Hop til indhold

Etik og moral vedr. fremavl af hunde med deformiteter.


Tullemus
 Share

Recommended Posts

Allerførst vil jeg lige sige, at det absolut ikke er for , at dunke folk oven i hovedet, der har disse hunde eller folk der vælger , at få sådan en hund.

Men efter at jeg har været ejer af en pekingeser ( det var en jeg fik ) der havde underbid og næsen næsten sad omme i nakken, så den havde svært ved, at trække vejret , har jeg tænkt på hvad der får folk til, at fremavle disse hunde ?

 

Hvorfor er det acceptabelt, at fremavle deformiteter blot for, at tilfredstille menneskelige behov?

 

Det samme gør sig jo også gældende ved andre hunderacer f.eks Fransk Bulldog, Engelsk Bulldog,

Mops og Bostonterrier.

 

Det drejer sig bl.a om deforme rygge, forskellige alvorlige rygproblemer, misdannede ryghvirvler, og andre dårligdomme.

 

For ikke ,at tale om tævehunde der ikke kan føde på normal vis fordi hvalpene er for store.

Hunde der ikke selv kan holde sig rene.

 

Er det etisk og moralsk forsvarligt, at påfører dyrene lidelser, blot på grund af egoisme ?

 

Jeg tager skarpt afstand fra det.

 

Hvad er jeres holdning ?

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg er helt med på dig.

 

Især efter jeg har været på dyreklinik og fundet ud af, hvor svært de hunde faktisk har ved at trække vejret. Ok, at man må gøre hunden ren selv osv., det tænker hunden heldigvis ikke over, hvis man ellers gør det ordentligt. Men jeg har hørt om det fra flere dyrlæger og selv været vidne til en fransk bulldog, der vågnede brat op fra narkosen (det sker nu og da) med turbus i munden (den, der hjælper dem med at trække vejret). Og de ligger bare fuldstændig upåvirkede af det og tænker ligesom "aaaah, luft!", hvor alle andre typer hunde synes det er FORFÆRDELIGT. Og det skulle være så at skrive ALLE af disse hunde, jo længere snude, jo mindre sandsynligt, selvfølgelig..

 

Og så snart turbus tages ud af munden? Så begynder de at hive efter vejret... :´( Nogle gange er det så slemt, at de faktisk ikke kan trække vejret ordentligt selv når de vågner, men skal have hjælp. Eller at det bare er så slemt, at man ikke kan lade dem alene for det mindste øjeblik.

 

Jeg har aldrig oplevet problemer af den slags med normale racer, de vågner uden nogen som helst problemer - og kan ikke fordrage, hvis tubus'en stadig sidder der.

 

Og inden folk måske stejler over sjusk. Tubus'en skal først ud, når hunden selv trækker vejret - og når de vågner pludselig (som i, fra helt væk uden selv at trække vejret til splitvågen og evt. skrigende og sprællende på under 2 sekunder) er der altså ikke mulighed for det.

 

Det syntes jeg altså var skræmmende... Så kan det nok være, at hundene ser ud til at have det fint - men de har det sørme ikke godt nok, hvis de vil foretrække en tubus i halsen frem for at trække vejret helt selv :???:

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja , det er faktisk forfærdeligt, at tænke på hvor meget bedre livskvalitet disse hunde ville få , hvis de kunne få luft.

Jeg oplevede engang med pekingeseren, at hun lå i sin kurv og var helt slap og livløs, fik selvfølgelig et chok og begyndte, at råbe hendes navn, samtidig mens jeg ruskede hende blidt, troede at hun var død, men lige pludselig kom der liv i hende igen.

Det var ikke sjovt.

Hun snorkede meget og kunne godt holde nogle lange pauser, hvor det lød som om hun ikke trak vejret. Ligesom med mennesker, der har søvnapnøe.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Michelle w

Jeg forstår det heller ikke. Nu er det jo ikke næsens længde alene der afgør om de har problemer, men osse om f.eks. næseborene er pæne åbne eller snævre.

 

Men skal jeg være ærlig, så tror jeg at de fleste med de racer, ikek selv kan se om hunden har problemer. Man hører jo hele tiden at "min har i hvert fald ingen problemer, og den kan osse sagtens løbe og lege osv".

Men når man så kommer ud i virkeligheden, har jeg SÅ svært ved at finde alle de der hunde uden vejrtrækningsproblemer osv. Jo jo, jeg kender da flere FB der kan løbe og lege. Men de lyder altså som om de er ved at dø mens de gør det.

Og selvom de rent faktisk får luft nok til ikke at dø, er det da ikke en sund hund når den raller blot fordi det er varmt eller den lige har løbet et par runder med en anden hund.

Jeg kender faktisk kun 1 FB der ikke raller når det er varmt/i forbindelse med fysisk aktivitet. Der findes da med sikkerhed flere, men det er da trist at det er mere reglen end undtagelsen at de raller. Nogen sågar selvom de er holdt helt i ro.

 

Sygdomme kan man ikke sikre sig 100% imod -men man burde dog som minimum undlade at avle på ekstremer der i langt de fleste tilfælde medfører problemer. Og er hundene så deforme at de ikke kan reproducere naturligt, skulle man måske overveje om der ikke var en mening med at de ikke kan lave hvalpe selv, og udlade at avle på dem.

-alternativt lave drastiske ændringer i standarden, men det sker jo næppe

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg synes også at det er uetisk at avle få sådanne individer. Mht til pekingeseren kunne det være interessant at se hvordan den så ud for over 100 år siden. Altså lige før de blev modehund i Europa 1 ste gang. Aner det ikke , men formoder den er renavlet til en racestandard i England.

Så fra Crufft udstilling at de lå på ispuder for at afkøles inden de skulle i ringen. Så åbenbart- jo mere deform jo bedre????

Da jeg var barn, HULK i 50-60erne havde vi da flere af dem på vejen.Faktisk sjove og sociale, alle tæver.

Selv om jeg bor i et hundekvarter, ses de aldrig mere her.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Miss_menelli

Jeg har det personligt meget svært med den type avl.

 

Har endnu tilgode at møde en FB, Mops eller bulldog der kan følge med i mine kræ's tempo, bare et kvarter.

Og godt nok kalder jeg dem tornadoer, men de er når det kommer til stykket, ganske almindelig aktive hunde - Den ene endda en blanding af ene selskabsracer.

