Hop til indhold

Border collier - Hvilke kenneler?


Gæst Miss_menelli
 Share

Recommended Posts

Gæst Miss_menelli

Nej... Jeg skal ikke have ny hund pt. :engel:

 

Men vi skal da have en mere, på et tidspunkt, og vi leder og kigger efter hvilken race der kunne være den perfekte for os, når tiden kommer.

Tiden går hurtigt, og inden vi får valgt race, kennel og der kommer et kuld - Så er der jo nemt gået et par år eller 3......

 

Vi har kig på lidt forskellige racer, men border collien er bestemt en af dem vi har mistet vores hjerter til. :lun:

 

Men synes man høre om rigtig mange dårlige kenneler, der avler på alt muligt.

Både dem der nærmest avler borderen som ren familiehund uden drifter og dem som avler nervøse og ultra følsomme hunde....

 

Så er egentlig ikke interesseret i de "dårlige" kenneler - men hvilke kan i anbefale, til os der gerne vil have en stabil arbejdshund, der skal bruges til konkurrencelydighed og som familiehund?

 

Har svært ved at finde ud af, hvor man finder en border der er sund og rask, men samtidig har et godt temperament.

Og som kan fungere som alm. familiehund, med den aktivering og motion jeg som (forhåbentlig) konkurrencehundeføre og udendørs menneske kan tilbyde?

 

Der er jo mange border ejere herinde - Så mon ikke nogen af jer, kan bidrage med jeres erfaringer :mrgreen:

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg står lidt i samme situation. Jeg vil gerne have en hund mere til næste år. Og jeg er 90 % sikker på det skal være en BC.

 

Jeg har kigget lidt på disse kenneler og kan godt lide deres hunde og kan se de arbejder med dem.

 

www.solfari.dk

 

www.workingborder.dk

 

www.kewstock.dk

 

Så hvis nogen kan anbefale nogle kenneler, så vil det være dejligt :o)

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg kan lynhurtigt fortælle hvor jeg IKKE mener man skal købe fra, i hvert tilfælde:blink:

 

Først skal man nok gøre op med sig selv hvilke linjer man vil have. Om man vil have en border af blandede linjer, rene udstillingslinjer eller rene arbejdslinjer. Udstillingslinjer har oftere mindre instinkt, men det betyder ikke at deres stressniveau og aktivitetsniveau nødvendigvis er mindre. Arbejdslinjer har mere instinkt og er ofte mere egnede til diverse hundesports. Personligt har jeg valgt en hund af arbejdslinjer, fordi jeg vil have en hund der både kan være stille inden døre og "på", når vi træner.

Link til indlæg
Del på andre sites

vinderen af DcH's DM i B-klasse sidste år og nummer 2 i A-klassen i år er fra Border Collie Kennel min bedste ven

Det er en dejlig hund, uden stress og ikke så "følsom" som mange Bordere kan være :-D

Skulle jeg have en Border så kunne den nemt blive derfra:5up:

 

Det ville bestemt også være et godt bud. Der ville jeg også turde købe fra!

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg synes det er lidt et følsomt emne, det der med at anbefale/fraråde kenneler... Så det vil jeg ikke gøre! Men vil da gerne komme med nogle input til hvad jeg selv kigger efter.

 

Først af alt bør man selvfølgelig se en hel masse BC's - ta' ud til stævner, konkurrencer, udstillinger, alt! BC'erne er ufattelig forskellige, ikke mindst fordi racen er delt i rene hyrdelinier, rene udstillingslinier - og så "sportshundene" der tit er et mix af begge slags. Men også indenfor disse "grupper" kan der være vældig stor forskel på hundene.

 

Så det første man nok bør afgøre med sig selv, er hvilken slags man vil ha' - og så finde hvilke specifikke hunde man kan li'. Så kan man begynde jagten på opdrætter...

 

Sygdomme er noget man skal kigge på, desværre. De nemme er CEA, TNS og CL - det er nemlig dem man kan DNA-teste for. CL tror jeg aldrig man har fundet nogen bærer af i DK. TNS havde vi kun to danske hunde der var bærere af, desværre er der avlet på begge, så der findes i dag væsentlig flere. CEA er der en hel del bærere af, og også sygdomsramte/affected. Jeg ville selv ikke købe hvalp, hvis ikke begge forældredyr var testede for minimum CEA og TNS. De fleste vælger dog at teste for CL samtidig, så tit har man testet for det hele.

