Hop til indhold

Fokus/opmærksomhed - hvad jeg ikke vidste


Lonny
 Share

Recommended Posts

Denne artikel fandt jeg inde på www.positivtraening.dk, og havde jeg dog bare læst den for længe siden, så havde jeg været sparet for meget :-)

 

Så til jer andre der også har problemer med at få jeres hunds opmærksomhed på en træningsplads, prøv at læse nedenstående:

-----------------------------------------------------------------------

Fokus/opmærksomhed

 

Af Melissa Alexander

Et af de mest almindelige problemer jeg hører er: "Så snart min hund og jeg går ud af døren, eksisterer jeg ikke længere. Min hund bliver så distraheret af alle synsindtrykkene, lydene og begivenhederne udenfor, at jeg ikke kan få hans opmærksomhed uanset hvilke godbidder jeg bruger". Problemet her er ikke kvaliteten af forstærkningen (selvom det selvfølgelig er vigtigt). Problemet er, at hunden ikke har lært at fokusere på dig i situtationer med forstyrrelser.

Fokus er en lært adfærd. Det er nødvendigt at træne, trin for trin. Det er den allervigtigste adfærd du nogensinde vil træne, fordi det er en forudsætning for andre adfærder. Hvis du ikke kan få og beholde hundens opmærksomhed - særligt i forstyrrende miljøer - hvordan skal du så kunne få andre adfærder? Selve din hunds liv kan afhænge af, hvor godt denne adfærd er trænet.

Den adfærd er excellent forberedelse til at deltage i lydighedstræning. Kan du forestille dig, hvor distraherende sådan en undervisning må være for en hund? Alle disse nye hunde! Alle disse nye mennesker! Alle disse gode dufte! Alle disse vidunderlige godbidder alle vegne! Træningsplanen nedenunder kan hjælpe dig med at lære din hund at fokusere før han starter til træning. Brug en uge eller to til at tage hunden med til et nyt sted hver aften. Når tiden er kommet til at starte til træning, har hunden generaliseret fokus-adfærden og vil være i stand til at koncentrere sig under træningen.

Instruktioner:

Den følgende skridt-for-skridt liste er grupperet i "faser". Du kan gå frem så hurtigt eller langsomt som du vil. Den vigtigste ting er at du træner det i RÆKKEFØLGE.

  • Spring ikke over trin.
  • Lav mindst 10 repetitioner på hvert trin. Hvis sværhedsgraden er svær for din hund, så lav flere. Lav ikke færre end 10 repetitioner.
  • Hvis din hund "keder" sig, brug en bedre godbid (bedre forstærkning).
  • Giv en godbid efter HVERT klik.
  • Kast (eller tab) godbidden, hvis nødvendigt, for at gøre hunden klar til næste repetition.
  • Det er ekstremt vigtig at træne denne adfærd i nye miljøer. Jo flere steder du træner, jo bedre bliver adfærden generaliseret.
  • Når hunden tilbyder frivillig øjenkontakt, ros rigeligt. Smil og fortæl din hund, hvor vidunderlig han er.

Fase 1 - Ignorere godbidder og grundlæggende øjenkontakt

  • Sæt dig på gulvet i stuen sammen med hunden. Hold en særlig lækker godbid i din knyttede næve og tilbyd den til hunden. Tillad at hunden snuser og slikker og forsøger at få godbidden, men giv den ikke til ham. I det sekund han tøver, klik og giv ham godbidden.
  • Gentag det ovenstående trin. Men nu skal hunden ignorere godbidden 1 helt sekund før klikket (og så skal han have den).
  • Hold en lækker godbid i din knyttede næve. Hold den væk fra din krop. Vent indtil hunden kigger på dig og klik. Selv det mindste øjekast er nok.
  • Gentag det ovenstående trin i køkkenet. Hold igen en lækker godbid i din knyttede næve væk fra din krop (og i køkkenet) og klik for øjenkontakt. Denne gang, vent til hunden giver et halvt sekunds øjenkontakt før klikket. OBS: Din hund er måske ikke tryg ved at tilbyde øjenkontakt. Det er muligt, at du bliver nødt til at lave et sæt repetitioner med kun et kvart sekunds øjenkontakt og derefter et halvt sekund. Det er helt i orden - øjenkontakt er et spørgsmål om tillid. Gå ikke videre indtil din hund kan holde øjenkontakten i et halvt sekund.
  • Gentag det ovenstående trin, klik for et helt sekunds øjenkontakt.
  • Gå ud i baghaven. På dette trin er det ikke nødvendigt at holde en godbid i din knyttede næve. Vent, og klik, for øjenkontakt. I dette sæt repetitioner klikkes for kun et øjebliks øjenkontakt.
  • Gentag det ovenstående trin, klik for et halvt sekunds øjenkontakt.
  • Gentag igen, klik for et helt sekunds øjenkontakt.

