrives, og så kom der 2 voksne med 10-12 børn i alderen 5-12 år (ish) og 3-4 hunde. Alle blev sluppet, og underne løb rundt og råbte og skreg, fægtede med pinde osv. Heldigvis havde jeg spottet dem, og taget min hund i snor, men en anden med en hund der heller ikke bryder sig om vilde børn, var ikke så heldig, så hunden knaldede fuldstændig af på nogle af børnene! De to voksne der havde børnene med, gjorde ikke en skid, så en anden (med en rolig hund) måtte til sidst råbe af børnene at de skulle forholde sig helt i ro, indtil ejeren fik fat i sin hund. Vi var så et par stykker der bad de voksne om at bede børnene dæmpe sig lidt, men de var ret ligeglade. Så alle forlod hundeskoven. På vejen ud blev vi i øvrigt overhalet af et par vilde under der fægtede med pinde, og så fik de lige et par borgerlige brøl med på vejen fra min hund.

 

Man må desværre bare erkende at visse mennesker kun tænker på sig selv, og egentlig er fuldstændige ligeglade med alt andet.Og mod idioti kæmper selv guderne forgæves, så i de situationer må man bare pakke sammen og gå.

Link til indlæg
Del på andre sites

Det der er totalt vanvittigt. Jeg begriber ikke hvordan man kan få sig selv til det.

 

De var da ret heldige de unger. Og også hunden! Tænk hvis den havde sagt røv og som følge deraf været tvunget til en aflivning :-(

 

Hvis det var mig, havde jeg nok forsøgt at sørge hvilken institution de kom fra, og efterfølgende sendt en mail til lederen.

Link til indlæg
Del på andre sites

Hvis vi kommer ud for noget lignende (og det gør vi, for vi har en skole til den ene side, og vuggestue-børnehave til den anden side) - så går vi. Med det samme. Inden der er skyggen af problemer.

 

Silke er glad for børn. Men hun bliver usikker, hvis der er mere end 4-5 stykker på en gang.

 

Så hvis de kommer i flokkevis, så går vi væk. Jeg ville aldrig nogensinde vente og se, hvad der skete.. Nogle børn er uberegnelige og hyper. De skal bare ikke i nærheden af min hund, medmindre jeg har helt kontrol over situationen.

 

Silke er med på den ide, så hun behøver ikke engang at komme i snor. Hun går med det samme en anden retning. Væk fra børnene. Kun hvis der er nogen, der løber efter hende, så kalder jeg hende på plads. Og så stopper jeg selvfølgelig børnene -gerne fysisk- inden de når hen til hende.

 

Jeg er ikke interesseret i at råbe og "opdrage" på børnene. Det kan jeg gøre stille og roligt og med mere effekt, når vi møder få børn, der gerne vil hilse på Silke og som hun også gerne vil hilse på. Jeg lærer børnene, at de skal spørge hende først.

 

Og det gør de bare. Og for det allermeste vil Silke gerne hilse på dem. Men det kan da ske, at hun ikke har tid, fordi hun er ved at undersøge noget, eller skal ud og tisse. Så siger jeg DET til børnene. Og det skal også respekteres.

Hvis jeg råber og skælder ud, så får Silke et negativt indtryk af børn. Og det ønsker jeg ikke.

 

Om det er ok eller ej hvad de andre gør, det venter jeg med at overveje til vi er kommet væk. Der er så mange mennesker, der opfører sig afsindigt. Nogle gange er det syge mennesker, fulde mennesker, børn med personlighedshandicaps, voksne med psykiske problemer eller narkomaner...

 

Det er alligevel mit ansvar alene, at beskytte min hund mod uheldige situationer.

 

Hvis der er tale om en flok børn fra en af de nærliggende institutioner, så kan jeg ringe og snakke med lederen senere.

 

Men det har der ikke været brug for.

Link til indlæg
Del på andre sites

Man må gå ud fra at der er tale om personer der er ret blanke omkring det med børn og hunde sammen, eller bare Nogen der er totalt uansvarlige.

 

Rent bortset fra, at det er dårlig opførsel over for hundene og deres ejere, risikerer De jo også at de børn der er blevet Dem betroet (det lyder ikke som om at det er børnenes forældre), kommer alvorligt til skade.

 

Jeg har set problemet i fritløbsområdet ved Amager fælled, hvor nogle pædagoger havde fået den brillante ide, at et område hvor der færdes mange og store hunde løs (og hvor der ikke er tradition for at lorte skal samles op!) var det helt rigtige sted at slå sig ned med en flok børn der i hvert fald ikke havde nået skolealderen. Stor var Deres overraskelse og forbitrelse, over at det tiltrak sig en del nærgående opmærksomhed, at der pludselig blev præsenteret et tag-selv bord lige i hapsehøjde...

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er virkelig uansvarligt.

