Hop til indhold

Legetøj..


Gæst trunte--musen
 Share

Recommended Posts

Gæst trunte--musen

Hejsa..

 

Min berner hvalp er nu li omkring et halvt år.. :)

Men nu har hun fået en dum ide med at alt legetøj der enten har reb eller tennisbolde på skal "dø".. :)

 

har i gode råd til andet legetøj?

 

Hvordan aktivere i jeres bernere?

Link til indlæg
Del på andre sites

Hehe.. Det kender vi alt for godt - hvis det kan splittes af, må det jo være formålet ? :slem:

 

Bassil er 9 mdr og har nu fået en forkælighed for fodtøj og aviser :damn:

 

Aktivering af hovedet er en god ide - måske kan du bruge dette?

 

Det er noget jeg har kopieret fra en anden tråd, så tak til forfatteren - tror det var Ninjamor

 

Aktivering

 

Alle hunde har behov for aktivitet og har de ikke nok at bruge deres energi til skal de nok selv finde på noget at lave!

Som regel falder de sysler hundene selv finder på ikke helt i vores smag. Blandt andet derfor kan det godt betale sig at beskæftige sin hund med gode aktiviteter.

 

Generelt for samtlige øvelser Brug lækre bittesmå godbidder. Giv intet verbalt signal i starten og når du efterhånden lægger ordet på, siges ordet i selve det øjeblik handlingen udføres. Så kommer forståelsen meget hurtigt.

Næste skridt er at ordet siges som signal til handlingen. Her skal kropssignalet mindskes samtidig med at ordet overtager, det skal som kobling og speeder i bilen følges ad. For de øvelser der skal varighed på, lægges denne på lidt efter lidt, men først efter at hunden viser, den har forstået ordet ved at udføre hand-lingen hver eneste gang, den bliver bedt om det.

Herefter kan du trappe ud af godbidderne, hvis du vil det.

Hold nogle sekunders pause for hver 2. - 3. øvelse ellers laver hunden fejl pga. træthed, da disse øvelser er voldsomt koncentrationskrævende!!!

 

Se til højre og venstre Stå foran din hund. Hav lækre godbidder i den ene hånd som holdes tæt foran dig i bæltehøjde. Dette for at få hunden til at blive hos dig og fokusere på dig. Bøj dig nu skråt fremad mod hunden og stir til venstre for den på dens hale. Stå stille og sig intet. På et tidspunkt vil hunden lige skæve til sin højre side for at se, hvad det er, du synes er så interessant. Straks giver du godbid og gerne ude på hundens højre side.

 

Vaske sig om munden "Dut" hunden hurtigt på snuden med godbidden. Hunden vil da hastigt slikke sig om munden og belønnes straks. Vær opmærksom på at der efter hver godbid som regel kommer et nyt slik, så vær parat til at belønne dette!

 

Hviske "Dril" hunden lidt med en godbid og beløn straks den åbner munden eller kommer med en lille lyd.

Skulle den finde på at rynke snuden eller løfte den ene overlæbe (Elvis) synes jeg, du skal snuppe den adfærd i stedet og belønne den. Du kan altid lære hunden at hviske senere.

 

"Give me 5" Læg din hånd med godbidder på gulvet eller hold den lidt over gulvet. Straks hunden rører hånden med poten, belønnes den. Når handlingen udføres spontant, skal du til at holde hånden gradvist højere. Husk kun en smule højere af gangen. Til slut skal du til at åbne hånden, så hunden dasker dig i den åbne hånd.

Udvides til "Give me 10" ved at du derefter træner med den anden hånd også. Derefter med begge hænder nedefra og gradvist højere.

Kravle Få hunden ned at ligge i "dækstilling" men uden dæksignal. Brug hellere en godbid til at lokke den ned med. Beløn. Herefter trækkes hånden med godbidderne ganske, ganske langsomt fremad. Hunden skal i starten belønnes blot den strækker sig fremad og for den mindste lille bevægelse fremad.

Må kun øves med hunde uden hofte- ryg- og albueproblemer!

 

Sove Ved hjælp af en godbid får du din hund til at lægge sig ned på siden. I starten belønnes den for bare at komme i kontakt med gulvet og efterhånden skal den helt ned at ligge på siden med både hoved og hale.

