Hop til indhold
 • Finsk Lapphund

     (0 anmeldelser)

  Født til hårdt arbejde i det kolde nord, som den er, kræver den finske lapphund store mængder motion og pelsplejer - men den er en loyal, munter, menneskeglad filur, som gør det alt besværet værd at have den.

  Det ligger lidt i navnet at racen kommer fra Lapland, hvor de nomadiske samer har brugt den som hyrdehund i århundreder. Meget langt tilbage er en urform af lapphunden blevet mikset med en hunulv, der også er stammoder til andre samiske hunderacer, og senere også islandsk fårehund og endnu senere border collie. Racen var meget tæt på at uddø, efter samerne gik over til at drive deres rensdyrflokke på motoriseret, hvilket medførte dårlig avl og mentale sygdomme.

  Heldigvis fik avlere i Finland og Sverige racen fuldstændigt på ret køl igen, og det er svært at finde en mere velfungerende hund i dag, hvad angår helbred og sind. Lapphunden har fundet sig til rette som familiehund, efter den er blevet fyret som hyrdehund, men det kræver en ret aktiv familie at opfylde dens motionsbehov. Den er skabt af nordens lange, kolde vintre og til at følge rensdyrflokke op til 70 kilometer om dagen. Den er derfor helt optimal for familier der nyder at vandre i weekender og ferier. Lapphunden ved instinktivt, at man aldrig aner hvornår man får en pause, så den er heldigvis god til også at flade ud ved enhver given lejlighed. Man kan sige at den opererer i ekstremer hvad motion angår.

  Pelsen er i dobbelt lag, tyk og fyldig og giver hunden et vildt udseende. Selvom der langt fra er lige så koldt i Danmark, som i Lapland, kan man roligt lade hundens pels gro ud, så længe man bruger en time om ugen på at passe den. Pelsen beskytter nemlig også hunden mod solen - bare husk at give den rigeligt vand.

  Mange tror at de store, ulvelignende hunderacer er dårlige til at tilpasse sig børn og gæster. Denne fordom passer i hvert fald ikke på den finske lapphund! Dens fundamentale hyrdeinstinkt kan ikke undertvinges, og den vil som regel forsøge at drive børn, gæster, andre hunde og selv andre kæledyr, som katte og kaniner, sammen til en flok, så den har styr på dem. Den er tålmodig i dette arbejde, og bliver hverken aggressiv eller desperat hvis det ikke lykkes. Den er glad for at holde øje med sin familie - den blev også brugt som vagthund i sin tid - og vil næsten altid placere sig et sted, hvor den kan overskue sin flok.

  Race: Finsk Lapphund

  Max højde: 55 cm

  Vægt: 15-24 kg

  Børnevenlig: Ja

  Aktivitetsniveau: 4/5

  Plejekrav: 3/5

   


  Bruger Feedback

  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Gæst

  • This will not be shown to other users.
  • Tilføj en anmeldelse...

   ×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

     Only 75 emoji are allowed.

   ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

   ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

   ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Tilføj...