Hop til indhold

Akita hunde


Gæst Sammar
 Share

Recommended Posts

Gæst Sammar

Jeg har været inde på en masse hjemmesider og er faldet fuldstændig for de smukke akita hunde! Jo mere jeg læser og lære om dem, jo mere synes jeg bare at sådan en ville passe fantastisk til mig og min kærestes liv. Vi har længe snakket om at få hund og da vi snart skal til at flytte, bliver der nu mulighed for det, ville gerne havde en hvalp inden for ihvertfald det næste års tid (forhåbentlig tidligere).

 

Men jeg har lidt svært ved at finde oplysninger om racen. Altså ud over det mest normale, som historie, størrelse, udseene osv. Men ikke engang det kan jeg helt holde rede i, for der er jo både den amerikanske og japanske variant..

Efter hvad jeg har læst og kigget mig mig frem til, er det de japanske jeg bedst kan lide, både i udseene, størrelse osv. Og så har jeg ikke kunne finde nogen betegnelser for de forskellige farver/aftegninger, jeg er især vild med de "stribede", er der noget navn for disse aftegninger?

Og så har jeg haft svært ved at finde noget om foreskellen på de to varianters psyke, og det er jo nu en gang det vigtigste..

 

Ellers kunne jeg godt tænke mig at vide hvordan de er at havde sammen med andre hunde, da vi regner med at anskaffe os to.

Om det er mest hensigtsmæssigt at købe to hvalpe på én gang (den anden skal være af en anden race), eller om det er bedre at lade den første indfinde sig og vente et års tid eller to, inden man finder nummer to? og er det i så fald bedst at starte med akitaen først eller er det bedre som nummer to? Eller kan de slet ikke med andre hunde?

Det er meget vigtigt for os at vores hunde lære at socialisere ordentligt med andre hunde, og så kunne det måske ligefrem være en fordel af få to hvalpe på én gang?

 

Har dog lige i dag læst et par ting som får mig til at tænke en ekstra gang:

Er det rigtigt at de måske aldrig kan lære at gå uden snor, uanset træning? Og er det noget med at hannerne bør kastreres inden de bliver helt voksne for at forebygge aggressivitet?! Synes det lyder lidt vildt. Synes der er langt fra at sige at der måske ligger mere arbejde i at lære den at komme, til at sige de aldrig kan lære det? Men hvor svært er det i forhold til andre hunde?

 

Inden vi tager den endelige beslutning om racen, vil vi naturligvis gerne havde mulighed for at opleve nogen Akitaer "live". Er der nogen som kender en god, pålidelig opdrætter i Østjylland eller bare Jylland?

Yderligere har jeg ikke kunne finde én eneste opdrætter som skriver hvor mange penge en sådan hvalp skal koste, og det ville jo være rart at vide bare sådan cirka hvor mange penge der skal spares sammen til den første udgift (:

 

Til sidst har jeg lige et spørgsmål af ren nysgerrighed:

Har læst noget om at kun hunde som er blevet type-bestemt kan bruges i avl, hvis nu man gerne ville havde muligheden for at få et kuld på sin tæve en gang, er det så meget besværgelig/dyrt at få den godkendt? For vi har ingen planer om at starte avl, men det kunne da være morsomt med, om ikke andet så bare at havde muligheden, for et enkelt kuld (eventuelt i samarbejde med tævens avler), hvis det ender med en tæve..

 

Puha det blev et langt indlæg.. Men det er jo også et svært valg når der nu findes så mange dejlige racer. Så på forhånd tak for eventuelle svar :)

 

P.s. Hvis der ellers er nogen hunde ejere som har erfaring med denne race vil jeg da meget gerne høre om dem, gode som dårlige..

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg ved ikke ret meget om akitaer, eller spidshunde generelt... men den smule jeg ved skal jeg da gerne dele... Spidshundene er selvstændigt arbejdende racer, det betyder, at de er avlet til at arbejde uden menneskelig indblanding... dette gør dem sværere at træne end fx samarbejdende racer som labradorer... ikke umulige, men sværere... Jeg har hørt mange sige, at racer som akitaer, malamutter og husky'er aldrig kan lære at gå løs, da de har så stærke drifter, men om det er korrekt tør jeg ikke sige... tror dog der skal et meget stort stykke arbejde til, og jeg tror aldrig du vil kunne stole på at det er 100% sikkerhed...