Fase 2 - Træn i forskellige miljøer (Tag træningen på tur)

I denne fase, træner du adfærden i forskellige miljøer, så hunden lærer at fokusere på dig, selv i nye og forstyrrende miljøer.

  • Bed ikke hunden om øjenkontakt, klap ikke på låret, sig ikke hans navn eller på anden måde forsøge at få hans opmærksomhed. Det skulle være en frivillig adfærd, gentaget fordi det betaler sig (er forstærket).
  • Vælg miljøer (lokaliteter) hvor du kan være på afstand af forstyrrelserne, men gradvist kan komme nærmere.
  • Hav en almindelig 1½-2 meter line på hunden og stå på et kedeligt sted, hvor han ikke kan forstærke sig selv. Han skal selv regne ud, at du er det mest spændende i hans miljø.
  • Vær tålmodig. På det første sted, kan det tage en halv time for din hund at fokusere på dig. Til gengæld, hvis du besøger et nyt sted hver aften, vil du opleve, at den tid bliver kortere meget hurtigt.
  • Kør til et nyt sted, fx den øde ende af Bilka's eller Kvickly X-tra's parkeringsplads. Vent herefter, og klik for, øjenkontakt. I dette sæt repetitioner klikkes for kun et øjebliks øjenkontakt.
  • Gentag ovenstående trin, klik for et halvt sekunds øjenkontakt.
  • Gentag igen, klik for et helt sekunds øjenkontakt.
  • Hvis du har tid, gå et par skridt nærmere til forstyrrelserne og gentag repetitionerne.
  • Kør til et nyt sted. Vent herefter på, og klik for, øjenkontakt. I dette sæt repetitioner klikkes for kun et øjebliks øjenkontakt.
  • Gentag det ovenstående trin, klik for et halvt sekunds øjenkontakt.
  • Gentag igen, klik for et helt sekunds øjenkontakt.
  • Hvis du har tid, gå et par skridt nærmere forstyrrelserne og gentag repetitionerne.
  • Kør til et tredje nyt sted. Vent herefter på, og klik for, øjenkontakt. I dette sæt repetitioner klikkes for kun et øjebliks øjenkontakt.
  • Gentag det ovenstående trin og klik for et halvt sekunds øjenkontakt.
  • Gentag igen og klik for et helt sekunds øjenkontakt.
  • Hvis du har tid, gå et par skridt nærmere forstyrrelserne og gentag repetitionerne.

Gentag denne sekvens af tre sæt repetitioner i et nyt miljø så ofte du kan. Jo mere træning, jo hurtigere fokuserer din hund på dig.

Denne artikel beskriver to faser, men øjenkontakt/fokus træning standser ikke her. Du kan bygge op til lang tids øjenkontakt (mange, mange minutter) af fuldstændig rolig - ingen øjenkast væk fra dine øjne selv med mange og store forstyrrelser.

 

Melissa Alexander

[email protected]

Copyright 2001 Melissa C. Alexander

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst milder batmusen

jeg har brugt lidt samme metode

jeg øvede hunden i at kunne tage kontakt til mig og sidde foran mig og kigge på mig hvor jeg gradvist byggede mere og mere koncentration på og og derefter øgede jeg både tiden og stederne det har virkelig virket hun er fuldstændig ligeglad med de andre hunde på træningspladsen og kigger sjældent på dem

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg er jo stor modstander af godbidder, synes dem jeg ser udelukkende fokuserer på godbidden, og når den er slugt så er de væk igen ;-) hvor lang tid skal kontakten holdes før du er 'tilfreds'?

 

Nu skal du jo ikke vise hunden godbidden, den skal jo netop ikke se godbidden, så den kan vurdere om det nu er det værd :blink:

 

Baldur får da heller ikke godbidder ved hver veludført øvelse, kun så længe de er nye. Og han udfører dem da stadig gerne selvom han ikke får godbidder hver gang, det kunne jo være præcis denne gang han fik en godbid :blink:

 

Jeg vil gerne op på et par minutters kontakt ad gangen.

