Hop til indhold

Opgør med de klassiske lederskabsmyter


Gæst

Da jeg havde hund tilbage i 1980’erne lærte jeg til træning, at det var vigtigt, at hunden kendte sin plads nederst i familien, den skulle spise efter familien havde spist, og vi måtte aldrig lade den vinde en trækkeleg. På den måde kunne jeg sikre mit lederskab. Hunden måtte på ingen måde vise sin utilfredshed med tingenes gang ved at knurre eller vise tænder, for så var den aggressiv.

Reglerne fremstod enkle og ligetil og rodfæstede sig derfor øjeblikkeligt i hundeverdenen hos både trænere, instruktører og hundeejere som almindelige opdragelsesregler og redskaber til at styrke hundeejerens lederskab.

John Rogerson, som har udarbejdet disse regler, har selv udtalt, at reglerne blev skabt med formålet at korrigere problemadfærd hos hunde, som ejeren kun havde lidt eller ingen kontrol over, og som opførte sig aggressivt over for de mennesker, de levede sammen med. Reglerne er ikke lavet til anvendelse på almindeligt velfungerende hunde eller som præventivt middel. Og har intet at gøre med studier af ulve.

Hvorfor fungerer de klassiske lederskabsregler ikke?

Lad ikke hunden spise, før alle i familien har spist færdig, fordi den højst rangerende manifesterer sit lederskab ved at spise først.

Studier af ulve i naturen har vist, at hvalpene altid spiser først. Forældrene spiser kun først, hvis byttedyret er lille, eller der hersker ekstrem fødeknaphed.

Det er svært at bruge dette argument i vores civiliserede verden, hvor vi ikke kan prale af at lide af fødeknaphed. Derfor holder argumentet om indflydelse på din status som leder ikke.

En lille sidegevinst ved at lade hunden spise før familien kunne faktisk være, at hunden tigger mindre ved bordet, da den på dette tidspunkt vil ligge mæt og tilfreds i sin kurv for at fordøje sin mad.

Lad ikke hunden være i møbler og i sengen

Zoneforsvar er medfødt, og dette gælder også liggepladszonen. Den, som har lagt sig et sted, har retten til at forsvare sin plads. Dette har intet at gøre med lederskab. Faktisk forværrer du dit lederskab ved ikke at respektere hundens zoner og dermed skabe forvirring hos hunden.

Hvis du har givet din hund lov til at være i møblerne, men du gerne vil have den plads, hunden har indtaget, så lok den i stedet ned for at undgå en konflikt.

Lad ikke hunden gå foran dig

Hunde går ofte foran ejeren simpelthen fordi, de bevæger sig hurtigere end mennesker. Dette er rent funktionelt, og der er intet overlegent i det.

David Mech observerede i sine 13 års studier af ulve på Ellesmere Island, at når ulve følger flodsenge, dyreveksler eller gamle veje, og det er åbenlyst, hvor flokken skal hen, kan enhver ulv i flokken gå forrest.

Derudover er det heller ikke åbenlyst, at lederen altid kan føre flokken i den retning, lederen ønsker. David Mech observerede under studier på Isle Royale en flok ulve i færd med at udvandre fra øen. Efter et par kilometer begyndte nogle af flokmedlemmerne at tøve og stoppe op. Lederen opfordrede flokken til at fortsætte, men efter et kort stykke tid satte alle medlemmerne sig ned, og lederen måtte opgive sin udvandring og lede flokken tilbage til øen. Dette blev han ikke mindre leder af.

Lad ikke hunden gå først gennem døren

Som i ovennævnte eksempel har det ingen betydning for lederskabet, hvorvidt hunden går først eller sidst ud af en dør. Men af praktiske årsager kan det nogle gange være rart at få hunden til at sætte sig og vente på, at man giver signal, så man ikke falder over hinanden på vej ud over dørtrinnet. Der kommer ofte lidt stress på, når man skal ud af døren, fordi hunden er glad for at skulle ud at gå tur, og dermed er det praktisk at få lidt ro på hunden, inden man går.

