Hop til indhold

Træning af Golden


Gæst TigerBella
 Share

Recommended Posts

Gæst TigerBella

Hej

 

Vi (Kæresten og undertegnet ) er de glade ejere af en dejlig mørk, trimmet og meget kærlig golden retriever tæve på 11 måneder med kalde navnet Bella :5up:. Hun er i hverdagen en meget livlig og glad hund og vi har meget fornøjelse af hinanden. Hendes jagtinstinkt er meget velbevaret og følger meget interesseret i enhver dyrs bevægelse. Hun forsøger at snige sig ind på fugle, katte og andet småkravl som en løvinde. Hendes største triumf er fangsten af en rotte i den lokale kratområde. Hun stod der pavestolt med strakt hals, og halen peger lige op med fanerne i blafrende i vinden, med en sprællende rotte i munden :eek:. (Hun blev straks beordret aflever og jeg trampede rotten ihjel.)

 

Vi er begge førstegangs hundeejere men bestemt ikke sidstegangs ejere, men da vi ikke har den store erfaring med træning har vi lavet en del "Bommerter":confused:, hvilket nok skal give en del udfordringer i forbindelse med træningen. Vi går p.t. til træning ved DCH, som vi er utrolig glade for. Vi har fået en del værktøjer til fremtidig træning.

 

Vi er dog også blevet tilbudt træning ved en lokal jagtforenening i nærheden af vores bopæl. Vi har været til træning der et par gange og er lidt utryg ved situationen, idet de anbefaler at vi benytter kvæl til træningen og i hverdagen. Træningsøvelserne ligger op til benyttelse af kvæl med Straf ved fejl. Vi er nu kommet i tvivl angående kvæl ved træning, for vi mener ikke det kan være rigtig. Er vi forkert på den? Er kvæl acceptabel :?:

 

Vi er pt. igang med at træne en masse ting. F.eks. lineføring, Sit, Dæk, Bliv, Minispor (Hun elsker spor), Apport.

 

Vi har lidt problemer med lineføring, som kommer af hun har fået lov til at trække i en periode. Vi træner lineføring ved, at hver gang hun går ud og trækker, så stopper vi op, indtil hun pladser. Går hun lige ud for os eller bagved belønner vi hende med godbidder. Er dette en optimal metode. Vi har trænet i 5-6 uger nu, men der er stadig problemer med at trække, dog ikke i samme udstrækning. Vi vil bare gerne helt i mål :blink:

 

Vi er begge tilhængere af træning efter forstærkning, ved at forstærker ønskelig adfærd og ignorer i de fleste tilfælde uønsket adfærd.

 

Er der bøger, ressourcer på nettet eller lign. hvor vi kan finde inspiration til flere træningøvelser?

 

Vores dejlige Bella er utrolig glad for andre mennesker og hunde og vil altid gerne snakke og lege. Dette også selv om vi går i line, hvilket giver en del rykken i linen/trækken. Hvordan kan vi ved træning reducere denne ivrighed til et mere acceptabel niveau?

 

/Tiger & Bella

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst TigerBella

Vi er på venteliste hos den lokale retriever klub, men da der ikke er stamtavle på hunden, så kommer vi sidst i køen desværre.

 

Træneren i DCH har selv retrievere, så vi får en masse hjælp derfra, hvilket jo bare er skønt.

Link til indlæg
Del på andre sites

Hvis du kan finde ud af at bruge de dele af jagttræningen du har lyst til og lade de andre fise hen over hovedet på dig, så kan du fint fortsætte på jagtholdet - ellers så skift klub, som DKWiechert siger.... og en kæde kan jo sagtens låses, så den ikke går i kvæl, hvis det er påbudt at hunden skal gå med kæde under træningen...

 

Det kræver måske is i maven de første par gange at sige NEJ til træneren, men så længe man ved det man siger er bedst for ens hund, så går det forbløffende nemt med at lære at sige "nej tak, vi er med på vores egne vilkår..."

Hvis du ikke har mod på det, så skynd dig at smutte inden du ender med at blive presset ud i noget du ikke har lyst til, fordi du ikke kan finde ud af at sige fra...

 

Med hensyn til trækken hen mod personer og des lige, så brug det istedet for at arbejde imod det :-D Der er en rigtig god tråd herinde, der hedder "udfordring" (finder lige et link til den om et øjeblik...).

I den tråd arbejder vi med hundens trang til at søge mod personer, hunde og andre ting, ved at bruge det som den naturlige forstærker for korrekt opførsel... dvs. kontakt og gå pænt....

 

finder lige det link :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst TigerBella

Jeg takker mange gange for de svar der er kommet. Jeg er kommet til den konklusion, at den jagttræning ikke er forenelig med vores filosofi omkring hunde og træning heraf.

 

Det er et meget spændende link til udfordringen, som har fået mig til at indse, hvorfor min træning ikke har altid virker. Jeg har været for dårlig til at øve kontaktøvelser, så det får vi påbegyndt med det samme.

