Hop til indhold

ADVARSEL: Kliche! ... men hvilken race? ;)


klumpen
 Share

Recommended Posts

Kære jer herinde på hunde-forum.dk.

Jeg har, siden jeg var 12 år gammel, brændende ønsket mig en hund. Mine forældre gav mig aldrig lov, og det er jeg på sin vis glad for i dag. Når jeg tænker tilbage var jeg ikke i nærheden af klar over det ansvar, der følger med, men havde mange romantiske scenarier fra bøger og film i hovedet. NÅ! I dag er jeg ældre, har startet min egen familie og ønsker mig STADIG en hund. Jeg har selvfølgelig undersøgt markedet, men jeg har stadig ret svært ved at gennemskue, hvilken race, der passer bedst til os! Jeg har læst mange forskellige bøger og på mange forskellige fora, og jeg har set mange forskellige film om flere forskellige racer på youtube. Jeg er gennem tests blevet foreslået bl. a. Pharaoh hound, Canaanhound, Curly Coated Retriever, Whippet, men når jeg så læser om de specifikke hunderacer synes jeg altså ikke rigtigt, de passer til os... Jeg vil prøve at beskrive, hvad vi vil kunne tilbyde en hund:

Min mand og jeg er begge uerfarne hundeejere.

Jeg er hjemmegående med tre børn i alderen 2, 3 og 5 år, så vi vil kunne give masser af kærlighed og gode gåture. Når jeg skal ud med børnene, i skoven f. eks. er vi enten på cykel eller gå-ben - vi ejer ikke en bil, så den skal kunne tåle nogle gode gå-/løbeture, men den behøver ikke være super-aktiv, for ind i mellem synes vi det er rart med stille dage, hvor vi ikke skal gå så stærkt osv. altså moderat aktivitetsniveau egner vi os nok bedst til.

Jeg tror vi leder efter en mellem-størrelse hund. Den skal kunne håndtere at være sammen med tre småbørn (som SELVFØLGELIG skal lære, hvordan man omgåes og respekterer en hund!) og må derfor ikke være for lille, synes jeg. Jeg har altid haft en forkærlighed for store hunde, men jeg vil hellere have en hund der passer til os end en hund, jeg bare synes jeg flot.

Vi bor i rækkehus med  have - ca 100 kvm. have. Rækkehuset er i to etager, men vi færdes allermest nedenunder. Soveværelser og badeværelse er ovenpå.

Der er hundeskove i området - hvis vi havde bil. Når vi nu kun ejer cykler (og ben) er den nærmeste h-skov 3-4-km væk, så det vil jeg ikke betegne som "i området" når vi har så små børn (fordi det ville kræve fysisk styrke af mig at besøge skoven hver dag på cykel med 3 børn og hund - vi bor i Kolding, og her er seriøst mange bakker!  ) Vi ville godt kunne besøge hundeskoven et par gange i ugen - bare ikke hver eneste dag. 

Jeg vil gerne træne hunden. I DET MINDSTE lydighedstræning, hvalpetræning og unghundetræning. Det er et absolut must. Jeg ved jo godt, det kræver arbejde at få en tilfreds og velopdragen hund.

Jeg kan børste den flere gange om ugen, hvis det er dét, men - og jeg VED godt, det ikke umiddelbart er hundens udseende, man skal gå efter, men - jeg har virkelig bare svært ved at se det skønne i hunde med langt hår ned over øjnene og munden osv. jeg VED godt de nok er så søde indeni, men det bliver for meget hvis jeg altid skal sidde parat med viskestykke til at tørre dem om munden hver gang de har spist/fordi de savler osv.

Vi rejser aldrig udenlands. Vi besøger en gang imellem mine forældre i København, men vil tilpasse os hundens behov. Så må de besøge os 

Vi ønsker os så en hund, som er samarbejdsvillig. I og med at det bliver vores første hund, må den ikke være for selvstændig af natur. 

 

GLÆDER mig til at læse nogle forslag herindefra! 

Venlig hilsen Marie

Hov, jeg glemte helt at skrive: I og med at vi undersøger markedet mens min mand studerer og jeg er hjemmegående, er det mest realistisk at vi får anskaffet os en hund tidligst til næste år, hvor den økonomiske situation forhåbentlig er meget bedre - jeg ved godt, det er meget dyrt at holde hund. 