 

Alle BC'er skal øjenspejles før parring - det viser om hunden har CEA, eller andre øjensygdomme. Men den viser ikke om hunden er bærer af CEA. Hvalpen man køber skal IMØ være øjenspejlet, og det skal gøres før en vis alder (mener det er senest omkring 8 uger..?), ellers kan en evt. CEA gemme sig bag pigmentering.

 

MDR1 er en gen-ting, der gør at hunde af collieracerne er overfølsomme for visse mediciner - herunder bedøvelsespræparater og loppe/flåtmidler. Den kan også DNA-testes for. Den er vistnok ikke voldsomt udbredt, så mange tester ikke avlsdyrene. Heldigvis kan jo bare få testet sin egen hvalp, og har den MDR1 skal der bare bruges andre præparater mod lopper og til bedøvelse.

 

HD florerer desværre en del i racen. HD er en lorte-skod-sygdom, og det er nogle gange nærmest som et lotteri, hvem der får HD. I et kuld efter A-forældre kan der sagtens komme 6 A-hvalpe og én E-hvalp... Der kan også komme et kuld med udelukkende A-hvalpe efter to B-forældre. Det eneste man kan gøre, er at studere stamtavler, tjekke linier bagud og til siderne, se hvad forældredyrene har givet tidligere, og i evt. tidligere kuld fra samme kombo. Og så kan man alligevel aldrig vide sig sikker... Det bedste man ellers kan gøre er at se til at ens hvalp ikke vokser for hurtigt, og at man er virkelig forsigtig med belastning indtil dens krop er parat.

 

AD - her gælder det samme som for HD.

 

Epilepsi er en sygdom der "pludselig" er dukket op i racen. Her er der desværre et stort mørkertal, da der ikke eksisterer et epilpsiregister for racen. Desværre går rigtig mange opdrættere også meget stille med dørene, hvis ét af deres afkom får stilet diagnosen epilepsi - og hvis det alligevel kommer frem, så har hunden næsten altid fået epilepsi pga. et slag mod hovedet, i forbindelse med f.eks. agility, eller ved et uheld... :roll: :stupid: Det gør desværre at den eneste måde at få info om epilepsiramte hunde er via sladder og rygter, hvilket ikke er særlig optimalt.

 

En anden sygdom der pludselig dukker op, er OCD. Her har vi også et stort mørkertal. OCD kommer som regel da hunden er ung, mange vælger at operere, så vidt jeg har hørt med gennemgående ok resultater. Når hunden så er gammel nok til at HD/AD-fotograferes, er den altså allerede opereret, og på billederne "rask"... Igen må her tys til sladder og rygter, ikke godt...

 

Jahaer, nu har jeg fået det til at lyde som om bordercollien er en virkelig syg race... :oops: Det er nu ikke så slemt, men ovenstående sygdomme findes altså i racen. Heldigvis er det nemt at få info om det meste, så de værste faldgruber er til at undgå.

 

Lidt links til div. info:

Bordercollieklubben - her kan du få info om det meste, her ligger også DNA-resultater for danske hunde.

Hundeweb - deres database kender I jo nok i forvejen, men det er altså et godt værktøj når man skal lege detektiv!

Anadune - en stor BC-database, med hunde fra hele verden. Den er guld værd, hvis der ligger udenlandske hunde bag den kombo man er interesseret af. Her findes også en masse sjove ting at kigge på, som ikke findes andre steder, som f.eks farver og pelslængde, og man kan også lave "prøveparringer" imellem to hunde... Man skal registreres som bruger for at komme ind, men det er besværet værd! Man skal dog lige ha' i baghovedet at al info på Anadune er sendt ind af ejere/opdrættere.

Bordercollie health - her kan man bl.a finde DNA-resultater for CEA, TNS og CL, for hunde fra hele verden. Lidt bøvlet side at finde ud af, men med lidt tålmodighed går det...

 

Jeg vil til sidst fortælle lidt om det med at hente BC i udlandet... For det gjorde jeg selv sidst, da jeg købte Iso i Belgien. Det er slet ikke så besværligt som man går og tror. Mht. sundhed, så er det ikke sværere at få info om en udenlandsk hund end om en dansk, takket være internet. Det er selvfølgelig lidt underligt at købe hvalp efter to hunde man aldrig har set. Men Tyskland, Holland, Belgien ligger jo ikke voldsomt langt væk - det kan rimelig nemt lade sig gøre at ta' ned for at besøge kenneler, evt. over en weekend. Selve papirnusseriet volder heller ikke de store problemer, hvis bare man er ude i lidt god tid. Mener at det vigtigste papir skal sendes ind ca. 1 måned før man henter hvalpen. I mit tilfælde var Iso også en hel del billigere end dem herhjemme, hvilket da ikke er et minus. Selv om jeg nu gladelig havde betalt det tredobbelte for hende... :hjerte: Der er selvfølgelig masser af gode hunde herhjemme - men hvis man nu pludselig fandt noget udenlandsk på nettet der så interessant ud, så skal man ikke lade sig afskrækkes, det er ikke særlig svært at importere en hund.

