Hop til indhold

Muligvis delvist overrevet korsbånd


Gæst PMM
 Share

Recommended Posts

Nogen som har erfaring med delvist overrevet korsbånd i hundens knæ? Har en tæve i dag som skal til dyrlæge for at få konstateret om det kan være det som gør at hun til tider halter :cry:

Hvis nogen kender til dette, hvad har så været starten på det, altså hvordan opdagede I det og hvad blev der gjort?

Hvordan er helingschancerne efter sådan noget og hvordan oplever jer som har hunde der har haft det, at hunden har det efter genoptræningen?

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg tænker straks Doberfans Sadie og og Bernerazuros Møffe. Begge havde "fornøjelsen" med deres hunde sidste år.

 

Linkene til deres mastodonttråde er her:

 

http://www.hunde-forum.dk/sygdomme/28747-bekymret-sadie.html

 

http://www.hunde-forum.dk/sygdomme/24804-helvede-da-ogsa.html

 

Der er læsning til en meget lang eftermiddag og aften. Og nat med, for den sags skyld.

 

Og her er en beskrivelse af operationen, der især er egnet til store hunde med delvist overrevet korsbånd.

 

Aarhus Dyrehospital - TTA / TPLO Korsbånd

 

Jeg håber at det viser sig, at det er noget andet, for det er et langt genoptræningsforløb, man binder sig til.

 

Sadie var dog kun et par måneder om at blive raskmeldt, men hun er en ret let hund og de havde optimale muligheder for at passe genoptræningen.

 

Møffe måtte under kniven to gange, da det andet korsbånd sprang ½ år senere.

 

Hvis du orker at læse trådene bliver du belønnet med billeder og videoer og også røngtenbilleder undervejs.

 

Nå, men lad os nu høre, hvordan det gik hos dyrlægen..

Link til indlæg
Del på andre sites

Er Maggie så blevet helt rask? Hvor længe siden er det?

 

Silke er ved at få cartrophen inj. nu. Men hun er 10 år. Og det er på grund af gigtforandringer i albuerne.

 

Maggie blev kørt ned i slutningen af januar, hvor hun ved første øjesyn "kun" havde fået nogle knubs og hudafskrabninger.

 

Det blev dog klart, at der var mere med benet end bare knubs, så jeg var forbi først egen dyrlæge og specialist (som nu også er egen dyrlæge). Egen dyrlæge kunne sige, at der var "noget" med knæet, men at det ikke var en klassisk korsbåndsskade.

 

Jens Beyer (specialist) bedøvede hende og hev og flåede i knæet, og det gav lidt efter i det bagerste korsbånd. Under den del af undersøgelsen sagde hun ikke en lyd, men da han trykkede på indersiden af hoften, pev hun, selvom hun var bedøvet. Heldigvis er røngten ren (hun har lige fået A-hofter hos DKK), så det er noget muskulært.

 

Benet kan stadig drille, hvis vi har været for aktive og ikke fået skridtet godt nok af. Jeg har arbejdet en del på at få nogle muskler på bagparten, så vi går nogle længere ture og er begyndt at svømme i svømmehal. Heldigvis bliver der længere og længere imellem hasteepisoderne.

 

Liva fik også en kur cartrophen, lige da hun fik konstateret sin D-hofte.

Link til indlæg
Del på andre sites

Min gamle bernertøs havde et delvis overrevet korsbånd, der var så slemt at vi valgte at få hende opereret.

Inden da havde hun haltet on-off i et par måneder, med et utal af dyrlægebesøg. Hun kunne halt om morgen og når vi trådte ind hos dyrlægen, stoppede hun med at halte og spændte så meget op at dyrlægen ikke kunne undersøge hende ordentligt.

Til sidst blev hun bedøvet og dyrlægen kunne konstatere at hendes knæ kunne bevæge sig på et led, den ikke skulle....

 

Hun blev opereret og den gang var genoptræning ikke noget man tænkte så meget over. Så hun skulle bare holdes i ro og så starte langsomt op med korte gåture i snor o.s.v.

Det helede ganske fint op og hun kunne bruge benet normalt igen efter, hvad jeg husker som kort tid.

Desværre havde hun overbelastet sit andet bagben så meget at korsbåndet i det sprang knap 1/2 efter det første. Men også det blev opereret og det gik også ret hurtig med "genoptræningen".

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg (det er mig med Møffe) er blevet sådan en, der altid vil gå til leddyrlægen nu, hvis der er noget med benet - efter en ganske uheldig episode med en normal dyrlæge og et dårligt ben.