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu træner jeg jo hos positiv træning :-D hvor der netop bliver lagt stooooor vægt på kontakt, så vi har arbejdet rigtigt meget med det...

 

Karla er total stirrehund - og kan gøre fremmede mennesker relativt utilpasse fordi hun kan finde på at nedstirre dem for hårdt :lol: i håbet om at de reagerer "rigtigt" ... dvs. giver hende en guf, kæler med hende eller leger med hende...

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu træner jeg jo hos positiv træning :-D hvor der netop bliver lagt stooooor vægt på kontakt, så vi har arbejdet rigtigt meget med det...

 

Karla er total stirrehund - og kan gøre fremmede mennesker relativt utilpasse fordi hun kan finde på at nedstirre dem for hårdt :lol: i håbet om at de reagerer "rigtigt" ... dvs. giver hende en guf, kæler med hende eller leger med hende...

 

Træner i det så også på den beskrevne måde, ved at træne det på præcis samme måde som alle andre øvelser?

Link til indlæg
Del på andre sites

Træner i det så også på den beskrevne måde, ved at træne det på præcis samme måde som alle andre øvelser?

 

Nu har jeg ikke gået på hvalpehold hos Pia, så jeg ved ikke om de gør det der... Øjenkontakt var desværre ikke noget der blev lagt stor vægt på, på det hvalpehold vi gik på.... Heldigvis havde jeg jo læst "alle de rigtige" bøger ;-) så da hun var lille, trænede vi det alle nye steder...

På et senere tidspunkt opdagede jeg så, at jeg var kommet til at slække gevaldigt på den, og havde endt med at belønne hende for at tage kontakt til mine knæ :roll::lol: når vi gik tur....

 

Men så startede vi op hos Pia, og har hefter gentrænet det... nu er hun efterhånden så hård til det, at hun er helt klar over hvad der forventes... så nu skal det jo bare holdes ved lige... og selvfølgelig kan der ske svipsere hvis vi kommer meget spændende steder hen... men som generel regel, kan hun tage kontakt (og holde den) alle nye steder i løbet af få sekunder....

Link til indlæg
Del på andre sites

God artikel - det er slet heller ikke noget jeg har tænkt over. Når man er nået til det trin, hvor hunden skal kigge én i øjnene - er det så helt forbudt at lokke den til det ved at lave lyde, alternativt føre godbidden op i nærheden af sit eget ansigt?

 

Ja det tror jeg. For så bliver der tale om lokning, hvor dette er operant...

Link til indlæg
Del på andre sites

God artikel - det er slet heller ikke noget jeg har tænkt over. Når man er nået til det trin, hvor hunden skal kigge én i øjnene - er det så helt forbudt at lokke den til det ved at lave lyde, alternativt føre godbidden op i nærheden af sit eget ansigt?

 

yup! især ikke det sidste. Godbidden må ikke blive hundens fokus. Du skal være hundens fokus! Men du kan jo godt starte med godbidden i munden for at få fokus på dit ansigt... Det skal dog helst være sådan, at du kan dingle med to stegte kyllinger i hver hånd, og hunden stadig vælger at fokusere på øjenkontakten ;-)

 

Om du må lokke med lyde afhænger vel af situationen... Personligt ville jeg nok kun gøre det, hvis hun var blevet FOR fokuseret på et eller andet...

 

Ideen er jo, at hunden skal give kontakten af sig selv, fordi den ved det lønner sig ...

 

Du kan også lave et kontaktord, på øvelsen (når den sidder) jeg bruger "kig (på mor)"... jeg bruger dog kun ordet hvis hun er blevet lidt for optaget af noget andet... ellers forventer jeg egentlig at hun selv søger kontakten...

 

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke lige har læst artiklen igennem, så hvis jeg sidder og siger noget af det samme / eller noget modsatrettet :mrgreen: så bare ignorer mig...

 

Hvis man har en meget godbidsfokuseret hund, kan jeg anbefale "find kontakten" øvelsen, som var en af de første vi lærte på mit første hold hos Pia...

 

Du tager en lækker godbid, fx. et stykke kylling. Viser til hunden du har det i hånden og knytter næven omkring det. Ideen er nu, at hunden skal lære, at den knyttede hånd med den lækre godbid KUN kan åbnes via en kontakt et andet sted...