Du skal udøve hånd- og halsret over hundens kødben og legesager

Som nævnt tidligere er zoneforsvar medfødt, og det bedste, du kan gøre som en værdig leder, er at respektere hundens zoner, i dette tilfælde fødestykkezonen. Denne ejendomsret er instinktiv, og derfor skal vi mennesker bevise, at hunden ingen grund har til at vogte maden, da vi ikke ønsker at konkurrere med hunden om denne. Hvis vi derimod begynder at tage mad fra hunden, vækker vi for alvor hundens mistillid og forværrer faktisk vores lederskab ved ikke at respektere zonen.

Straf konsekvent alle forsøg fra hundens side på at knurre, vise tænder eller bide dig

Der findes mange grunde til, at hunde knurrer, viser tænder og til sidst måske er tvunget til at lave en bidmarkering. Smerter spiller ofte en stor rolle, hvis en hund pludselig bliver aggressiv.

Få hunden undersøgt for smerte, respekter hundens zoner og lær en smule hundesprog, så du kan aflæse hundens dæmpende signaler, inden det kommer til en bidmarkering. Du styrker dit lederskab ved at kende til korrekt kommunikation og respektere hundens signaler.

Lad ikke hunden være højere oppe end dig

Det spiller ingen rolle for dit lederskab, om du ligger ned, eller hunden står henover dig. Faktisk er det tegn på selvsikkerhed at lægge eller sætte sig i samvær med andre hunde.

Hils ikke på hunden, før du har hilst på familiens øvrige medlemmer

Hilseceremonier og genforeningsritualer er utrolig vigtige for hunde. Ved genforeningen knyttes og styrkes båndet mellem flokmedlemmer, som har været fra hinanden, og nægter man hunden dette ritual, går man stik imod dens natur og risikerer, at sammenholdet bliver dårligere mellem jer.

Lad ikke hunden vinde i træk- og kamplege

Ifølge den svenske hundepsykolog Anders Hallgren slutter træklege ofte med, at hundene bliver optaget af noget andet, f.eks. en fært eller lyd. Kamplege slutter ofte med, at den ene tager for hårdt fat, og den anden siger fra, fordi det gjorde ondt. Det vil sige, at det ikke drejer som om vindere og tabere. Det er jo leg!

Derimod bør man i det hele taget undgå disse typer af leg, da det har en stressende indvirkning på hunden. I disse lege udskiller kroppen stresshormoner som adrenalin. Hvis man leger disse lege jævnligt, får hormonerne ikke mulighed for at finde deres normale lejde igen og tilstanden kan dermed ændre sig til en kronisk stresstilstand. Derfor er disse lege ikke egnede for familiehunde. Til gengæld kan man lave mange andre gode lege, hvor hunden får stimuleret sanserne som søgeøvelser og dermed få en træt og tilfreds hund. Det vil sige, at hormonproduktionen stiger. Og falder denne ikke til normalen igen pga. konstante påvirkninger som nye lege, kan det få både psykiske og fysiologiske konsekvenser for hunden.

Begrebet lederskab bruges i dag i uhyre mange situationer og har mange forskellige betydninger alt afhængig af hvem man taler med.

Begrebet lederskab er i tidens løb oftest blevet brugt med den forståelse, at lederen bestemte og kontrollerede alt. Heldigvis er vi blevet meget klogere på hundeadfærd og psykologi.

Min holdning er, at mennesket er en ressourceperson til hundens overlevelse. Derfor har vi et stort ansvar for at lære vores hunde at begå sig i vores menneskeskabte verden. Om vi så kalder dette for lederskab, vejledning/guidning, ansvar og konsekvens eller andet har ikke for mig den store betydning, så længe vi sørger for at efterleve de beskrevne guidelines til hvordan vi bliver og forbliver en god leder (set med hundens øjne).


