Hop til indhold

Kan hunde være røvhuller?


AnneMangetal
 Share

Recommended Posts

Altså, findes der i hunde, som i mennesker, nogle individer der bare er nogle sure røvhuller, psykopater og lign.?

 

Og kan hunde mon få de samme kemiske forstyrrelser som os, depression, skizofreni mm.?

 

Vi mener jo at stort set alt kan trænes til en vis grænse, men kan det tænkes at der faktisk er nogle ting vi bare ikke kan ændre?

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg har denne bog på min ønskeliste: http://www.amazon.com/o/ASIN/1451627009/sciencefriday/

Listen er ret lang, så jeg ved ikke rigtig hvornår jeg når frem til den :genert: Den udkom sidste år.

 

Men helt klart ja, dyr kan have depression, PTSD og andre former for traumer, og helt sikkert også sindslidelser, der skyldes kemiske ubalancer eller genetik. Nogle racer har f.eks. haft problemer med "overdominans" eller "rage syndrome".

 

Min gamle hund, Bo blev to gange overfaldet af en træningskammerat, der havde den mest uhyggelige adfærd, jeg nogensinde har set hos en hund. Det var en ganske ung hund, og jeg tror at tilstanden var medfødt. Den var ekstremt aggressiv overfor andre hunde, og lige så ekstremt bange for alle andre mennesker end dens ejer.

 

En træner i en anden klub, hvor jeg har trænet, havde en BC, der var et rigtigt røvhul. Ikke sygelig overhovedet, bare vildt provokerende. Han elskede at gå rundt på pladsen og nedstirre de andre hanhunde under træningen, og så bare skride når de totalt havde mistet koncentrationen. Jeg var lidt irriteret på ejeren, må jeg indrømme :vedikke:

Link til indlæg
Del på andre sites

Med hunde er det utrolig svært at vide hvad der skyldes dårlig/forkert håndtering og hvad der skyldes mere eller mindre medfødte mentale eller psykiske svagheder.

 

Og så tror jeg også at vi menneskers vurdering af hvornår en hund er et røvhul er meget forskellige. Nogen racer/hunde er bare sådan sat sammen at nogen synes de er dejlige, mens andre synes de er nogle røvhuller, når de opfører sig naturligt for racen/typen

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg er sikker på at hunde godt kan være født med ledninger der er sat forkert sammen.

Jeg har selv haft en sådan hund. Det er svært at forklare, men der er bare nogle ting som er så unaturligt og forkert, at det ikke blot er tillært adfærd eller en adfærd hunden har haft succes med, men simpelthen viser en hund der er "sindsyg".

 

Jeg tror ikke på at man kan træne sig ud af det med disse hunde, og min egen blev aflivet da han var 3 år, da jeg anså ham for farlig for hans omgivelser (blandt andet fordi han var meget uforudsigelig). Jeg snakkede meget og længe med dyrlægen, som mente at nogle hunde bare er født med ledningerne sat forkert sammen, uden at vi kan gøre noget som helst ved det. Jo vi kunne selvfølgelig træne os ud af noget af det, men langt fra det hele, og det lå altid under overfladen og sprang af og til frem i forskellige situationer.

 

Derudover har jeg set et par andre eksemplar som også er aflivet unge, selvom de havde dygtige kyndige erfarne hundeførere, der var adfærdsbehandler og medicin ind over.

 

Det er frygteligt at eje sådan en hund, og det er et svært valg at sige farvel. Men min erfaring er også at hundene faktisk ikke altid selv har det så godt, og derudover er de til fare for sine omgivelser i større eller mindre grad.

Dette er selvfølgelig egne observationer og erfaringer, og derfor præget af det jeg har set og oplevet.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg er enig med hvad de fleste skriver; Nemlig at nogle hunde bare er skruet sammen forkert (eller anderledes end ønsket) i hovedet.

 

Jeg tror dog at det er mere sjældent end det er ved mennesker, f.eks. hvis vi tænker depression, der virker det som om at det ikke er noget mange hunde har eller får, på samme alvorlige måde som mennesker. Men jeg tror helt bestemt at der kan være noget i hjernen på dem der har indvirkninger på deres væremåde og opførsel, og f.eks. bare gør at man f.eks. ikke kan træne bestemte ting væk, f.eks. aggresion.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja - og?

 

Egentlig mente jeg bare, at ligesom med mennesker, så er psykiske problemer ved hunde vel også et sammenspil mellem arv og miljø.

 

Så hvis en hund udviser psykopatiske tendenser, kan det vel være fordi ledningerne er skruet lidt forkert sammen, sammenholdt med at den har haft mange dårlige oplevelser.

 

Vores hund har i hvert fald en brist - den kan ikke håndtere mødet med andre hunde i let stressede situationer. Den bliver angst, kører op, og angriber. Jeg har ikke været god til at håndtere det, og nu undgår vi hundemøder.

 

Men giv den en mark og en fredelig artsfælle, så skal de nok finde ud af det.

Link til indlæg
Del på andre sites

Altså, findes der i hunde, som i mennesker, nogle individer der bare er nogle sure røvhuller, psykopater og lign.?

 

Og kan hunde mon få de samme kemiske forstyrrelser som os, depression, skizofreni mm.?

 

Vi mener jo at stort set alt kan trænes til en vis grænse, men kan det tænkes at der faktisk er nogle ting vi bare ikke kan ændre?

 

Patologisk adfærd findes hos hunde - dog uden sammenligning med mennesker. Man kan som Breland og Breland sige, at et dyr kan lære alt, hvad det fysisk og mentalt er i stand til. Har en hund en neurologisk skade fx er der begrænsninger. Aggression, der skyldes en tumor i hjernen er et eksempel, Et andet er en hund, der er kronisk skadet i hjernen af stress. Det er dog ofte altid sådan, at man kan dæmpe en given uønsket adfærd, men ved hunde, der fx er mangelfuldt socialiseret skal man ofte i alle nye situationer starte lidt forfra pga de spor, der skabes bedst i hjernen i en given alder ikke er lavet - lidt som at mennesker der ikke lærer at tale, før de fylder tre år, ikke senere bliver store sprogblomster. Så nej alt kan ikke ændres

 

Ved OCD lignende tilstande betegnes disse ofte som uhelbredelige pga de skader, der er sket neurologisk. Man siger som gylden regel, at bruger hunden mere end 50 % af dens vågne tid på tvangsadfærden, så er løbet kørt for 90 % af hundene

 

Ved indlært hjælpeløshed viser hunde ofte Post Traumatisk Stress - hvilket de også kan få. Dette betegnes også som patologisk og ofte uhelbredeligt dog kan man nogle gange dæmpe det, men næsten altid med tilbagefald. En tidligere undersøgelse af internathunde i USA viste at 60 % havde PTS....

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...