Hop til indhold

Excel-Erated Learning


Lonny
 Share

Recommended Posts

Vi debaterer emner fra bogen "Excel-Erated Learning" nede i gruppen for bøger, men for at lokke lidt flere til at deltage i debatten, så rykker jeg lige debatten herind :blink:

 

Det nyeste emne er:

 

Nyt emne :-D

 

Salience and Overshadowing, s. 83

 

Her er emnet, at de signaler vi bruger, måske ikke altid er de samme vores hunde bruger...

 

Hunde lægger meget mere vægt på kropssprog end vi gør, vi bruger meget mere vores stemme. Så når vi tror at vores talte signal "sit" får vores hund til at sætte sig, så er det måske slet ikke det udtalte ord der får vores hund til at sætte sig, men den lægger måske mærke til at vi læner os lidt frem eller hvilket andet kropssprog vi nu ellers plejer (ubevist) at bruge når vi vil have vores hund til at sætte sig.

 

Hun giver et eksempel på en agillity træningsbane, hvor instruktørerne nogen gange giver eleverne besked på at føre deres hunde igennem banen, men uden at sige så meget som ét ord til deres hund. De fleste elever protesterer og siger at så kan de jo ikke fortælle deres hunde hvad de skal gøre, og derfor vil de ikke kunne gennemføre banen. Men i de fleste tilfælde viste det sig, at hunden sagtens kunne gennemføre banen uden at få verbale signaler fra deres fører, og i en del tilfælde gennemførte hunden rent faktisk banen bedre, når den kun skulle følge førens kropssprog og ikke blev forstyrret af førens "snak"...

 

Et andet eksempel jeg en gang læste, var om en garvet hundefører der skulle have sin dygtige hund med op til lydighedssprøve. Denne hund plejede at gøre det rigtig godt, og nå rigtig langt i konkurrencer, men denne gang nægtede den pure at "indkald med dæk", den nægtede simpelthen at "dække". Bagefter brugte de lang tid på analyserer hvad der gik galt, og til sidst gik det op for dem, at hun for første gang nogensinde havde løst hår til en prøve, og den hestehale (når hun drejede hovedet ved signalgivning) der plejede at signalere dæk var væk... Så snart hun satte håret op i hestehale igen, så var der ingen problemer med øvelsen...

 

Så måske er det ikke altid fordi at vores hunde er stædige, at de ikke gør hvad vi siger, måske giver vi bare ikke det signal som de tror er signalet til den givne øvelse?

 

Den oprindelige tråd er her: http://www.hunde-forum.dk/bogforum/10097-excel-erated-learning.html

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share×
×
  • Tilføj...