 • Like 3
Link til indlæg
Del på andre sites

Hej luckyluna (jeg ved ikke hvordan man tagger dig) tusind tak for dit svar! Vi vil gøre alt for ikke at være dén familie, som vælger hunden fra efter et stykke tid. Derfor vil vi så gerne være helt sikre :D Islandsk fårehund havde jeg slet ikke kigget på, nej, hvor ser den dejlig ud! Men som jeg læser det, har den tendens til at gø - så er jeg bange for klager fra naboerne :-( jeg ved godt at alle hunde kan gø, men jeg må nok hellere undgå racer der har decideret tendens til at gø ved de mindste lyde. :) tusind tak for dit bud!

Og hej, NannaSoko, også mange tak for dit svar! Jeg har læst mig frem til, at både whippet og c.c.retriever ikke egner sig godt til førstegangshundeejere, og jeg er også blevet "skræmt" af whippetens selvstændighed. Som jeg læser det er den meget selvstændig, og jeg leder mere efter en hund som er mere samarbejdende af temperament, men det er også fordi jeg (måske naivt) mest læser graden af selvstændighed efter hvor "nem" den er at være sammen med - samarbejdende/nem, selvstændig/svær. Jeg VED godt, der er forskel på alle hunde ;) men jeg tror ikke jeg har hundeerfaring nok til at holde hund som har sine egne holdninger til alt, hvis du forstår hvad jeg mener. Jeg ved ikke 100% hvad det vil sige, men jeg er nervøs for at det har noget at gøre med at den vil teste mig hele tiden - også som voksen. Retrieverne har som jeg læser det et meget højt aktivitetsbehov, og jeg er lidt (læs:meget) bange for at kaste mig ud i et større projekt, end jeg kan overkomme - følgerne er jo fatale, hvis det bliver tilfældet. Derfor søger jeg hunde med moderat aktivitetsbehov. Det kan jeg se at flat coated er, men jeg kan læse og har også erfaret at den type er ret reserveret, men igen er opdragelse jo så forskellig. Jeg er ellers helt vild med golden retriever :) 

 • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg har selv en whippet og det er rigtigt de kan være selvstændige. Det er dog mest et problem hvis der er noget at jage, ellers er de de sødeste og nemmeste hunde man næsten kan forestille sig.

Jeg har ikke selv haft nogen af retrieverracerne (endnu, henter min labradorhvalp om 6 uger og 5 dage, ikke at jeg tæller), men det er mit indtryk at en labrador eller golden har sådan et moderet aktiveringsbehov, som de fleste familier vil kunne honorere. Aktivitet behøver jo ikke være at vandre villavejene tynde, men kan også være træning hjemme i stuen eller godbidssøg på græsplænen.

Andre kandidater kunne være collie, berner sennen, landseer, stor puddel (skal klippes).

 

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst DorteDK

Velkommen til og sikke mange gode og fornuftige overvejelser I har gjort Jer. Det var der mange der kunne lære noget af ;-)

Jeg har selv to labber, den gammeldaws type og jagt udgaven eller Formel 1 som man også kalder dem :-) det er den race jeg vil foreslå Jer. God til børn, kan godt lide at komme ud og løbe enten ved siden af en cykel eller med Jer (dog skal hunden være udvokset først og skal selvfølgelig trænes)

Men nu har jeg kun haft de to labber i mit liv og det blir ikke de sidste. Derfor er jeg nok lidt farvet når jeg svarer. Men er sikker på at denne race ville passe ind.

Dejligt der er andre bud også B|

Redigeret af DorteDK
Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst DorteDK
24 minutter siden, luckyluna skrev:

Hvis du er vild med golden, så er det da sådan en i skal have. 

PPasser perfekt til det i ønsker. En tæve er nok nemmest at starte med. 

