Hop til indhold

Den lydsensitive hund


Camilse
 Share

Recommended Posts

Ja, ved ikke helt hvor jeg skal begynde. Jeg har et problem eller rettere sagt Calle har et problem.

 

Han er nemlig ufattelig lydsensitiv. Det er ikke sådan at han bliver bange for lyde og skud og andre lyde er intet problem. 30. December trænede vi mens det i nærheden blev skudt kanonslag af. Han reagerede ikke det mindste.

 

Men hvis der kommer en lyd fra computeren eller jeg taler i telefon, så starter det helt store show. Vi er der hvor jeg må planlægge telefonopkald og smide ham ud i haven for at lede efter godbidder, for ellers begynder gøeriet.

Og åbenbart kan han når vi kører vil kende forskel på radioudsendelse og telefonopkald.

 

Vi er dog kommet lidt vel med at få to på. Til at starte med kunne han slet ikke klare at jeg spillede musik herhjemme, men han har lært at slappe af. I starten skøn han rundt i lejligheden og pev/gøede. Nu kan han lægge dig og slappe af.

 

Er der nogen ideer til hvad det kan gøres? Det skal søges at han i forvejen er en hund der er meget lidt i ro.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg mener viden halter gevaldigt på området globalt, og ja der er nogle ting, der dæmper adfærden og ved visse hunde fjerner disse redskaber adfærden, men det er meget forskelligt afhængig af årsag, hvor stor succesraten er desværre, er min erfaring. Alt for mange hunde kan det ikke løses ved, men man kan altid dæmpe det. Det er desværre meget invaliderende for både hund og ejer, men jeg har ikke set METODEN, der virkelig virker varigt på al for mange. Det går mig en del på og jeg er ikke den eneste. Min frustation deles globalt, og der arbejdes fra mange sider på en mere varig løsning til den gruppe hunde også.

 

Det er ikke for at lyde negativ, men selv meget dygtige folk ser jeg mislykkes med de redskaber, der findes. Der savnes simpelthen de vise sten til en vis gruppe hunde. Mit indtryk af dig herinde er, ganske som en del andre ejere herinde med lydsensitive hunde, at I er EMINENTE ejere og trænere - så derfor peger jeg på redskaberne som ikke gode nok. Jeg mener der savnes viden på området, for I kan lykkes med en masse, men ikke dette - og kombineret med, at triggerne for lydfobi er svære om ikke umulige at styre, så mener jeg der ligger en opgave foran hundeverden globalt at finde nogle bedre redskaber til dette. Lad os håbe det snart sker! Alle forslag er velkommen. Og løsningen kan lige så vel komme fra ejerne selv som fra en eller anden kloge åge forsker, så jeg vil gerne opfordre alle til at overveje hvad man dog kan gøre for en vis gruppe af hunde.

 

Er der interesse for det kunne vi jo samle en gruppe og gå i gang. Vi er nogle stykker med den type hunde i mere eller mindre grad herinde, og sammen kunne vi måske forbedre træningsmulighederne. Jeg er frisk, hvis andre vil være med, så sig til. Vi kan mødes over Skype osv i starten. Folk uden den slags hunde kan naturligvis også deltage. Der er et behov!

 

Men nu ved jeg jo intet om hvorfor din hund reagerer. Før du går i gang med en masse, der kan være total spild af tid og energi og give en følelse af fiasko, synes jeg derfor du skal få udredt årsagen. Endelig vil en rådgiver sætte ind helhedsorienteret dvs du får redskaber til at favne hele din hunds dagligdag, herunder hundens fundament og ejer-relation - to ting, der også KAN spille ind på øget sensibilitet. Nogle gange er det få knapper, der skal skrues på for at løse det. Nogle gange stammer årsagen fra andet end lyde, og når årsagen behandles, så forsvinder lydfobien helt af sig selv. Andre gange har man en hund i den tunge kategori, hvor redskaberne endnu ikke er fundet, og så må man dæmpe resten af hundens liv, med varieret succes.

 

Rigtig mange mange ting kan give den adfærd. Er det genetisk? En dårlig oplevelse? Under- eller overstimulering? Forkert stimulering? Mangelfuld socialisering? Ejers reaktion? Noget i hjemmet? Noget uden for hjemmet? Smerter, sygdom? osv osv. Du har brug for at få en udredning, før du for alvor kan starte målrettet, og så hører din hund forhåbentlig til den kategori, hvor det kan løses varigt.

 

Og nu nævner jeg ejer som årsag, og lige omkring dig vil jeg gerne understrege, at det tror jeg bestemt ikke det er, ud fra mit indtryk af dig herinde, men jeg nævner bare et par årsager som jeg har set rundt omkring for at give dig et indblik generelt.

