Hop til indhold

Arkæologer bruger sporhunde til at lede efter Amelia Earhart


Journalisten

Den amerikanske pilot, Amelia Earharts, pludselige forsvinden i 1937, er en af den moderne histories store uløste gåder. Earhart var en pioner, der som den første kvinde fløj solo over Atlanterhavet. Hun forsvandt under en episk flyvning, der skulle gøre hende til den første kvinde, der fløj rundt om jorden, og lige siden har man forsøgt at finde hendes jordiske rester, eller blot et lille tegn på hvad der blev af hende og hendes navigatør, Fred Noonan

Der er foretaget mange ekspeditioner og undersøgelser om Earharts mystiske forsvinden, både af private og af diverse offentlige instanser, i de 80 år der er gået siden. Indtil videre har man ikke fundet nogle egentlige beviser på hvad der kan være sket med verdens mest berømte kvindelige pilot, men nu prøver The International Group for Historic Aircraft Recovery (TiGHAR) med en ny og spændende metode.

Historikere, arkæologer og ekperter i luftfart er blevet nogenlunde enige om, at Earhart og Noonan for vild på det uendelige Stillehav, og derfor missede en vital brændstofopfyldning på øen Howland Island. Hvis hun efterfølgende er nødlandet på land, må det med størst sandsynlighed være sket på atollen Nikumaroro, hvor man også har fundet en gammel dåse med en makeup-creme som man ved Earhart brugte mod sine fregner. Under en kortvarig bebyggelse af den ellers ubeboede ø i 1940, fandt briterne nogle menneskeknogler, men de er senere forsvundet, uden at være blevet undersøgt ordentligt.

Til deres indtil videre 13. forsøg på at finde Earhart, har TIGHAR, som noget nyt, valgt at bruge sporhunde. Nogle helt særlige sporhunde endda. National Geographic Society har doneret penge så TIGHAR har kunnet leje fire border collies, og deres førere, fra Institute of Canine Forensics (ICF). ICF er en privat non-profit-organisation, der primært bistår efterkommerne af USAs oprindelige befolkning i at finde glemte hellige steder, begravelsespladser og bopladser fra fortiden. Hundene er toptrænede eksperter, der også ofte har hjulpet politi og redningsmyndigheder, men som er allerbedst til at finde knogler.

De fire border collies, Berkeley, Piper, Kayle og Marcy, har fundet jordiske rester med en alder på op til 1500 år, og nede i næsten tre meters dybde under jorden. Det er langt bedre end teknologiske hjælpemidler, som eksempelvis jordradar, og derfor er arkæologerne fra TIGHAR ved godt mod. Forude venter der dog en lang fly- og sørejse for hundene, der også skal have tid til at vænne sig til temperaturerne tæt ved ækvator, før de kan sættes på arbejde.

Det bliver spændende at se om fire supersporhunde kan løse mysteriet, hvor mennesker og maskiner er kommet kort.


Bruger Feedback

Recommended Comments

Der er ingen kommentarer at vise
×
×
  • Tilføj...