Enig i ovenstående ;-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Kære allesammen. Tusind tak for jeres bud på skønne racer og tak for den gode tone :):):)

Niels M tak for velkomsten! Håber jeg skal bruge mange år herinde ;)

NannaSoko tusind tak for de forskellige forslag - jeg er gået i gang med at undersøge collien også, den synes jeg er utrolig smuk, og det virker som om dens niveau passer nogenlunde til os. Vil undersøge nærmere! Jeg har haft kig på Berner Sennen, årh en smuk hund! -Men jeg tør simpelthen ikke. Jeg kan se at det er en race som gerne får kræft og ikke lever så længe - det afskrækker mig lidt...

luckyluna jamen jeg synes det er en utrolig smuk hund - men har mødt ganske få i mit liv. Har prøvet at gå med en én gang i mit liv, og den var utrolig sød og ville gerne gå med mig selvom den aldrig havde mødt mig før. Jeg er kun bange for at jeg ikke ville kunne aktivere den nok, men ja, det er jo rigtigt at det store aktivitetsbehov jo også er noget med opgaver til hjernen - jeg har i tankerne at søge efter folk her i byen, som vi kan få lov at mødes med og så få en ordentlig snak om, hvordan det er med dén race :) og jeg har også tænkt at vi nok skal have en tæve! :)

DorteDK tak for det gode bud! Vi synes også labrador er en dejlig hund. Den må også med i vores overvejelser! Dejligt med nogle gode anbefalinger! Tak! 

Lenschow har du selv en Golden? Du må gerne dele lidt ud af erfaringer, hvis du orker ;) 

Jeg synes, at labrador og Golden minder ret meget om hinanden. Er der nogen der ved, hvad de væsentligste forskelle er?

Tusind tak for alle jeres svar! Hvor er det til stor hjælp.

Venlig hilsen Marie

 • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Der er forskel på labrador og Golden. Men også indenfor hver af racerne er der et stort spænd. De to racer har dog også mange ligheder. 

Jeg har selv Golden, men træner sammen med flere der har labrador. Helt grundlæggende så synes jeg, at labrador er tidligere moden. Altså lidt mindre tid i teenage alderen og lidt hurtigere at "opdrage"/træne.

Som voksne minder de meget om hinanden sådan som familiehund. Som arbejdshund så arbejder de forskelligt. Golden søger feks lidt højere end labrador. Og nogle andre små forskelle. 

Golden er typisk lidt større end labrador, og det skal man selvfølgelig være opmærksom på, hvis størrelsen i feks. Bilen kan være en udfordring (hvis der også skal være plads til oppakning, barnevogn osv.). 

Der er dog to ting, som du skal være opmærksom på, synes jeg. 

1. Hvordan er forældrene med andre hunde? Jeg har mest set det indenfor labrador, at der desværre kommer flere individer, som ikke kan med andre hunde (af forskellige årsager). Men jeg kan høre, at der desværre også dukker nogen op indenfor Golden. Ved selvfølgelig ikke om det er vigtigt for jer, men for mig så kendetegner det både lab og Golden at være venlige overfor andre hunde (som udgangspunkt. Der kan selvfølgelig opstå uheldige situationer). 

2. Kig på forældrene. Min forrige Golden var nem at have sammen med børn for han var "mere rolig" i hans bevægelser. Min nuværende Golden (selvfølgelig også stadig meget ung), kan næsten ikke være i sin egen pels af glæde og viser det med HELE kroppen, hvilket kan være lidt voldsomt for mindre børn. Så tænk evt. Over hvordan jeres retriever skal være med sin krop. Selvfølgelig kan man aldrig vide det 100%, men man kan få en ide ved at kigge nøje på forældrene. Er de meget fysiske/viser voldsom glæde med kroppen? Eller viser de bare glæde ved at logre med halen og ellers er mere rolige i deres bevægelser. 

Hvis I vælger lab eller Golden så vær obs på, at der er "2 lejre" indenfor begge racer. Jagt-linjen som typisk er lidt smallere og mindre (og har mindre pels hvis det er Golden). Og så udstillingstypen som typisk er større og mere kraftig (meget groft stillet op). Begge typer har kvaliteter og gode egenskaber, så det er med at finde ud af, hvad der vil passe bedst til jer. Gælder for både lab og golden. 

Pels mæssigt så har jeg selv haft labrador blandinger, men jeg kunne ikke forene mig med de små labrador hår som jeg synes er overalt og er umuligt at fjerne. En af grundene til at jeg har Golden i stedet for labrador :D synes Golden mere fælder i små totter og det ses ikke så tydeligt og er nemt med støvsugeren. Nu har jeg selvfølgelig kun haft Golden af jagt linjer med mindre pels. Aner ikke hvordan det er i forhold til Goldens med mere pels. 