 

Det nemmeste er, hvis den kontakt sidder på din anden hånd, som holdes med håndfladen ud af... i starten sættes hænderne helt tæt sammen, så hunden lynhurtigt får success med at åbne den knyttede hånd...

 

lige så stille fjernes hænderne længere og længere fra hinanden... Da karla kunne klare øvelsen med mine arme strakt helt ud, flyttede vi kontakten over på min mands hånd... så hun nu skulle løbe hen til ham og dutte og så komme tilbage efter godbidden...

 

Han er nu flyttet ind i et andet rum, så der er "lang" vej til godbidden... Man kan også vælge at flytte kontakten hen på et møbel, skabslåge eller andet...

 

Det hjælper til at flytte fokus væk fra godbidden og så træner det selvfølgelig også de små grå lidt :-D

 

det blev vist en lang og indviklet smøre, håber jeg ikke sagde noget der ikke gav mening :lol::lol: det er ret sent og jeg er meget træt og ogs ret forbrændt af solen egentlig

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Ninjamor
Jeg er jo stor modstander af godbidder, synes dem jeg ser udelukkende fokuserer på godbidden, og når den er slugt så er de væk igen ;-)

 

Ovenstående principper er basis for min træning og hvorvidt en hund kun ser godbidden eller ikke er helt op til den er træner hunden.

 

Mange hundeejere kommer desværre ikke længere end til at have synlig godbid eller synlig godbidspose, bæltetaske eller lignende - og så kan hunden såmænd hoppe på tungen, hvis det skulle være.

 

Der gås alt for ofte for hurtigt frem, og det er tit netop modstandere af godbidder, der gør dette. De giver godbid, men på alt for lav frekvens til at deres hund bliver overbevist om at der kommer en til lige om lidt.

 

En anden fejl der ofte ses er at godbidden bliver et tillært "slut" signal for hunden fordi hundeejeren ikke arbejder videre med kontakten efter en godbid.

 

Dette er hundeejerens fejl og har som sådan intet med godbidder at gøre - altså metode godbidder eller ikke.

Link til indlæg
Del på andre sites

Sådan træner vi også der hvor jeg går. Der er meget fokus på kontaktøvelser. Troede faktisk det var sådan alle steder nu, men der tog jeg åbenbart fejl...

 

Det er ikke fordi at vi ikke træner kontaktøvelser der hvor jeg går, men af en eller anden grund er det aldrig gået op for mig at kontakt skal trænes som en hver anden øvelse :oops:

Jeg troede at kontakt var noget hunden gav når den var interesseret og havde overskud til at give det, og vidste ikke at dette skulle indlæres på præcis samme måde som sit eller dæk :oops:

Link til indlæg
Del på andre sites

Der gås alt for ofte for hurtigt frem, og det er tit netop modstandere af godbidder, der gør dette.

 

 

Vil påstå jeg har rimeligt god kontakt med min hund - med modstander af godbid mener jeg at det er en 'forkert' belønning. Hos mig der spiser man i madskålen, og bortset fra det så er mad ikke noget jeg 'misbruger' til træning ;-) den holdning har jeg altid haft og altid hørt at jeg var forkert på den, men det virker nu fint hos mig.

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er ikke fordi at vi ikke træner kontaktøvelser der hvor jeg går, men af en eller anden grund er det aldrig gået op for mig at kontakt skal trænes som en hver anden øvelse :oops:

Jeg troede at kontakt var noget hunden gav når den var interesseret og havde overskud til at give det, og vidste ikke at dette skulle indlæres på præcis samme måde som sit eller dæk :oops:

 

Jeg tror egentlig også, at nogle kommer "lettere" til det end andre, da nogle racer / hunde er mere komfortable med øjenkontakt end andre... Men ved mange hunde skal det indlæres som enhver anden øvelse...

 

Karla har altid været meget menneskefokuseret og har egentlig altid givet øjenkontakt villigt, og i stationære øvelser kan vi have kontakt i flere minutter af gangen... Når vi går svipser den hurtigere, så der må jeg arbejde hårdere, da kontakten er ret nødvendig i rally-sammenhænge :-D, da der jo er en ny øvelse for hver 2-5 meters plads-gang...