Bruger Feedback

Recommended Comments

Fantastisk artikel! Jeg håber alle nye hundeejer og tilgængere af dominansteorien læser denne og får røde ører ;-)

Tidligere i år havde vi en diskussion herinde om hvorfor det var tæt på umuligt at overbevise tilgængere af dominansteorien / de klassiske lederskabsmyter selvom nyest videnskab har påvist det ikke passer, som du så fint beskriver her i artiklen. Tråden er her hvis man vil deltage: http://www.hunde-forum.dk/debat/30311-dominansteorien-en-sejlivet-myte.html

Rigtig god artikel - jeg har givet den 5! :-)

Link til kommentar
Gæst Morgenfrue

Besvaret

Burde sættes i avisen så alle kunne læse det der går simpelhen for mange rundt der stadig praktisere dominansteorien. Utroligt hvor mange jeg møder :damn:

Link til kommentar

Ja det er sørgerligt :cry:

 

Så sent som igår så jeg et tilfælde - Jeg fik sammen med en bekendt fra området med hendes kæreste og deres fælles rottweiler - Jeg går tit med hende, og der er ikke noget. På et tidspunkt trækker den lidt, han tager snoren lader den trække den helt ud og river den så hårdt og hurtigt tilbage så den næsten falder. Den begynder straks at sende 1000 dæmpende signaler, og så ud til resten af turen at undgå ham! Hvor var det svært at være vidne til :( Jeg kender ikke ham så godt så jeg ville spørge hvad fa'en han havde gang i, men næste gang jeg ser hende skal jeg helt sikkert have en alvorsnak med hende!! Frygtligt altså :cry:

Hvorfor vil man have sådan et forhold til sin hund? :vedikke:

Link til kommentar

Når jeg læser denne artikel , der jo svarer så godt til, hvad jeg også har måttet lægge ører til, og det undrer mig, hvordan disse uddannede trænere tror, at gamle kvinder som mig ,kunne have harmoniske hunde før dette kom på banen.

Og når jeg til diskution tog dette op, så fik jeg bare blikket- KNYT- med din mening, nu er der andre boller på suppen.

En ny religion var ukritisk accepteret i brede kredse.

Og når jeg nævnte ,at den nok ikke duede til mishandlede genbrugshunde, eller hunde med svag pzyke= manglende selvværd, så trak de bare på skuldrene.

Har altid opfatter disse regler som mere en latterlige i omgang med hunde.-

Link til kommentar
Gæst Femstjernet Hund

Besvaret

Flot artikel! Og fint med så positiv respons herinde :-)

Link til kommentar

tusind tak for de flotte tilbagemeldinger. spred gerne budskabet:)

Link til kommentar

super artikel. den er ihvertfald delt på facebook.

og tusinde tak for et dejligt forum, hvor der tales pænt og sobert til hinanden.

det har jeg ledt efter længe, før jeg faldt over dette. :klap:

Link til kommentar
Gæst lululolabu

Besvaret

Du har nok ret i det meste, men det der med at spise først: Apha spiser altid først, og hvis hvapene spiser før dem, så er det jo kun Alphanes hvalpe. Jeg personlig syntes at en hund ikke er dens 'hvalp' i det mindste ser hunden sig ikke som en hvalp i flokken.

 

Og så må min hund f. eks. ikke gå igennem døren først fordi ellers så vile den trække mig lige med det samme 2 etager ned, men det er nok kun i min tilfæde...

Link til kommentar
Gæst Miss_menelli

Besvaret

Du har nok ret i det meste, men det der med at spise først: Apha spiser altid først, og hvis hvapene spiser før dem, så er det jo kun Alphanes hvalpe. Jeg personlig syntes at en hund ikke er dens 'hvalp' i det mindste ser hunden sig ikke som en hvalp i flokken.

 

Og så må min hund f. eks. ikke gå igennem døren først fordi ellers så vile den trække mig lige med det samme 2 etager ned, men det er nok kun i min tilfæde...