Beløn den mens den ligger og træk gradvist belønningen ud så hunden kan ligge roligt nogle sekunder.

Du kan så få den op at stå igen ved at "vække" den. Find på noget sjovt at sige.

 

 

Rulle Når din hund kan "sove", kan den lære at rulle. Øvelsen udføres lettest, når du sidder på gulvet med hunden liggende på tværs foran dig med ryggen mod dig.

Mens den "sover" holder du hånden med godbidderne ved dens snude og trækker så hånden lidt ned mod hundens bagben, så dens hoved peger bagud. Beløn.

Derefter skal godbidden trækkes ind over hundens ribben, stadig lige foran dens næse. Beløn hunden for at følge med godbidden.

Sidste etape er at hunden svinger med helt rundt, ved at du fører hånden helt henover hundens brystkasse og ned mod gulvet mellem dig og hunden. Beløn.

Dette kan være en meget vanskelig øvelse for hundene at udføre. Er de usikre eller har smerter vil de helst ikke ned og rulle og dette skal de da skånes for!

Må kun øves med hunde uden hofte-, ryg- og albueproblemer!

 

Trille bold Læg en bold, stor eller lille, på gulvet foran hunden. Lige foran bolden og ligeledes lidt inde under den lægger du et par godbidder. Nu kan hunden ikke undgå at komme til at skubbe til bolden, når den tager godbidderne.

Med tiden kan den lære at trille bolden længere strækninger og evt. ind i et "mål" du laver af en spand eller andre ting. Målet skal i starten være stort, så det bliver let for hunden. Gradvist kan du gøre målet mindre for til sidst måske at bruge et stort syltetøjsglas.

Du kan også lære hunden at trille bolden hen til dig så I kan trille til hinanden. En god og rolig måde at omgås bolde på!

 

Gemmeleg Brug godbidder. Hold hunden i halsbåndet og vis den, at du kaster 3 - 5 godbidder spredt over ca. 1 m2 i græsset lige foran dig. Slip hunden og lad den samle op. Mens den er beskæftiget med dette spreder du stille og roligt flere godbidder i en stadig større omkreds.

Gradvist skal godbidderne blive mere usynlige (mindre godbidder og/eller højere vegetation) og området de spredes over stadig større og gerne mere kuperet.

Har din hund brug for at blive roligere skal godbidderne lægges så tæt, at hunden kun bevæger sig i skridtgang.

Vil du gerne have lidt gang i hunden, spredes godbidderne mere og /eller du lægger depoter af 3 - 5 godbidder hvert sted.

Således vil din hund hurtigt lære henholdsvis at gå mellem gufferne eller løbe! Hunden lærer det af sig selv med tiden og du kan sagtens bruge begge varianter. Lad være med at blande dig, medmindre hunden går i stå og tror, der ikke er mere. Så viser du den hen til nogle godbidder du evt. har med i lommen for at kunne kaste til samme lejlighed.

Dagligt madsøg i 30 - 45 minutter er en rigtig god basisaktivitet.

Bør bruges med forsigtighed til braknæsede hunde og slet ikke i varmt vejr, de kan have besvær med vejrtrækningen!

 

Lederskabsøvelse” Er ikke en egentlig aktivitet, men ganske morsom og yderst anvendelig til at overbevise sin hund om, at man har nogle eminente lederkvaliteter. Øvelsen kan laves både ude og inde, men denne beskrivelse er til den udendørs udførelse.

Mens din hund er optaget af noget andet end dig og er på mindst nogle meters afstand af dig, drysser du nogle få lækre godbidder i græsset eller skovbunden. Uden et ord til hunden stiller du dig nu bøjet henover gufferne og koncentrerer dig om disse. Du kan godt sige "næh hvor lækkert" og "åh hvor dejligt" eller lignende, men kun henvendt til dig selv og du må ikke kalde på din hund.

Vent roligt på at den pludselig får øje på dig og se så, hvad der sker: Den kommer hen til dig! Gør intet andet end at se på gufferne og pas på at hunden ikke kommer til at knalde sit hoved op i dit, når den går ind under dig. Den har måske ikke fundet ud af fidusen og kan finde på at se op på dig. Står den da under dit ansigt og kikker op - AV!

