Hop til indhold

Indkald - hund. - råd & hjælp.


Gæst hundefreak
 Share

Recommended Posts

Gæst hundefreak

Go' dag alle sammen.

 

Jeg har en lille japansk spids på 4 måneder & som er MEGA glad for andre mennesker & hunde & tror at alle elsker og vil hilse på ham, & jeg er bange for at når jeg har ham løs vil han løbe over til dem & ja, jeg ved godt at jeg bare kan hente ham, men det kan jeg ikke gøre mod andre, fordi det kan være de er bange for hunde & kommer til at sparke ham - ja, det er min største frygt! :cry::cry:- jeg bor nemlig et sted med mange mennesker som ikke ELSKER hunde, som andre. :vuf:

 

& jeg vil HELT VILDT ønske at på et tidspunkt ville kan lære at gå ved siden at mig, uden at synes at alle & alt skal hilses på.

 

Jeg bliver nemlig nødt til at stå op kl. 5, for at gå ud med ham & have ham løs, det skal lige siges at han kommer hver gang man kalder på ham (med mindre, det er en dag, hvor han SLET ikke hører noget! - men så er det i snor), hvis ikke så går jeg lidt & sætter mig på hug & kalder og så kommer han som et lyn, fordi jeg ønsker mig helt vildt at han skal kunen gå uden snor & stadig have kontrol over ham, men han er jo ikke hvalp for evigt, men jeg løber ikke den modsatte vej mere, efter jeg har prøvet at have ham løs i en skov & så kom der en løber og han løb efter, PINLIGT!!! :scared::oops:. Så jeg prøver på ikke at løbe, men vil selvfølgelig gøre det, hvis det blev nødvendigt.

 

& jeg fået en idé idag, da jeg var ude i en park, hvor jeg så en schæfer gå uden snor & kom hver eneste gang han blev kaldt på & han fjernede sig ikke 3 meter fra ejerne. - (DRØMME HUND) :rolleyes::rolleyes:

 

Min & deres hund lege lidt & jeg spurgte hvordan de havde lært ham det, de sagde træning, træning, træning. En masse godbidder & selvfølgelig skal der være en konsekvens, hvis den ikke kom.

& så slog det ned i mig, jeg tænker nemlig på have ham i snor og gå sted hvor der mennesker og kalde på ham en eller to gange (eller flere?), hvis han overhovedt prøver at gå over til dem (bruger en flex-line på 5 meter) & give en lækker godbid & overrose ham (klikkert), hvis han kommer, men hvis han ikke gør, vil jeg bærer ham hjem & gå ud og prøve igen efter 10-15 min.

 

& jeg ved godt at han er en hvalp, & jeg når jeg går tur, prøver jeg at få ham til at kigge på mig & ignorere folk, når de går forbi, men er han jo mega sød & så kan folk heller ikke stoppe op og vil røre ham, & jeg kan ikke bare sige NEJ DET MÅ I IKKE, I SKAL FULDSTÆNDIG IGNORERE HAM, & når vores naboer er på besøg synes de også at han skal bæres & røres ved & jeg kan heller ikke sige NEJ, DET MÅ I SGU DA IKKE:stupid:! men han er go til'at ignorer folk når han er i snor!, & jeg ved helt sikker hvad han vil gøre, hvis han var uden, så vil han løbe over til den & så var det bare synd for mig!:drille::drille: & så håber jeg at han ikke synes at folk er så spændende mere, når han er blevet ældre.:-D

 

- Men hvad synes i om min idé? eller har i en bedre idé? Er klar til at gøre alt, bare han kan lære det & jeg regner ikke med at han har lært det efter en måned, men han er MEGET lærenem.

er tilmeldt til hvalpemotivation, men starter til aug.

 

(bruger klikkert). - MANGE TAK, fordi i gad at læse mit lange indlæg. Håber at nogen kloge hundehoveder vil svare på mit spørgsmål & evt. gi' mig nogle råd & tips.

 

& var jeres hunde også sådan, at den ville hilse på alle, & blev det bedre med tiden eller skulle den trænes.

 

- er ked af, hvis der er stavefejl:oops:

 

ha' en dag. :vinke::vinke:

Redigeret af hundefreak
Link til indlæg
Del på andre sites

Personligt syntes jeg en af de allerstørste fejl er, at forvente ens lille hundehvalp kan honerere forventninger vi som ejere retteligt kan have til en voksen hund, der har gennemgået en masse træning.

 

Første sætning du altid bør have i hovedet er, hvis ikke hunden reagerer som ønsket, er det fordi du ikke har formået at lære den det. Hvilket kommer handy ind, når man står med en lille hvalp, der hellere vil lege med andre hunde end komme tilbage til dig. Det er ikke fordi den ønsker at være ulydig eller give dig fingeren, men fordi det andet simpelthen er mere interessant.

