Hop til indhold

Aktivering af hvalp


Paloma24
 Share

Recommended Posts

Hej.

 

Jeg har for tre uger siden fået hvalp, en lille skøn blanding af border collie og dsg. Et herligt lille livsstykke, altid glad og frejdig.... Men også en smule kreativ :P

 

jeg eg har brug for lidt ideer til aktivering og træningslege med hende, vi har søgelege som hun synes er evigt morsomme, og så hendes legetøj... Men det virker ikke altid til at være nok. Der er selvfølgelig lidt begrænsninger endnu da hun trods alt kun er 11 uger, men tænker at der må kunne laves noget hun synes er sjovt, som ikke involverer opgravning af græsset, plukke blomster og gnaske i sager man ikke må gnaske i :P

Link til indlæg
Del på andre sites

Glædelig hvalp :-D

 

Det er nok et rigtigt livstykke du har fået dér :-)

 

Jeg vil foreslå, at du lige læser denne tråd: http://www.hunde-forum.dk/debat/39605-det-rette-aktiveringsniveau.html hvor vi er nogle stykker som kommer lidt rundt om aktivering.

 

Du skal vide, at en hvalp ikke skal motioneres og aktiveres som sådan, men har langt bedre af at opleve og få de oplevelser og aktivering, som ligger i socialiseringen og miljøtræningen. Hvis man aktiverer for meget, for at få gjort hvalpen træt og til at holde ud at være i stue med, er der sandsynlighed for, at man kommer til at aktivere for meget samt danner vane for meget aktivering hos hvalpen.

 

Med en hvalp som din ville jeg give 2 - 3 af 4 daglige måltider som søg, dvs. drysse måltidet i græsset, på grus eller andet naturområde og så lade hende bruge tid på at søge foderet. Dette er en god basisaktivitet som tilfredsstiller og trætter på en god måde.

Hvis hun i løbet af en dag kan søge koncentreret i op til 15 - 20 minutter af gangen pr. måltid vil det lægge en god bund.

I mine notater om en hvalp jeg havde tidligere har jeg skrevet, at han i 10 ugers alderen kunne søge koncentreret 10 - 15 minutter og da var måltidssøgene startet, da han var 8 uger gammel.

 

Hvis ikke du allerede ved det, skal du være meget obs på at hurtige og vilde aktiviteter, såsom at kaste bold/andet gentagne gange efter hinanden, så hvalpen skal løbe efter og komme tilbage med genstanden presser adrenalinindholdet i blodet i vejret og dette tager tid at fase ud igen. Så hvis du tilbyder vilde aktiviteter så afslut altid med noget hun skal koncentrere sig om i 5 - 10 minutter så hun kan falde ned igen og mærke sin krop - mærke at hun blev træt.

 

Du kan træne/lege med hende få minutter af gangen og f.eks. lære hende at tage øjenkontakt og derefter anvende tilbudt øjenkontakt for at få tilladelse til f.eks. at gå forrest ud af en dør.

 

Som den kvikke hund hun må være af den blanding hun er, vil det være oplagt at klikkertræne med hende og få hende til at samarbejde ved selv at tilbyde adfærd, du belønner for.

 

Kropskontrol vil også være fint, f.eks. at starte med at hun skal gå zig zag mellem dine ben, under en stol og lignende, så hun dels får en fornemmelse af at styre sin krop dels får den ro aktiv kropskontrol giver, hun skal nemlig koncentrere sig om at gøre tingene langsomt og det er vældigt krævende og dermed mentalt trættende.

 

Ud over måltidssøgene kan hun af selvstændige aktiviteter tilbydes en kasse så stor, at hun kan træde op i den, fyldt med legetøj, kasseret tøj og andet uskadeligt tingeltangel som du gemmer lækre godbidder imellem. Sådan en kasse kan hun tilbydes forud for de situationer du ved hun vil tigge om aktivering på f.eks. hen under aften hvor de fleste hvalpe vågner gevaldigt op og bliver pågående og vilde.

Den blanding du har kan blive lydfølsom og derfor kan det være en god forebyggelse også at lægge ting som giver lidt lyd fra sig når hun selv rører dem i sådan en kasse

 

Jeg er sikker på, der kommer andre med forslag også :-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Hun er meget kvik, og en stor del af det vi bruger som aktivering gennemskuer hun lynhurtigt, et eksempel er vores aktivitetesbold , som min gamle hund aldrig blev venner med, den gennemskuede hun på 3 minutter, og kan snildt få et måltid i den for hun giver ikke op :)

 

fed ed ide med kassen, den vil vi prøve :)

 

hun har bolde, og hun elsker dem.... Så vil nødigt tage dem fra hende med mindre det decideret skader hende? Vi kaster ikke med dem, eller nogle gange gør vi, men hun kommer ikke tilbage og det har vi heller ingen forventning om at hun skal, hun kan bare rigtig godt lide at løbe rundt med den, smide den og når den så triller hopper hun som en ged og løber efter den. Men stopper igen :)

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...