 

Anyways, for en normal hund (Møffe er ikke normal), så vil en korsbåndsoperation sådan set gå ganske snilt. Hunden vil forholdsvist hurtigt begynde at støtte på benet og efter nogle måneder vil den være fornuftigt genoptrænet. Jeg vil fri dig for de dybere detaljer i Møffes historie, du kan læse dem i tråden, som Birgitta linker til, hvis du vil - men Møffes knæled er ikke som normalt og derfor er vores genoptræningsforløb IKKE ligefrem det bedste at sammenligne med. Dyrlægen har aldrig oplevet noget sådan og ser derfor Møffe månedligt, for at tjekke op på, hvordan det hele udvikler sig.

 

Personligt ville jeg med et korsbånd gå direkte til en leddyrlæge, som har god erfaring i korsbåndsskader, så fremtidsudsigterne kan blive spået om. Og hvis de er forholdsvist dårlige, så vil jeg nok kaste hunden ud i operation med det samme... Alternativt gælder der en periode med ro, hvorefter korsbåndet pludselig sprænger, hunden har forinden mistet muskelmassen og kastes dermed igennem en stor operation med efterfølgende hvile og genoptræning, med liden muskelmasse som udgangspunkt... Ikke optimalt.

 

Men man skal selvfølgelig heller ikke bare hovedkulds kaste hunden ud i en operation... Den er ikke helt lille og begrænser hunden i dens udfoldelsesmuligheder i nogle måneder.

 

Fortegnene hos Møffe var ved det første, at han pasgangede lidt. Ikke reel pasgang, men noget derhenad. Pasgang er, hvor højre bag- og forben flyttes fuldstændig samtidig og samme i venstre side - det er en aflastningsgang, som typisk ses hos trætte hunde og hunde, der har ondt. Derudover ville han ikke rigtig løbe, hverken i udstillingsringen eller på løbeturene (med de andre hundevenner var der dog intet problem). En enkelt dag havde vi været på stranden og om aftenen, da vi skulle ud og løbe, haltede han nærmest på tre ben (dog ikke helt). Det var overstået næste morgen.

Lidt over en uge efter sprang korsbåndet nede i parken, hvor han ellers løb i en pæn "lige ud" bane med en anden hund.

 

Ved det andet korsbånd oplevede jeg ikke, at han ikke ville løbe, men måske lidt pasgang-agtigt igen. Et par gange, hvor vi havde været ude på længere ture, oplevede jeg reel halten - men der var lang tid imellem disse episoder og det var ganske lidt og hurtigt overstået. En måneds tid vel eller to var der vel imellem episoderne. Jeg overvejede selvfølgelig om det var korsbåndet, men slog det hen med, at det nok var aflastning grundet overbelastning af det raske ben-agtigt.

 

Jeg vidste tilgengæld, at den var godt gal i december. Vi havde været en tur i skoven, hvor Møffe havde fået lov til at boltre sig for fuld knald. Samme aften kl. 20 haltede han rundt på tre ben og gjorde det hele aftenen. Også næste dag (mandag morgen), dog var der allerede bedring her, hvor jeg ringede til Claus Sloth for at bestille tid. Diagnose var enten partialt overrevet korsbånd eller også var det forstrukket. Prognosen for heling var ikke særlig god, men vi forsøgte med korte gåture og begrænset frihed. Tre uger efter sprang det komplet.

 

Det 'sjove' er, at halten altid er kommet nogen tid efter anstrengelse. Men jeg mener ikke, at det var sådan med Doberfans Sadie?

Link til indlæg
Del på andre sites

 

Det 'sjove' er, at halten altid er kommet nogen tid efter anstrengelse. Men jeg mener ikke, at det var sådan med Doberfans Sadie?

 

Det har du ret i, dog ved jeg faktisk ikke nøjagtigt hvordan eller hvornår Sadie sprang sit. Hun var bare pludselig halt en morgen, og ville ikke føre benet bagud. Genoptræningen gik jævnt og støt uden tilbagefald af nogen art (7-9-13, det kan jo "nås" endnu).

Link til indlæg
Del på andre sites

Det har du ret i, dog ved jeg faktisk ikke nøjagtigt hvordan eller hvornår Sadie sprang sit. Hun var bare pludselig halt en morgen, og ville ikke føre benet bagud. Genoptræningen gik jævnt og støt uden tilbagefald af nogen art (7-9-13, det kan jo "nås" endnu).

