Hop til indhold

parring, stumphale-stumphale


Gæst zpc
 Share

Recommended Posts

Må man parre to d/s hvor begge har stumphaler?

Synes altid at have hørt man ikke må, men ved faktisk ikke hvorfor,

og om det i det hele taget er sandt..

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg kender ikke så meget til racen. Men jeg kan da læse at ALLE paringer skal godkendes i specialklubben først :-)

 

Der står også de kan fødes stumphalet - men ikke noget om man ikke må avle på en stumphalet. Prøv at forhører dig i specialklubben (eller vent på der kommer en der har forstand på denne race her i tråden ;-)).

 

Fra DKK: http://dansk-kennel-klub.dk/0/456

Link til indlæg
Del på andre sites

Må man parre to d/s hvor begge har stumphaler?

Synes altid at have hørt man ikke må, men ved faktisk ikke hvorfor,

og om det i det hele taget er sandt..

 

I dansk/svensk gårdhundeklubben anbefalder de, at man IKKE gør det i deres etiske anbefaldinger (kig nederst: http://www.dansk-svensk-gaardhund.dk/index.php?side=Avl/EtiskeAnbefalinger )

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg tror det kommer an på hvordan genet for stumphale er i racen. Hos Welsh Cargi Pembroke er det et dominant træk. På aussies ved man ikke om det er.

 

Læste en artikel der refererer en norsk undersøgelse, der slutter, at der hos welsh corgi ikke er flere problemer med stumphale x stumphale parringer end hos stumphale x langhale og langhale x langhale parringer.

 

Til gengæld har jeg tidligere hørt, at stumphalegenet (igen måske kun hos visse racer?) er et defekt gen. Ved en undersøgelse lavet hos aussiernes specialklub i USA, sås at stumphale x stumphale og stumphale x langhale kuld kun havde ca. 80% af størrelsen af en langhale x langhale parring.

 

Ved aussierne konkluderes at: "der ikke er signifikante beviser for, at der er øget risiko for tidlig død eller medfødte defekter, der kan true hvalpens livskvalitet. Dvs. Der er ingen grund til at begrænse parringer mellem to stumphalede Australian Shepherds. Hvis opdrættere mener, at en bestemt stumphale x stumphale-parring passer bedst til målene med deres avlsprogram, bør de kunne føle sig relativt trygge ved at fortsætte med at bruge den slags parringer".

 

dette link er mere interessant læsning vedrørende arvegangen for stumphaler, som også kommer med bedre forklaring på, hvorfor stumphale x stumphale parringer frembringer ca. 25% færre hvalpe end langhale x langhale.

 

Og så en tekst mere, hvor følgende nævnes, som baggrund for rapporten: "Det pågår stor diskusjon i flere land hvorvidt gen for stumphale også vil gi andre defekter i ryggsøylen . Det trekkes blant annet \sammenligninger med den haleløse Manx katten, hvor forekomsten av defekte ryggvirvler og også andre defekler er angitt å være høy. Kan man risikere noe tilsvarende ved å avle frem hunder med stumphale?"

 

Det ser ud til det først gælder om, at finde ud af hvordan genet hos den specifike race opfører sig, og så derefter tage sin forholdsregler og finde ud af, om det er en parring man syntes man kan stå inde for.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...