Hop til indhold

Nyt medlem


Gæst Pia Lisbeth Andersen
 Share

Recommended Posts

Gæst Pia Lisbeth Andersen

Hej med jer

 

Jeg er ny herinde. Har ofte benyttet mig af hjemmesiden uden at være medlem, så nu skulle det være. Har netop fået en lille lhasa apso, som nu er 9 uger og hedder Balto en rigtig sød lille puttetrold:lol:

 

Er der nogen derude, der ved hvor meget sådan en lille størrelse skal mentalaktiveres. Har jo læst, at det er en rigtig godt for hunden med noget hjerneaktivering.

 

Hilsen fra mig og Balto:-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Hejsa og velkommen til... :vinken:

 

Nu kender jeg ikke noget til en lhasa apso så jeg kan ikke svare på dit spørgsmål om lige denne race, men jeg kan sige at det altid er en god ide at aktivere en hvalp mentalt.

En hvalp skal som sådan ikke motioneres da den ikke kan holde til ret meget, men derimod gøres træt mentalt. Derudover får du også en hund der bliver mere selvstændig, har bedre selvtillid, bedre kan kapere pressede situationer, osv.

 

Jeg vil råde dig til at købe/låne nogen bøger omkring emnet da der er 10.000 måder at aktivere en hvalp/hund mentalt. Pernsonligt kan jeg anbefale nedenstående:

 

Leg med din hund af Christina Sondermann

Hundetricks af Mary Ray

Hvalpetrænning af Gwen Bailey (den er mere om generel hvalpetrænning såsom alene hjemme, køre bil, renlighed, osv.)

Hvalpen af Lone Greva (Som ovenstående en mere generel bog omkring hvalpetiden.)

 

Ved ikke om du kan bruge ovenstående til noget, men jeg må sige jeg har fundet en del inspiration i både Leg med din hund og Hundetrick.

 

Mht hvor meget træner vi ca. 4-5 gange om dagen af 5 min. med vores 3 måneder gammel labrador. Mere kan han ikke koncentrere sig og så kan vi også bruge lidt tid på hygge, afslapning, øve at blive børstet og kigget igennem, osv.

Vi har fundet ud af alene hjemme træningen går meget bedre når han har været mentalt aktiveret inden, så nu bliver hans morgenmad altid serveret som fodersøg. Og om aftenen skal han helt ikke være aktiv efter kl otte ellers sover han uroligt, så vi aktiverer ham inden otte og derefter er det hyggetid hvor vi kæler og nusser osv. :genert:

 

Så mit bedste bud er at skaffe sig nogen gode ideer og så prøve sig frem for at se hvad der passer lige præcis jeres lille vaps... :blink: I kan selvfølgelig også læse om selve racen, men ingen hunde er nogensinde 100% ens alligevel...

 

Men held og lykke og god fornøjelse, det er SÅ hyggeligt at kunne lege med sin hvalp og se den udvikle sig... :klap:

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Pia Lisbeth Andersen

Hej

 

Og tak for de gode ideer og råd fra Codas mor. Jeg læser og læser alt, hvad der findes om hvalpe og aktivering, så jeg bliver helt forvirret. Har også læst om, hvordan man lærer den at være alene hjemme - det er en hel roman - en 5 trins øvelse. Men der er godt nok meget at lære, både for Balto og os i familien. Jeg har tænkt mig at gå til klikkertræning med ham. Er der nogen, der har erfaring med det.

 

Nej - de der gåture, dem er han ikke meget for endnu, men det er jo også okay indtil videre.

 

Hvordan har det gået med at få Coda renlig - også om natten - altså hvis han er renlig.

 

Når du siger, at i træner 4-5 gange om dagen, er det så efter arbejde, at i kan nå alt det.

 

Hvor meget kan Coda så nu - altså med at sitte osv

 

Man er jo også bange for at gå for hurtigt frem, så de bliver overaktiveret, men det er nok en god ikke at lege vildt om aftenen, det gør vi nemlig, for der er han superfrisk, men han går nu pænt med ind i soveværelset og lægger sig til at sove ved siden af vores seng.

Link til indlæg
Del på andre sites

Og tak for de gode ideer og råd fra Codas mor. Jeg læser og læser alt, hvad der findes om hvalpe og aktivering, så jeg bliver helt forvirret. Har også læst om, hvordan man lærer den at være alene hjemme - det er en hel roman - en 5 trins øvelse. Men der er godt nok meget at lære, både for Balto og os i familien.

 

Nej - de der gåture, dem er han ikke meget for endnu, men det er jo også okay indtil videre.

 

Hvordan har det gået med at få Coda renlig - også om natten - altså hvis han er renlig.

 

Når du siger, at i træner 4-5 gange om dagen, er det så efter arbejde, at i kan nå alt det.