 

Ja, jeg har jo nærmest klokkeslet på Møffes :-/ Kl. ca. 7 om morgenen d. 6. maj 2011 og ca. kl. 20:00 d. 8 januar 2012 - jeg så det dog ikke her, da han var alene i haven og søge mad, jeg hørte dog skriget.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja, jeg har jo nærmest klokkeslet på Møffes :-/ Kl. ca. 7 om morgenen d. 6. maj 2011 og ca. kl. 20:00 d. 8 januar 2012 - jeg så det dog ikke her, da han var alene i haven og søge mad, jeg hørte dog skriget.

 

Sadie gav aldrig lyd - medmindre det skete indendørs mens jeg ikke var hjemme. Udenfor er de aldrig udenfor hørevidde.

 

(og så lige lidt OT - autocorrect rettede lige Sadie til Østasien :sjov: Østasien gav aldrig lyd.. ). :stupid:

Link til indlæg
Del på andre sites

Hej alle :-)

Så fik vi konsulteret dyrlægen og han mente ikke umiddelbart at det var et korsbånd! Det er jo godt, men hvad er det så?? Han mente til gengæld godt at det kunne være gigt i hendes ryg :-( og det er jo ikke meget bedre! Jeg tror bare ikke helt på det, da jeg vil mene at kiropraktoren ville have "fundet" det i ryggen på hende hvis det var det?! Der skal tages røntgen i morgen og så må vi se hvad billederne viser - jeg må nok sige at jeg er NOGET spændt på hvad de finder - hvis de finder noget!

Hun er nu kommet på smertestillende (Metacam) og det har klart hjulpet hende.

Håber I alle vil krydse fingre for hende i morgen og 1000 tak for jeres svar alle sammen - det er fedt at have et sådan forum til denne slags ting - tak for det!

Link til indlæg
Del på andre sites

Jammen, tillykke med at det ikke er korsbåndet:???:.

 

--Så må vi se, hvad røntgenbillederne viser i morgen.

 

Hvis det er gigtforandringer, så kan det være, at det kan hjælpe med cartrophen indsprøjtninger. Som jeg fortalte tidligere i tråden, så er Silke ved at få sådan en kur lige nu. Men Silke er 10 år. Hvor gammel er Santa?

 

Periodevis halten kan også være borreliose eller andre flåtsygdomme, -hvis I altså færdes i naturområder, hvor hun får flåter..

Ubehandlet borreliose kan netop give ledforandringer.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jammen, tillykke med at det ikke er korsbåndet:???:.

 

--Så må vi se, hvad røntgenbillederne viser i morgen.

 

Hvis det er gigtforandringer, så kan det være, at det kan hjælpe med cartrophen indsprøjtninger. Som jeg fortalte tidligere i tråden, så er Silke ved at få sådan en kur lige nu. Men Silke er 10 år. Hvor gammel er Santa?

 

Periodevis halten kan også være borreliose eller andre flåtsygdomme, -hvis I altså færdes i naturområder, hvor hun får flåter..

Ubehandlet borreliose kan netop give ledforandringer.

 

Santa er kun 6 år gammel, og har også overvejet at få hende tjekket for TBE hvis ikke røntgen viser noget - måske også alligevel. Har bare fået at vide at det ikke er typiske TBE-reaktioner hun har?! Men hvad ved jeg.... Vil bare gerne snart have et svar :confused:

Link til indlæg
Del på andre sites

ER hun blevet chekket for borreliose?

Hvis du får hende chekket for TBE, så få hende chekket for alle andre flåtsygdomme, de kan tilbyde. Vigtigst er borreliose og anaplasmose.

 

Men dels er TBE meget sjælden, og derudover er der ikke nogen behandling. Hvis hunden bliver meget syg må den måske indlægges og have drop eller åndedrætshjælp, --eller aflives... Men det er hunden selv, der skal klare bekæmpelsen af TBE.

 

Men både anaplasmose og borreliose er bakteriesygdomme. Og hvis man kommer i gang med antibiotika på et tidligt tidspunkt, så bliver hunden helt rask (indtil næste gang den bliver bidt:vedikke:). Så det er ret vigtigt at få det undersøgt i en fart, hvis man har sådan en mistanke.

Også fordi hvis de sygdomme bliver overset, så kan de give varige skader i leddene. Som Silke døjer med i dag:cry:.