På et tidspunkt vil hunden begynde at snuse sig frem til godbidderne og du har nu fået nogle lederskabspoints, som den der ved, hvor ressourcerne findes.

Prøv også at "klistre" klæbrige guffer op på træstammer eller at lægge nogle på buskenes grene og stå og stir på dem.

Dette er en rigtig god måde at få hunden til at komme på - helt frivilligt.

Det der sker, er at hunden via sin genetiske arv genkender situationen og instink-tivt reagerer "rigtigt". Det du gør, er nemlig at "tage stand" og denne adfærd gen-kendes af alle hunde.

 

 

 

 

Gribe i luften Lyder måske ikke af så meget, men mange hunde kan faktisk have rigtigt svært ved at lære at gribe. At kunne gribe godbidder der kastes stadigt hurtigere og skævt i forhold til hunden kræver en god koncentration. Koncentration er en god modvægt til stressende aktiviteter og kan bruges som dæmpning af hunde, der "kører for højt".

De godbidder du starter indlæringen med skal have nogenlunde samme vægt, da det ellers bliver for svært for din hund at beregne godbiddens hastighed. Bliver det for svært, opgiver hunden at bruge energi på aktiviteten, da den hurtigt lærer, at det er spildt ulejlighed - sådan er det med alle "øvelser" vi vil lære vores hund.

Viser din hund overhovedet ikke tendens til at gribe, skal godbidderne i starten holdes lige foran og ovenover hundens mund, således at du "kaster" godbidderne lige ind/ned i munden på den.

Når dette sidder perfekt, skal du til at "kaste" godbidderne nogle ganske få centimeter fra hunden og gradvist arbejde dig længere og længere væk. Det kan godt tage lang tid overhovedet at få hunden til at gribe og kan hunden bare samle gufferne op fra gulvet bagefter, er det ikke sikkert den vil ulejlige sig med at forsøge at gribe. For nogle hundes vedkommende kan en konkurrerende hund være et godt incitament til at gribe.

Efterhånden som din hund bliver dygtigere og griber sikkert fra 1 - 2 meters afstand, skal du til at kaste godbidderne hurtigere og hurtigere. Dernæst skal du begynde at kaste skævt for hunden.

Når du begynder at kaste hurtigere skal din hund i line, hvis du ikke allerede har brugt den. Din hund må ikke kunne nå gulvet og kan derfor ikke komme til at samle de guffer op, den ikke kan gribe. Du må ikke sige nej, for at forhindre hunden i at samle op. Din hund skal nemlig selv erfare, at den kun kan gribe, når den er koncentreret og at den ikke kan nå de guffer, den ikke griber i første omgang.

Ligegyldigt hvor dygtig din hund bliver til at gribe, så må du KUN kaste når din hund ser på dig. Til gengæld skal du kaste straks der er kontakt!

Når du har kastet færdigt, må din hund ikke umiddelbart tage gufferne. Vent til den bliver rolig eventuelt markeret ved en hørlig ekstra dyb vejrtrækning en enkelt gang. At hunden slapper af bliver signalet til, at den må rydde op på gulvet.

 

Hvad vil du lave ? Vis din hund en lækker godbid og se hvad den selv finder på. Du kan få de mest utrolige "øvelser" ud af det.

Din hund vil først prøve alle de "tricks" den kender for at lokke godbidden fra dig, men lad være med at sige "nej" eller andet overhovedet. Et "nej" vil hæmme hunden i at udfolde sig og anden snak vil bare distrahere den. Lad den selv finde på noget nyt. Beløn for den mindste nye bevægelse eller lyd. Min Labrador har på denne måde lært sig selv at kravle baglæns og at "skamme sig".

Denne type udfordring holder din hund ung og glad.

 

Lukke dør Når din hund kan "give me 5" kan den også give pote og denne adfærd skal du bruge, når din hund skal lære at lukke døren.

Sid tæt ved en dør der står på klem. Læg din hånd tæt op ad døren og giv hunden signalet til at give pote.

Når du får poten "kommer du til" at skubbe døren helt i. Og lyden udløser godbidden.

Derefter skal din håndflade pege mod hunden og håndryggen mod døren. Beløn stadig for lyden af døren.