 

Aggression mod andre hunde er, så vidt man kan læse alle steder om Akitaen, et problem der skal tages meget alvorligt og der skal virkelig arbejdes med socialiseringen... men selv da kan det stadig gå galt... akitaer er reserverede og har nok i sig selv og deres familie...

 

Det er ikke en god ide at få to hvalpe på samme tid, af den simple årsag, at de vil finde hinanden sjovere end jer... og i hundens hoved skal hundeføreren helst være det allersjoveste i hele verden, så er det meget nemmere at træne :-D

 

jeg vil tro at det du kalder stribet er brindle (se billede)

 

Hvis du vil avle på din tæve, når hun bliver gammel nok, skal hun udstilles og præmieres... det ved jeg ikke meget om, da jeg har et gadekryds ;-) men du kan læse hvilke krav til avlsgodkendelse der er på de forskellige racer inde på dansk kennel klubs hjemmeside, eller på spidshundeklubbens side...

FawnBrindle.jpg

Link til indlæg
Del på andre sites

Ok, tusind tak for det hurtige svar :)

Nå øv, så er det måske alligevel ikke lige sådan en hund jeg leder efter..

Jeg synes bare det er rigtig, rigtig svært! Jeg har læst en masse om forskellige hunderacer, da det er meget lang tid siden vi første gang snakkede om hund, men der er jo fordele og ulemper ved alle racer, og forskellige beskrivelser alt efter hvem som beskriver og oplever hundene.

Har endda for sjov taget div. "hvilken hund passer til dig"-tests, bare for at få lidt inspiration..

Den skal jo ikke være for stor, ikke for lille, ikke for afhængig og ikke for selvstændig, ikke for sløv og ikke for aktiv :P

Hvis nogen har et forslag til andre racer jeg kunne undersøge lidt om, ville jeg være meget taknemmelig.

Det vigtigste er at det er en race som ikke har det for svært med andre hunde og ikke er sky. Og da både mig og min mand er i tyverne, og en hund jo gerne skal leve mindst 10 år, skal den altså heller ikke kunne finde på at spise en baby :P

Tænk hvis forældre som ville havde et barn skulle vælge på den måde! Det er jo næsten umuligt!

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst topsytop

Jeg har haft huskies, og jeg havde også det udgangspunkt, at det ikke kunne passe når man sagde at de ikke kunne lære at gå løs, det måtte da bare være et spørgsmål om den rette træning og en masse arbejde! Havde absolut ingen problemer med at gå løs med min tidligere hund, den havde praktisk taget aldrig snor på, så jeg mente at det kunne jeg lære enhver hund med den rette træning.

 

MEN JEG BLEV KLOGERE !

 

Det ER virkelig sandt at mange hunde af spidshunderacerne aldrig kommer til at kunne lære at gå uden snor. Det skyldes ganske enkelt at de har så stærke oprindelige instinkter, at hvis de får den mindste fært (og det gør de hele tiden), så smutter de, og jeg tror ikke engang et elhalsbånd ville kunne stoppe dem!

Selvfølgelig kan man være heldig at få et eksemplar der godt kan lære det, men det er nok 1 ud af 100 som kan lære det, så chancen for at få sådan een er ikke særlig stor. Du skal derfor indstille dig på fra starten, at det ikke kan lade sig gøre, ellers får du bare en masse skuffelser (jeg taler af bitter erfaring).

De er vanskelige at træne. Rent træningsmæssigt er de sådan lidt katteagtige: de kan godt lære det de gider, men de gør det kun når de gider, og hvis de bliver behørigt bestukket.

Jeg har dog trænet meget med mine (de var heldigvis meget madglade, så de ville gerne arbejde for godbidder), men det kræver meget variation i træningen, da de ikke gider gentage en øvelse ret mange gange (uanset hvor mange godbidder man hælder i dem).

En spidshund er en kæmpe udfordring, og personligt synes jeg ikke resultatet står mål med det arbejde der skal lægges i dem.

