Hop til indhold
Thorhauge

spørgsmål til Kromfohrländer, Norrbottenspids og Border Collie

Recommended Posts

Hej kære hunde-entusiaster!

Jeg håber I vil hjælpe mig lidt og dele ud af jeres viden og erfaringer med et par forskellige racer…

Jeg er 33 år, selvstændig og arbejder hjemmefra - fra min store lejlighed i en lille by - uden indhegnet have men med natur omkring.
Min lille husstand består af mig selv og min snart 3 år gamle cavalier tæve, Kuba.
Siden hun var 1,5 har jeg gået med lysten til at forøge familien med en firbenet mere…

Jeg er meget meget glad for min cavalier-pige. Der findes ikke en mildere, blidere og kærligere lille sjæl. Hun er så nem (og måske lige en tand for magelig...)
Af de negative sider, der ér cavalieren jo bare en race, der har trukket et kort strå mht genetik, og egentlig ville jeg have det bedre med at støtte avl af en sundere race. (selvom mit hjerte smelter hver gang jeg ser på en cavalier).

SÅ! Jeg har søgt frem og tilbage og fundet nogle potentielle andre mulige racer...
Jeg har godt nok trawlet igennem mange racer indenfor mange grupper. Jeg har nøje undersøgt alt fra chihuahua, malteser, havanese, border terrier (som jeg er vokset op med), papillon, schnauzer, puddel, sheltie, norrbottenspids,  kromfohrländer, kooikerhondje, border collie  og toller! (Jeg har også undersøgt og er meget forelsket i den ikke-FCI-godkendte race Silken Windsprite, men den kan man vist godt skyde en hvid pil efter de næste 10 år. )

Som I kan se med pinlig tydelighed, så har jeg ikke en brugs-egenskab som ledende element i min søgning.

De ting, jeg har haft i fokus er temperament, omgængelighed, trænbarhed, lydniveau, pels-pleje samt størrelse.

1. Da jeg bor på 2. sal (teknisk set svarende til 3. sal), så er det vigtigt at det er en relativt lille hund, så jeg er i stand til at bære den op/ned når elevatoren er i udu. (så her er der allerede kommet stor parentes om tolleren.)
2. Igen da jeg bor i lejlighed er det ikke hensigtsmæssigt med en meget lydfølsom hund eller alarm-hund, så her har sheltien og chihuahuaen fået en streg over.
3. Jeg elsker ikke en kæmpe hunde-pels. Selv min cavaliers ører og faner syner mig ofte dybt upraktiske ;)) Så til trods for dejlig personlighed har jeg også sat streg over klippe-hundene.
4. Jeg synes det er sjovt at træne lydighed og tricks, og det er jo altid lidt sjovere, når hunden også nyder det ;) Plus med hund nr 2, hvor der VIL være udfordringer (som ene ejer), så er det også en fordel, synes jeg, at den nye opfanger tingene nogenlunde hurtigt.
5. Jeg elsker at være sammen med min hund, og har hende med mig rundt så meget jeg kan - hvor det giver mening. Og fordi hun er så lækker og omgængelig er hun velkommen de fleste steder - både hos venner, familie, butikker, caféer osv. Og hun får hos bekendte lov til cirka lige så meget som hjemme ved os selv (en plads i sofaen er vel en selvfølgelighed!) - det samme ønsker jeg naturligvis for efternøleren!
6. Min cavalier pige er en ret forsigtig størrelse. Hun ELSKER mennesker, og på afstand elsker hun alle hunde. Men hvis en hund er for energisk/ glad/ anmassende, så trækker hun sig! Og det at trække sig er den eneste måde, hun nogensinde har sagt fra på. Det er derfor vigtigt at hund nr 2 er nogenlunde af samme type - eller ihvertfald bedre til at aflæse signaler og gerne overordet set ikke er en bulder-basse… Her ser både kromfohrländer, norrbottenspids og border collie ud til at passe godt. De virker alle tre til at være rimelig cool, ikke-aggresive/dominerende, og all around nok mere interesseret i ejer end i andre dyr? (her er border terrieren noget mere en glad bulderbasse, der også kan være lidt en skrappe-dulle).