 

Men hvis vi forstiller os, hvordan vi ville have det, hvis et barn rigtig, rigtig gerne ville lege med de andre børn i skolen, men efter kort tid hev efter vejret, ikke kunne følge med og til sidst næsten slet ikke kunne trække vejret og dermed ikke kunne det barnet allerhelst ville - Ville man ikke have ondt af sådan et barn?

Jeg har hørt ejere af mange af disse racer sige, at deres hunde ikke gider løbe og gå ret langt... Helt ærligt, gad vi selv det hvis vi skulle kæmpe for at trække vejret?

 

Og har hørt undskyldningen, min hund ved jo ikke hvad den går glip af, utallige gange. Men forstår ikke at det retfærdiggøre den slags avl i deres øjne?

 

Har endda hørt en ejer, som nærmest mente vi skulle asfaltere et område til hendes FB, fordi den ikke kunne holde til at løbe i højt græs.

Den kunne vitterligt ikke gå 50 meter i højt græs uden at kollapse!!

 

Har stadig til gode at møde hunde som kan leve et, hvad jeg mener er, et normalt hundeliv, med masser af motion selv når det er varmt, gode lange gåture med masser af snusen og løben rundt med hundevennerne - Uden at de kæmper for at trække vejret.

Når en hund bliver stoppet i sin leg, på sine gåture osv. af vejrtrækningsproblemer og der er SÅ mange eksemplarer af de racer der har de problemer så mener jeg der bør kigges alvorligt på om der er noget galt i avlen.

De helt sunde hunde uden nogen former for vejrtrækningsproblemer skulle gerne være langt i overtal og være dem man ser i gadebilledet - Og ikke omvendt som jeg personligt oplever det nu.

 

Nej... Vil ikke eje og støtter på ingen måde avlen af disse overtypede racer.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Joey-Salome

Jeg er ambivalent ... fordi jeg kender en del mopser og franske bulldogs og andre "fladsnuder", og de er skidesøde og glade og jeg ved, at deres ejere vil gøre alt for dem. Så jeg kan ikke rigtig med hjertet være "imod" dem. Men det er jo også hunde, som ER her, som lever, og det skal de da have lov til.

 

Men samtidig, så fatter jeg simpelthen ikke avlen hvad angår sådanne racer. De har SÅ mange problemer. En ting er næsen, hvor jeg synes det er generelt problematisk, at de ikke trækker vejret ubesværet - men også problemer med øjne og hudfolderne. Vi har en engelsk bulldog, som kommer på dyreklinikken, og den har konstant svamp og infektioner i sine hudfolder, trods specialfoder og medicin og hvad ved jeg. Vi er nødt til jævnligt at give dem specielle bade med antiseptisk shampoo og smøring og dit og dat, og der går ikke 14 dage, før den har nyt bøvl i folderne.

 

Jeg forstår grundlæggende ikke, at man har fremavlet hunde, hvor udseende har betydet mere end helbred. Jeg synes faktisk også, at de ville være kønnere, hvis de så havde noget snude, de der fladtrykte - også katte, sådan nogle fladmaste persere, de ser altid helt sure ud. Men det ville jeg også være, hvis jeg havde fået sådan et avls-smash lige i masken, så min næse for altid skulle være mast indad. Argh.

Og jeg synes altid, det er lidt synd, når jeg hører dem have den der gryntende, snorkende vejrtrækning. Det lyder bare ikke sundt, og det er det jo heller ikke.

Jeg er som sådan modstander af, at man avler videre på hunde, som trækker vejret dårligt. Jeg synes, man burde ændre racestandarderne for dem og arbejde på at få fremavlet nogle med lidt mere snude først og fremmest. Det er vanvid at de skal være sådan, synes jeg.

Jeg kan egentlig godt lide mopser og franske bulldogs' temperament, de er gode byhunde af sind, synes jeg. Men det ville altså være en god ting, hvis man arbejdede hen imod nogle, som var sundere. Jeg synes ALTID, det er synd at avle på hunde med defekter - og det burde forbydes. Og om en hund har HD og derfor skal have tilskud til led og indsprøjtninger og specialfoder og hvad ved jeg og så leve med det - eller om den hele sit liv skal kæmpe for at få vejret ... tja, begge dele er ikke særlig smart. Men det ene tester man for og fraråder avl, hvis det findes, det andet, det accepterer man bare. Det forstår jeg ikke.

 

Jeg ville heller aldrig vælge en hund, hvis race er disponeret for sådanne fysiske problemer - eller nogle alvorlige problemer, egentlig. Altså, alle hunde kan jo få problemer, men nu er der jo forskel på hunde, som er testet negativt for de skavanker, der evt. kunne være og så hunde, hvor man bare VED, at de f.eks. har probs med at trække vejret. Synes det er mærkeligt, at man vil have det.

Forstår heller ikke, at de er blevet "modehunde" - det er jo KUN pga. udseende, størrelse og temperament, og jeg synes nok man burde sætte sundhed først, når man fremavler.

Men det gør ALTID skade på sund avl, når racer bliver mode. Det gjorde det også med chihuahua (som også ofte har alle mulige problemer) og også f.eks. dengang røde cockere og dalmatinere var mode pga. Disney. Så kom der indavl, overavl og avl på individer med skavanker - og det er bare så synd for hundene.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg har en veninde med et eksemplar af racen bulldog, som bare fejler alting. Det skal lige siges at Michelle har redet hende fra et rigtig skidt hundeliv, og har ikke betalt noget for hende (hun har altså ikke støttet en uansvarlig avler ved at tage hende ind). Squish blev ved med at få blærebetændelse (som i KONSTANT!), var inkontinent, kunne ikke holde til ret lange ture, trivedes ikke hvis det var for varmt etc.. Derudover havde hun pludselig et par episoder hvor hun besvimede.

Hun blev henvist til en specialist, og det viste sig at hun havde hjertefejl samt at hendes blære var misdannet. Urinen blev ledt forbi blæren og direkte ud!

Squish blev opereret i blæren, og fik strammet ganen op (eller hvad det hedder, vi kalder det hendes nose job :lol:). Hun er meget bedre nu! Det kostede over £2000,- men man sætter jo ikke en pris på kærlighed? Hun har stadig sin hjertefejl, men mærker ikke så meget til det nu hendes luftveje er bedre. Hendes inkontinens er 100% væk efter operationen, det samme med de konstante blærebetændelser.

Hun er glad, elsket og totalt dejlig, men ingen tvivl om at en hund som hende aldrig skulle have været født i første omgang. Det er Michelle også selv enig i.