Link til indlæg
Del på andre sites

igen tak forhurtigt svar :)

kan godt høre det slet ikke er sådan en hund jeg som første gangs hunde ejer skal anskaffe mig!

men det er jo også netop derfor jeg skriver her, hellere finde ud af det nu end når man står der hjemme med hunden.

tror jeg dropper denne tråd da den jo ikke er relevant for mig længere, og opretter en ny, ang. valg af hund.. ih hvor er det svært!

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Aussies for ever

Det ER virkelig sandt at mange hunde af spidshunderacerne aldrig kommer til at kunne lære at gå uden snor. ... De er vanskelige at træne. ... En spidshund er en kæmpe udfordring, og personligt synes jeg ikke resultatet står mål med det arbejde der skal lægges i dem.

Aaaarrrrhhh ... nu skal man altså ikke skære alle spidshunde over en kam; det er en utrolig divers gruppe, så nogen generelt sammenligning synes jeg ikke er fair.

Er selv vokset op med to racer inden for denne gruppe hunde - og de kunne måde komme promte når man kaldte og være meget trænbar, måske ikke i samme grad som en BC, men bestemt trænbare.

 

Men Akitaen er ikke en nem race, nej: selvstændig, egenrådig og dominant med tendens til dogaggression. Kræver en kompentent ejer.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja, og kompetent i den forstand kan jeg desværre nok ikke prale af at være da jeg aldrig har haft hund før (min kæreste har haft flere hunde, men den hund jeg skal havde skal jo være MIN).

Men der kan man bare se. Indtil nu har jeg kun læst hvad jeg har fundet på forskellige opdrætteres hjemmesider og steder med beskrivelser af racen, og ud fra det, havde jeg vurderet den til at være helt anderledes end hvad i fortæller mig nu.. Hvor er jeg glad for jeg har fundet dette forum :D

tak!

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst topsytop
Aaaarrrrhhh ... nu skal man altså ikke skære alle spidshunde over en kam; det er en utrolig divers gruppe, så nogen generelt sammenligning synes jeg ikke er fair.

Er selv vokset op med to racer inden for denne gruppe hunde - og de kunne måde komme promte når man kaldte og være meget trænbar, måske ikke i samme grad som en BC, men bestemt trænbare.

 

Nu skrev jeg altså også "mange spidshunde"...

 

Selvfølgelig er der spidshunde der ikke er så vanskelige, samojeder f.eks. er ikke så vanskelig. Men Siberian Huskies som jeg havde og Akitaer hører til blandt de meget vanskelige.

Det skal lige siges at jeg løb agility på konkurrenceplan med to af mine Huskier, (og vandt præmier, i hvert fald så længe vi løb i klasse 1), men at de var lydige og samarbejdsvillige på agilitybanen, betød IKKE at de kunne slippes løs på en tur på marken, der tog instinktet fuldstændig over.

Dengang jeg løb med dem var der dog jævnligt mennesker som kom over til mig, og sagde at de syntes det var fantastisk at se den race arbejde på en agilitybane, for de havde hørt at de slet ikke kunne gå løs!

Men som sagt: hundene syntes agility var enormt sjovt, og så hørte de efter mig, men lydighedstræning kørte de f.eks. meget hurtigt træt i, og så virkede ørene lige pludselig ikke mere.

Link til indlæg
Del på andre sites

Hej Sammar.

 

Det er en jungle at finde den rette race, og alle opdrættere vil have tendens til at påstå, at det værste ved deres egen race er, at man bare må have én mere. Desværre er sandheden som bekendt en anden, og det gælder om at finde den race der passer til én selv, og ikke er verdens bedste for alle andre.

 

En god måde at kunne snævre feltet af mulige racer ind på, er ved at afklare spørgsmål som:

Hvor meget træning vil man lave med hunden?

Hvordan skal en typisk dag se ud i selskab med hunden (hvor meget alene, hvor meget aktivering, hvor lange ture etc)?

Hvilke typer træning syntes man er interessant?

Hvor meget pelspleje orker man?

Hvor social en hund skal det være?

 

Og så videre, og så videre. Jeg glemmer alle de gængse spørgsmål, men regner med andre kan assistere med dem. Alle hunde er avlet til et vist formål, og selvom de eventuelt ikke er brugt til det i mange generationer, vil instinkterne stadig være intakte.

Link til indlæg
Del på andre sites

Der er jo mange andre dejlige - og nemmere - spidshunde end akitaen. :-) Har I f.eks. kigget på finsk lapphund?