 

Ja, det blev et længere indlæg - men det er jo vigtigt!!! Det er jo bordercollies, verdens bedste race!!! :lun: :hjerte: :lun: :hjerte: :lun: :hjerte:

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg kan lynhurtigt fortælle hvor jeg IKKE mener man skal købe fra, i hvert tilfælde:blink:

 

Først skal man nok gøre op med sig selv hvilke linjer man vil have. Om man vil have en border af blandede linjer, rene udstillingslinjer eller rene arbejdslinjer. Udstillingslinjer har oftere mindre instinkt, men det betyder ikke at deres stressniveau og aktivitetsniveau nødvendigvis er mindre. Arbejdslinjer har mere instinkt og er ofte mere egnede til diverse hundesports. Personligt har jeg valgt en hund af arbejdslinjer, fordi jeg vil have en hund der både kan være stille inden døre og "på", når vi træner.

 

Hmmm, det kan de fleste af udstillings/mix-linierne sådan set også... ;-)

 

Må lige gi' mit syn på dit indlæg her - jeg er lidt enig med dig, men også lidt uenig! :mrgreen:

 

Instinktet er rigtig svært at avle væk, så stort set alle BC's har nok en vis grad af instinkt. Hvis man udelukkende avler på udseende, så tror jeg ikke den største risiko er at instinktet forsvinder - men at man til sidst står med hunde der ikke ved hvad de skal gøre med sit instinkt, og som ender med at bli' frustrerede, stressede og "ufokuserede". Lidt à la min egen Frostie... Arbejdsiver/aktivitetsniveau mangler dog intet... :roll:

 

Arbejdslinierne vil selvfølgelig ha' et instinkt der er mere intakt - men jeg synes ikke det er helt rigtigt at sige at de er ligefrem mere egnede til hundesport..? Rigtig mange tophunde er faktisk af mixede linier. Nogle sværger til arbejdslinier, andre til mix-linier, det er nok mest en smagssag...

 

Mht. "på-og-af-knappen", så er det jo noget man er nødt til at lære hvalpen, de færreste er nok født med den, sådan helt udviklet. Mange har det når de er små, men så går det søreme pludselig væk igen! ;-) Jeg synes ikke de udstillings/mixede BC's jeg kender, generelt har en dårligere knap end de arbejdshunde jeg kender - jeg synes derimod det ser ud til at ha' mere med ejeren, og træning, at gøre... Og så tror jeg liiige at jeg sætter sådan én her: :oops:

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Miss_menelli

Tusind tak for alle jeres svar.

 

Vil lige netop også gerne undgå mudderkastning og tilsvining af bestemte kenneler - Tror de fleste kender et par famøse steder, man bær undgå.

Men andres gode erfaringer, synes jer er super dejlige at læse :5up:

 

Især mht. sundhed er det rart at vide, hvor man kan finde oplysningerne - èn ting er, at vide hvad man skal kigge efter, noget helt andet er at finde den viden man skal bruge. :engel:

 

Synes der er meget delte meninger om hvorvidt temperament og især sluk knappen, har noget med udstillings og arbejdslinierne at gøre.

Hælder nok personligt mest mod de arbejdende linier, men er ikke fanatisk på det punkt.

Har derudover heller ikke noget at have det i...... :oops:

 

Men især temperamentet har stor betydning for mig, da jeg desværre har kendskab til flere border collier som er voldsomt nervøse og ekstremt følsomme overfor de mindste afvigelser i kropssprog og daglige rutiner.

 

Og sådan én vil jeg helst ikke ende op med.... Selvom meget af det nok kan tilskrives socialisering, så hænger en stor del af det jo sammen med kennelens arbejde med hvalpene.

Link til indlæg
Del på andre sites

Tusind tak for alle jeres svar.

 

Vil lige netop også gerne undgå mudderkastning og tilsvining af bestemte kenneler - Tror de fleste kender et par famøse steder, man bær undgå.

