Hop til indhold

Alfa-rulningen er yt!


Umulia

Har du også en onkel, far eller måske endda hundetræner, der siger at du bare skal vælte din hund om på ryggen og tvinge den til underkastelse, hvis den ikke gør som du siger - den såkaldte "alfa-rulning"? Eller har du lyttet til Jan Fennell, Cesar Milan eller andre "eksperter", der fortæller dig at når hunden går foran dig ud ad døren, ligger på sofaen eller ser dig direkte ind i øjnene, så gør den det for at få "dominans" og blive herre i huset?

Så burde du måske prøve at læse den rapport, som tre engelske forskere har skrevet. De har sat sig for at undersøge, om hunde virkelig stræber efter dominans som et mål i sig selv, og om det er rigtigt at en hundeflok har et pyramideformet hierarki, eller "hakkeorden".

Svaret er: Nej, og nej!

For at udelukke andre årsager til konflikter, som f.eks. mad og sex, udførte de deres studie på en flok på 19 kastrerede hanhunde, der levede sammen på et hundehjem.

Hundene fik mad nok, og havde altså ikke grund til at kæmpe om det. Og ingen af dem var interesserede i at parre sig, da de alle var neutraliserede. Nu var spørgsmålet så om de ville kæmpe om dominans, og om én var stærkest, og dermed flokleder?

Forskerne studerede derfor hundenes samvær, og noterede det ned hver gang en hund udførte adfærd, der kunne kategoriseres som enten "dominans" eller "underkastelse". Til sidst tegnede de alle hundene ind i et diagram, med pile til og fra hver hund, alt efter om de "dominerede" eller "underkastede sig" hinanden.

Resultatet blev et meget forvirrende mønster, der i hvert fald mindst af alt lignede en pyramide, og som viste at en del af hundene "dominerede" og "underkastede sig" lige meget. Der var ingen klar leder - eller "alfa", og heller ingen "omega", altså en der er lavest rangerende i flokken, og som alle andre hakker på.

Forskerne observerede, at en hund, afhængigt af situationen, vælger den adfærd, der med størst sandsynlighed fører til, at den opnår noget, den ønsker. Nogle gange var det mest smart at være høflig, og andre gange kunne det betale sig at være fræk. Og det ligner jo meget den adfærd, vi kender fra os selv...

Konklusionen på studiet er, at den traditionelle måde at anskue både hundes forhold til hinanden, og deres forhold til mennesket, hvor man tolker alt udfra dominans, ikke holder, og faktisk kan gøre mere skade end gavn.

Tænk på det når du f.eks. vælger træningssted. Hold dig fra klubber hvor der undervises efter de gammeldags principper med straf og negativ forstærkning. Og når du omgås din lille nye hvalp i dagligdagen, så lad være med at tro at hvalpen stræber efter at tage magten i huset. Der er intet en lille hvalp hellere vil have end tryghed hos sin ejer.

Kilde: Bradshaw, Blackwell, and Casey - Dominance in domestic dogs


Bruger Feedback

Recommended Comments

Der er ingen kommentarer at vise




×
×
  • Tilføj...