 

Jeg forstår heller ikke når folk tager i hundeskoven og de så har sådan en better max 2 år gammel barn der render rundt ude imellem hundene... Jeg får altid trækninger ved øjnene... Selv Ellie (6 kilo) kunne vælte min niece på 2 år ved at hoppe op af hende... Sådan en torpederende labrador ville da kunne give en ordentlig hjernerystelse for sådan et bette barn :shock:

Link til indlæg
Del på andre sites

Shii, børn i den størrelse vælter bare og skriger... Det afprøvede Silke og hendes kuldsøster da de var meget unge, på en flok vuggestuekegler, der tumlede ned over vores løshundemark... :mrgreen:

Pædagogerne var så flinke at rejse dem op, så hundene kunne vælte dem flere gange.. :vedikke: De er jo lavet af gummi, de små...

 

Chokerende i det øjeblik det skete, men sjovt at tænke tilbage på.. Og ingen af ungerne kom noget til.. :oops:

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er jo næsten 13 år siden... Silke var hvalp. Børnene er nok ved at blive konfirmerede nu.

 

Og jeg har ikke set så små børn rende ned over marken siden da. Mon ikke de har snakket om det hjemme i institutionen?

Det er vel ikke noget, man ligefrem ønsker som pædagog.

De har sandsynligvis ikke været klar over, at det var en hundemark. Den er ikke indhegnet. Bare markeret med fire røde pæle og nogle små skilte.

Link til indlæg
Del på andre sites
Det er virkelig uansvarligt.

 

Jeg forstår heller ikke når folk tager i hundeskoven og de så har sådan en better max 2 år gammel barn der render rundt ude imellem hundene... Jeg får altid trækninger ved øjnene... Selv Ellie (6 kilo) kunne vælte min niece på 2 år ved at hoppe op af hende... Sådan en torpederende labrador ville da kunne give en ordentlig hjernerystelse for sådan et bette barn :shock:

 

Tjah, jeg har da også flere gange haft en lille Vito med i hundeskov. Han holder sig til der hvor der er mennesker, ved at man skal spørge inden man hilser, ikke må tage legetøj fra en hund hvis ikke ejeren er med til det og når de vælter ham rejser han sig op igen. Hvis der er hunde som er utrygge ved børn siger ejeren det som regel (eller også kan det tydeligt aflæses) og så holder vi bare afstand til den hund.

 

De fleste hundeejere ser det vist som fin nok socialisering at der er et hundevant barn med :-)

Link til indlæg
Del på andre sites
Tjah, jeg har da også flere gange haft en lille Vito med i hundeskov. Han holder sig til der hvor der er mennesker, ved at man skal spørge inden man hilser, ikke må tage legetøj fra en hund hvis ikke ejeren er med til det og når de vælter ham rejser han sig op igen. Hvis der er hunde som er utrygge ved børn siger ejeren det som regel (eller også kan det tydeligt aflæses) og så holder vi bare afstand til den hund.

 

De fleste hundeejere ser det vist som fin nok socialisering at der er et hundevant barn med :-)

 

Men det er jo noget helt andet hvis et barn f.eks. går ved siden af sin forælder på en sti. Men f.eks. den hundeskov vi bruger i Århus er der en fin stor hele vejen rundt, og i midten er der bare et stort åbent område hvor hundene render og leger. Her render der tit små børn rundt ude, imellem diverse virkelig voldsomme hunde, vi stoppede med at komme der fordi det simpelthen blev for voldsomt for Dexter, som ellers ER en voldsom hund.

 

Og ja jeg synes det er uansvarligt af en forælder at lade sit barn rende ude blandt 5-10 hunde der vejer 5 gange så meget som barnet, uanset hvor meget barnet er vant til hunde, eller kan rejses op så gør det altså ondt og kan være rigtig farligt at blive jordet ned at en 40 kilos hund i fuld fart der ikke kigger sig for.

 

Hvis man tager sit barn med, fint, men så må man holde det til sig, alt andet er uansvarligt (ligesom man bør holde sin hund til sig).

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg bliver altid pisse nervøs hvis der er børn i nærheden. Egentlig synes jeg det er fint nok at folk tager dem med, men mange gange regner de med at deres børn får lov til at beholde de pinde de kommer løbende med,... det sker ikke hvis min hund er løs. De regner med at deres toddler kan rende rundt blandt alle hundene uden at blive slikket på fingre eller i ansigtet,... det sker ikke hvis min hund er løs. De regner med at en hund fortrækker hvis et barn begynder at græde,.. det sker ikke hvis min hund er løs. De regner med at hundene løber udenom deres børn,.. det sker heller ikke hvis min hund er løs,.. og jeg kunne finde på mange andre situationer hvor forældrene forventer at min hund er vænnet til små børn, og det er hun altså langt fra. Hun ææælsker børn og ved at man for alvor kan få mulighed for at slikke dem i ørerne hvis man vælter dem først,.. altså ikke hårdt, bare en lille skub forfra så de ikke kan holde balancen. Så min hund bliver altid taget i snor når der kommer børn og bliver først sluppet hvis forældrene kan forsikre mig om at barnet er vant til hund.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg synes absolut ikke det er ok at slæbe en hel børnehave med ind i et indhegnet område for hunde - den skattejagt kunne vidst lige så godt være foregået andre steder. Det hører sig ikke hjemme i en indhegning for hunde - hverken for børnenes skyld eller hundenes. Jeg havde uden tvivl spurgt pædagogen om ikke de kunne finde et andet sted og så havde jeg også bedt børnene om at lade min hund være!