 

p.s. Michelle har 2 rigtig smukke dejlige mops. De har ikke vejrtrækningsproblemer, kan gå timelange ture, og er i så flot form! Tror faktisk aldrig før jeg har set så slanke og muskuløse mops, det er en ren fryd.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Afganskmynde

De fleste flyselskaber vil ikke transporterer fladnaese racer, og grunden er som du omtaler, pga af deres tildens til at have problemer med luftvejene. Det er simpelthen ikke sikkert af livsvigtige aarsager. Det er bare et enkelt , men klart tegn paa, at avlen burde justeres af helbredsmaessige hensyn.

 

Og saa faar jeg det personligt helt vildt daarligt over at lytte til disse smaa fladnaese racer's snorken og div. grise gryntende lyde, naar de sover eller bare traekker vejret normalt. Mange finder disse lyde enormt nuttede og charmerende, men jeg derimod finder disse lyde bekymrende fordi de er resultatet af et fysisk problem, og ville sikkert begive mig over i evt. operationer eller div. naese spray midler for at lette min hunds vejrtraekning, hvis jeg skulle vaere ejer til saadan en hund.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Joey-Salome
De fleste flyselskaber vil ikke transporterer fladnaese racer, og grunden er som du omtaler, pga af deres tildens til at have problemer med luftvejene. Det er simpelthen ikke sikkert af livsvigtige aarsager. Det er bare et enkelt , men klart tegn paa, at avlen burde justeres af helbredsmaessige hensyn.

 

Og saa faar jeg det personligt helt vildt daarligt over at lytte til disse smaa fladnaese racer's snorken og div. grise gryntende lyde, naar de sover eller bare traekker vejret normalt. Mange finder disse lyde enormt nuttede og charmerende, men jeg derimod finder disse lyde bekymrende fordi de er resultatet af et fysisk problem, og ville sikkert begive mig over i evt. operationer eller div. naese spray midler for at lette min hunds vejrtraekning, hvis jeg skulle vaere ejer til saadan en hund.

 

Ja, det undrer altså også mig helt vildt, det der med at folk finder det nuttet, at de snorker og grynter, også når de bare går rundt og trækker vejret. Bevares, helt umiddelbart kan det da godt lyde meget sjovt, men når man nu kan høre og ved, at det jo er fordi de har svært ved at få luft ind, så er det bare ikke sjovt eller sødt mere. Det er synd.

Orv, jeg vidste ikke det med flyselskaberne ... men det giver jo meget god mening. Pænt nederen for dem hvis hunden dør undervejs - så får de balladen. Yikes.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg er jo sådan en af "dem" med en mops :-) Jeg har efterhånden deltaget i den her debat en hel del gange efterhånden, så jeg gør det bare kort, tror jeg :-)

 

Jeg knuselsker Oskar, til trods for hans avlsmæssige "skavanker". Han har dog ikke haft problemer med nogle af dem endnu. Han har et godt liv, styrter gerne rundt både i huset og i haven. Han ELSKER at være ude, snuser som en sindssyg på gåture og kan godt løbe rundt med andre hunde. Om sommeren har jeg ham ofte med til vesterhavet og så længe jeg har vand med til ham, så synes jeg faktisk han klarer det rigtig godt. Selvfølgelig har han ikke samme vejrtrækning som andre hunde, og det giver ham da gener, hvis det er FOR varmt, men ikke mere end jeg kan huske fra vores tidligere hunde (Labrador).

Bassedyret har dog også et helt fantastisk sovehjerte og snoooorker som en gal.

Jeg tror der er forskel på, hvilken afstamning den enkelte hund har. Jeg har set mopser med fladere snuder end min Oskar. Oskar er fra et privat stueopdræt, og i følge opdrætteren har han selv lagt vægt på ikke at avle på de helt flade. Jaja, det kan selvfølgelig være et billigt salgstrick, og uanset hvad, så er der jo ikke meget snude i forhold til så mange andre racer, I know..

 

Skulle jeg en anden gang have hund (det kommer aldrig til at ske, Oskar lever selvfølgelig for evigt :mrgreen:) så kunne valget godt falde på en mops eller andre fladnæsede igen, men det kunne lige så godt ende med en "almindelig" hund :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er jo ikke fordi jeg synes mopser er frygtelige hunde, tværtimod, men opdrættet af dem forstår jeg ikke - jeg vil personligt ikke støtte den slags!

 

Går til agility med en boston terrier, den slags kan hverken parre sig eller føde naturligt, den vi træner med er eneste overlevende fra et kuld på 3, hvor mange flere diskret hentydninger skal man have, før man fatter, den race er for langt ud? Selve hunden er noget af det kæreste, smuk og dejlig, men det ændrer jo ikke på den lidelse, der skulle til, for at den hund kom til verden (og føj hvor den snorter og savler når den ikke kan få vejret)

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg er jo sådan en af "dem" med en mops :-) Jeg har efterhånden deltaget i den her debat en hel del gange efterhånden, så jeg gør det bare kort, tror jeg :-)

 

Jeg knuselsker Oskar, til trods for hans avlsmæssige "skavanker". Han har dog ikke haft problemer med nogle af dem endnu. Han har et godt liv, styrter gerne rundt både i huset og i haven. Han ELSKER at være ude, snuser som en sindssyg på gåture og kan godt løbe rundt med andre hunde. Om sommeren har jeg ham ofte med til vesterhavet og så længe jeg har vand med til ham, så synes jeg faktisk han klarer det rigtig godt. Selvfølgelig har han ikke samme vejrtrækning som andre hunde, og det giver ham da gener, hvis det er FOR varmt, men ikke mere end jeg kan huske fra vores tidligere hunde (Labrador).

Bassedyret har dog også et helt fantastisk sovehjerte og snoooorker som en gal.

Jeg tror der er forskel på, hvilken afstamning den enkelte hund har. Jeg har set mopser med fladere snuder end min Oskar. Oskar er fra et privat stueopdræt, og i følge opdrætteren har han selv lagt vægt på ikke at avle på de helt flade. Jaja, det kan selvfølgelig være et billigt salgstrick, og uanset hvad, så er der jo ikke meget snude i forhold til så mange andre racer, I know..

 

Skulle jeg en anden gang have hund (det kommer aldrig til at ske, Oskar lever selvfølgelig for evigt :mrgreen:) så kunne valget godt falde på en mops eller andre fladnæsede igen, men det kunne lige så godt ende med en "almindelig" hund :-)

 

Som jeg skriver øverst i mit indlæg, så er det på ingen måde meningen at dunke folk oven i hovedet, der har,eller overvejer, at få en af disse hunde.