 

For at få et godt indkald, skal du sørge for KUN at bruge det, når du er flere tusinde procent sikker på succes. Så når hunden alligevel er på vej ind til dig. Du kan på nuværende tidspunkt ikke forvente, at du kan stoppe hunden og kalde den af noget interessant.

 

Langt størstedelen af træningen mod at have en hund der kan gå uden snor, sker mens hunden er i snor. Sørg for at belønne hver gang hunden tager kontakt til dig og beløn når du kalder på hunden og den giver kontakt. Generelle kontaktøvelser er også en god basis, ligeså vel som et godt indlært forbudsord er guld værd.

 

Begynd at tage hvalpen ud nogle steder, hvor der ikke kan ske noget ved at den løber hen til andre. Enten hundeskov eller aflukket område. Undlad at kalde på hunden når den er i gang med noget andet, men beløn når den kommer hen og ser hvad du laver. Rod nogle gange ved halsbånd, men uden der ryger snor på - sådan at hunden lærer at indkald ikke er lig slut med det sjove.

 

Er hunden igang med noget spændende med andre hunde, og du ønsker I skal gå videre, skal du undlade at kalde på den, men blot gå hen og hente den med roligt. Kalder man for meget, vil det blot blive støj i dens ører, og noget den ikke tror der er behov for at reagere på.

 

Drop det med at ville tage hunden under armen og gå hjem. Det er der ikke den store læring i. Vær i stedet bevidst om, at du har kaldt på et tidspunkt, hvor du ikke gav hunden mulighed for succes.

 

I forhold til kondiløbere er den bedste vej frem at bede hunden om kontakt, når den har set sådan en spændende sag komme løbende. Dermed lærer du hunden at ignorere dem. Ved af nogen hvor det blev så fint indlært, at hunden kom løbende hen til ejer for at få godbid, hver gang den så en løber.

 

Lige nu syntes jeg også du i en eller anden grad skal finde ud af med dig selv, om du ikke kan give lidt slip på ideen om at have en hund der kan gå uden snor, mod det at have en hund der møder verden med åbent sind og hjerte. Hvorfor er det så nødvendigt at den kan gå uden snor allerede nu? Selv går jeg uden snor på mine to (ud af tre - med mindre vi er i hundeskov), men begynder først på det når de er to år gamle, og jeg er helt sikker på at de har modenheden til det.

 

Kan godt forstå du ikke er pjattet med folk vil bære rundt på hunden, men at der i ny og næ er nogle folk der vil hilse på den, syntes jeg da er fint. Netop for at den kan lære, at folk generelt er søde og spændende.

 

Af øverlser bør du altså fokusere på:

kontakt - både med og uden lyd. Klik og beløn når den ser dig i øjnene. Trænes hjemme uden forstyrrelser først, og med tiden med flere og flere forstyrrelser.

ja/nej - se øvelsesforklaring i "Hvalpen" af Lone Greva.

kontakt ude i snor - klik og beløn når hunden tager kontakt på egen hånd og klik og beløn når hunden giver kontakt på signal (altså når du har sagt hundens navn, eller det signal du har valgt at anvende).

kontakt ude uden snor - klik og beløn når hunden kommer frivilligt hen til dig og uden du har kaldt. Rod eventuelt lidt ved halsbånd, uden du sætter snor i, og giv så "fri" igen.

indkald - når hunden allligevel er på vej ind til dig, giv signal for indkald ("fido - kom her" eller hvad du har valgt) og klik og beløn når hunden er inde ved dig. Rod eventuelt lidt ved halsbånd, uden du sætter snor i, og giv så "fri" igen.

 

Drop tanken om konsekvens i indlæringen. Hvis hunden fejler er det førers skyld... Der vil gå flere måneder og meget træning inden du kan forvente succes når du kalder når hunden har fået øje på noget mere interessant.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst hundefreak

Hej

 

nej, jeg forventer ikke at den skal kunne gå løs helt perfekt, men jeg vil gerne træne den lidt op.

 

- jeg lader ham også hilse på andre, men bare ikke på alle - måske 1 ud af 20, - fordi jeg vil gerne lære ham at det er ikke alle han skal hilse på & hvis jeg lader ham hilse på alle, vil han også gøre det når han bliver større ;D

Link til indlæg
Del på andre sites

Hej

 

nej, jeg forventer ikke at den skal kunne gå løs helt perfekt, men jeg vil gerne træne den lidt op.