Jeg tænker, at både en Golden eller labrador kunne passe ind i jeres familie. Men om andre racer også kunne være et bud ved jeg ikke :-) jeg er nok lidt farvet af retrieverne og det er mest dem jeg ved noget om :-)

 

 • Like 3
Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst DorteDK
3 timer siden, Retrieveren skrev:

Der er forskel på labrador og Golden. Men også indenfor hver af racerne er der et stort spænd. De to racer har dog også mange ligheder. 

Jeg har selv Golden, men træner sammen med flere der har labrador. Helt grundlæggende så synes jeg, at labrador er tidligere moden. Altså lidt mindre tid i teenage alderen og lidt hurtigere at "opdrage"/træne.

Som voksne minder de meget om hinanden sådan som familiehund. Som arbejdshund så arbejder de forskelligt. Golden søger feks lidt højere end labrador. Og nogle andre små forskelle. 

Golden er typisk lidt større end labrador, og det skal man selvfølgelig være opmærksom på, hvis størrelsen i feks. Bilen kan være en udfordring (hvis der også skal være plads til oppakning, barnevogn osv.). 

Der er dog to ting, som du skal være opmærksom på, synes jeg. 

1. Hvordan er forældrene med andre hunde? Jeg har mest set det indenfor labrador, at der desværre kommer flere individer, som ikke kan med andre hunde (af forskellige årsager). Men jeg kan høre, at der desværre også dukker nogen op indenfor Golden. Ved selvfølgelig ikke om det er vigtigt for jer, men for mig så kendetegner det både lab og Golden at være venlige overfor andre hunde (som udgangspunkt. Der kan selvfølgelig opstå uheldige situationer). 

2. Kig på forældrene. Min forrige Golden var nem at have sammen med børn for han var "mere rolig" i hans bevægelser. Min nuværende Golden (selvfølgelig også stadig meget ung), kan næsten ikke være i sin egen pels af glæde og viser det med HELE kroppen, hvilket kan være lidt voldsomt for mindre børn. Så tænk evt. Over hvordan jeres retriever skal være med sin krop. Selvfølgelig kan man aldrig vide det 100%, men man kan få en ide ved at kigge nøje på forældrene. Er de meget fysiske/viser voldsom glæde med kroppen? Eller viser de bare glæde ved at logre med halen og ellers er mere rolige i deres bevægelser. 

Hvis I vælger lab eller Golden så vær obs på, at der er "2 lejre" indenfor begge racer. Jagt-linjen som typisk er lidt smallere og mindre (og har mindre pels hvis det er Golden). Og så udstillingstypen som typisk er større og mere kraftig (meget groft stillet op). Begge typer har kvaliteter og gode egenskaber, så det er med at finde ud af, hvad der vil passe bedst til jer. Gælder for både lab og golden. 

Pels mæssigt så har jeg selv haft labrador blandinger, men jeg kunne ikke forene mig med de små labrador hår som jeg synes er overalt og er umuligt at fjerne. En af grundene til at jeg har Golden i stedet for labrador :D synes Golden mere fælder i små totter og det ses ikke så tydeligt og er nemt med støvsugeren. Nu har jeg selvfølgelig kun haft Golden af jagt linjer med mindre pels. Aner ikke hvordan det er i forhold til Goldens med mere pels. 

Jeg tænker, at både en Golden eller labrador kunne passe ind i jeres familie. Men om andre racer også kunne være et bud ved jeg ikke :-) jeg er nok lidt farvet af retrieverne og det er mest dem jeg ved noget om :-)

 

Jeps en labrador fælder kun to gange om året, og det varer et halvt år af gangen :mrgreen:

Link til indlæg
Del på andre sites

13 timer siden, Retrieveren skrev:

Der er forskel på labrador og Golden. Men også indenfor hver af racerne er der et stort spænd. De to racer har dog også mange ligheder. 

Jeg har selv Golden, men træner sammen med flere der har labrador. Helt grundlæggende så synes jeg, at labrador er tidligere moden. Altså lidt mindre tid i teenage alderen og lidt hurtigere at "opdrage"/træne.

Som voksne minder de meget om hinanden sådan som familiehund. Som arbejdshund så arbejder de forskelligt. Golden søger feks lidt højere end labrador. Og nogle andre små forskelle. 

Golden er typisk lidt større end labrador, og det skal man selvfølgelig være opmærksom på, hvis størrelsen i feks. Bilen kan være en udfordring (hvis der også skal være plads til oppakning, barnevogn osv.). 