 

Bella er blevet trænet meget indedøre, så når vi kommer udenfor har jeg ikke samme kontakt med hunden. Vi har også været for ukonsekvente i vores træning, hvilket jo nok har skabt lidt forvirring hos Bella.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg takker mange gange for de svar der er kommet. Jeg er kommet til den konklusion, at den jagttræning ikke er forenelig med vores filosofi omkring hunde og træning heraf.

 

Det er et meget spændende link til udfordringen, som har fået mig til at indse, hvorfor min træning ikke har altid virker. Jeg har været for dårlig til at øve kontaktøvelser, så det får vi påbegyndt med det samme.

 

Bella er blevet trænet meget indedøre, så når vi kommer udenfor har jeg ikke samme kontakt med hunden. Vi har også været for ukonsekvente i vores træning, hvilket jo nok har skabt lidt forvirring hos Bella.

 

Fedt, at du allerede kan identificere hvor du går fejl :-D Det er det første og største skridt på vejen til at få fejlene rettet... :5up: God arbejdslyst og du må hjertens gerne skrive i udfordringstråden om hvordan det går - eller evt. starte din egen tråd om det...

 

Det er altid rart at få nye øjne på noget der ikke virker og få delt begejstringen med andre når det virker:-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Fejl har de fleste af os lavet gennem tiden. Tror ikke jeg har tal på, hvor mange jeg har lavet med min første hund. Til alt held er det muligt at få rettet op på egne fejl, og uanset hvor meget man har dummet sig (inden for rimelighedens grænser), er det muligt at (gen)oprette et godt samarbejde mellem hund og fører.

 

Godt at høre I har taget beslutningen vedrørende træning, sådan at I gør hvad der føles rigtigt for jer.

 

I forhold til litteratur syntes jeg Lone Greva i "Familiehunden" giver forslag til gode samarbejds- og kontaktøvelser, ligesom der er et langt kapitel om "den gode gåtur". Selv har jeg lånt bog om klikkertræning, og syntes at selvom man ikke skulle ønske at gøre brug af klikkeren, er læringsprincipperne og gennemgangen af dem universelle, og kan bruges ved indlæring uden klikker. Hører godt om Karen Pryors "Don't shoot the dog", men har ikke selv læst den. Den omtales dog som lidt af en bibel inden for indlæringspsykologi og basis for andre klikkerbøger.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst TigerBella

Success. :mrgreen:

 

Vi trænede kontakt i et godt stykke tid i haven med favorit godbidderne og hun fattede det jo lyn hurtigt. Det kan også bare være det var mig der fangede hendes kontaktsøgning.

 

Ved aften gåturen var en success det meste af vejen, idet hun i lange perioder ikke trak. Når hun trak stoppede vi op, hun bakkede på plads efter lidt tid og kiggede op, hvorefter vi fortsatte.

 

Vi udfordrede dog skæbnen idet vi forsøgte at benytte en gangsti, hvor hun normalt får lov til at løbe frit. Der var dog en del ude at gå i det dejlige vejr, så hun kunne ikke rigtig gå frit, så vi skulle stoppe op en del(1-2 gange per meter):(.

 

Vi kom omkring nogle mennesker idag og jeg kunne faktisk holde hunde i sit position, men da vi kom forbi de løse hunde var hun helt vild og kom helt op at køre.

 

Efter vi kom væk fra stien og bevægede os hjemad gik hun faktisk utrolig flot, hvor vi kun skulle stoppe op få gange. Det var bare dejligt.

 

Jeg er meget spændt på at se resultaterne af de næste dages kontakt træning. Det ender jo med hun går eksemplarisk ;-)

Link til indlæg
Del på andre sites

  • 2 weeks later...
I forhold til litteratur syntes jeg Lone Greva i "Familiehunden" giver forslag til gode samarbejds- og kontaktøvelser...

 

Vi har gået til træning hos Lone Greva (igennem FOF) siden Mio var 9-10uger.

Det er bare totalt ubeskriveligt, fantastisk og dejligt at gå der. Vi føler os altid godt tilpas, og Mio elsker det. Der er hjælpetrænere nok til næsten, at få ene-undervisning, og alle arbejder udfra samme principper om lyst, leg og belønning fremfor tvang og straf. God, brugbar og alternativ træning/socialisering, fri leg under kontrollerede forhold, teori med sjove og personlige indslag samt altid mulighed for at stille "tossede" spørgsmål.

 

:ivrig: + savl = Mio når vi skal til træning hos Lone!

 

Jeg synes Lone har en rigtig god måde, at forklare ting på, og hendes person har så meget positiv autoritet, at Mio lystre hendes kommandoer, selvom hun står med ryggen til.

 

Vi blev engang inviteret ud til noget DCH-træning, men det var godt nok ikke noget for os, så der smuttede vi hurtigt igen.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...