Hop til indhold

Min hvalp tisser indenfor...men kun om aftenen!


Emilie
 Share

Recommended Posts

Hej, 

vi har en shih tzu hvalp, pige, på 4,5 måned. Hun har været meget mere renlig end vi havde forberedt os på, derfor virker det mærkeligt at hun for nylig er begyndt at virke ligeglad med hvor hun er, når hun skal tisse...nogle gange.
(Nr 2 er altid udenfor) Det går fint om natten, og i dagtimerne går hun bare udenfor, når hun skal tisse. Dørerne står åbne, da det er sommer.

Det er om aftenen, når dørerne er lukket, at det virker til at gå ‘galt’. Hun kan ligge og sove og pludselig rejser hun sig bare og går lidt væk og sætter sig ned og tisser. Hun søger ikke døren, siger ikke en lyd og hun går ikke rundt og søger. Hun virker som om hun bare tænker ‘jeg skal tisse, her er fint’ og hun virker slet ikke som om hun ved, hun skal eller kan gå/komme udenfor. 

Det virker omsonst at skulle til at lære hende fx at tisse på et underlag ved døren, når hun virker stort set renlig resten af døgnet, og når vi har brugt og bruger rigtig meget energi på at tage hende udenfor efter mad, drikke, leg og søvn og roser rigtig meget, når hun har tisset udenfor. 
Nu bliver det jo koldere og dørerne bliver lukket oftere og vi er derfor nervøse for om det så betyder at hun vil tisse indenfor oftere..

Vi er klar over hun kun er 4,5 måned, men da det er så systematisk efterhånden, virker det som om vi skal gøre noget anderledes for at lære hende at blive helt renlig. 

Er der nogen derude der kender til denne udfordring og/eller har nogle tips til hvordan vi lærer hende at fx gå hen til døren og give lyd hvis vi forældre ikke lige har sørget for at døren er åben for hende? ;) -for det virker umiddelbart til at være det, der er forskellen på, om hun går ud eller ej. 🤷🏻‍♀️

(lidt ekstra info:
Vi giver hende mad 3 gange dagligt og senest kl 16/16.30, og går normalt 3 små ture med hende (i den netop overstået hedebølge gik vi dog kun morgen og aften). Hun besørger nogen gange, ikke hver gang, på turen. Det tænker jeg ikke er noget ‘problem’ endnu, da jeg tænker hun stadig er for lille til at kunne koncentrere sig om det på tur.

Jeg går hjemme, så er ‘på’ hende stort set hele døgnet, og ved derfor at hun selv går ud i dagtimerne, også efter en lur. Hun er ikke så meget alene hjemme, max 2-2,5 timer pt og der er ingen uheld) 

håber min lange tekst giver mening og at der sidder nogle kloge ‘hunde-hoveder’ derude, der kan og har lyst til at komme med ro til mit sind, med hjælp, gode råd og erfaringer. 
 

mange hilsner 

Emilie 

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg tænker det er en ret ‘normal’ problemstilling i er havnet i. Sommerhvalp skal jo netop også lære at gå til døren når den er lukket. Vær gerne er skridt foran hende om aftenen, væk hende evt og tag hende med ud, på ca tidspunktet for hvornår hun normalt gør. 

Brug også den samme dør, da det kan skabe unødig forvirring. 

Link til indlæg
Del på andre sites

Tak for svar 🙏🏼☺️ Det lyder godt at det er en ‘normal’ udfordring sommerhvalpe forældre kan komme i. Jeg fortsætter med at tage hende ud og gør mig bedre om aftenen. 
vil du foreslå at vi bærer hende ud eller er det bedre at guide hende til at gå mod døren selv? 
mh Emilie 

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg ville guide, med lys stemme og måske lidt opmuntrende klap i hænderne. Det kommer lidt an på hvor dybt hun sover. 

Men når I er ude for at besørge, skal du være kedelig. Forstået på den måde, at du kan gå stille rundt. Hive en enkel ukrudt op. Eller bare stå. 

Først idet hun sætter sig og tisser, siger I ‘tis, super!’ Men ikke så glad/gearet at hun afbrydes. Det kan tage noget tid før hun løser koden, men hav tålmod. 

Efter endt tissetår kan I trisse tilbage til sofaen og evt få en kiks for at følge fint med. 

 

Opdater gerne!

Link til indlæg
Del på andre sites

  • 1 month later...

Hej igen. Blot en lille Update efter en lille periode :) 

hun er holdt op med at vågne og tisse i nærmest i søvne. Så den udfordring må være gået over af sig selv :)  jeg er meget kedelig på sidste tissetur i haven og det går så fint. 
 

Vi har dog nu få gange fanget hende i stadig at skulle til at tisse indendørs, nu er det bare når hun enten i løbet af dagen lige er ‘alene’ i stuen. (vi kan lige være i et andet rum eller bare hvis vi bare sidder og ser tv) Havedøren er stadig åben, men det falder hende åbenbart ikke naturligt hver gang at søge ud...Jeg tænker det kommer, og at hun bare er lidt længere tid om at fange det :) 

tak for dit råd og for at du svarede! God aften. Mh Emilie 

  • Like 2
Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share×
×
  • Tilføj...