Men andres gode erfaringer, synes jer er super dejlige at læse :5up:

 

Især mht. sundhed er det rart at vide, hvor man kan finde oplysningerne - èn ting er, at vide hvad man skal kigge efter, noget helt andet er at finde den viden man skal bruge. :engel:

 

Synes der er meget delte meninger om hvorvidt temperament og især sluk knappen, har noget med udstillings og arbejdslinierne at gøre.

Hælder nok personligt mest mod de arbejdende linier, men er ikke fanatisk på det punkt.

Har derudover heller ikke noget at have det i...... :oops:

Ta' ud og kig på alle slags. Dan dig din egen mening - der er så mange myter omkring arbejds/udstillings/mixlinier, og de kommer fra alle sider. Der er vel i dag ikke rigtig nogen, der kun avler på udseende, så begrebet udstillingslinier er efterhånd ret misvisende. Selv de mest vindende udstillingshunde kommer fra kenneler hvor man også laver noget med sine hunde. Der er til gengæld rigtig mange der avler mixede hunde, hvor man typisk gerne vil avle agility/LP-bordere.

 

 

Men især temperamentet har stor betydning for mig, da jeg desværre har kendskab til flere border collier som er voldsomt nervøse og ekstremt følsomme overfor de mindste afvigelser i kropssprog og daglige rutiner.

BC'ere skal ikke være nervøse. Signalfølsomme, ja - men ikke følsomme på den måde at de bli'r nervøse. Skriv dig de nervøse hunde bag øret, og husk dem og deres linier når du engang begynder dit detektivarbejde!

 

Og sådan én vil jeg helst ikke ende op med.... Selvom meget af det nok kan tilskrives socialisering, så hænger en stor del af det jo sammen med kennelens arbejde med hvalpene.

 

Du kan roligt glæde dig til du en dag får en border - det er en ufatteligt givende, taknemmlig, sjov og spændende hund at arbejde med. Og en velstimuleret og velopdraget bordercollie er også en fantastisk hyggelig hjemme-hund. :hjerte:

 

IMG_7640.jpg

Link til indlæg
Del på andre sites

Der er også Skjernåborder collie det er også et godt sted.

 

Min venindes mor har sin tæve derfra og hun skal her inden så længe have hende parret med en han hund der bor der nu men som oprindelig er avlet af kennel min bedste ven..

 

Sheila er bestemt en skøn hund. hun blev DM i lp2 i år..

Link til indlæg
Del på andre sites

Instinktet er rigtig svært at avle væk, så stort set alle BC's har nok en vis grad af instinkt. Hvis man udelukkende avler på udseende, så tror jeg ikke den største risiko er at instinktet forsvinder - men at man til sidst står med hunde der ikke ved hvad de skal gøre med sit instinkt, og som ender med at bli' frustrerede, stressede og "ufokuserede". Lidt à la min egen Frostie... Arbejdsiver/aktivitetsniveau mangler dog intet... :roll:

 

Lige netop! Ved bare en eller to parringer væk fra instinktet. Kan hunden sikkert besidde instinkt, men ikke noget man kan bruge til at hyrde med. I hvert fald ikke når det kommer til working tests eller andre krævende arbejdsopgaver med får, geder, kvæg eller hvad man nu skal bruge hunden til.

 

Der er selvfølgelig undtagelser, ved nogle hunde KAN generne slå igennem. Men det gælder både den ene og den anden vej, hvilket jo også er grunden til at man specialiserer sig i sin avl. Sådan at man har, måske ikke helt, men meget større belæg for at kunne sige hvilke egenskaber hvalpene vil få.

 

Personligt råder jeg ALTID til at købe af arbejdslinier, måske er det dumt måske ikke, men jeg mener at man skal forsøge at bevare de egenskaber racen nu engang er specialiseret inden for.

Jeg har intet imod andre der avler i andre retninger. Men spørger man mig hvor man skal købe hund. Vil jeg foreslå arbejdslinier... Hvis altså der er hvalpe efter hunde/linier jeg selv personligt kan lide/kender til.

Jeg vil ikke fraråde.. Eller, joo der er to kenneler jeg ikke bryder mig om i DK, men det kunne jeg ikke drømme om at skrive her, der kan man ringe til mig eller skrive en pm. Jeg ser ingen grund til at hænge nogen kennel ud offentligt. For alt andet lige, vil jeg tro at alle de der avler står inde for deres avl på en eller anden måde. - og bare fordi det ikke stemmer overens med det jeg står for vil jeg ikke råbe vagt i gevær. Det respekterer jeg dog trods alt folk nok for.