 

nej det har jeg faktisk ikke (før nu).. det er sørme også en smuk hund! men måske en anelse for langhårret :)

men tak for forslaget, må lige læse en masse om dem når jeg lige får tid, der sker jo aldrig noget ved at blive lidt klogere!

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst deluxious
nej det har jeg faktisk ikke (før nu).. det er sørme også en smuk hund! men måske en anelse for langhårret :)

men tak for forslaget, må lige læse en masse om dem når jeg lige får tid, der sker jo aldrig noget ved at blive lidt klogere!

 

Tæverne er ikke så langhåret som hannerne :)

Jeg får selv en hjem her til påske.

Jeg har selv en kæmpe svaghed for spidshunde, men det skulle samtidig være en familiehund, der kunne trives i en lejlighed, hvor der ofte kommer besøg. Derudover var et krav at den skulle være relativt nem at træne.

Nu må vi se om han kan leve op til det :lol:

Link til indlæg
Del på andre sites

Tæverne er ikke så langhåret som hannerne :)

Jeg får selv en hjem her til påske.

Jeg har selv en kæmpe svaghed for spidshunde, men det skulle samtidig være en familiehund, der kunne trives i en lejlighed, hvor der ofte kommer besøg. Derudover var et krav at den skulle være relativt nem at træne.

Nu må vi se om han kan leve op til det :lol:

 

ih er det rigtigt!? tillykke med din kommende baby-bamse :D

spændene.. vil da bestemt undersøge den race grundigt. har nemlig også altid været lidt pjattet med spidser.. Glæder mig til at høre om den lille så opføre sig som forventet :)

Link til indlæg
Del på andre sites

Hejsa :vinken:

 

Hvis du er interreseret i spidshunde, synes jeg du skal komme og besøge os på en af de kommende udstillinger, her kan du se hvor mange forskellige racer der er, (det kom faktisk bag på mig at der er så mange)

Du kan tage en snak med os, vi er altid glad for at snakke om vores dejlige hunde, og ja selvfølgelig er vi fortaler for lige nettop den race vi selv har, men vi er da også realistiske.

Vi er da kun interesseret i at hunde og ejere passer sammen, da vi jo elsker vores race og vil det beste for dem.

Jeg har 2 finske lapphunde, hvis der er noget du gerne vil vide omkring racen er du velkommen til at kontakte mig.

Link til indlæg
Del på andre sites

Hejsa :vinken:

 

Hvis du er interreseret i spidshunde, synes jeg du skal komme og besøge os på en af de kommende udstillinger, her kan du se hvor mange forskellige racer der er, (det kom faktisk bag på mig at der er så mange)

Du kan tage en snak med os, vi er altid glad for at snakke om vores dejlige hunde, og ja selvfølgelig er vi fortaler for lige nettop den race vi selv har, men vi er da også realistiske.

Vi er da kun interesseret i at hunde og ejere passer sammen, da vi jo elsker vores race og vil det beste for dem.

Jeg har 2 finske lapphunde, hvis der er noget du gerne vil vide omkring racen er du velkommen til at kontakte mig.

 

ja der er flere der har rådet mig til at tage på udstillinger, og uanset hvad kan jeg da altid få en dag til at gå med at kigge på smukke hunde.. der er måske et sted man kan se en oversigt eller sådan noget, over hvor og hvornår de finder sted? bor i århus, så der burde næsten være mulighed for at finde noget i nogenlude afstand (har nemlig ikke bil for tiden, men ellers kunne man måske lokke sin morA :P )..

Link til indlæg
Del på andre sites

ja der er flere der har rådet mig til at tage på udstillinger, og uanset hvad kan jeg da altid få en dag til at gå med at kigge på smukke hunde.. der er måske et sted man kan se en oversigt eller sådan noget, over hvor og hvornår de finder sted? bor i århus, så der burde næsten være mulighed for at finde noget i nogenlude afstand (har nemlig ikke bil for tiden, men ellers kunne man måske lokke sin morA :P )..

 

 

der er en stor national udstilling i Hedensted d 18-19 april.... hvis du gider tage toget til horsens kan vi godt køre sammen :-D:-D

 

der er en tråd herinde der bare hedder "hedensted" der kan du finde et link til programmet"

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...