 

De er nogle rigtige søde hunde :hjerte: og det er jo heller ikke deres personlighed jeg har noget imod, men måden de bliver avlet på.

 

I denne verden hvor man på næsten alle områder tilstræber det perfekte i alle livets henseender og hvor man rask væk fravælger menneskefostre med defekter, så tillader man at hunde bliver avlet med defekter, som er til stor gene for hundene.

Det er i min verden ikke etisk eller moralsk rigtigt.

Et liv er vel et liv, uanset om vi snakker om menneskeliv eller hundeliv.

Bare lige sådan sat på spidsen.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg er stødt ind i en mobs, der var ved at kaste op fordi den løb efter Ninja i under 1 minut. Jeg kommenterede det, og ejeren fortalte at han faktisk KASTEDE op nogle gange hvis legen var rigtig god, og han ikke selv kunne finde ud af at stoppe.

 

Jeg synes det er forkert. Og det virker som om hundenes problemer bliver værre og værre.

 

 

Jeg tænkte en lidt skræmmende tanke den anden dag. Tænk hvis alle hundeejere satte deres hunde tilbage i naturen. Hvor mange racer ville uddø, og hvor hurtigt ? Og hvilke racer ville være de 'stærkeste' og bedste til at overleve ?

 

Jeg er overbevist om at de hunde vi har 'ødelagt' mest med avl, ville være dem der først bukkede under.

Link til indlæg
Del på andre sites

Som jeg skriver øverst i mit indlæg, så er det på ingen måde meningen at dunke folk oven i hovedet, der har,eller overvejer, at få en af disse hunde.

 

De er nogle rigtige søde hunde :hjerte: og det er jo heller ikke deres personlighed jeg har noget imod, men måden de bliver avlet på.

 

I denne verden hvor man på næsten alle områder tilstræber det perfekte i alle livets henseender og hvor man rask væk fravælger menneskefostre med defekter, så tillader man at hunde bliver avlet med defekter, som er til stor gene for hundene.

Det er i min verden ikke etisk eller moralsk rigtigt.

Et liv er vel et liv, uanset om vi snakker om menneskeliv eller hundeliv.

Bare lige sådan sat på spidsen.

Ved godt du ikke prøver at dunke folk i hovedet :-) Ville bare gerne påpege, at på trods af ekstreme træk, så er det muligt at finde eksemplarer af racerne, der er velfungerende. Nu er min hund godt nok ikke så gammel, men jeg krydser fingre for, at han fortsat kan have et godt liv. Tror også min holdning til racerne ville ændre sig, hvis det skulle ende med, at Oskar blev alvorligt hæmmet af sin races skavanker.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Joey-Salome
Jeg er stødt ind i en mobs, der var ved at kaste op fordi den løb efter Ninja i under 1 minut. Jeg kommenterede det, og ejeren fortalte at han faktisk KASTEDE op nogle gange hvis legen var rigtig god, og han ikke selv kunne finde ud af at stoppe.

 

Jeg synes det er forkert. Og det virker som om hundenes problemer bliver værre og værre.

 

 

Jeg tænkte en lidt skræmmende tanke den anden dag. Tænk hvis alle hundeejere satte deres hunde tilbage i naturen. Hvor mange racer ville uddø, og hvor hurtigt ? Og hvilke racer ville være de 'stærkeste' og bedste til at overleve ?

 

Jeg er overbevist om at de hunde vi har 'ødelagt' mest med avl, ville være dem der først bukkede under.

 

Jeg kan som sagt også rigtig godt lide hundene - jeg elsker vist stort set alle hunde. Men som det er sagt, så er det avlen, der er problematisk. Jeg synes det er godt som Ditte siger, at der er mopse-opdrættere, som tænker på at næserne skal være mindre flade end normalt for mopse.

 

Lige til det der med at sætte hunde "tilbage i naturen". Øh, host. Hunde FINDES ikke i naturen. Hunden er et specielt domesticeret dyr, som vi mennesker har fremavlet til at have hos os. Fra ulven - og diverse hundeagtige arter, f.eks. dingoen.

Jeg forstår godt din pointe med at de sundeste ville overleve, og det blev nok ikke mopser og franske bulldogs og sådan, men altså ... det er alligevel liiiidt nonsens, fordi hunde bare ikke lever frit i naturen som så mange andre dyrearter, vi holder fanget. Det er os, der har lavet dem. Så de skal altså heller ikke være skabt til at kunne klare sig totalt selv ligesom ulve kan.

 

Og altså, min Charlie har en lang snude, en bomstærk krop og er allround meget sund, men han ville godt nok ikke overleve ret længe i naturen alene. Han er nemlig ikke ret kvik som fanger - kaster man et tøjdyr eller en frisbee en anden vej end han lige troede, så farter han alligevel modsat tingesten og står så og glor sig forvildet rundt. "Hov ... hvor eerrrr dennnn???!!?" Han finder den ikke, han står bare håbløst og glor fortabt. Og mister så interessen. Så må man hen og hente den, vifte med den og være sikker på, at han ser hvor man kaster. Ellers er han lost. Så skulle han fise rundt i en skov og fange en vildand for at få mad, hvor den kunne finde på at flyve i lige den retning, det passede den, jamen, så ville han da dø af sult, den lille nulle. Han ville ikke have en chance, en and er for snedig for ham. Haha, selv en bille er for snedig for ham. Også selvom han fysisk er superfjong. Og han er verdensmester i kærlighed og virkelig god til at hyrde får og sådan. Det kan han jo bare ikke overleve af.

Min pointe er bare, at vi har jo netop avlet forskellige racer til forskelligt brug, og det er fint nok. I naturen - som tankeeksperiment - ville kun de stærkeste, topdygtige, selvstændige jagthunde måske overleve, og det er jo ikke ønskværdigt, at vi KUN har sådanne hunde. Hyrdehunde ville f.eks. nok ikke klare sig. Og selskabshunde slet, slet ikke.

Men derfor er vi enige om, at der alligevel sket en uhensigtsmæssig avl når man har lavet racer, som fysisk er direkte handicappede/hæmmede/usunde. Klart. Jeg kan bare ikke lide den der med "ud i naturen". For hunde er og bliver bare ikke vilddyr, og kan ikke rigtig sammenlignes med dem.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Joey-Salome
Ved godt du ikke prøver at dunke folk i hovedet :-) Ville bare gerne påpege, at på trods af ekstreme træk, så er det muligt at finde eksemplarer af racerne, der er velfungerende. Nu er min hund godt nok ikke så gammel, men jeg krydser fingre for, at han fortsat kan have et godt liv. Tror også min holdning til racerne ville ændre sig, hvis det skulle ende med, at Oskar blev alvorligt hæmmet af sin races skavanker.

