Hop til indhold

Den gode leder


Gæst

Som kærlig hundeejer ønsker vi alle det bedste for vores hunde. Vi har lært, at det er vigtigt at være en god flokleder, og vi er gennem årerne blevet præsenteret for mange forskellige måder til, hvordan dette kan lade sig gøre.

Jeg er vokset op i et hjem med hund og fik min første hund i tre års fødselsdagsgave. Helt fra dengang kan jeg huske at have hørt om de klassiske lederskabsregler som: ”Du skal spise før hunden” og ”Hunden må ikke gå først ud af døren”. 25 år senere hører jeg stadig de samme regler, og kan ikke lade være med at undre mig over, om der ikke er sket nyt på dette område? [PRBREAK][/PRBREAK]

Resten af verden udvikler sig i forrygende fart med smartphones, iPads, moderne børnepædagogik og meget mere, men hvad med hundeopdragelsen?

Så hvordan bliver vi ifølge moderne hundepsykologi en god leder for vores hunde?

Hvad er en god leder?

Med en almindelig sund fornuft, en god og respektfuld omgang med vores dyr og få retningslinjer burde lederskab være næsten overflødigt at tale om – alligevel er emnet kæmpestort. Så lad os se på, hvordan man bliver en god leder for sin hund uden de store armbevægelser.

Tag ansvar for hunden så den ikke føler sig utryg/truet eller agerer truende

De fleste hunde vil helst undgå at tage ansvar. Derfor er det din opgave at vise hunden, at du påtager dig ansvaret, og at den derfor kan slappe af i dit selskab. Reagerer din hund overfor andre hunde, som kommer mod jer på gåturen, så skift fortov. Hermed signalerer, at du har fuld kontrol over situationen, og hunden kan slappe af, fordi den stoler på, at du tager dig af det.

Kommuniker korrekt med hunden

Det skaber forståelse fra hundens side, hvis man har lært en lille smule hundesprog.

Stil krav til hunden, som den kan efterleve

Skab gode udfordringer for din hund som problemløsning (opgaver, spil mv.), leg med andre hunde og træning i hundens tempo. Det giver hunden selvtillid, skaber en fantastisk relation til dig, og giver hunden et stort erfaringsgrundlag til selvstændigt at kunne løse svære opgaver som voksen, da den kan relatere de nye problemer til opgaver, den allerede har løst.

Hav en rolig og vedafbalanceret omgang med hunden

Mist aldrig selvkontrollen! Hvis du ikke har styr på dig selv, hvordan kan du så have styr på en flok?

Sørg for at hunden er velstimuleret (fysisk, mentalt og socialt)

Hunden skal være både fysisk og mentalt velstimuleret for at bevare et sundt sind og helbred. Fysisk stimulering er ikke nok – jo mere fysisk stimulering hunden får, jo mere kræver den – derfor skal hovedet også i brug!

Socialisering, herunder leg med andre hunde, er vigtigt, da hundene gennem socialisering udvikler og vedligeholder deres sprog, ligesom det styrker dem psykisk ved at give dem en korrekt selvopfattelse og selvforståelse i forhold til andre hunde.

Opfyld hundens basale behov (vand, mad, ”fredsted”, varme, kulde etc.)

Ligesom mennesker vil hunden ikke kunne fungere uden at have sine basale behov dækket. Som ressourceperson er det vores ansvar at sørge for, at dette sker.

Sæt rimelige grænser for hunden

Grænser giver tryghed, eftersom de fritager for ansvar

Undgå for meget nej under hvalpeimmuniteten. Dette vil skabe mere forståelse fra hvalpens side og dermed styrke dit lederskab. Sørg i stedet for at aflede og ros for ønsket adfærd i stedet for at skælde ud for uønsket adfærd.

Vær konsekvent så hunden ved, hvor den har dig

Mange adfærds- og træningsproblemer skyldes inkonsekvens i indlæringen eller fejlindlæring. Med konsekvens menes der: Gør det samme og forvent det samme hver gang. Der menes ikke straf. Husk at straf intet med indlæring har at gøre!

Mange hundeejere har f.eks. problemer med, at hunden trækker under gåtur. Du går tur med hunden og veninden en dag, I får snakket godt under turen, og du lægger måske ikke mærke til, at hunden trækker så meget. Næste dag skal du ud at gå igen, er lidt småirritabel pga. en episode på arbejde, og pludselig eksploderer du, idet hunden trækker på samme måde som dagen før. Dette skaber forvirring hos hunden (den gjorde jo bare som dagen før) – og en del af jeres indbyrdes tillidsforhold ødelægges for hver gang, du eksploderer.

Læs også artiklen om opgøret med de klassiske lederskabsmyter.


Bruger Feedback

Recommended Comments
×
×
  • Tilføj...