Link til indlæg
Del på andre sites

Er det kun øjenkontakt der tæller som kontakt?

 

Det kommer vel an på hvad man laver... Hvis jeg går en rallybane, vil jeg meget gerne hun kigger op på mig, men hun behøver ikk at give mig øjenkontakt hele banen rundt...

 

Det samme med agility, her behøver jeg heller ikke øjenkontakten, men hun skal hele tiden holde øje med hvor jeg er, hvad jeg laver og hvad jeg beder hende om med kroppen...

 

Øjenkontakt kræver jeg dog, når vi går tur og hun gerne vil hilse på en anden hund. Så skal hun spørge om lov ved at give det. Og så er det ligesom vores "startsignal" for alle øvelser, at hun kigger mig i øjnene og viser at hun er med :-D

 

Men nej, det er ikke sådan at jeg har en hund der går rundt og stirrer mig i øjnene 24/7, men jeg synes det er rart at vide, at hun er der! Hun kan sagtens sidde på plads, eller foran mig med front rettet mod mig og alligevel slet ikke være til stede ;-)

 

Så er det rart med kontaktordet, hvis hun er helt væk, så vi begge har hinandens opmærksomhed og kan arbejde sammen...

 

Besvarede det dit spørgsmål?

Link til indlæg
Del på andre sites

Besvarede det dit spørgsmål?

 

Jepper - som fuldstændigt uenig i træningsmetoden blev jeg pludslig i tvivl om jeg overhovedet havde kontakt :lol: men det har jeg så. Og nej, jeg synes også Petrine er rimeligt spooky når hun stirrer, specielt når hun udvælger sig de specielle mennesker i bussen (drankeren, bimsen, den retarderede etc)

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Ninjamor
Vil påstå jeg har rimeligt god kontakt med min hund -

 

Ingen har vist sagt det modsatte?

 

med modstander af godbid mener jeg at det er en 'forkert' belønning.

 

Hvordan forkert?

 

Hos mig der spiser man i madskålen, og bortset fra det så er mad ikke noget jeg 'misbruger' til træning ;-)

 

Jeg forstår ikke hvad du mener. Hvad mener du med at mad misbruges i træning?

 

den holdning har jeg altid haft og altid hørt at jeg var forkert på den, men det virker nu fint hos mig.

 

Hvad er det der virker fint?

Hvad belønner du med?

Link til indlæg
Del på andre sites

yup! især ikke det sidste. Godbidden må ikke blive hundens fokus. Du skal være hundens fokus! Men du kan jo godt starte med godbidden i munden for at få fokus på dit ansigt... Det skal dog helst være sådan, at du kan dingle med to stegte kyllinger i hver hånd, og hunden stadig vælger at fokusere på øjenkontakten ;-)

 

Om du må lokke med lyde afhænger vel af situationen... Personligt ville jeg nok kun gøre det, hvis hun var blevet FOR fokuseret på et eller andet...

 

Ideen er jo, at hunden skal give kontakten af sig selv, fordi den ved det lønner sig ...

 

Du kan også lave et kontaktord, på øvelsen (når den sidder) jeg bruger "kig (på mor)"... jeg bruger dog kun ordet hvis hun er blevet lidt for optaget af noget andet... ellers forventer jeg egentlig at hun selv søger kontakten...

 

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke lige har læst artiklen igennem, så hvis jeg sidder og siger noget af det samme / eller noget modsatrettet :mrgreen: så bare ignorer mig...

 

Hvis man har en meget godbidsfokuseret hund, kan jeg anbefale "find kontakten" øvelsen, som var en af de første vi lærte på mit første hold hos Pia...

 

Du tager en lækker godbid, fx. et stykke kylling. Viser til hunden du har det i hånden og knytter næven omkring det. Ideen er nu, at hunden skal lære, at den knyttede hånd med den lækre godbid KUN kan åbnes via en kontakt et andet sted...

 

Det nemmeste er, hvis den kontakt sidder på din anden hånd, som holdes med håndfladen ud af... i starten sættes hænderne helt tæt sammen, så hunden lynhurtigt får success med at åbne den knyttede hånd...

 

lige så stille fjernes hænderne længere og længere fra hinanden... Da karla kunne klare øvelsen med mine arme strakt helt ud, flyttede vi kontakten over på min mands hånd... så hun nu skulle løbe hen til ham og dutte og så komme tilbage efter godbidden...