Der er dog to ting, som du skal være opmærksom på, synes jeg. 

1. Hvordan er forældrene med andre hunde? Jeg har mest set det indenfor labrador, at der desværre kommer flere individer, som ikke kan med andre hunde (af forskellige årsager). Men jeg kan høre, at der desværre også dukker nogen op indenfor Golden. Ved selvfølgelig ikke om det er vigtigt for jer, men for mig så kendetegner det både lab og Golden at være venlige overfor andre hunde (som udgangspunkt. Der kan selvfølgelig opstå uheldige situationer). 

2. Kig på forældrene. Min forrige Golden var nem at have sammen med børn for han var "mere rolig" i hans bevægelser. Min nuværende Golden (selvfølgelig også stadig meget ung), kan næsten ikke være i sin egen pels af glæde og viser det med HELE kroppen, hvilket kan være lidt voldsomt for mindre børn. Så tænk evt. Over hvordan jeres retriever skal være med sin krop. Selvfølgelig kan man aldrig vide det 100%, men man kan få en ide ved at kigge nøje på forældrene. Er de meget fysiske/viser voldsom glæde med kroppen? Eller viser de bare glæde ved at logre med halen og ellers er mere rolige i deres bevægelser. 

Hvis I vælger lab eller Golden så vær obs på, at der er "2 lejre" indenfor begge racer. Jagt-linjen som typisk er lidt smallere og mindre (og har mindre pels hvis det er Golden). Og så udstillingstypen som typisk er større og mere kraftig (meget groft stillet op). Begge typer har kvaliteter og gode egenskaber, så det er med at finde ud af, hvad der vil passe bedst til jer. Gælder for både lab og golden. 

Pels mæssigt så har jeg selv haft labrador blandinger, men jeg kunne ikke forene mig med de små labrador hår som jeg synes er overalt og er umuligt at fjerne. En af grundene til at jeg har Golden i stedet for labrador  synes Golden mere fælder i små totter og det ses ikke så tydeligt og er nemt med støvsugeren. Nu har jeg selvfølgelig kun haft Golden af jagt linjer med mindre pels. Aner ikke hvordan det er i forhold til Goldens med mere pels. 

Jeg tænker, at både en Golden eller labrador kunne passe ind i jeres familie. Men om andre racer også kunne være et bud ved jeg ikke  jeg er nok lidt farvet af retrieverne og det er mest dem jeg ved noget om

 

Synes det meste står her :) Spørg mere direkte, hvis der er mere du vil vide. Jeg har ikke selv en Golden, men min familie er jægere, og dem jeg kender omkring mig og tilbringer mest tid med er jagtlinjerne. 

Link til indlæg
Del på andre sites

På ‎08‎-‎04‎-‎2017 den 16:12 , klumpen skrev:

 Derfor søger jeg hunde med moderat aktivitetsbehov. Det kan jeg se at flat coated er, men jeg kan læse og har også erfaret at den type er ret reserveret, men igen er opdragelse jo så forskellig.

Det synes jeg ikke passer helt med min opfattelse. Jeg har haft flatcoat i 25 år og har mødt to reserverede flatcoats, så selvfølge kan det forekomme, men det er meget usædvanligt (er du sikker på at det ikke er curly'en du har læst det om, for dér passer det bedre). Det er klart den retriever race der kræver mest aktivitet og de er ret sene om at modnes, så de første 3-4 år skal man være indstillet på at bruge en del tid på hunden. Som hovedregel siger man, at på den tid det tager at træne en flatcoat op til et eller andet, kan man træne 2 goldens eller 3 labber. Racen er måske derfor ikke det mest oplagte valgt når man har helt små børn (i forhold til tiden) men flatten har dog alligevel en ret stor fordel og det er at de, selvom de er ret urolige som unge, alligevel har ret godt styr på hvad de laver. Der synes jeg ofte at golden og labber er langt mere klumpe-dumpede og tit har en tendens til at pløje ind i andre der tilfældigvis står i vejen for dem.

 

 

 • Like 2
Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg synes bestemt at en Golden af arbejdslinjer / jagtlinjer lyder som et rigtigt valg. De kræver altså ikke så meget aktivering og træning at det er uoverkommeligt, når i også er hjemme og sammen, sådan som du beskriver. 