 

Jeg forstår dig godt, og jeg forstår egentlig også godt folk, som bare har forelsket sig i en eller anden race, som måske har div. problemer - og så tager det med, som der nu er, så længe de har valgt en hund, som passer til deres livsførelse og temperament og vice versa. Men dog må der være bare en lillesmule fornuft med i billedet - f.eks. som du siger med, at Oskar ikke har verdens fladeste næse. Det synes jeg er godt. Men det kunne da klart blive bedre, det var også det jeg skrev om at jeg synes, man burde tweeke racestandarderne og arbejde hen imod sundere typer.

 

Fornuft skal der jo også hvis man snakker om noget helt andet ... f.eks. er jeg TOTALT forelsket i irske settere. Og det er jo en vældigt "sund" hunderace som sådan. Men jeg bor midt i byen og har ingen bil, og selvom jeg bruger meget tid på gåture og aktivering og andet godt til min lille hund, så ville jeg ikke kunne give en irsk setter det, jeg synes, den skal have. Nemlig fede ture over vidtstrakte marker og åbne vidder og god plads også hjemme. Så det ville da være mere "forsvarligt" eller "fornuftigt" at jeg valgte f.eks. en hund a la mops, som passer bedre her i behov og temperament. Hvad er så bedst? En irsk setter, som er "handicappet" af sine omgivelser fordi den kun sjældent kommer ud på marker og i store skove eller en mops, som har de perfekte omgivelser eller er handicappet af sin snude. Tja.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Miss_menelli
Ved godt du ikke prøver at dunke folk i hovedet :-) Ville bare gerne påpege, at på trods af ekstreme træk, så er det muligt at finde eksemplarer af racerne, der er velfungerende. Nu er min hund godt nok ikke så gammel, men jeg krydser fingre for, at han fortsat kan have et godt liv. Tror også min holdning til racerne ville ændre sig, hvis det skulle ende med, at Oskar blev alvorligt hæmmet af sin races skavanker.

 

Nu er det jo bestemt ikke nogen af hundene folk ejer og elsker og som vi alle synes er bedårende skabninger, debatten som sådan går på - Men avlen generelt.

 

Og det burde jo ikke bare være muligt at finde eksemplarer der ikke har skavanker, de burde jo være i absolut overtal og skavankerne burde være grund til at man ikke må avle på disse individer.

Alt andet er fuldstændig hul i hovedet og jeg synes ikke vi som en empatisk og tænkende art burde udsætte og bevidst avle efter udseendesmæssige træk, der gør at vi nedsætter livskvaliteten for andre levende væsener.

Vi kan simpelthen ikke være det bekendt!!

 

 

Jeg forstår dig godt, og jeg forstår egentlig også godt folk, som bare har forelsket sig i en eller anden race, som måske har div. problemer - og så tager det med, som der nu er, så længe de har valgt en hund, som passer til deres livsførelse og temperament og vice versa. Men dog må der være bare en lillesmule fornuft med i billedet - f.eks. som du siger med, at Oskar ikke har verdens fladeste næse. Det synes jeg er godt. Men det kunne da klart blive bedre, det var også det jeg skrev om at jeg synes, man burde tweeke racestandarderne og arbejde hen imod sundere typer.

 

Fornuft skal der jo også hvis man snakker om noget helt andet ... f.eks. er jeg TOTALT forelsket i irske settere. Og det er jo en vældigt "sund" hunderace som sådan. Men jeg bor midt i byen og har ingen bil, og selvom jeg bruger meget tid på gåture og aktivering og andet godt til min lille hund, så ville jeg ikke kunne give en irsk setter det, jeg synes, den skal have. Nemlig fede ture over vidtstrakte marker og åbne vidder og god plads også hjemme. Så det ville da være mere "forsvarligt" eller "fornuftigt" at jeg valgte f.eks. en hund a la mops, som passer bedre her i behov og temperament. Hvad er så bedst? En irsk setter, som er "handicappet" af sine omgivelser fordi den kun sjældent kommer ud på marker og i store skove eller en mops, som har de perfekte omgivelser eller er handicappet af sin snude. Tja.

 

En mops, FB, EB osv. ville jo stadig have samme mentale karaktertræk, der gør dem egnede til at være hyggehunde selvom de ikke blev avlet mod så overdrevne træk, at det nedsætter deres livskvalitet.

 

Og skulle en længere snude alene være årsagen til, at de pludselig blev meget, meget mere aktive og kræve meget mere, så ville det i sig selv jo være argument for, at man ødelægger hundes livskvalitet ved at avle dem så de ikke kan trække vejret. For så må vejrtrækningsproblemer jo være det der gør de ikke er så aktive som andre racer :vedikke:

Altså ovenstående er aldeles hypotetisk og ikke noget jeg tror ville ske i praksis - Dog ville det trods alt nok give flere aktive hunde af de racer, fordi de uden problemer kan løbe og lege uden at have problemer med at få luft.

 

Men der er IMO intet gyldigt argument for at avle hunde til ikke at kunne trække vejret, til at være så overvinklede de får hofte og ryg problemer, at deres maver bliver revet til blods fordi den rammer jorden osv.

Racestandarter? En racestandart der diktere sådanne ting, skulle laves om - Vi kan simpelthen ikke være andet bekendt!!

 

De fysiske træk man avler efter burde kunne tilgodese en races sundhed, dens mentale egenskaber og at man bare generelt går sit ypperste for at avle sunde, mentalt stabile og raske hunde, uden skavanker vi har valgt at påføre dem, fordi vi synes de skal se sådan og sådan ud - Bare fordi vi synes det er nuttet, pænt osv.

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu er det jo bestemt ikke nogen af hundene folk ejer og elsker og som vi alle synes er bedårende skabninger, debatten som sådan går på - Men avlen generelt.

 

Og det burde jo ikke bare være muligt at finde eksemplarer der ikke har skavanker, de burde jo være i absolut overtal og skavankerne burde være grund til at man ikke må avle på disse individer.

Alt andet er fuldstændig hul i hovedet og jeg synes ikke vi som en empatisk og tænkende art burde udsætte og bevidst avle efter udseendesmæssige træk, der gør at vi nedsætter livskvaliteten for andre levende væsener.