 

- jeg lader ham også hilse på andre, men bare ikke på alle - måske 1 ud af 20, - fordi jeg vil gerne lære ham at det er ikke alle han skal hilse på & hvis jeg lader ham hilse på alle, vil han også gøre det når han bliver større ;D

 

Det er også korrekt, at man allerede nu skal begynde at aflede hvalpen forbi andre hunde og andet interessant. Netop fordi, som du selv siger, at den ellers vil forvente at skulle hilse på alle når den bliver ældre. At den kun får lov at hilse på 1 ud af 20 syntes jeg så stadig er lidt ude af proportioner. Så skal du i hvert fald virkelig huske, at den ene hund hver gang er af en forskellig race, så den socialiseres på så mange forskellige hunde som muligt. Og selv der syntes jeg forholdet er forkert. 50/50 ville jeg nok foretrække.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst hundefreak

jeg mener 1 ud af 20 mennesker, fordi der er ikke en gang 20 hunde, her hvor jeg bor, så derfor går jeg ind i mellem i parker, eller besøger/får besøg af nogen som har hund, så de kan lege :roll::roll:

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst survivorman
Hvordan kan man gøre sig mere spændende end alt andet ? :genert:

ja gad jeg osse gerne vide..- især når selv de lækstre godbidder bolde,dummis, ikke virker-.- hvis der er vand eller en lækker tæve er der intet at gøre-.

Link til indlæg
Del på andre sites

Basis i "mor er den bedste i verden"-øvelse lægges ikke, når man er ude og gå og man møder andre, men hjemme når der ikke sker så meget. Sørg for at være skideskæg og fuld af godbidder.

 

Det skal opbygges langsomt.

 

Jeg har bl.a. fået lært Liva, at når jeg hyler op (whiiiiii) og begynder at løbe den anden vej, så skal vi lege.

 

En høj glad lyd vil som regel få hunden til at kigge på dig for at undersøge "hvad dælen har hun nu gang i". Lige så snart du har hundens opmærksomhed, gælder det om at holde den - og her gælder alle kneb, og være fuldstændig ligeglad med hvad andre synes om en.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst hundefreak

:hmm::hmm:

hmm, skal lige se om jeg har forstået det rigtigt, altså du mener at der hjemme skal jeg være skideskæg, men udenfor er det ligemeget? :-)

 

~~

Var lige ude her for 1 time siden & jeg fik kontakt til ham & fik ham til at sidde ned & han skulle kigge på mig, mens person gik forbi, er det rigtigt gjordt? (han er i snor)

Men hvis han har fået færten af noget eller har set noget spændende, så kigger ham bare & er ligeglad hvad jeg siger, (skal jeg så bare lade ham kigge/snuse eller gå over og hente og flytte ham et andet sted eller? (snor):confused:

 

& han kan ikke lige at blive at rørt sådan meget, han logerer ihvertfald ikke, som andre hunde, når jeg snakker med en glad stemme og når jeg skal til at nusse ham, så vil han bare ikke.

& jeg siger bare "du er bare så dygtig" eller "dygtig"... mange gange, - han for sin godbid og så er det bare videre, kan man godt gøre sådan eller? ;S

Redigeret af hundefreak
stavefejl
Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Stella

Ja når man skal lære at køre bil, så skal man også have en støtte ved siden, men før eller siden må man ud at køre i trafikken, og muligvis være til gene for andre ved at glemme at blinke, dreje for langsomt, kører for langsomt, osv. Vi starter i kravlegård, så med støtte, så ud alene og til sidst i rutine, glemmer vi at holde det ved lige, går det ikke.

 

Sådan er det også med en hund. Vi kan gøre nok så meget, for at den skal komme når vi kalder og ignorer andre ting, men en dag skal den jo være løs og komm når du kalder, og det er muligt at man i en periode er møgtræls for sine omgivelser. Alle hundeejer har prøvet at galopere efter sin hvalp unghund eller døve hanhund som har fået færten af en tæve, og undskylde på 10 meters afstand, mens man beder en bøn til at den anden hund er flink eller at ejeren eller mennekeske ikke går amok. Det kan ikke undgås. Under indlæringsfasen eller hvis ikke man holder " løs-hund" ved lige , så ville man unægtelig opleve overstående. Det bedste er bare at sørge for at det sker så lidt som muligt og at hunden ikke opnår succes med det.

 

Først i lang line ( kravlegård ) , så indkald med lækre godbidder og sjovt legetøj og tidligt eller sent hvor der er færreste muligt ( med støtte ) så til sidst bare med en godbid i lommen og med forhindre i form at andre hunde og mennesker og fugle og katte ( rutine ) og så skal vi huske jænvligt at lade hunden gå løs for at bevare den gode indlæring. Også selvom det går galt af og til og den ikke kommer. Vi stopper jo hellere ikke med at køre bil, fordi vi går i stå for grønt lys og køen bagvd dytter arrigt.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share×
×
  • Tilføj...