Alternativt synes jeg en Welsh Springer kunne være en overvejelse værd. Den er noget mindre end retrieverne, men stadig stor nok. Der er ikke så meget jagt i dem, så det bliver et problem. Du skal bare ikke lade den rende og jage alene som hvalp og ung, men det gælder nok langt de fleste hunderacer i virkeligheden.

Der er en FB gruppe for Golden til jagt og familie er i centrum. Der vil du kunne møde de helt rigtige persomer til at hjælpe dig videre men en Golden af gode arbejdslinjer. Og så nup en tæve. Mindre og lettere at håndtere efter min mening.

Gruppen hedder: Golden retriever er en jagthund, som kan bruges til meget... 

Den får det super hos dig og din familie. 

Redigeret af PBC
Link til indlæg
Del på andre sites

@Retrieveren (jaa, nu kan jeg tagge ;D ) Det er gode ting, du har skrevet, og som er værd at huske på. Vi er i hvert fald sikre på at vi i første omgang ønsker en hund, som er rimelig rolig, når vi nu har små børn, så det skal nærmere være en udstillingshund end en jagthund. Tusind tak for de gode råd du har givet!

@Ascha tak for at udveksle din erfaring med Flatcoated! -Som jeg altid har syntes var en utrolig smuk hund. De hunde jeg har mødt har sikkert været opdraget til at være reserveret, det var dens ejer også, så det giver meget god mening, at det er et særtilfælde :-) men umiddelbart synes jeg ikke det lyder som en hund for os. Jeg har også læst, at det er en "sportshund" - og selvom vi er rimelig aktive, vil jeg ikke kalde os sporty ;)

@PBC tusind tak for din kommentar - uha, jeg synes altså det lyder en smule skræmmende at vælge én til jagt, men jeg har også rigtig svært ved at forestille mig - sådan helt realistisk - hvordan en hverdag med racen ville se ud. Hvor meget er det i løbet af en dag, man skal give opgaver, fx? Altså søge-opgaver og træning osv. Ud over gåture? Jeg forestiller mig en dag sådan her: Morgentur omkring kl 6, Eftermiddagstur omkring kl 14, hvor min datter skal hentes i skole, og så en aftentur efter aftensmaden. Derudover skal den nogle gange med på tur fx i skoven og ellers bare være ved os og lege med os i haven, hvor den vil få opgaver og andet til at stimuleres mentalt. Lyder det nogenlunde fornuftigt? I og med jeg har tre småbørn, kan det jo også betyde at de nogle gange (som nu, fx ;) ) ligger syge med feber alle tre, og så er det svært at komme ud og lave alt muligt med hunden - ville den kunne tage en slappedag en gang imellem? 

Hvis det lyder som for lidt til en golden, kom jeg til at kigge på en King Charles Cavalier Spaniel i går. Den er jeg næsten sikker på vi vil kunne aktivere, hvor jeg er mere i tvivl om det med Golden, og jeg vil jo IKKE risikere at skulle levere den tilbage.......!!!!!!! :)

Igen TAK for alle jeres dejlige råd. Det er skønt at få lidt mere at tænke over!! :)

 • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

En god Golden af jagtlinjer sætter pris på at man arbejder lidt med den - især alle mulige afskygninger af apporteringsarbejde incl at finde det den skal apportere, men den KRÆVER altså ikke noget der er uoverkommeligt. 

Det vigtigste er at den er sammen med sin familie. Den skal naturligvis bare være en del af dagligdagen og kan den komme til at løbe løs/frit engang imellem, er det fint. Man skal ikke overdrive aktivering. Det skal være lige tilpas.

Jeg har FT Springere og jeg tager dem ned på et nærliggende fællesareal 3 gange dagligt, hvor de så løber løs 10 - 15 minutter. En af de 3 gange træner jeg så lidt med dem - lidt apportering.

En eller 2 gange om ugen går jeg til egentlig træning max en time af gangen. 

Det er sjældent jeg siger det, men jeg tror du er for bekymret. Så svært er det nu heller ikke at give en Golden indhold i livet. Den skal jo forholde sig til børn, gåture, mand og du vil træne lidt med den. Det er alt nok for stort set enhver normal hund. 

