Hop til indhold
 • Collie

     (0 anmeldelser)

  På grund af Lassie-filmene er collien en af det mest berømte og genkendelige hunderacer i verden. Den overvældende interesse for racen, der opstod i den forbindelse, førte til ugennemtænkt masseavl, som gav den et rygte som en sygelig og småparanoid race. Et grundigt og gennemført avlsprogram, foretaget af seriøse opdrættere, har nu ført collien tilbage på det rigtige spor.

  Oprindeligt arbejdede collierne hårdt, som en af de mange, stærke hyrdehunderacer, der er blevet fremavlet i Skotland siden tidernes morgen. Det er en meget gammel race, fra før man førte stamtavler, måske endda før man overhovedet begyndte at skrive. Sikkert er det dog, at collien var en formidabel hyrdehund, og stadig har bevaret nogle af de evner.

  Det kommer til udtryk gennem colliens vane med at forsøge at styre sin familie som en flok. Den bliver lidt utryg hvis der er for langt imellem familiemedlemmerne, og placerer sig gerne et centralt sted i huset, hvor den let kan holde øje med alle. Som arbejdshund har collien også skullet være meget selvstændig og selvsikker, og yderligere meget intelligent, og det er disse træk man har avlet efter. Resultatet er en hund, der er for stolt til at få skældud, men som man kan lege helt utroligt mange tricks ind i. Et godt eksempel på dette er collien Pal, der spillede Lassie i hele syv film mellem 1943 og 1954. Pal lavede alle sine egne stunts og opfattede næsten øjeblikkeligt hvad instruktøren og hans træner gerne ville, så behovet for stand-in-hunde og gentagne optagelser var nærmest lig nul.

  En collie skal røre sig en del, for at være tilfreds, men ikke mere end så mange andre hyrdehunderacer. Til gengæld er de meget rolige når de kommer indenfor - den skelner mellem hjemmet, hvor man har fri og verden udenfor, hvor man arbejder, lidt ligesom mennesker gør. I det hele taget er det en meget menneskelig hund, der kræver menneskeligt selskab i store mængder. Det er derfor en fordel at have den som børnefamilie, hvor der oftest muligt er nogen, der har tid til at lege og træne med hunden.

  Der findes to slags collier: De Hollywood-berømte og udstillingsvenlige langhårede collier, og de langt mere sjældne korthårede, og mere arbejdsorienterede collier. For de langhårede kræver pelsen en del pleje, med en daglig børstning og en ugentlig gennemredning, mens den korthårede collies pels nærmest passer sig selv. Den korthårede kræver til gengæld lidt mere motion.

  Race: Collie

  Max højde: 61 cm

  Vægt: 16-34 kg

  Børnevenlig: Ja

  Aktivitetsniveau: 3/5

  Plejekrav: 4/5

   


  Bruger Feedback

  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Gæst

  • This will not be shown to other users.
  • Tilføj en anmeldelse...

   ×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

     Only 75 emoji are allowed.

   ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

   ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

   ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Tilføj...