 

Han er nu flyttet ind i et andet rum, så der er "lang" vej til godbidden... Man kan også vælge at flytte kontakten hen på et møbel, skabslåge eller andet...

 

Det hjælper til at flytte fokus væk fra godbidden og så træner det selvfølgelig også de små grå lidt :-D

 

det blev vist en lang og indviklet smøre, håber jeg ikke sagde noget der ikke gav mening :lol::lol: det er ret sent og jeg er meget træt og ogs ret forbrændt af solen egentlig

 

Hvorfor må man ikke bare sige hundens navn i stedet for ''kig på mor''? Er det fordi man går og siger hendes navn i andre sammenhænge også? For jeg siger tit ''Smila...?'' inden jeg skal igang med en øvelse for at skabe kontakt. Er det forkert så?

 

Jeg må indrømme jeg synes det er lidt svært. ;-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Ninjamor
Hvorfor må man ikke bare sige hundens navn i stedet for ''kig på mor''? Er det fordi man går og siger hendes navn i andre sammenhænge også? For jeg siger tit ''Smila...?'' inden jeg skal igang med en øvelse for at skabe kontakt. Er det forkert så?

 

Jeg må indrømme jeg synes det er lidt svært. ;-)

 

Du må fuldstændig selv om du vil sige din hunds navn, men pointen er, at indlæringen sker meget hurtigere når din hund tager uopfordret kontakt end hvis du animerer med navn. Fordi:

 

Når hun uopfordret tager kontakt er hun der 100% uden andet i hovedet til at distrahere. Hun lærer at denne kontaktgrad giver belønning = kan betale sig.

Hun vil derfor lære at "kontakt" betyder 100% nærvær og derved har du "hele hunden" hos dig.

 

Hvis du kalder hendes navn for at få kontakt er der et krav fra din side og du er lidt på den, hvis hun IKKE tager kontakt. Hvad vil du da gøre?

 

Noget andet er at en hund sagtens kan tage kontakt når der kaldes uden at være 100% til stede, den kan have andet i hovedet og endda tage kontakten modvilligt fordi der er andet der "kræver" dens opmærksomhed og belønnes den for dette er det hvad man får.

 

Giver det mening?

 

Hvis jeg har misforstået dit indlæg, og det du mener er at slutproduktet er at hundens navn betyder kontakt, så kan jeg ikke se noget forkert i det, hvis du kan lade være med at sige hendes navn når du ikke er "på"og altid husker at belønne kontakten.

Link til indlæg
Del på andre sites

Du må fuldstændig selv om du vil sige din hunds navn, men pointen er, at indlæringen sker meget hurtigere når din hund tager uopfordret kontakt end hvis du animerer med navn. Fordi:

 

Når hun uopfordret tager kontakt er hun der 100% uden andet i hovedet til at distrahere. Hun lærer at denne kontaktgrad giver belønning = kan betale sig.

Hun vil derfor lære at "kontakt" betyder 100% nærvær og derved har du "hele hunden" hos dig.

 

Hvis du kalder hendes navn for at få kontakt er der et krav fra din side og du er lidt på den, hvis hun IKKE tager kontakt. Hvad vil du da gøre?

 

Noget andet er at en hund sagtens kan tage kontakt når der kaldes uden at være 100% til stede, den kan have andet i hovedet og endda tage kontakten modvilligt fordi der er andet der "kræver" dens opmærksomhed og belønnes den for dette er det hvad man får.

 

Giver det mening?

 

Hvis jeg har misforstået dit indlæg, og det du mener er at slutproduktet er at hundens navn betyder kontakt, så kan jeg ikke se noget forkert i det, hvis du kan lade være med at sige hendes navn når du ikke er "på"og altid husker at belønne kontakten.

 

Tak for dit svar. :-)

 

Ja, altså jeg kan godt forstå at jeg skal være obs på at belønne hende, når hun frivilligt tager kontakt. Hvis vi går tur, træner.. alle mulige situationer hvor hun kigger mig i øjnene frivilligt - så klik og godbid. Så langt så godt.

 

Men der hvor jeg nok er skredet i svinget er, når I siger at hunden ikke må kigge på hænder eller godbidden. Den skal kigge mig i øjnene. Jeg lærer hende jo de ting hun kan med håndsignaler. Skal hun så først kigge mig i øjnene (kontakt) og så skal jeg have hende til at kigge på mine hænder. Hvordan gør man det?