 

---Hvis jeg får en ny hvalp en dag, så vil jeg nok være helt hysterisk med at få den testet for de modbydelige flåtsygdomme, som jeg jo ved, at vi bliver udsat for her hvor vi bor. Det er "livsstilssygdomme"... Og vi kan ikke ændre livsstil..

Link til indlæg
Del på andre sites

Så blev røntgenbillederne taget og de fandt noget! Hun har tilsyneladende slidgigt i venstre knæ - og meget lidt begyndende i det højre knæ.

 

Er glad for at det ikke var ryggen, hofterne eller korsbåndet, men dette her kræver også en vis tålmodighed og tilpasning. Lige nu er hun på smertestillende og skal være det i en måneds tid og derefter må vi se om vi skal have droslet hende ned.

Hun skal motioneres som vanligt - dog under kontrollerede forhold (ingen pludselige afsæt eller spring), så det bliver i snor den næste måned eller to og så må vi se. Derudover skal hun ned i vægt - hvilket vi er i fuld gang med i forvejen, og glukosamin og Omega 3 fedtsyrer skulle også kunne hjælpe hende. Glukosaminen får hun gennem hendes kosttilskud af Hokamix Gelenk+. Nu skal jeg bare på jagt efter noget ren Omega 3 ;-). De mener at grunden til at hun halter, kan være at hun har lavet en forstrækning/overbelastning/vrid som har gjort at det nu gør ondt på hende.

 

De mente ikke at hun udviste tegn på Borreliose, anaplasmose eller TBE og at det generelt var svært at finde ud af præcist i en blodprøve.

Link til indlæg
Del på andre sites

Har hun hele tiden fået Hokamix gelenk+? Eller er det noget, du begynder at give hende nu?

Jeg tænker på, om der er glucosamin nok i den dosis hun får hver dag? Jeg kan nemlig ingen steder se hvor meget glucosamin og chondroitin der er i Hokamix gelenk+. En hund på 25-30 kg skal have ca. 1 gram glucosaminsulfat daglig. Og lige så meget chondroitinsulfat.

 

Omega 3 fedtsyrer er bare fiskeolie. Sørg for at købe noget, der ikke harskner. Der må ikke kunne slippe luft ind til olien. Altså ikke noget på en almindelig flaske med pumpe. Eller uden pumpe. Man kan købe det vildt-dyre Viacutan, for der er olien opbevaret i en plasticpose inde i flasken med pumpe. Så der kommer aldrig luft ind til olien. Men det koster ca 260 kr for knap en måneds forbrug (30 kg).

 

Men du kan også bare købe helt almindelige fiskeolie-kapsler. De er tit på tilbud i f.eks. Føtex. Men sørg for at købe kapsler med 1000 mg i hver. Hvis man ikke ser sig for, så får man købt nogen med bare 500mg. Det ser så billigt ud, men man får jo heller ikke så meget for pengene:oops:.

 

--Silke får 4x1000mg om dagen. Men det er så fordi det næsten er det eneste fedtstof, hun får. Fordi hun har allergi. Santa kan sikkert klare sig med 1-2 stykker. Eller spørg dyrlægen.

 

Men altså.... Tror du ikke, at Santa kunne have glæde af sådan en kur, som Silke er ved at få i øjeblikket? Det virker hurtigere og kraftigere end glucosamin-kosttilskud. Men det virker på samme måde, ved at styrke og genopbygge brusken i leddene. Cartrophen indsprøjtninger.. Jo tidligere, man kommer i gang, -jo bedre er chancen for at hunden slipper helt af med halten.

Link til indlæg
Del på andre sites

Har hun hele tiden fået Hokamix gelenk+? Eller er det noget, du begynder at give hende nu?

Jeg tænker på, om der er glucosamin nok i den dosis hun får hver dag? Jeg kan nemlig ingen steder se hvor meget glucosamin og chondroitin der er i Hokamix gelenk+. En hund på 25-30 kg skal have ca. 1 gram glucosaminsulfat daglig. Og lige så meget chondroitinsulfat.

 

Omega 3 fedtsyrer er bare fiskeolie. Sørg for at købe noget, der ikke harskner. Der må ikke kunne slippe luft ind til olien. Altså ikke noget på en almindelig flaske med pumpe. Eller uden pumpe. Man kan købe det vildt-dyre Viacutan, for der er olien opbevaret i en plasticpose inde i flasken med pumpe. Så der kommer aldrig luft ind til olien. Men det koster ca 260 kr for knap en måneds forbrug (30 kg).

