Hop til indhold

Swedish Breakfast


KimC
 Share

Recommended Posts

Det er muligt at overskriften lyder som spam.

 

Men fra en bekendt i Letland har jeg fået beskrevet en øvelse som de bruger på menneskesky eller dårligt socialiserede hunde. Og de kalder altså øvelsen Swedish Breakfast.

 

Det går ud på at en gruppe mennesker står i en cirkel, der er kun en af menneskene der har hund med og det er den hund der skal trænes på. De står ikke omkring den nervøse hund+ejer, men denne er en del af cirklen. Derved undgår man at der opholder sig nogen bag den nervøse hund. Ejeren omdeler nogen godbidder til deltagerne. De går herefter ud i større afstand, faktisk bare sådan at cirklen bliver større.

Herefter er det så meningen at den nervøse hund, enten alene eller ifølge sin ejer skal tage en tur rundt og indkassere godbidderne.

 

Øvelsen kan tilpasses den enkelte hund, og man bruger den ikke på helt totalt panikhunde, siger de.

 

Er der nogen her der har prøvet den øvelse eller noget der ligner? Jeg har et par hundeadfærdsbyggesæt som jeg er ved at prøve at få gjort lidt mindre menneskeangste.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg har ikke prøvet den, men jeg er 110% sikker på at Baldur (min gamle hund) ville have stresset ret meget op over på den måde at være omgivet af mennesker der rakte ham godbidder.

 

Alle folks øjne vil jo være rettet imod hunden, og det er altså voldsomt meget opmærksomhed for en menneskesky hund.

 

Noget jeg engang have rimelig god succes med var, at tage ham med ind i lokale med mennesker. Alle sad på en stol og alle havde fået besked på at ignorerer ham, ingen godbidder, inden fysisk kontakt heller ikke selvom han selv opsøgte dem. Efter et stykke tid kunne man se ham falde til ro, her var ingen krav og han kunne undersøge folk uden at de forsøgte at komme i kontakt med ham. Desværre gentog jeg aldrig seancen og ved derfor ikke hvilken langtidsvirkning det kunne have haft.

 

Men indtil nu har jeg haft de største succeser uden godbidder og uden kontakt, således at Baldur ikke følte sig presset til noget (godbidder kan også presse til uønsket kontakt). Lange gåture sammen med andre mennesker, men igen, de skulle undlade at tage kontakt til ham.

 

Baldur endte med at få Clomicalm (angstdæmpende), og det havde en rigtig god virkning på ham, og han kunne meget bedre lærer af situationerne. Desværre blev han aflivet pga. sygdom før jeg kunne se hvad den langvarige effekt ville have været, men det tegnede rigtig godt.

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er heller ikke en øvelse jeg ville bruge til en total angsthund. Men sådan lidt midt imellem. Det ene af mine byggesæt har præsteret uopfordret at tage kontakt til en dreng, fordi han lige nøjagtigt havde verdens allerbedste pind som hun bare så gerne ville have. Og det lykkes. Derfor kunne det være at hun kunne klare en gang svensk morgenmad.

 

"Stakkels Jaroff" ville jeg ikke sætte på den øvelse.

 

Han kan lidt target, og personen i slutningen af filmen er den træner han har været trænet hos i de sidste to år. Ellers ville der være endnu mere panik.

Han var ved dyrlægen til vaccination, og skulle "lige" hjertetjekkes. Det lykkes at få taget et EKG med en puls på 225 !

 

[media]

[/media]
Link til indlæg
Del på andre sites

Det er heller ikke en øvelse jeg ville bruge til en total angsthund. Men sådan lidt midt imellem. Det ene af mine byggesæt har præsteret uopfordret at tage kontakt til en dreng, fordi han lige nøjagtigt havde verdens allerbedste pind som hun bare så gerne ville have. Og det lykkes. Derfor kunne det være at hun kunne klare en gang svensk morgenmad.

 

"Stakkels Jaroff" ville jeg ikke sætte på den øvelse.

 

Han kan lidt target, og personen i slutningen af filmen er den træner han har været trænet hos i de sidste to år. Ellers ville der være endnu mere panik.

Han var ved dyrlægen til vaccination, og skulle "lige" hjertetjekkes. Det lykkes at få taget et EKG med en puls på 225 !