 

Hvor meget kan Coda så nu - altså med at sitte osv

 

Man er jo også bange for at gå for hurtigt frem, så de bliver overaktiveret, men det er nok en god ikke at lege vildt om aftenen, det gør vi nemlig, for der er han superfrisk, men han går nu pænt med ind i soveværelset og lægger sig til at sove ved siden af vores seng.

 

Hi hi, jeg kan kun alt for godt relatere til din forvirring, det forvirrede også mig mere end det gavnede i starten. Men ta' hvad de skriver og tilpas det til jeres egen situation. F.eks. mht socialisering, det er vigtigt at socialisere, men mange bøger har jo lange lister om hvad en hvalp skal lære at kende, og inden vi hentede Coda var jeg i dyb panik. Hvor f..... skulle jeg finde alt det de anbefalede ham at lære?? :shock:

 

Men det kommer meget af sig selv, mit bedste råd er tag en dyb indånding og slap af... Og ja, ta' det i mener i kan bruge, jeres hund skal nok blive fantastisk selv om han ikke får mødt en trebenet hest der står på skøjter!! :blink:

 

Alene hjemme trænning er vi godt igang med,vi har dog sprunget meget af det der står i bøgerne over. Det handler igen om at tilpasse det til sin egen hund. F.eks. var jeg meget nervøs i starten fordi Coda er meget "mor-syg", det viste sig at være totalt unødvendigt. Han render ind på hans tæppe eller ligger sig i sofaen og så er det det, ingen piverig overhovedet, han har intet bid i stykker endnu (7-9-13), jeg tror det er være for mig end for ham! :genert: Derfor mente vi ikke der var det store behov for at bruge en uge på bare at gå ud og ind igen med det samme. Har du til gengæld en hund der piver bare du går ud med skraldet, så skal du nok starte lidt langsomere.

 

Renlighed, vi har været heldige tror jeg. Ikke en eneste gang har han tisset indenfor om natten. Faktisk har vi kun haft to uheld indtil videre og det var mig der ikke hørte efter. :cry: Men jeg sover også utrolig let, så jeg vågner hver gang han vågner. Den første uge rendte vi ud når han vågnede, hvilket var 1-2 gange per nat. Efter en uge begyndte han at sove helt til kl syv uden at vågne. Jeg fandt også hurtigt ud af at grunden til han vågnede om natten ikke var tisseri, men leg. Skal dog siges at Coda var 10 uger da vi hentede ham, og derved var hans blære måske også mere udviklet end en hvalp på otte uger's blære er.

Men bare sørg for at få ham ud lige så snart han har leget, sovet eller spist, jo færre uheld de har indefor jo nemmere er det at få dem renlige siger de....

Jeg forventer dog ikke af Coda at han skal holde sig i de 6 timer han skal være alene fra næste uge af, så kommer der nok lidt flere uheld på listen, hvilket er helt ok.

 

Bare rolig med de gåture, det skal nok komme. Det tog Coda 2 uger at syntes det var sjovt at gå en tur, og det var først her i weekenden at han rent faktisk lavede på turen i stedet for at holde sig til han kom hjem i haven! :lol: Bare sørg for det bliver korte ture hvor han ser nogen ting, i stedet for en gåtur for motionens skyld.

 

Og hvad kan Coda? Jamen vi har haft ham i 2½ uge og han er allerede ret god til at sit, dæk, nej, han kan sit navn (selv om han kun reagerer når der ikke er noget mere spændende :genert:) og nu arbejder vi på bliv og kom. Han har lært at gå i snort, ikke pænt men i det mindste danser han ikke når han får den på og prøver at rive selen af sig, tja hvad mere? Ikke så meget tror jeg...

Hvis jeres hvalp er 9 uger kan i gå igang stille og roligt, og så bedøm hvor meget han kan håndtere. Det er vigtigt ikke at stille for store krav, men på den anden sidde har jeg opdaget at de ikke er så skrøbelige som jeg først troede. Jeg mener, idag skal Coda være alene hjemme i 1½ time og jeg tror det gør mere ondt på mig end på ham!! :stupid:

 

Vi leger ikke "vildt" om aftenen netop fordi vi ved han så ikke kan falde ned igen. Han må heller ikke få hans bamse efter kl otte fordi der går lige præcis tre min. og så er han igang med at humpe bamsen. :hmm:Før kl otte bider han bare i den, slæber den lidt rundt og skal vise os den, efter kl otte skal der ikke ske andet end den skal have en ordenlig humpetur. Underlig hund, men sådan er han jo. :mrgreen:

 

Sidst men ikke mindst, (ja det blev lidt langt men håber det går) de 4-5 gange vi aktiverer ham om dagen har været mens vi har haft ferie. Når det engang bliver hverdag må vi nok nøges med 3-4 gange, men her tæller jeg fodersøgning om morgenen med. Og som sagt så varer det jo kun 5 min. eller der omkring, så han ikke mister koncentrationen.