Som du beskriver det du vil med hunden er en Golden af gode linjer - linjer hvor hundene er samarbejdende og arbejdsvillige - et super valg. Du skal ikke lade dig skræmme af at retrievere er jagthunde. De er jo ikke jagthunde i den forstand at de vil jage og finde levende vildt. Tværtimod skal de faktisk netop ignorere det og bare arbejde med at finde dødt vildt eller dummyer eller hvad du nu lærer den. Har den først lært glæden ved apportering, har du nøglen til at arbejde med og aktivere din hund på ethver mindre areal på bare 3-8 minutter. Arbejde i vand. Søge i busketter, og du kan udvidde diciplinen stort set i det uendelige, til glæde for dig og hunden. Den KRÆVER ikke ret meget, men den fortsætter gerne indtil du eller børnene ikke gider mere, når først den er helt udvokset - godt over et år😀

 

 

Redigeret af PBC
 • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg kan kun sige at jagtgoldens er dejlige at arbejde med fordi de vil arbejde og især samarbejde. De er lette at have kontakt til og de elsker at ejeren vil noget med den. De er hurtige i opfattelsen og indretter sig på de vilkår de bydes uden at være nervøse, underdanige eller krybende.

Jeg mener der er mere tænd og sluk i jagtgoldens end i udstillingsmodellerne (ved ikke om det er den du kalder konkurencemodeller) - altså mere på når de er på og helt afslappede og rolige, når det er aktuelt.

Hvis man ser på kravene for enhver Retriever som jagthund, er det netop at de skal kunne slappe af og forholde sig i ro mens der skydes jages og reageres rundt om dem, der er kravet. De skal bare gå på plads eller sidde roligt indtil der skal apporteres. Så skal den arbejde intens, selvsikkert og passioneret med at finde de fugle som er faldet i ufremkommeligt terræn, i vand, siv, bag hegn og på den anden side af åen. Det kræver naturligvis træning, men også racer/hunde, der genetisk er disponeret for både at magte og forholde sig roligt i kaos og arbejde 100 % når det er tid.

Det er det der gør arbejds Retrivere til verdens bedste hunde til en række opgaver, som narkohund, servicehund, redningshund, apporterende jagthund - og familiehund. Det gælder alle Retrievere, der er avlet til at arbejde som apporterende jagthund.

Udstillingshundene, kan stadig have en del af disse kvaliteter, men mange af dem har det ikke. De skal jo bare være store, bamsede, hvide og tunge.... Temperament og arbejdsevne, kan være intakt, men er det ikke altid, efter min mening. 

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204629994883759&set=gm.891185937580219&type=3&theater

Redigeret af PBC
Link til indlæg
Del på andre sites

Jagt Golden og udstillings Golden kan være meget forskellige. Hvilken type der passer bedst til jer er svært at sige. Jeg har set stresset voldsomme udstillingsgoldens, men også vilde jagtgoldens. Så det er svært at sige. I kan næsten bedst se det ved at besøge et par kenneler af hver type og snakke med dem og deres erfaringer. 

Personligt synes jeg ikke, at man skal gå på jagt eller lignende for at have en jagt Golden. Men det er også forskelligt hvad de kræver. Jeg har haft to goldens af jagtlinjer og de er/var meget forskellige. Ham jeg havde sidst ville have passet perfekt ind i det liv du beskriver. Lange gåture, hygge med familien i haven osv. 

Ham jeg har nu (han er så stadig meget und - under 1 år), men han kræver noget mere og har brug for lidt mere træning/daglig aktivering. 

Dog er det et must tænker jeg, at en retriever kan komme ud og løbe frit hver dag. Begge mine har elsket at komme ud og strække benene. Behøver ikke være flere timer, men at få lov at løbe rundt og snuse lidt - det er guld værd for sådan en hund. Og her kan man nemt indlægge at hunden skal finde sit legetøj som man har gemt eller lignende. 

Jeg tænker ikke, at en Golden er for stor en udfordring. Men jeg tænker at I skal have med i jeres overvejelser, at det ER en stor hund. Udstillingslinjerne typisk større/tungere end jagtlinjerne. Og hvis man er indstillet på det, så er det en fantastisk hund. Men nogle ting er lettere med en "lille" eller mindre hund. 