 

[media]

[/media]

 

Ja, han ser godt nok også noget usikker ud, jeg bemærkede at han lige så ubemærket rykkede lidt væk fra de personer der gik forbi. Men han gjorde det da rigtig godt til sidst, at tage godbidder direkte fra hånden er en stor ting :5up:

 

Men når du kigger på Jaroff, så kan man netop se hvorfor jeg er lidt modstander af at bruge godbidder, man kan meget hurtigt få "presset" hunden for tæt på, og den er måske så optaget af godbidderne, at den først opdager at den er for tæt på når det er forsent...

 

Men jeg tror også det er meget forskelligt fra hund til hund, hvad man kan gøre og slippe godt afsted med, både hvor nervøst anlagt den er, men også hvorledes denne nervøsitet viser sig, er hunden indadvendt eller udadvendt osv... Så derfor er det utroligt svært at svare på hvad der vil virke for lige netop én bestemt hund, og hvad der vil være for meget for en anden.

 

Men du kan jo forsøge at lave en lille potion "svensk morgenmad", altså nøjes med at der kun er 2-3 personer, og så se hvordan det udvikler, du skal jo bare være sikker på at hun ikke vil kunne finde på at reagerer udfarende i tilfælde af at hun føler sig for presset.

Link til indlæg
Del på andre sites

 

Ja, nu har jeg...

Der er mange gode artikler, og jeg kan genkende nogen af forløbene. Men idealtilfældene kan sjældent opnås.

Da Jaroff kom hjem - ells skulle have været hjem til mig, ville vejrguderne afprøve hvor meget det egentlig kunne regne her på egnen, og det var meget. Gaden var oversvømmet og jeg faldt over en kantsten. Væk var Jaroff, slæbende snoren efter sig.

Jeg gik ud fra at en så angst hund ville søge ud på landet, også fordi jeg bor lige på grænsen mellem by og land. Det viste sig at han havde søgt tilflugt i en park ind emidt i byen, og til sidst overgav sig ved at lægge sig midt ude i byens mest befærdede kryds. Politiet ringede og jeg hentede ham. Mindre end 24 timer senere blev han angrebet af en løs hund og vristede hovedet ud af halsbåndet. Han var væk i 3 dage, og overgav sig til en dyrlæge, ude af stand til at kunne gå..... på grund af en burre der sad i pelsen ved det ene forben!

 

Endelig hjemme fandt Jaroff sit "safe corner" - i min seng. Vi var begge godt trætte efter 4 dages jagt, så jeg insisterede på at sove i min seng, skrot lige hans safe zone. På den måde fik Jaroff lært at sove i arm. Jeg kunne stadig dårligt håndtere ham, men han mangler ganske mange tænder og de der var tilbage var tykt belagt emd tandsten. Altså, bare tage fat og så rense tandsten, uanset om han ikke ville, for han kunne næsten ikke spise.

Da jeg havde fået tænderne renset kunne han spise, og da jeg dagen efter skulle rense tænder på min gamle hund lagde Jaroff sig frivilligt til at få renset tænder, hvad er dog ikke var brug for så hurtigt igen.

Det var en hård start for en i forvejen ødelagt hund, men herhjemme fungerer han nu fint. Det var helt sikkert ikke det han havde brug for at opleve, men det kune nu engang ikke have været ret meget anderledes.

 

Siden har jeg truffet en søster til Jaroff, hun har samme symptomer men dog i lidt mindre omfang. Min egen tæve som er fra samme sted, men tre kuld senere har også samme symptomer.

 

Det sære er at de kun er bange for mennesker der retter deres opmærksomhed mod dem. Jeg kan godt gå med dem ad en gågade med mange mennesker, så længe de passer deres eget er de sådan set nogenlunde afslappede.

Jeg har oplevet at en jeg stod og snakede med, kunne stå og klø Jaroff på ryggen, fordi han var afledt af vores samtale. Til træning har Jaroff præsteret at stå helt afslappet og drikke af trænerens kaffekop som hun holdt i hånden, mens hun var ved at fortælle os noget, og derfor ikke havde opmærksomhed på Jaroff.

Grunden til at de reagerer sådan er at menneskelig kontakt der hvor de kommer fra åbenbart sjældent betyder noget godt.

 

Jeg har accepteret at ingen af dem nogensinde bliver meget meneskesociale, men jeg vil bare gerne have at andre kan håndtere dem, hvis de rnu skulle ske noget hvor jeg bliver nødt til at have andre til at se efter hundene, eller vi skal til dyrlægen til lidt mere end bare en vaccination. Men bare dertil er der et godt stykke vej. Men så længe de kræ lever vil jeg arbejde det jeg kan med dem.

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...