Vi kan simpelthen ikke være det bekendt!!

 

 

 

 

En mops, FB, EB osv. ville jo stadig have samme mentale karaktertræk, der gør dem egnede til at være hyggehunde selvom de ikke blev avlet mod så overdrevne træk, at det nedsætter deres livskvalitet.

 

Og skulle en længere snude alene være årsagen til, at de pludselig blev meget, meget mere aktive og kræve meget mere, så ville det i sig selv jo være argument for, at man ødelægger hundes livskvalitet ved at avle dem så de ikke kan trække vejret. For så må vejrtrækningsproblemer jo være det der gør de ikke er så aktive som andre racer :vedikke:

Altså ovenstående er aldeles hypotetisk og ikke noget jeg tror ville ske i praksis - Dog ville det trods alt nok give flere aktive hunde af de racer, fordi de uden problemer kan løbe og lege uden at have problemer med at få luft.

 

Men der er IMO intet gyldigt argument for at avle hunde til ikke at kunne trække vejret, til at være så overvinklede de får hofte og ryg problemer, at deres maver bliver revet til blods fordi den rammer jorden osv.

Racestandarter? En racestandart der diktere sådanne ting, skulle laves om - Vi kan simpelthen ikke være andet bekendt!!

 

De fysiske træk man avler efter burde kunne tilgodese en races sundhed, dens mentale egenskaber og at man bare generelt går sit ypperste for at avle sunde, mentalt stabile og raske hunde, uden skavanker vi har valgt at påføre dem, fordi vi synes de skal se sådan og sådan ud - Bare fordi vi synes det er nuttet, pænt osv.

Er helt med på, hvad du mener :-) Synes bestemt heller ikke om måden racerne avles på, og hvis ikke det var fordi jeg selv ejede en af racerne, ville jeg sikkert også tænke mit, hvis jeg mødte den slags hunde. Nu er jeg jo så bare blevet "farvet" efter at Oskar er kommet ind i billedet, og derfor ville det jo klart være dobbeltmoralsk af mig, at sidde og sige, at man bør stoppe al avl af den slags hunde, og at man på ingen måde bør støtte dette, for det har jeg jo selv gjort ;)

Jeg er helt med på, at der findes rigtig mange racer, der er skamavlet og nogle tilfælde er desværre værre end andre. De mopser jeg har mødt foruden Oskar, har dog været slanke og stærke hunde - det samme med FB'er. Min veninde har to nabohunde der er franske bulldogs og de styrter rundt i haven med hendes Westie. Nu kender jeg ikke meget til FB'er, men umiddelbart virker de mere "langsnudede" i forhold til fx mops og pekingeser, but i don't know :vedikke:

Er enig i, at der ikke findes en undskyldning for, hvordan man avler - uanset race og uanset om det er flade næser, eller andre skavanker. Det er ærgerligt, at nogle vælger at avle på hunde med skavanker og vi ser jo desværre af og til konsekvenserne herinde :-(

 

Men ja... Jeg er ambivalent i denne diskussion. Jeg kan ikke forsvare min egen race eller valget deraf, for jeg ved jo godt dybt inde, at måden racen avles på er forkert, men samtidig kan jeg heller ikke rigtig sidde og argumentere imod min egen race, da jeg stadigvæk er forelsket i den - eller måske mest af alt, forelsket i Oskar :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Miss_menelli
Er helt med på, hvad du mener :-) Synes bestemt heller ikke om måden racerne avles på, og hvis ikke det var fordi jeg selv ejede en af racerne, ville jeg sikkert også tænke mit, hvis jeg mødte den slags hunde. Nu er jeg jo så bare blevet "farvet" efter at Oskar er kommet ind i billedet, og derfor ville det jo klart være dobbeltmoralsk af mig, at sidde og sige, at man bør stoppe al avl af den slags hunde, og at man på ingen måde bør støtte dette, for det har jeg jo selv gjort ;)

Jeg er helt med på, at der findes rigtig mange racer, der er skamavlet og nogle tilfælde er desværre værre end andre. De mopser jeg har mødt foruden Oskar, har dog været slanke og stærke hunde - det samme med FB'er. Min veninde har to nabohunde der er franske bulldogs og de styrter rundt i haven med hendes Westie. Nu kender jeg ikke meget til FB'er, men umiddelbart virker de mere "langsnudede" i forhold til fx mops og pekingeser, but i don't know :vedikke:

Er enig i, at der ikke findes en undskyldning for, hvordan man avler - uanset race og uanset om det er flade næser, eller andre skavanker. Det er ærgerligt, at nogle vælger at avle på hunde med skavanker og vi ser jo desværre af og til konsekvenserne herinde :-(

 

Men ja... Jeg er ambivalent i denne diskussion. Jeg kan ikke forsvare min egen race eller valget deraf, for jeg ved jo godt dybt inde, at måden racen avles på er forkert, men samtidig kan jeg heller ikke rigtig sidde og argumentere imod min egen race, da jeg stadigvæk er forelsket i den - eller måske mest af alt, forelsket i Oskar :-)

 

Det er faktisk lige netop dig, som elsker racen som burde være ude og råbe op, så du fremadrettet kan få din elskede race, uden at skulle have 25 - 30.000 ekstra stående på kontoen til operationer, når hunden ikke kan trække vejret. ;-)

 

Jeg mindes at du engang har sagt at du ville vælge en mops, uanset om snuden var så kort som den er nu, eller om den er lidt længere - Så er det da bare at råbe op og være ekstremt kritisk med hvor man køber hund.

Hvis man elsker sin race, så er man nok i mine øjne den bedste til at argumentere for at avle den så sund som overhovedet muligt.

 

For jeg mener ikke avlen af kortsnudede hunde skal stoppes, absolut ikke!!

Synes den skal i en anden retning, hvor det er de sunde træk der avles mod og ikke som nu, at overtype dem endnu mere end de er i forvejen.

Synes dog at have hørt lidt rygter om, at nogle opdrættere er ved at arbejde i den retning - om det er rigtigt aner jeg ikke. :vedikke:

 

Mht. FB'erne så tror jeg også der er en del forskel der.

Har set nogle med lige så lidt snude, som hos Mopser og en med lige så lang snude som Kaia - Ejeren af den sidste fik så altid dårlige resultater til udstilling, fordi det jo ikke er racetypisk. Den havde dog stadig vejrtrækningsproblemer.