 

Oh nogle gange viser jeg hende også lige at jeg har en godbid, for at gøre hende interesseret. :confused:

Link til indlæg
Del på andre sites

Instruktioner:

Den følgende skridt-for-skridt liste er grupperet i "faser". Du kan gå frem så hurtigt eller langsomt som du vil. Den vigtigste ting er at du træner det i RÆKKEFØLGE.

  • Spring ikke over trin.
  • Lav mindst 10 repetitioner på hvert trin. Hvis sværhedsgraden er svær for din hund, så lav flere. Lav ikke færre end 10 repetitioner.
  • Hvis din hund "keder" sig, brug en bedre godbid (bedre forstærkning).
  • Giv en godbid efter HVERT klik.
  • Kast (eller tab) godbidden, hvis nødvendigt, for at gøre hunden klar til næste repetition.
  • Det er ekstremt vigtig at træne denne adfærd i nye miljøer. Jo flere steder du træner, jo bedre bliver adfærden generaliseret.
  • Når hunden tilbyder frivillig øjenkontakt, ros rigeligt. Smil og fortæl din hund, hvor vidunderlig han er.

Det med rødt forstår jeg heller ikke. :neutral: Nogle der kan hjælpe der?

Link til indlæg
Del på andre sites

Instruktioner:

 

Den følgende skridt-for-skridt liste er grupperet i "faser". Du kan gå frem så hurtigt eller langsomt som du vil. Den vigtigste ting er at du træner det i RÆKKEFØLGE.

  • Spring ikke over trin.
  • Lav mindst 10 repetitioner på hvert trin. Hvis sværhedsgraden er svær for din hund, så lav flere. Lav ikke færre end 10 repetitioner.
  • Hvis din hund "keder" sig, brug en bedre godbid (bedre forstærkning).
  • Giv en godbid efter HVERT klik.
  • Kast (eller tab) godbidden, hvis nødvendigt, for at gøre hunden klar til næste repetition.
  • Det er ekstremt vigtig at træne denne adfærd i nye miljøer. Jo flere steder du træner, jo bedre bliver adfærden generaliseret.
  • Når hunden tilbyder frivillig øjenkontakt, ros rigeligt. Smil og fortæl din hund, hvor vidunderlig han er.

Det med rødt forstår jeg heller ikke. :neutral: Nogle der kan hjælpe der?

 

Når man benytter operant indlæring kan det nogen gange være en fordel at belønne "strategisk" - f.eks. hvis man træner adfærden "læg dig ned", så vil det være en fordel at kaste godbidden lidt væk, så hunden ikke bare bliver liggende.... så kan den jo ikke tilbyde en ny dæk ;o) I dit tilfælde handler det om, at hunden igen aktivt skal søge kontakten for at blive belønnet igen - i modsætning til at den holder kontakten efter at være blevet belønnet.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Ninjamor
Tak for dit svar. :-)

 

Ja, altså jeg kan godt forstå at jeg skal være obs på at belønne hende, når hun frivilligt tager kontakt. Hvis vi går tur, træner.. alle mulige situationer hvor hun kigger mig i øjnene frivilligt - så klik og godbid. Så langt så godt.

 

Men der hvor jeg nok er skredet i svinget er, når I siger at hunden ikke må kigge på hænder eller godbidden. Den skal kigge mig i øjnene. Jeg lærer hende jo de ting hun kan med håndsignaler. Skal hun så først kigge mig i øjnene (kontakt) og så skal jeg have hende til at kigge på mine hænder. Hvordan gør man det?

 

Oh nogle gange viser jeg hende også lige at jeg har en godbid, for at gøre hende interesseret. :confused:

 

Det kan også lyde sært

 

Hun skal ikke stirre dig i øjnene under guiding med håndtegn under indlæring af f.eks. dæk, sit mv., men se dig i øjnene for at få startsignal/tilladelse på et senere tidspunkt f.eks. når du starter op med at gå fremad, har hende på plads, før hun løber efter apporten, får fri etc. etc.

 

Man skal iøvrigt også passe lidt på med øjenkontakten, så den ikke bliver overindlært og hunden går og vil se ejer i øjnene konstant.

Men at øjenkontakten bliver ejers "er du klar? Nu starter vi" signal, som giver adgang til forskellige aktiviteter/øvelser.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...