 

Jeg har selv en hund, som kan reagerer på flere ting uden for sig selv - lyde herunder vinden engang imellem fx, men også mennesker og andre hunde. Her er årsagen angst båret frem af stress. Dagsformen svinger enormt. Nogle dage fungerer han perfekt, andre dage falder han helt tilbage til start. Det tyder også på en mangelfuld socialisering eller der kan være en genetisk årsag bag. Med andre ord - jeg træner løs, men I kan sagtens møde os en dag, hvor min hund er ved at dø af skræk desværre. Vi talte om det i går herhjemme. Det giver en stor afmagt, men vi kan godt rumme det, selvom vi ind imellem synes det er meget flovt at stå på gaden med så bange en hund, og så må jeg nok have en anden, hvis jeg nogensinde skal komme til rally. I stedet går han spor. Men ting kan ændres. Han er stadig ny. Men ja det er skisme hårdt, så du har min fulde sympati helt inde fra hjertekulen

 

 

Er Calle border Collien? Fortæl mere om ham. Hvornår fik du ham, hvor er han fra, er dette ses hos andre i hans linjer? Kan han have smerter af nogen art? Hvordan er hans dagligdag generelt? Er der nogle ting, du har indtryk af stresser ham? Måske uden for hjemmet? Hvad gør han præcist, når lydene kommer? Er det hver gang? Er du sikker på, at han slapper af, når hun ligger ned eller ligger han bare med stressen vendt ind ad? Hvornår så du adfærden første gang? Hvad gør du, når han bliver bange?

Link til indlæg
Del på andre sites

Blot så det er helt på plads, så virker han ikke angst, men blot stresset eller frustreret over lydene.

 

Calle er en border collie på halvandet år (har også min bc tæve på 4,5 år). Inden han flyttede ind vorde han på en gård hvor han sammen med de andre hvalpe kunne løbe rundt hele dagen udenfor. Da han var otte uger flyttede han så ind hos mig. Han bor i en lejlighed med have.

Han er hvad jeg bedst kan beskrive med ordet vind og vil gerne have der skal ske noget, men hvis det er ro omkring ham, så finder han også selv ro. Og det er jo nok her problemet er. Og så tror jeg min tæve har været en forstærkende faktor. Hun reagerer på nogle reklamer i tv og får sat gang i han ved at byde op til trækkeleg. Det betyder at han er blevet meget obs på hvordan tv'et lyder når der kommer reklamer for så sker der noget.

 

Det er ingen forskel at spore nu hvor jeg har været hjemme hos dem de sidste to uger. Og synes heller ikke at en god omgang træning får ro på ham.

 

Det er ikke alle lyde han reagerer på. Lige nu kører tv'et og han ligger i sofaen og varmer mine tæer. Men når han hører en lyd der tricker han begynder han at løbe/gå rundt. Han kan tage den flere gange rundt om sofabordet. Er den rigtig han så piver han også og i ekstrem tilfældende gør han.

 

Til at starte med syntes han ikke det var fedt at blive dækket af, men nu gør han det automatisk og sover. Jeg har typisk hørt musik når jeg har været i køkkenet så nu er det blevet sådan at hvis jeg står derude så er han på sin plads foran havedøren.

 

Jeg vil tro adfærden startede omkring november sidste år, da han var cirka 7-8 måneder. Og det var han sensitiv over for næsten ALT. Samtidigt kunne han finde på at sætte sig ned og kiggede op på himlen i flere minutter fordi det regnede. Der har været en lang periode hvor det slet ikke har været muligt at lave noget med ham, hvis der bare var en lille ændring i hans omgivelser. Og egentlig har jeg bare haft lyst til at sende ham lang pokker i vold. Heldigvis så er han den sødeste hund jeg har mødt og han er super kærlig, og i langt de fleste situationer er der efterhånden kommet meget ro i ham.

 

Men det det stresseri er jo ikke godt for ham og man kan ikke undgå at blive lidt småirriteret. og jeg kan altså ikke forskåne ham for lyde resten af livet.

 

Mht. Hans linjer er der ingen papirer på ham, så det er ikke rigtigt til at sige om det er noget i hans linjer.

I hverdagen er de meget alene hjemme, men når jeg kommer hjem bliver det gjort en del for at aktivere ham. Tror ikke helt det er forklaringen, da han var lige så vims i sommers da jeg havde fire ugers ferie, og der er kommet mere ro på ham generelt over de sidste måneder

 

Har nok mest brug for et bedre råd end "kan du ikke bare smide en spand vand i hovedet på ham når du taler i telefon?"