Og om hundene er i flot form, har jo som sådan ikke noget med avlen at gøre, men er jo alene op til ejerne, der bestemmer hvor meget foder hunden skal have ;-)

 

Nu er det som... Var det ikke Umulia?... siger, at det ikke alene er snudens længde der er alene afgørende.

Jeg er ikke helt inde i hvad betegnelserne er og hvad de forskellige ting hedder, men det skulle vist kunne lade sig gøre at avle en forholdsvis kort snude, uden at det medføre vejrtrækningsproblemer.

Så med lidt mere fokus på livskvalitet, sundhed og fornuft, så burde det være muligt at lave langt overvejende sunde kortsnudede hunde - Omend de måske er knap så fladtrykte som man ser dem nu.

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er faktisk lige netop dig, som elsker racen som burde være ude og råbe op, så du fremadrettet kan få din elskede race, uden at skulle have 25 - 30.000 ekstra stående på kontoen til operationer, når hunden ikke kan trække vejret. ;-)

 

Jeg mindes at du engang har sagt at du ville vælge en mops, uanset om snuden var så kort som den er nu, eller om den er lidt længere - Så er det da bare at råbe op og være ekstremt kritisk med hvor man køber hund.

Hvis man elsker sin race, så er man nok i mine øjne den bedste til at argumentere for at avle den så sund som overhovedet muligt.

 

For jeg mener ikke avlen af kortsnudede hunde skal stoppes, absolut ikke!!

Synes den skal i en anden retning, hvor det er de sunde træk der avles mod og ikke som nu, at overtype dem endnu mere end de er i forvejen.

Synes dog at have hørt lidt rygter om, at nogle opdrættere er ved at arbejde i den retning - om det er rigtigt aner jeg ikke. :vedikke:

 

Mht. FB'erne så tror jeg også der er en del forskel der.

Har set nogle med lige så lidt snude, som hos Mopser og en med lige så lang snude som Kaia - Ejeren af den sidste fik så altid dårlige resultater til udstilling, fordi det jo ikke er racetypisk. Den havde dog stadig vejrtrækningsproblemer.

Og om hundene er i flot form, har jo som sådan ikke noget med avlen at gøre, men er jo alene op til ejerne, der bestemmer hvor meget foder hunden skal have ;-)

 

Nu er det som... Var det ikke Umulia?... siger, at det ikke alene er snudens længde der er alene afgørende.

Jeg er ikke helt inde i hvad betegnelserne er og hvad de forskellige ting hedder, men det skulle vist kunne lade sig gøre at avle en forholdsvis kort snude, uden at det medføre vejrtrækningsproblemer.

Så med lidt mere fokus på livskvalitet, sundhed og fornuft, så burde det være muligt at lave langt overvejende sunde kortsnudede hunde - Omend de måske er knap så fladtrykte som man ser dem nu.

Ja, det kan du selvfølgelig have ret i :-) For udseende eller ej, så elsker jeg mopsens sind og personlighed, og med eller uden kort snude, ville det jo være det samme :5up:

Er dog slet slet ikke med i mopsekredse, eftersom Oskar jo er tavleløs og fra privatopdrætter, så på den måde, ville jeg nok ikke kunne gøre meget - faktisk ved jeg slet ikke, hvor jeg skulle begynde :genert:

Jeg håber du har ret i det med, at opdrættere avler frem mod sundere hunde, fremfor hvad der er racetypisk nu!

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg kan som sagt også rigtig godt lide hundene - jeg elsker vist stort set alle hunde. Men som det er sagt, så er det avlen, der er problematisk. Jeg synes det er godt som Ditte siger, at der er mopse-opdrættere, som tænker på at næserne skal være mindre flade end normalt for mopse.

 

Lige til det der med at sætte hunde "tilbage i naturen". Øh, host. Hunde FINDES ikke i naturen. Hunden er et specielt domesticeret dyr, som vi mennesker har fremavlet til at have hos os. Fra ulven - og diverse hundeagtige arter, f.eks. dingoen.

Jeg forstår godt din pointe med at de sundeste ville overleve, og det blev nok ikke mopser og franske bulldogs og sådan, men altså ... det er alligevel liiiidt nonsens, fordi hunde bare ikke lever frit i naturen som så mange andre dyrearter, vi holder fanget. Det er os, der har lavet dem. Så de skal altså heller ikke være skabt til at kunne klare sig totalt selv ligesom ulve kan.

 

Og altså, min Charlie har en lang snude, en bomstærk krop og er allround meget sund, men han ville godt nok ikke overleve ret længe i naturen alene. Han er nemlig ikke ret kvik som fanger - kaster man et tøjdyr eller en frisbee en anden vej end han lige troede, så farter han alligevel modsat tingesten og står så og glor sig forvildet rundt. "Hov ... hvor eerrrr dennnn???!!?" Han finder den ikke, han står bare håbløst og glor fortabt. Og mister så interessen. Så må man hen og hente den, vifte med den og være sikker på, at han ser hvor man kaster. Ellers er han lost. Så skulle han fise rundt i en skov og fange en vildand for at få mad, hvor den kunne finde på at flyve i lige den retning, det passede den, jamen, så ville han da dø af sult, den lille nulle. Han ville ikke have en chance, en and er for snedig for ham. Haha, selv en bille er for snedig for ham. Også selvom han fysisk er superfjong. Og han er verdensmester i kærlighed og virkelig god til at hyrde får og sådan. Det kan han jo bare ikke overleve af.

Min pointe er bare, at vi har jo netop avlet forskellige racer til forskelligt brug, og det er fint nok. I naturen - som tankeeksperiment - ville kun de stærkeste, topdygtige, selvstændige jagthunde måske overleve, og det er jo ikke ønskværdigt, at vi KUN har sådanne hunde. Hyrdehunde ville f.eks. nok ikke klare sig. Og selskabshunde slet, slet ikke.

Men derfor er vi enige om, at der alligevel sket en uhensigtsmæssig avl når man har lavet racer, som fysisk er direkte handicappede/hæmmede/usunde. Klart. Jeg kan bare ikke lide den der med "ud i naturen". For hunde er og bliver bare ikke vilddyr, og kan ikke rigtig sammenlignes med dem.

 

Host Host .. Ok, jeg prøver lige at forklare mig selv: Man må vel gå ud fra at ulven og dingoen ser ud som de gør, fordi det er sådan det bedst kan betale sig at se ud, når man skal klare sig i naturen : Lang snude, tætsiddende øjne, lange ben, lige ryg, hale, saksebid, opretstående ører.

