Hop til indhold

Min hvalp på 12 uger er stadig ikke renlig. Hvordan lærer jeg den det?


Umulia

Det er meget forskelligt i hvilken alder hvalpe bliver renlige, og der er mange forskellige faktorer, der spiller ind. F.eks. er hvalpe født forår og sommer ofte tidligere renlige end "vinterhvalpe", simpelthen fordi de kommer mere ud. Der er også en tendens til at hanhunde er tidligere renlige end tæver.

I en undersøgelse blandt Hunde-Forums brugere angav ca. 1/3 at deres hvalp var renlig i 12 ugers alderen eller tidligere, men yderligere en 1/3 angav at deres hvalp først var renlig i 5 - 6 måneders alderen. Man kan altså ikke sige at det er "normalt" at hvalpe er tidligt renlige. Blandt de adspurgte angav knap 10% at deres hund stadig ikke var helt renlig som 1-årig.

De hvalpe der er meget tidligt renlige er ofte allerede renlighedstrænet fra opdrætterens side. Det er ofte hvalpe der har opholdt sig indendørs, men med jævnlig adgang til have, medens hvalpe fra staldopdræt, eller hvor opdrætteren har ladet hvalpene tisse indendørs på aviser, er senere renlige.

Som nybagt hundeejer kan man selv gøre meget for at hjælpe hvalpen til at blive renlig. Ros, når hvalpen tisser og laver udendørs, er det bedste middel. "Uheld" indendørs bør ignoreres. Hvalpen forstår ikke hvad den har gjort forkert hvis den får skæld-ud eller straf for at besørge indendørs.

Den gamle metode med at gnide hvalpens næse i dens egen afføring, har ofte kun til følge, at hunden resten af livet vil søge så langt væk fra ejeren som muligt, når den skal besørge. Og det er ikke ligefrem befordrende for et tillidsfuldt forhold mellem hund og ejer.

Effektiv renlighedstræning kræver at man bruger meget tid sammen med hvalpen, og også er sammen med den når den skal tisse. Det nytter altså ikke at lukke hvalpen ud i haven alene. Det er unaturligt for en lille hvalp at være væk fra sin "flok", og den vil ofte føle sig for utryg til at tisse eller lave stort når den er alene - med det resultat at den gør det, så snart man lukker den ind.

En 8-ugers hvalps blære er ikke ret stor, og det er simpelthen fysisk umuligt for hvalpen at holde sig i mere end 1 - 2 timer. Derfor er det vigtigt at man i den første tid sørger for at lufte hvalpen hver gang den har spist, drukket, leget eller sovet - eller sagt på en mere simpel måde: Ca. 1 gang i timen. Er man konsekvent med at overholde tiderne, og husker man at skamrose hvalpen med lys og glad stemme hver gang den "leverer varen", så vil man hurtigt få en renlig hvalp.

Efterhånden lærer man også at se på hvalpens adfærd og kropssprog om den er trængende. En hvalp der "skal", vil sædvanligvis søge lidt afsides og måske begynde at gå i cirkler. I takt med at renlighedstræningen skrider frem, lærer mange hvalpe selv at gå hen til døren, eller på anden måde gøre ejeren opmærksom på at de har behov for en luftetur.


Bruger Feedback

Recommended Comments

Der er ingen kommentarer at vise
×
×
  • Tilføj...