Begynd at lægge verbalt signal på og herefter er der tilbage at markere mindre og mindre med hånden.

Til slut skal du begynde at fjerne dig gradvist fra døren, så din hund efterhånden kan lukke døren, uden at du skal stå ved siden af. Men gå kun langsomt frem.

Husk også at træne på gradvist mere åbne døre.

Princippet er det samme for lukning af skuffer og for at tænde og slukke lys samt aktivering af andre kontaktaktiverede indretninger. Du kan f.eks. lære din hund at ringe på dørklokken, når den vil ind fra haven.

I stedet for din hånd kan du lære din hund at "trykke" på en lap fra en post-it blok. Denne klippes så gradvist mindre, indtil den til slut fjernes helt.

 

 

Åbne skuffer og skabe med åbne håndgreb. Din hund skal være glad for at have en genstand i munden for at kunne lære denne øvelse. Lad den have et viske-stykke eller blødt tov i munden og beløn den for det. Træk også gerne lidt med hunden, men ikke så meget, at den stresser op. Ros den for at holde igen i tovet.

Tovet bindes nu i håndgrebet på en dør, der står på klem. Få din hund til at tage fat i tovet og trække lidt. Du skal holde igen i døren, så hunden ikke får den i ho-vedet og bliver forskrækket. Ros og beløn. Herefter skal døren lukkes og hunden animeres til træk. Måske skal den have lidt trækhjælp.

Hvis håndgrebene er af en art, din hund vil kunne åbne uden tovet, gøres dette gradvist mindre for til slut helt at forsvinde. Træn også afstand på denne øvelse.

 

Kende ting ved navn Start med at nævne ting ved navn, hver gang din hund ser på dem. Vift med en klud, rasl med nøgler, og bevæg andre ting således at din hund bliver opmærksom på dem. Sig navnet straks hunden ser på effekterne.

Eller sæt dig på gulvet med en ting af gangen og lær hunden navnene på dem efter samme fremgangsmåde - altså ved at sige navnet når din hund ser på dem. Ros også gerne hunden for at snuse til og berøre genstandene.

Næste fase: Du tager to kendte genstande og lægger med mindst en meters afstand og beder hunden hente/gå til den ene af dem. Du kan hjælpe din hund ved at nævne den kendteste genstand, så er sandsynligheden for succes størst.

Efterhånden som din hund bliver sikrere, beder du den identificere en af tre genstande og trapper langsomt op til så mange genstande som netop din hund kan håndtere. Herefter kan du lære din hund at hente genstandene til dig f.eks. i skuffer og skabe, fra reoler og andre steder.

 

Rydde op Som en almindelig afslutning på en apportering bortset fra, at du holder hånden over en kurv eller det, du ønsker din hund skal lægge tingene op i. Når hunden slipper, flytter du hånden. Lyden af genstanden der rammer kurven er det, der udløser ros og godbid. Herefter 2 genstande før belønning osv.

Brug evt. samme genstand(e) til din hund har lært at samle op i kurven, uden du er tæt på. (Trænes ligesom afstand til døren der skal lukkes) Efterhånden kan din hund samle mange ting sammen bare ved, at du sætter den i gang.

Nu kan du som beskæftigelse sprede al dens legetøj eller andre ting og bede den rydde op. Eller hvad med at sætte den i gang i børneværelset?

 

Legekasse Giv din hund en solid kasse uden huller i siderne og fyld den op med diverse hundelegetøj og hvad du ellers har af sager du ikke skal bruge og som din hund ikke kan komme til skade med.

Drys nu lækre guffer ned imellem tingene og giv din hund lov til at rode i kassen og finde godbidderne. Hjælp den kun hvis den går i stå fordi den ikke tror, den kan finde ud af opgaven. I så fald skal du kun starte med få stykker legetøj i kassen og mange godbidder, så opgaven bliver supernem. Det gælder for alle opgaver, at de skal være så nemme, at din hund ikke kan undgå at få succes !

Efterhånden fyldes kassen op og gerne med enkelte effekter din hund ikke bare lige kan skubbe til side, men skal kæmpe lidt med for at løfte op. Hjælp så lidt som muligt.