Feks. Vejer min Golden 30 kg. Nu (tror han ender på 31-32 kg.). Og han er dælme stærk, hvis han gerne vil i en bestemt retning. Vi træner dagligt, men når man er ung og i teenage-alderen, så sker det at man glemmer indimellem. Min er okay til at gå i snor på kendte steder, men har endnu svært det på nye spændende steder. Vi træner hver dag og han bliver bedre og bedre. Men hvis man feks også har 3 børn med på tur, så kan det måske være en udfordring. MEN nu er min også hanhund - jeg aner ikke om det er lettere med en tæve, men de fleste tæver er jo også lidt mindre og vejer mindre. 

Men den overvejelse skal man lige have med. 

Cavelier King Charles spaniel er en fantastisk lille hund til den aktive familie. Desværre har racen bøvlet en del med sygdom (hjertefejl, for lille kranie og i den seneste tid har jeg mødt flere med dårlige hofter og/eller patella (løs knæskal)). Og så er nogen af dem avlet meget sky, hvilket bestemt ikke kendetegner racen. MEN bestemt en rigtig rigtig fin hund - hvis man kigger sig godt for. Hvis du vil vide mere kan du evt. Oprette en tråd om racen. Der er nogen herinde som har racen og kender meget mere til både racen og sygedomme i racen. 

 

Spørg endelig hvis der er andet du er i tvivl om 😊

 • Like 3
Link til indlæg
Del på andre sites

Hov kan lige tilføje at jeg snakker meget om Golden af jagt linjer for det er dem jeg har erfaring med. Kender ikke så mange goldens af udstillingslinjer, så har lidt sværere ved at udtale mig om dem. Kender 2, men de er som dag og nat. Den ene meget rolig og nem - den anden meget stor og voldsom/vild :rolleyes:

men bare så I ikke vælger udstillingsgolden fra pga. At snakken nu er faldet meget på jagt linjer. Det handler jo bare om, at det er der jeg har størst erfaring, så derfor jeg skriver mest om dem :D

 

 • Like 2
Link til indlæg
Del på andre sites

@PBC og @Retrieveren, tusind tak for jeres beskrivende og virkelig brugbare indlæg. Hvor er jeg glad for nogle gode svar og råd, jeg med garanti kommer til at bruge. Der er virkelig meget, der skal tages op til overvejelse i vores lille familie. Jeg er lidt nervøs for dét med, at man aldrig med sikkerhed ved, hvilken type hvalp man får. Jeg har læst en masse råd om at vælge dén hvalp i kuldet, som ikke er for fremadstormende, men heller ikke for tilbagelænet - altså midt imellem, men det er jo heller ikke en sikkerhed. Men én ting er sikker: Efter alle de gode kommentarer og råd jeg har fået herindefra, føler jeg mig langt mere klar. Det er rigtig rart at høre erfaringer fra jer frem for kun at læse om det i bøger :) jeg tror vi skal ud at besøge kenneler og privatpersoner. Hvis der er en fra Kolding, som læser med her, må du gerne skrive til mig - så vil jeg gerne møde din Golden! :vinke:

Tusind tak allesammen!

Venlig hilsen Marie

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg bor i Midtjylland, og har kun en enkelt ung vildbasse. Så meget bedre at smutte ud til nogen, der har flere hunde I kan møde. 

Ang. At vælge den rigtige hvalp i kuldet, så er jeg personligt slet ikke så overbevist om, at man kan vælge forkert. I det kuld man har valgt er spændet jo meget lille mellem hvalpene i forhold til deres forskellige personlighed, hvis man sammenligner med hele racen. De har jo samme forældre og samme gener. 

Og så tilpasses hunden meget til familien den bor i. Man præger jo sin egen hvalp til det der er vigtigt for en selv. 

Så den del er jeg personligt ikke rigtig bekymret for. 

Har oplevet i et kuld at en hvalp skilte sig ekstremt ud fra de andre. Trak sig fra alle konflikter, legede ikke rigtig med de andre, var lidt sen om at komme i gang med at spise osv. Men der sagde opdrætter allerede tidligt, at os der ville træne med vores hunde ikke skulle have den. Den kom ud til et ældre ægtepar hvor den levede en hyggelig tilværelse og det var et rigtig godt match. 

Ved nogle opdrættere er det også opdrætteren der vælger, hvilken en hvalp der vil passe bedst til hvilken familie. Så det kan være, at du helt slipper for de bekymringer :)

 • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share×
×
 • Tilføj...