 

Men du kan også bare købe helt almindelige fiskeolie-kapsler. De er tit på tilbud i f.eks. Føtex. Men sørg for at købe kapsler med 1000 mg i hver. Hvis man ikke ser sig for, så får man købt nogen med bare 500mg. Det ser så billigt ud, men man får jo heller ikke så meget for pengene:oops:.

 

--Silke får 4x1000mg om dagen. Men det er så fordi det næsten er det eneste fedtstof, hun får. Fordi hun har allergi. Santa kan sikkert klare sig med 1-2 stykker. Eller spørg dyrlægen.

 

Men altså.... Tror du ikke, at Santa kunne have glæde af sådan en kur, som Silke er ved at få i øjeblikket? Det virker hurtigere og kraftigere end glucosamin-kosttilskud. Men det virker på samme måde, ved at styrke og genopbygge brusken i leddene. Cartrophen indsprøjtninger.. Jo tidligere, man kommer i gang, -jo bedre er chancen for at hunden slipper helt af med halten.

 

Jeg er først begyndt med Hokamix for ca. 1½ - 2 mdr. siden, men kan da godt være lidt i tvivl om hun får nok glukosamin igennem det?! Hvad gør man for at hun får det hun skal have af det der glucosaminsulfat og chrondroitinsulfat?

 

Jeg har kigget på den fiskeolie som Grizzly sælger, men ved jo ikke nok om det til at sige god for den eller ej :-) Hun får i forvejen omega 3-6-9, men tror jeg vil gå over til kun at give omega 3, så de andre olier ikke går ind og "tager" noget af effekten fra omega 3. Tror du at alm. fiskeoliekapsler fra supermarkederne er gode nok??

 

Jeg kender slet ikke til det der med Cartrophen-indsprøjtninger - og det var heller ikke noget dyrlægen nævnte, men kan jo da høre dem ad. Til gengæld snakkede de om guldbehandling i leddet.

Link til indlæg
Del på andre sites

Helt almindelige kapsler fra supermarkederne er glimrende! Der er trods alt meget mere kontrol med menneske-kosttilskud en med kosttilskud til dyr. Jeg HAR prøvet lakseolie til Silke engang, men det generer mig, at det lugter så grimt, at jeg aldrig selv ville kunne få det ned. Jeg synes at olie skal have en frisk lugt.

 

Jeg har brugt glucosaminsulfat til heste i adskillige år efterhånden. Og da Silke blev syg af borreliose og haltede rigtig slemt sidste år, så købte jeg både chondroitinsulfat og MSM til hende. Som pulver med en meget høj renhed. Så ved man da, hvad man betaler for. --Og når et kilo glucosaminsulfat-pulver indeholder 99,9% glucosaminsulfat, så gør det jo ikke så meget, at et kilo koster 500 kr. For der skal bare et gram til om dagen. Så dåsen holder i over 1 år.

 

Jeg køber det her: Glucosamine & MSM - vital-horse.com

 

Men man skal være opmærksom på, at glucosamin er udvundet af skaldyr. Hvis en hund reagerer meget på skaldyr, så er det ikke sagen med glucosamin. Silke reagerer... lidt.. Så vi holder pause indimellem.. Vi har prøvet det vegetabilske glucosamin engang. Det gav bare ingen virkning...

 

Cartrophen står der lidt om her: Sulsted Dyreklinik - Cartrophen

 

Det er ganske enkelt. Santa er jo blevet fotograferet. Så dyrlægen ved hvad der er galt, og at der ikke er tale om betændelse eller brud på en knogle. Derefter er det bare at få en indsprøjtning (i nakken) en gang om ugen i 4 uger.

Ring og snak med dyrlægen. Og så kan du jo med det samme spørge om hvor meget fiskeolie det er hensigtsmæssigt at give Santa.

 

Silke skal have sit 3. stik i morgen. Jeg synes at hun halter mindre nu, men det kan jo altså også være fordi hun hviler og sover meget.

Men hun er begyndt at svømme igen. Og det ser ikke ud til at gøre hendes halten værre..

Link til indlæg
Del på andre sites

  • 1 year later...

Hej alle. Jeg er ny på siden, men har fulgt alle indlæg om korsbånd og TTA. Har en lab der for 8 uger siden fik opereret korsbånd (nummer 2..) med TTA. Han har efter operationen på intet tidspunkt haltet når han går, men efter 6 uger begyndte han at være virkelig halt når han rejser sig efter hvile, og det har han så været i 14 dage nu. Er der nogen der kan genkende det billede? Hans menisk ER fjernet, så det kan ikke være den.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...