Hop til indhold
 • Labradoodle

     (0 anmeldelser)

  Labradoodlen har arvet en masse gode egenskaber fra sine umiddelbare forfædre: Puddelen og Labrador Retireveren, men racens eksplosive popularitet har gjort den kontroversiel.

  Det var lutter gode intentioner, der fik australieren Wally Conron til at skabe den første labradoodle i slutfirserne. Han arbejdede med at finde og træne førerhunde til blinde og andre handicappede, og han havde fået en svær opgave. En blind kvinde på Hawai var gidt med en hundeallergiker, og det var meget sværere end Conron havde regnet med, at finde en allergivenlig hund, der også havde alle de gode kvaliteter, som kræves af en handicaphund.

  Derfor endte han med at parre en puddel og en labrador, og en af kuldets tre hvalpe viste sig at være helt perfekt, da den blinde kvindes mand var blevet testet for reaktioner mod dens pels. Glædeligt overrasket fortsatte Conron avlen, og snart steg efterspørgslen - og her startede problemerne. Interessen for den nuttede, kærlige og særdeles intelligente hunderace spredte sig nemlig ikke kun blandt opdrættere af førerhunde. Den nåede også til Hollywood, hvor labradoodlen øjeblikkeligt blev en modehund. Derfra eksploderede populariteten, og det medførte nogle lyssky og meget tvivlsomme opdræt, og etbaleringen af forfærdelige hvalpefabrikker. Disse forbryderiske opdrættere har svækket racen, og rigtig mange labradoodles fra dårlige avlere har mentale problemer. I dag fortyder Conron offentligt at have opfundet racen, og berømte mennesker, som eksempelvis det norske kronprinspar, er blevet kritiseret for at gøre hundene endnu mere populære ved at købe dem.

  Andre har dog overtaget Contons arbejde, da de mener at racen stadig er en overlegen førerhund, og den allergivenlighed gør den også særdeles eftertragtet som terapihunde og som alarmeringshunde - hunde der kan alarmere ens omgivelser, hvis man får et epileptisk anfald, et hjerteanfald, en blodprop, etc., er et mere og mere udbredt fænomen i Australien, hvor racen stammer fra. Denne avl føres der streng kontrol med, og der udvikles stadig på den genetiske sammensætning, fx ved at krydse labradoodles med renblodede pudler, for at få en endnu mere allergivenlig pels.

  Labradoodlen har arvet lidt af hvert. Fra puddelen har den sin pels, der kommer i tre varianter, hvoraf to er allergivenlige for langt de fleste allergikere. Disse typer er uldagtig pels, der enten er bølget eller krøllet. Begge typer kræver virkelig meget børstepleje og jævnlige klipninger. En labradoodle fra en ordentlig opdrætter har desuden arvet puddelens skyhøje intelligens. Fra den næsten lige så intelligente labrador, har den arvet snarådighed og et kolossalt hjerte. Fra begge forældre kommer en enorm forkærlighed fra at svømme og plaske i vand og et særdeles alsidigt sæt af talenter, som nogle trænere er i gang med at udnytte, for at skabe de første jagt-labradoodles.

  Ligesom puddelen, kommer labradoodlen i tre størrelser: Standard, medium/dværg og minature. Der findes ikke nogen egentlig racestandard for den, da den ikke er en godkendt race i nogen af de store nationale eller internationale kennelklubber, så størrelse og farve varierer en del.

  Race: Labradoodle (ikke FCI-godkendt)

  Max højde: 42 cm (miniature), 52 cm (medium), 63 cm (standard)

  Vægt: 7-13 kg (miniature), 13-20 kg (medium), 21-30 kg (standard)

  Børnevenlig: Ja

  Aktivitetsniveau: 3/5


  Bruger Feedback

  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Gæst

  • This will not be shown to other users.
  • Tilføj en anmeldelse...

   ×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

     Only 75 emoji are allowed.

   ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

   ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

   ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Tilføj...