 

Man siger at alle hunde stammer fra ulven, og så er det os mennesker der videre har formet dem så de passer til vores behov - og så er det jo klart at man går væk fra hvad hunden egentlig behøver for at kunne overleve, til hvad den ikke behøver nu hvor det er en tamhund der bliver fodret osv. Den skal se sød/flot/sjov/kær ud.

 

Det var dét jeg synes var interessant at tænke på. For mange af de hunde man idag mener har sundhedsmæssige problemer i form af besværet vejrtrækning, øjne der er ved at falde ud, gevaldigt underbid, alt for korte ben, for meget overskydende hud og rynker der skal renses for at der ikke går betændelsestilstande i huden, er blevet avlet væk fra den "sunde" udgave der rent faktisk VILLE have haft mulighed for at overleve naturen.

 

Jeg synes bare det er så synd at vi mennesker har gjort at så mange racer faktisk har svært ved at fungere som en hund bør fungere.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst milder batmusen
Host Host .. Ok, jeg prøver lige at forklare mig selv: Man må vel gå ud fra at ulven og dingoen ser ud som de gør, fordi det er sådan det bedst kan betale sig at se ud, når man skal klare sig i naturen : Lang snude, tætsiddende øjne, lange ben, lige ryg, hale, saksebid, opretstående ører.

Man siger at alle hunde stammer fra ulven, og så er det os mennesker der videre har formet dem så de passer til vores behov - og så er det jo klart at man går væk fra hvad hunden egentlig behøver for at kunne overleve, til hvad den ikke behøver nu hvor det er en tamhund der bliver fodret osv. Den skal se sød/flot/sjov/kær ud.

 

Det var dét jeg synes var interessant at tænke på. For mange af de hunde man idag mener har sundhedsmæssige problemer i form af besværet vejrtrækning, øjne der er ved at falde ud, gevaldigt underbid, alt for korte ben, for meget overskydende hud og rynker der skal renses for at der ikke går betændelsestilstande i huden, er blevet avlet væk fra den "sunde" udgave der rent faktisk VILLE have haft mulighed for at overleve naturen.

 

 

 

Jeg synes bare det er så synd at vi mennesker har gjort at så mange racer faktisk har svært ved at fungere som en hund bør fungere.

 

jeg er helt enig i dette citat det er nemlig sandheden som naturen har skabt hunden/ulven og mennesket som kan manipulere sig med gener for at få de ting vi vil have men når det drejer som om deres udseende så er det utrolig at folk støtter op om hunde som er endnu længere væk fra naturen end alm hængeører feks som hunde burde have , jeg syntes mange af de ekstreme hunde er søde men jeg ville aldrig støtte op om det.

 

min egen race ligner også tit noget som ser deform ud i sin ryglinje og bagpart men ingen i kredsene ser hvor ubrugeligt og hvordan det hæmmer hundene :damn:

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Michelle w

Hewlett -nu er der jo meget andet i det at overleve i naturen end om hunden rent fysisk er ok. Noget andet er jo instinkter. F.eks. aner Gaia (aussie) ikke hvad hun skal stille op hvis et dyr kommer forbi. For hende er en hare/mus/whatever ikke mad. Det trigger ikke noget jagtinstinkt og hun synes faktisk råt kød er ulækkert (det sidste ville hun nok komme over hvis hun blev sulten nok;-)

 

Jeg tror faktisk det er MEGET få af vores tamhunde der ville overleve i det fri, uanset om de så har korte snuder eller ej. Men det er self en god start overhovedet at kunne løbe et byttedyr op uden at dø af iltmangel undervejs:-)

 

Tror det var Miss Minelli der sagde noget om snudelængde: Snudelængden alene siger ganske rigtigt ikke så meget om hundens vejrtrækning. Det afhænger osse af om hunden har gode, åbne næsebor, om svælget er som det burde osv.

Derfor oplever man jo osse jævnligt at selvom en opdrætter har avlet på hunde med lidt længere næse, så er der stadig vejtrækningsproblemer.

Boxeren har mig bekendt ikke store problemer med vejrtrækning, selvom de jo osse har en kort snude (indrømmet ikke super kort som f.eks. mops, men hvis snudelængde alene var afgørende for vejtræning burde de jo have problemer). De har typisk heller ikke problemer med blød gane osv. Eller det er i hvert fald hvad jeg har læst og fået fortalt -er jo ikke super meget inde i racen.

Link til indlæg
Del på andre sites

Hewlett -nu er der jo meget andet i det at overleve i naturen end om hunden rent fysisk er ok. Noget andet er jo instinkter. F.eks. aner Gaia (aussie) ikke hvad hun skal stille op hvis et dyr kommer forbi. For hende er en hare/mus/whatever ikke mad. Det trigger ikke noget jagtinstinkt og hun synes faktisk råt kød er ulækkert (det sidste ville hun nok komme over hvis hun blev sulten nok;-)

 

Jeg tror faktisk det er MEGET få af vores tamhunde der ville overleve i det fri, uanset om de så har korte snuder eller ej. Men det er self en god start overhovedet at kunne løbe et byttedyr op uden at dø af iltmangel undervejs:-)

 

Tror det var Miss Minelli der sagde noget om snudelængde: Snudelængden alene siger ganske rigtigt ikke så meget om hundens vejrtrækning. Det afhænger osse af om hunden har gode, åbne næsebor, om svælget er som det burde osv.

Derfor oplever man jo osse jævnligt at selvom en opdrætter har avlet på hunde med lidt længere næse, så er der stadig vejtrækningsproblemer.

Boxeren har mig bekendt ikke store problemer med vejrtrækning, selvom de jo osse har en kort snude (indrømmet ikke super kort som f.eks. mops, men hvis snudelængde alene var afgørende for vejtræning burde de jo have problemer). De har typisk heller ikke problemer med blød gane osv. Eller det er i hvert fald hvad jeg har læst og fået fortalt -er jo ikke super meget inde i racen.

 

Nej, jeg er heller ikke inde på instinkter, for som Joey-salome også er inde på, så ved jeg også godt at vores tamhunde idag ikke ville have store chancer i naturen.

 

Men for at citere mig selv: "Jeg synes bare det er så synd at vi mennesker har gjort at så mange racer faktisk har svært ved at fungere som en hund bør fungere."

 

Det ligger til en hund at kunne løbe, snuse, lytte, bruge halen i hundesprog, springe, bruge sin tænder osv. for at kunne overleve. Og i min verden er dette bl.a. ting som en hund skal kunne problemfrit for at kunne fungere som en hund bør.

 

Håber det giver mere mening nu :blink:

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...