Hop til indhold

Jeg tænker på hvalpe..


Gæst Vufvuf
 Share

Recommended Posts

Gæst Vufvuf

Hej alle sammen :)

 

Jeg er en pige på 19 som er en stolt ejer af mit gadekryds Misia på lige knap 3 år. Her på det seneste har jeg gået med tanken om at det snart er på tide at få nogle hvalpe.

 

Men jeg er ikke helt sat ind i hvilke ting man skal tage til overvejelse, især ikke når min egen hun er et gadekryds.

 

Jeg kender kun racen til Misias mor og det er en hollands hyrdehund og faderen er ukendt og nu bliver jeg pludselig i tvivl om, om det er vigtig at vælge en bestemt race at parre hunden med, når hun selv er et gadekryds?

 

Og skal sådanne parringer arrangeres og i så fald, koster sådan noget penge?

 

som sagt, så leger jeg bare med tanken om at få hvalpe og jeg føler det er tid nu da hun er rundet de 3 år og jeg selv lige har afsluttet gymnasiet, så jeg har masser af tid til at gå rundt og pusle, passe og pleje dem :) , derfor vil jeg gerne lige sætte mig ind i hvad det hele går ud på af nogle som har noget erfaring inden jeg vælger at parre hende :)

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Piscine

Hvorfor vil du have hvalpe? Har du købere til dem alle? Vil du beholde een? Er det fordi det er hyggeligt?

 

Der er meget at overveje, især først om det overhovedet er en god idé at sætte hvalpe i verden bare fordi det er hyggeligt.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Vufvuf

Selvfølgelig gør jeg det ikke kun for hyggens skyld og fordi det kunne være sjovt!

 

Og som sagde leger jeg bare med tanken, og derfor vil jeg gerne have nogle råd og viden.

 

Jeg kender allerede et par stykke som kunne være interesseret i at købe en, hvis muligheden bød sig.

 

Min egen hund har jeg købt af min veninde, så jeg er nogenlunde sat ind i hvad det vil sige at have hvalpe derhjemme, da vi sammen brugte en sommer på at passe dem til de var klar til at blive solgt.

Link til indlæg
Del på andre sites

Før du bestemmer dig til at sætte hvalpe i verden, bør du sikre dig, at der er købere til dem... hvis du tager en rundtur på dba.dk, gulogratis.dk, hundegalleriets markeds-sektion, dyreværnets internater, dyrenes beskyttelse internater og lignende steder, vil du opdage at markedet bugner af hvalpe, som folk ikke kan komme af med...

 

Hvis! du vil lave hvalpe på din tæve alligevel. Så skal hun en tur forbi dokrormanden og tjekkes i hoved og røv. Derefetr skal du se MEGET kritisk på din egen hund. Er der ting ved hende der ikke er hensigtsmæssige? er hun fx. aggressiv overfor andre hunde, er hun bange for høje lyde, er hun sky overfor fremmede... En tæve præger sine hvalpe i meget høj grad. Hvis mor er sky og tilbageholdende bliver hvalpene det, med stor sandsynlighed også...

 

Og ja, jeg synes det er MEGET vigtigt at man kigger på hvilke racer der er i ens hund når man blander racerne. Nogle krydsninger kan falde meget uheldigt ud...

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg forstår godt din lyst til at få et kuld hvalpe. Jeg gik også selv i tanker om at få efterkommere af min enestående blandingshund.

 

Men der er nogle ting, jeg synes du skal tænke over først:

For det første vil din hunds hvalpe med 90 % sikkerhed ikke komme til at ligne hende, hverken af udseende eller adfærd. Blandinger falder fuldstændigt uforudsigeligt ud. Der kan komme gener til udtryk, der stammer flere generationer tilbage.

 

For det andet løber du en risiko når du ikke kender alle de racer, der er i hende. Du kan risikere at komme til at parre hende med en hund, som er bror, søn el. lign til hendes far. Og så kan du risikere at få syge hvalpe.

 

For det tredie vrimler Danmark desværre med blandingshvalpe som ingen vil have. De bliver aflivet, eller havner i dårlige hjem hvor de ikke prioriteres højere end et stykke billigt legetøj. Det ville være synd hvis din hunds hvalpe skulle få samme skæbne.

 

Her er et link til en artikel, jeg har skrevet om avl på blandingshunde: http://home20.inet.tele.dk/digital65/Dogs/info_om_avl.pdf

Og jeg vil lige påpege at jeg elsker blandingshunde, så det er ikke fordi jeg er tavlesnob el. lign. Jeg synes bare at man skal tænke grundigt over især dyrevelfærd før man begynder at avle!