 

- og ja, det er den skønneste race overhovedet :hjerte:

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg vil lige sige, at jeg på ingen måde ønsker at høre dårlige ting om andre. Der findes ikke noget værre, især når evt. omtalte ikke har mulighed for, at forsvare sig selv.

 

Det er vist heller ikke det trådstarter ønsker.

Link til indlæg
Del på andre sites

- og jeg ønsker ikke at tale dårligt om nogen! Men hvis folk spørger om min personlige mening. Kommer jeg med den, bare ikke ud i det blå, det er der ingen grund til :-)

 

:5up:

 

Tror vi er på samme bølgelængde;-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Snakker vi arbejdslinierne kan jeg anbefale

Holmgaard Border Collies

eller

Kennel min bedste ven

 

ved ikke noget om de andre kenneler men jeg vil ikke være bange for at købe ved en af de to kenneler.

 

Skal selv ha hund fra et mix af de to kenneler. Det vil blive nogle meget aktive hvalpe og de vil ikke være født med en "off-knap" men det må man jo bare gi dem i via ders træning

Link til indlæg
Del på andre sites

Snakker vi arbejdslinierne kan jeg anbefale

Holmgaard Border Collies

eller

Kennel min bedste ven

 

ved ikke noget om de andre kenneler men jeg vil ikke være bange for at købe ved en af de to kenneler.

 

Skal selv ha hund fra et mix af de to kenneler. Det vil blive nogle meget aktive hvalpe og de vil ikke være født med en "off-knap" men det må man jo bare gi dem i via ders træning

 

Sådan lige af ren nysgerrighed: hvorfor mener du ikke at hvalpene er født med en "off-knap"??

Link til indlæg
Del på andre sites

Du kan roligt glæde dig til du en dag får en border - det er en ufatteligt givende, taknemmlig, sjov og spændende hund at arbejde med. Og en velstimuleret og velopdraget bordercollie er også en fantastisk hyggelig hjemme-hund. :hjerte:

 

 

De kan altså også godt være ret hyggelige selvom de ikke er opdragede :mrgreen:

Link til indlæg
Del på andre sites

Snakker vi arbejdslinierne kan jeg anbefale

Holmgaard Border Collies

eller

Kennel min bedste ven

 

ved ikke noget om de andre kenneler men jeg vil ikke være bange for at købe ved en af de to kenneler.

 

Skal selv ha hund fra et mix af de to kenneler. Det vil blive nogle meget aktive hvalpe og de vil ikke være født med en "off-knap" men det må man jo bare gi dem i via ders træning

 

En Sheila/Pixel hvalp?

Link til indlæg
Del på andre sites

De VAR faktisk rimeligt velopdragne.... før.... nu er de - tja, hyggelige :genert:

 

Tror jeg må give dig medhold her... mindes nemlig ikke at have læst Bordernes egenskab er med flyve med 210km i t. gennem luften for at tage skumfiduser ud af munden på folk - tror vist det er adfærd der skal tillæres... af uopdragne drenge...:roll:

Link til indlæg
Del på andre sites

Tror jeg må give dig medhold her... mindes nemlig ikke at have læst Bordernes egenskab er med flyve med 210km i t. gennem luften for at tage skumfiduser ud af munden på folk - tror vist det er adfærd der skal tillæres... af uopdragne drenge...:roll:

 

Ha ha - det har du nok ret i! Men det er fint og skønt, Vilyaen havde brug for lidt hjælp til at løsne lidt op :mrgreen: Hendes off knap havde faktisk sat sig lidt fast :mrgreen:

Link til indlæg
Del på andre sites

Ha ha - det har du nok ret i! Men det er fint og skønt, Vilyaen havde brug for lidt hjælp til at løsne lidt op :mrgreen: Hendes off knap havde faktisk sat sig lidt fast :mrgreen:

 

Jamen jeg er skam den sidste til at være modstander af uopdragne drenge, har jo sådan set en af slagset... og ja det ses tydeligt på den herre jeg kalder min hund... tror bare hunde og mænd er på bølgelængde på en eller anden måde som der er svær at hamle op med.... unoder er som regel sjovest, om man er hund eller dreng.

Tjalfe er nu begyndt at lave den der, jeg ser lige om mor kikker, når de laver ulykker, og ser jeg den anden vej... Wiiiiii:banan: Fest. Manden er desværre så dårlig opdraget at det er ligegyldigt om jeg kikker.... hmmm:vedikke:

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...