 

Hvis du har læst en masse og gerne vil have tips til mental træning kan jeg igen nævne leg med din hund, den virker lidt "primitiv" af mangel på bedre ord, men det gør den er let at arbejde med. Og du skal ikke ud og bruge en masse penge på alt muligt udstyr... :slem:

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Pia Lisbeth Andersen

Hej igen

 

Tak for alt det. :-D Jeg skal helt sikkert over på biblioteket og låne de bog du anbefaler. Balto kan faktisk også godt sitte nu. Øh, den der fodersøgning, hvordan laver du den. Det er der også skrevet mange historier om:lol: - vil gerne høre din, som det lyder som om du har succes med.

 

Her hos os er vi 5 til at tage os af ham. Jeg er selv begyndt på arbejde igår, og min mand møder de næste 3 uger kl. 12.00. Så har jeg 3 drenge, en på 12, en på 17 og en på 20, som også er hjemme de næste 3 uger, så Balto er jo faktisk vant til, at der kommer og går en hele tiden. Så indtil videre har han slet ikke været alene hjemme. Man faktisk er vi inviteret til fødselsdag i weekenden, men er meget i tvivl om vi bare sådan skal efterlade ham i omkring 3 timer - jeg syntes det ikke selv. Det nænner jeg ikke.

 

Vi har godt nok 3 katte, men de gider ham altså bare ikke:hmm:- ja faktisk var de bange for Balto i starten.

 

Balto vil faktisk gerne lave både det ene og det andet, når vi går tur - dog blev han bange for bilerne igår, og stoppede straks med at lave:lol:

 

Nu må jeg vist slutte, min 12 årige har lige spurgt om jeg vil med ud og gå tur med Balto:blink:

Link til indlæg
Del på andre sites

Øh, den der fodersøgning, hvordan laver du den.

 

Man faktisk er vi inviteret til fødselsdag i weekenden, men er meget i tvivl om vi bare sådan skal efterlade ham i omkring 3 timer - jeg syntes det ikke selv. Det nænner jeg ikke.

 

Balto vil faktisk gerne lave både det ene og det andet, når vi går tur - dog blev han bange for bilerne igår, og stoppede straks med at lave:lol:

 

 

For bare at kommentere på de tre punkter ovenover... :blink:

 

Fødersøgning laver vi for det meste i haven, men har også brugt stuen når det virkelig har regnet. Vi startede med at spræde hans foder ud på et lille område på terracen, og bedt ham om at søge. Vi gentager ofte ordet søge bare så han kan forbinde de to ting.

Når han har fanget ideen kan man begynde at gøre det på et større område, måske gemme dem lidt mere. Lige nu er vi nået til et område på 2x2m i græs så det er lidt en udfordring, men ikke alt for svært...

 

Men der står meget mere om det i leg med din hund, hvis du låner den. Du kan også lave foder sti, osv.

 

Mht fødselsdag så syntes jeg tre timer lyder af rigtig meget til at starte på. Vi startede med 1 min, så to og da det gik fint prøvede vi fem, så ti så femten... Det gjorde vi over et par dage. Så øgede vi til en halv time, så tre kvarter, ja du fanger pointen... :genert: Tre timer er meget for en lille bitte hvalp der aldrig har været alene før, i kan være heldige at det går, men i kan også være uheldige og så er det alene hjemme problemerne opstår og i kommer hjem til ødelagte møbler, pøller og tis over det hele, tappettet revet af væggene, tja alt hvad han kan ødelægge ødelagt. :cry: Og ikke fordi han vil være ond, men fordi han enten er bange eller frustreret, ked af det eller det hele på en gang. Du skal tænke på at han jo ikke ved i kommer tilbage, han trot han er blevet efterladt og han skal dø alene. :???:

 

Så jeg vil helt klart anbefale i tager ham med til fødselsdagen, eller en bliver hjemme, selv om det måske er surt kan det gøre i undgår problemer i fremtiden. :vedikke:

 

Biler kan være en skræmmende ting når man er lille bitte, så når han bliver utryg, sørg for ikke at ynke ham, men snak til ham stille og roligt. Vis ham det er ganske normalt og intet at være bange for, med tiden lærer han at det er en del af hverdagen og vil ikke anse dem længere... :mrgreen: Sådan er det med alt nyt for dem i starten, hvis de bare bliver socialiseret ordenligt vil det ikke skabbe problemer i fremtiden...

 

Held og lykke med ham, han lyder allerede som en dygtig lille vaps... :klap:

Link til indlæg
Del på andre sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...