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Nogle af de ting du skal sætte dig ind i er at du ikke alene skal have tid til at gå og pusle og nusse, du skal også have tid til renlighedstræning, socialisering, miljøtræning osv. af hele kuldet = 5 - 10 hvalpe. Derudover skal du tænke på at de både lamer og sviner temmelig meget.

 

Økonomisk kan et kuld hvalpe være en temmelig dyr fornøjelse; Parringen koster penge, ja, ofte en hvalps pris, men denne udgift bliver meget hurtigt den mindste af dine udgifter... Tæven skal have ekstra foder (hvalpefoder) under drægtigheden og mens hvalpene dier, hvalpene skal selvfølgelig også have foder. Både tæve og hvalpe skal have ormekur flere gange, hvalpene skal vaccineres, chippes og sundhedstjekkes inden de flytter hjemmefra.

Tæven skal dyrlægeundersøges og meget gerne som minimum HD fotograferes inden en evt. parring. Og derudover er det anbefalesværdigt at få tjekket tæve og hvalpe af dyrlægen efter fødslen.

 

Det er så bare alle de udgifter der altid er ved et hvalpekuld, derudover kan du risikere at tæven måske skal have kejsersnit og det måske endda uden for dyrlægens normale åbningstid, hvilket godt kan løbe op i omkring 12.000kr.

Hvalpene eller tæven bliver måske syge og kræver yderliger dyrlæge assitance, hvilket også hurtigt kan blive en dyr fornøjelse og disse penge skal man have til rådighed inden man får parret tæven og så kan man kun håbe på at man ikke får brug for dem.

 

Derudover skal du tænke på at markedet nærmest er oversvæmmet i hvalpe, særligt blandingshvalpe som folk ikke kan komme af med. Så du skal regne med at det kan blive meget svært at finde gode købere til alle hvalpene og gøre op med dig selv om du har både tid og plads til at beholde 3-6 hvalpe selv, hvis du ikke kan få dem solgt -hvilket der som sagt er stor risiko for i øjeblikket...

 

Endelig syntes jeg personligt ikke at det er så smart at avle på en blanding man ikke ved hvad indeholder af racer -og det er på ingen måde fordi jeg har noget i mod blandninger! Men simpelthen fordi det hurtigt kan blive noget værre noget hvis man får blandet nogle racer der ikke passer sammen, og når du ikke ved 100% hvilke racer der er i din hund, så er risikoen for at få hende parret med en race hun måske ikke passer sammen med stor.

 

Mit endelige råd: Glem alt om hvalpe, og nyd din hund i stedet! Jeg vil garantere at hun bestemt ikke har noget ønske om at få hvalpe :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Vufvuf

tak for alle jeres besvarelser :)

 

og ja, jeg er godt klar over det med penge og tid, da jeg selv har passet et kuld hvalpe en hel sommer som allerede nævnt.. Stået op om natten, fjernet afføring osv. Og det er altså ikke noget der skræmmer mig.

 

og jeg regner heller ikke med at det skal være NU og HER jeg vil have hvalpe, ingen beslutning er taget endnu og hvis jeg tager en vil jeg selvfølgelig sørge for at alt er på sin plads, når tiden kommer.

 

Men som i alle nævner, forstår jeg godt hvor farligt det kan være at parre en hund, fordi jeg ikke 100% kender racen, men jeg ved at min egen hun er rigtig lærenem (hun vil hele tiden lære nye ting), elsker at gå lange ture, er rigtig god til at høre efter, er afslappet omkring andre hunde såvel som børn og voksne, har masser af energi når vi er ude og gå/løbe ture, men kan samtidig være helt rolig når vi er indenfor. Det samme gælder hendes mor.

Link til indlæg
Del på andre sites

Øjj... Jeg havde lige skrevet et laangt indlæg...

--Så så jeg lige tråden igennem og så at Aussiepower har skrevet næsten nøjagtig det samme.....:shock:

--Godt, man har et viskelæder.. :-P

 

I stedet vil jeg skrive: Spar pengene op. Begynd allerede NU at drømme om din næste hund. Søg på nettet, gå på udstillinger og besøg kenneler. Med din beskrivelse af din hund kunne jeg godt forestille mig, at du er til en border-collie eller lignende..

 

Og når du så engang er færdig med uddannelse (noget med dyr?:lol:) -SÅ kunne du anskaffe dig en hund af den race du synes allerbedst om og prøve at få et kuld hvalpe.

 

Men allerførst skal du altså sætte dig rigtig godt ind i hvad der kræves af dig. Og af tæven. Og af hanhunden.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...