 

Jeg synes du skal prøve at låne Freddy Worm Christiansens Ulven og hundens adfærd.

 

Den beskriver ret letforståeligt, hvorfor den der gamle myte med alphaer og dominans er opstået - Og at de her gamle myter slet ikke holder vand.

 

Så der er ingen problemer i at fodre hunden før man spiser, lade hunden gå først ud af døren (det med at blive trukket ned at trappen er alene et spørgsmål om manglende opdragelse og har intet med dominans og rang at gøre ;-)) og hunden kan fint sove i sengen og oven på en uden at overtage nogen som helst lederrolle.

 

Faktisk finder jeg det ret så praktisk at fodre hunden først, så de ikke er røvsultne når vi spiser og sandsynligheden for at de tigger er mindre.

Link til kommentar
Jeg synes du skal prøve at låne Freddy Worm Christiansens Ulven og hundens adfærd.

 

Den beskriver ret letforståeligt, hvorfor den der gamle myte med alphaer og dominans er opstået - Og at de her gamle myter slet ikke holder vand.

 

Eller Alfasyndromet af Anders Hallgren. :-)

Link til kommentar
Gæst Miss_menelli

Besvaret

Eller Alfasyndromet af Anders Hallgren. :-)

 

Yes - Den er også en gennemlæsning værd :5up:

Link til kommentar
Eller Alfasyndromet af Anders Hallgren. :-)

 

Det er præcis de to bøger, jeg har taget udgangspunkt i, da jeg skrev artiklen:-D Samt David L.Mechs artikel om Leadership in wolves. Den kan findes på nettet. Hvis man vil vide rigtig meget om ulve og deres adfærd, er David Mech den mest seriøse ulveforsker, jeg kan anbefale

:-D

Link til kommentar
Gæst Dutski82

Besvaret

Rigtig fin artikel... Jeg er selv overbevist om at de "gamle" grundregler ikke er de rigtige. Kommer meget an på hunden! Hvis jeg praktiserede de "gamle" grundregler på min hund, så ville han gå totalt ind i sig selv... Det har han slet ikke psyke til! Det sjove er bare at der stadig er mennesker, og ret mange faktisk, som mener at jeg er skrup forkert på den... Men det er jeg jo så ikke! Dejligt at vide at jeg er på den "rigtige" side!

 

:hjerte:

Link til kommentar
Gæst steen1151

Besvaret

Jeg synes også det var en rigtig fin artikel, som mange både hundeejere og børneforældre og andre voksne kunne for så vidt også lære meget af hunde og deres måde at være sociale på, og jeg mener at der åbenbart er ret lang vej endnu, inden vi mennesker kommer så lang, og pt. synes jeg vi er temmelig langt ude af kurs.

Det var så lige mit "begynderindslag" da jeg lige er startet her på hundeforum i dag. mvh.

steen1151

Link til kommentar

Rigtig god artikel :-) Giver den 4 *, den eneste grund til, den ikke får 5 *, er fordi jeg gerne ville se nogen mere om træning, ved "problemer" med zoneforsvar/ressourcevogtning og "agression".

Men dejligt at læse :klap:

Link til kommentar
Rigtig god artikel :-) Giver den 4 *, den eneste grund til, den ikke får 5 *, er fordi jeg gerne ville se nogen mere om træning, ved "problemer" med zoneforsvar/ressourcevogtning og "agression".

Men dejligt at læse :klap:

 

Det er jo ikke en artikel om træning, men om de gamle myter om "lederskab" :-)

Link til kommentar
Gæst BS Samson

Besvaret

Super god artiklen. Den kan også være en god hjælp, hvis man skifter fra en race til en anden med forskellige sind.

 

5 * her fra.

Link til kommentar

Fantastisk at dette kommer ud bland offentligheden. Kunne ønske at det blev mere udbredt blandt hundeklubber og hundetrænere

Link til kommentar



×
×
  • Tilføj...