Hop til indhold

Racekendskab - Spidshund


Gæst freya3010
 Share

Recommended Posts

Gæst freya3010

Blandt spidshundene finder man mange racer med vidt forskellige arbejdsområder: slæde- og trækhunde, jagt på bjørn og elg, bevogtning af rensdyr, fåreflokke og ensomme gårde, og endelig også som selskabshunde. Derudover stammer de fra flere kontinenter: Asien, Europa, Afrika og polarområderne.

 

Det er mere racernes eksteriør, som gør at de sættes sammen i samme gruppe end arbejdsfunktion eller slægtskab. De har alle opretstående ører, en spids snude, en lidt firkantet kropsbygning og en hale der ligger oprullet over ryggen. Derudover ser man at de meget oprindelige i deres adfærd og måde at være på, idet at de er meget selvsikre og selvstændige. Man mener at dette skyldes de svære levebetingelser mennesker og hunde har haft til fælles. Hundene måtte til bage i tiden leve og fungere med et meget begrænset omfang af menneskelig kontakt og omsorg.

 

Man kan ikke komme udenom at nogle af spidshundene er noget gøende, og også det hænger sammen med deres oprindelige funktion: De skulle give lyd fra sig når de havde fundet vildtet. Nogle af spidshundene blev også brugt til at vogte gårde og derfor fremavlet til at være meget højlydte. Men undtagelser er der bl.a. den afrikanske basenji og Chow Chow som næsten ikke gør.

 

Da racerne er så forskellige af oprindelse, er det svært at generalisere omkring deres mentalitet. Dog har de store af racerne bevaret meget af naturhunden i sig. De skal af denne grund have god og tidlig prægning på mennesker for siden hen at værdsætte dem. Endvidere skal de have godt og positivt lederskab fra hvalpestadiet. Da nogle af disse racer har været brugt og stadig bliver brugt som træk og slædehunde elsker mange af disse at opholde sig udenfor... Selv når det sneer og vi andre hellere vil være idenfor.

 

De har også brug for at løbe og motionere dagligt, og deltage i familiens gøremål.

Link til indlæg
Del på andre sites

  • 1 year later...
Gæst freya3010

Der vil selvfølgelig aldrig være en regl uden en tilhørende undtagelse..:engel:

 

Spidshundene beskrev jeg bare med korte og fælles træk - og selvfølgelig vil der altid være nogle hvor der er ting som afviger.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share×
×
  • Tilføj...