Tak fordi I læste med så langt ;)

Min liste med muligheder er derfor kogt nogenlunde ned til:

1. Cavalier (det ville være relativt nemt og ligetil match med en af samme slags. Det er kun deres sundhed/problemer der spænder ben)
2. Kromfohrländer (rigtig fin størrelse, ikke for meget pels, kærlig, god omkring andre dyr, nem at træne! Måske en tand for reserveret overfor andre mennesker - men måske det rette opdræt og grundig socialisering kan mildne det. Deres sundhed er jeg ikke helt klar over - for her er der jo også tale om en lille gen-pool)
3. Norrbottenspids (fin størrelse, kærlig, ikke for meget pels, ikke-aggressiv, relativt nem at træne. Uh, men så er den vist lidt glad for sin egen stemme? Det må undersøges nærmere)
4. Border Collien (lidt i den store ende men glad, sund og lærenem og igen - ikke for meget pels. Måske lidt for energisk i forhold til min cavalier (i henhold til fordeling af opmærksomhed), men kan til gengæld godt lide deres zen tilgang til andre hunde.)


Her er det så, at jeg meget gerne vil høre fra ejere af kromfohrländer, Norrbottenspids og Border Collie — og høre om mine anskuelser er helt gale?

BORDER COLLIE:
- Kender I opdrættere (DKK) af border collie, der ikke er hardcore brugs-linjer, men stadig i den mindre ende af spektret (dvs tæver cirka 12-15 kg)…?
- Ville I overhovedet finde på at stoppe en border collie i en lejlighed? Eller vil den hellere løbe frit dagen lang (udover aktivering..) ..?
- Er det jeres erfaring at jeres BC’er ér rimelig cool over for andre hunde? (dvs af natur relativt gode til at aflæse signaler og respektere dem?)

NORRBOTTENSPIDS:
- Hvad er jeres erfaringer med deres lyd-niveau? Der er i min optik stor forskel på en alarmhund + hunde der keder sig og gø’er dagen lang - og så hunde, der siger VOV når det banker på døren. Så hvor i spektret har vi Nobb’en?
- Ville I overhovedet finde på at stoppe en Norrbottenspids i en lejlighed, med deres pels og deres lyd?
- Hvordan interagere jeres nobb med andre hunde - normaltvist? Er de gode til at aflæse signaler?

KROMFOHRLäNDER (glathåret):
- Jeg har mødt et par stykker og synes de er drøn charmerende! Eneste forbehold her er at der er så få af dem, og de er mere “designet” end norrbottenspidsen..
- Hvad er jeres erfaringer med deres generelle sundhed? Er der ting man skal være obs på? (alt fra tænder til øjne til allergi til temperament mv.)

TUUUUSIND TAK!
Det var noget af en roman, men jeg håber at den ekstra tekst giver lidt mere base for at kunne svare. Og jeg ser SÅ meget frem til jeres viden og erfaringer!
Så glæder mig til at blive klogere ^^

 

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

puha, det er MEGET forskellige racer du er ude i..  så jeg tror du skal tænke lidt mere over hvad det præcis er du ønsker at leve med (udover pels, størrelse og lydniveau)....   For mig er arbejdsegenskaber og samarbejdsvilje det vigtigste, da mine hunde skal arbejde sammen med mig. 

Bordercollier findes i både brugs og udstillingslinier, der er folk der ved meget mere om BC'ere end jeg, men ingen af dem jeg kender (alle arbejdslinier) er af en størrelse jeg ville bryde mig om at bære rundt på....  umiddelbart har udstillingslinierne meget pels i forhold til arbejdslinierne som jeg ser det.  MAn kan sagtens have en aktiv hund i en lejlighed, så længe den får sine behov stillet.  Men hvis du er glad for din cavalier og synes det er den perfekte hund, så tænker jeg du bliver relativt ked af en border collie, medmindre du har tænkt dig at lægge dit liv en del om...  Derudover synes jeg faktisk ikke at ret mange bc'er er særligt gode til andre hunde.  Men måske har jeg bare været uheldig med dem jeg møder...

Norbottenspids kender jeg ikke meget til, har mødt et par stykker af dem, kønne hunde, men meget "spidshunde" - og absolut ikke noget jeg selv ville have temperament til.   Og ja, dem jeg har mødt har været glade for deres stemme.  Men om det er generelt for racen eller den ejer (alle jeg har mødt har været ejet af den samme) tør jeg ikke sige.

Kromien er sød og sjov og charmerende, nogle af dem arbejder som små heste, andre af de er meget mere "selskabshundeagtige" i min optik.  

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Tilføj...