Når din hund er blevet dygtig til denne leg og ikke stopper før sidste godbid er spist, kan du presse legetøjet gradvist hårdere sammen, så din hund skal arbejde endnu mere. Og til slut kan du sætte hjul under kassen.

Efter legen kan din hund rydde op efter sig selv!

 

"Hvad gør Emil ?" Når Julie en ruhåret gravhund får dette spørgsmål, går hun straks hen og stikker hovedet ned i en krukke! Ligesom Emil fra Lönneberg gjorde med suppeterrinen. Kodeordet kunne også være: "Hvad gør en struds?" eller andet sjovt.

Kast en godbid ned i krukken og sæt ordet på i det øjeblik din hund stikker hovedet ned for at tage guffen. Du kan nøjes med at bruge det sidste ord i den sætning, du vil anvende. Når din hund går til krukken ved synet af din hånd, der er parat til at kaste guffen ned, skal du til at sige ordet først og efterhånden kan hunden gøre øvelsen først og blive belønnet bagefter.

 

Flyvende godbid Du skal bruge en flaske, kagerulle eller lign. samt en stor bog eller et bræt (eller hvad du kan finde på). Lær din hund at give pote og at gribe godbidder.

Så lægger du bogen henover flasken som en vippe. "Vippen" skal have kontakt med gulvet på siden modsat hunden. Læg en godbid på denne side og giv din hund den hjælp den skal have til at slå til vippen på sin side så godbidden flyver hen til den.

Find godbidden Giv først din hund en enkelt urtepotte, eller lignende stabelbare beholdere, med en godbid under. Lad hunden selv løfte eller slå til urtepotten.

Efterhånden kan du introducere flere og flere urtepotter med godbidder under og til slut kan du stille mange urtepotter op, men kun have godbid under få af dem eller under en enkelt.

Derefter kan du lære din hund at skille to urtepotter ad, hvor du har placeret en godbid imellem.

Det skal være stille og roligt så i begyndelsen skal du blot sætte potterne meget løst oven i hinanden.

Efterhånden som din hund bliver rutineret, sættes potterne strammere sammen og der kan sættes flere oveni hinanden, så din hund til sidst har et helt "tårn" at skille ad.

Du kan også gemme tårnet for din hund, så den først skal finde det og derefter skille det ad.

 

Rolig i bil eller alene hjemmetrænings aktivitet. Giv din hund et syltetøjsglas hvor åbningen er væsentlig smallere end glassets omkreds. Glasset har du først smurt på hele den indvendige side med leverpostej.

Har du klinkegulv eller af andre grunde ikke vil bruge glas må du finde på noget andet f.eks. en rørknogle. Det primære er, at hunden ikke umiddelbart kan få leverpostejen ud og derfor må ligge stille og roligt og "mase" med det. Det er en god rolig aktivitet til hunde, der skal lære at være alene i hjemmet eller i bilen. I bilen skal hunden naturligvis have et "rum" til rådighed og ikke være på bagsædet, hvor glasset kan glide væk.

 

"Søløve" Du kan få din hund til at lægge hovedet bagover og balancere med en godbid på næsen, helt vandret, som en søløve med en bold.

Start med at trække hundens næse opad og bagud (godbidder i hånden) og beløn for det. Det er ikke sikkert din hund kan strække ret langt bagud i begyndelsen og korthalsede hunde kan slet ikke. Beløn for lidt. Hunden skal holde forbenene på gulvet. Efterhånden kan hunden strække længere og længere bagud og opad. Læg ordet på.

Når din hund kan strække halsen langt nok, skal du til at holde positionen 1 sekund, inden du belønner. Derefter 2 sekunder osv.

Derefter lægges godbidden på hundens næse og den får lov til straks at tage den. Herefter skal godbidden ligge 1 sekund, 2 sekunder osv. inden din hund må tage den. Du skal sikkert støtte hundens underkæbe en periode.

Lad være med at sige "nej" eller på anden måde forbyde din hund at tage guffen, hjælp den i stedet ved ikke at træne længere momenter end den kan klare. Dette er en meget koncentrationskrævende og svær øvelse for din hund, så hjælp den så meget den behøver.

Hunde med nakkeproblemer kan/må ikke udføre denne øvelse!

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...