 

Men sådan generelt - så ja, selvfølgelig skal børn have lov til at komme i hundeskov. Ikke en hel børnehaveflok, men familier der er på tur med deres hunde og har lavet en familietur ud af det inkl børn. Selvom man har sin hund i hundeskoven skal den jo stadig være under kontrol - hvilket må omfatte at den ikke springer op og vælter børnene, tager noget ud af hånden på dem el.lign. Ligeledes må forældrene dog acceptere at deres børn måske får et slik i hovedet i ny og næ, eller risikere at blive væltet i hundeleg. Men hunde der decideret hopper op af børnene og vælter dem, tager en pind ud af hånden på dem el.lign. synes jeg ikke er acceptabel bare fordi det foregår i en hundeskov. Alle skal kunne komme der, også børnene. Har man så en hund som ikke bryder sig om børn, kan man jo søge hen i andre dele af skoven.

 

Jeg har også oplevet flere løbere der løber gennem hundeskove og ét sted har jeg set en decideret opmærket løberuten der bl.a. går gennem hundeskoven. Disse løbere skal jo også kunne løbe i fred uden nogen hunde geares total op af en der kommer løbende og derfor løber efter. Ergo skal hunden jo altså have en vis form for "pli" overfor andre og vide hvad man må og ikke må - også selvom det er i en hundeskov :-) hvilket børnene naturligvis også skal - vide hvordan man opfører sig overfor hunde. Ikke snakker uden at spørge ejeren, ikke krammer dem, ikke tager en pind fra dem osv. Den går selvfølgelig begge veje.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg var til Nyborg Kulturnat igår, hvor jægerne havde en stand. Der var jeg med Bonnie og maggie og et skilt hvor der stod:

 

Kan du træne med en Spaniel?

Vil du prøve?

 

Det var rettet til børn i alle aldre og mange børn var henne og hilse på Maggie og Bonnie.

 

Børnene kaster så apporter og bestemme hvilken hund der skal apportere - og vi leger lidt med at kaste flere dymmyer i flere retninger som børnene så sender hundene på - når de har lært hvordan. Børnene lærer også at hunden skal sidde og så tager man dummyen med en tak og roser.

 

20-30 søde børn nåede på et par timer at træne med hunde. Maggie mistede lidt af gejsen efter 1½ time men Bonnie kunne have fortsat hele natten. Flere børn hold sig lidt i udkanten man var meget interesserede. Og var lige henne og hilse på også, men uden den helt store lyst til mere en at hilse.

 

Også flere voksne var selvfølgelig henne og tale om spaniels til jagt. Fin aften selvom det regnede lidt.

Link til indlæg
Del på andre sites
Hvordan ville I reagere i en sådan situation - ville I have sagt noget? Eller ville I måske synes, det var helt OK? :-)

Ja, jeg ville så ganske afgjort have sagt noget. Bl.a. ville jeg have rejst mig og forklaret ungerne, hvorfor lågen var der og hvorfor den kun skulle åbnes ganske kortvarigt og med opmærksomhed på de hunde, der var på området. Jeg ville også have fortalt dem, at de meget gerne måtte hilse på min hvalp, men at det skulle foregå uden for området, for det var kun beregnet til hunde og hundeleg, og at der jo kunne komme en hund, som måske ikke var så glad for børn.

 

Og så ville jeg glad have lokket dem med udenfor. Børn er temmelig fornuftige, også i flok, så de ville formentlig have forstået det.

 

Men jeg ville diskret have rystet på hovedet både ad og til pædagogen og bedt ham om at gemme den sjove pose et andet sted.

Link til indlæg
Del på andre sites
Tjah, jeg har da også flere gange haft en lille Vito med i hundeskov. Han holder sig til der hvor der er mennesker, ved at man skal spørge inden man hilser, ikke må tage legetøj fra en hund hvis ikke ejeren er med til det og når de vælter ham rejser han sig op igen. Hvis der er hunde som er utrygge ved børn siger ejeren det som regel (eller også kan det tydeligt aflæses) og så holder vi bare afstand til den hund.

 

De fleste hundeejere ser det vist som fin nok socialisering at der er et hundevant barn med :-)

Vito lyder lige så dejlig som han ser ud. Du har gjort et godt job med hans hundeopdragelse.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Tilføj...