Link til indlæg
Del på andre sites

Har du nogensinde afspillet lyd cd for ham?

 

Hvad siger han til radio?

 

Et eller andet sted så tænker jeg at du skal desensibilisere ham. Og jeg ville nok starte med at lade en radio køre på lavt plus hele dagen, når du er hjemme. Så lavt at han ikke reagerer på den i starten og så gradvist højere til den kan være normal lyd styrke. over flere dage/uger.

 

Og hvad præcis er det han reagerer på når du taler i telefon? At den ringer, at du taler, at den anden person taler?

Link til indlæg
Del på andre sites

Tror ikke dogdancing er svaret, da problemet var der længe før han fik lov til at arbejde til musik.

 

Han reagerer ikke på radioen i bilen og har aldrig gjort det. Det er kun hvis jeg har gang i et telefonopkald via bilradioen at han reagerer. Tror ikke at det er fordi jeg taler, for synger tid med på sange :vedikke:

 

Mht. Telefonen så har jeg lidt en mistanke om at det er stemmen han kan hører, for min telefon er altid på lydløs og hører jeg musik med høretelefoner så reagerer han også på lyden.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja ring til af os herinde, så kan vi guide og hjælpe dig imens :)

 

NETOP din hund kan du jo have gavn af lyd cderne med, tænker jeg. Mange af de hunde, der reagerer på lydene virker de ikke på, fordi de reagerer af andre årsager. men det var da værd at prøve. Måske du kan finde reklamerne på youtube?

 

Så ville jeg desensibilisere ham dvs simpelthen spille dem tit, så de mister deres værdi. Hver gang han rejser sig på dem, ville jeg dække ham af som nu og samtidig ville jeg give ham et ben eller lignende, så du får belønnet en alternativ inkompatibel adfærd. Han kan ikke både ligge og gå, han vil gentage det der belønnes mest - ergo skal du have "ligge" belønnet mest mens lydene kører. Spil dem gerne dagen lang i baggrunden. Skru gradvis op

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er godt nok vanskeligt at byde ind med noget konkret uden at have set Calle. Du kan jo prøve først det ene og herefter det andet og tredje uden at komme videre, hvis du ikke rammer hovedet på sømmet med de ting du prøver. Imens gror følelsen fast i ham.

 

Jeg ville blandt andet se på, hvor meget Calles træning og opdragelse havde bund i "prøv dig frem" og i givne signaler/guiding for at få en fornemmelse af, hvad der foregår i ham, ligesådan bør jeres relation og reaktionsmønstre gås efter i sømmene.

 

Jeg har haft tre højsensitive hunde og har erfaret at almindelig "afstressning/desensibilisering" ikke fungerede på dem, i stedet byggede de snarere frustration op til de nåede grænsen og reagerede med adfærd.

Din egen (forståelige) irritation/ærgrelse skal lægges til oplevelsen Calle får og dermed kan en lignende følelse du får på et tidspunkt starte hans reaktion.

To til 4 uger hjemme kan være for lidt at få en positiv effekt af, for først skal Calle "nulstilles" ift. de ting han reagerer på og først derefter kan han "bygges op". Nulstilling kan tage lang tid afhængig af hvad en hund ellers har af opgaver/oplevelser i sit liv.

 

Når der er meget lidt ro i en hund og den tilsyneladende reagerer underligt, ville mit første tiltag være en grundig fysisk undersøgelse hos kiropraktor for en fysisk irritation kan give sære reaktioner.

 

Giver det mening?

Link til indlæg
Del på andre sites

Tror ikke dogdancing er svaret, da problemet var der længe før han fik lov til at arbejde til musik.

 

Han reagerer ikke på radioen i bilen og har aldrig gjort det. Det er kun hvis jeg har gang i et telefonopkald via bilradioen at han reagerer. Tror ikke at det er fordi jeg taler, for synger tid med på sange :vedikke:

 

Mht. Telefonen så har jeg lidt en mistanke om at det er stemmen han kan hører, for min telefon er altid på lydløs og hører jeg musik med høretelefoner så reagerer han også på lyden.

 

Ok, men har han fulgte med når cassi arbejder til musik?

 

Du må prøve at finde ud af hvad i telefonen der udløser det for at få svaret til hvad du skal gøre

 

Adskil alle de elementer der kan være en mulighed og afprøv dem en og en.

 

Prøv for eksempel at tale i telefon uden der er nogen i den anden ende, og så i fuldstændig samme kontekst, men en person der svarer

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share×
×
  • Tilføj...