Hop til indhold

Tisser på datters værelse- dominans?


Vivi1
 Share

Recommended Posts

Situationen: Lille tæve chihuahua (husker ikke alder, men hun er voksen) tisser ad flere omgange på 9-10-årig datters værelse, og adfærdsrådgiver er spurgt til råd, og det skulle være noget med, at hunden har prøvet at komme "over" datteren. (altså rangorden)

 

Flere oplysninger har jeg ikke, men det er også kun et eksempel.

 

Jeg er "flasket op med" den holdning at dominansteorierne bygger på gamle, forældede studier, jeg har "Alfasyndromet" på min reol, og min første tanke er jo: Kan der være noget fysisk, blærebetændelse, er der sket et uheld, som ikke er blevet vasket ordentligt af, osv.

Ordet dominans er enormt negativt ladet for mig, og hierarki blandt hunde er ikke-eksisterende i min ordbog, da det stammer fra hønsestudier i tyverne. Rangorden er jeg i tvivl om, det findes jo nok i en af os sammensat hundeflok, men ses det fra hund til menneske?

 

 

 

Men jeg må indrømme, at jeg kommer til kort, for jeg kan ikke finde ud af hvad det givne tisse-eksempel så er, når jeg ikke ønsker at kalde det et dominans/rangordensproblem.

 

 

Er det i virkeligheden muligt at hunde kan forsøge at udvise dominans overfor børn? Hvad mener I? Eller er det bare hundeopdragelsen der er gået lidt skævt i den givne situation? Hvorfor er det netop barnets værelse der bliver tisset i?

 

 

Det sted mine 2 hunde (begge enehunde) sidst blev renlige i, var faktisk min datters værelse. Kan det evt. bare være fordi det er det værelse, som mindst bliver opfattet som familiens opholdsrum? Jeg mener, familien tager jo når man tænker over det, oftere ophold i f.eks. både gang og bryggers end på barnets/præteenagerens værelse, ikke?

 

Input, tak:)

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg ville skifte adfærdsbehandler i det øjeblik dominans kom ind i verdensbilledet... men det er så min mening om dominans...

 

Det ville i min optik blive opfattet som dårlig vane, noget fysisk, eller at der ikke er gjort godt nok rent derinde... og så ville døren altid være lukket, medmindre nogen er derinde samtidig med hunden...

Link til indlæg
Del på andre sites

Hunde som ikke er renlige søger som regel længst væk fra opholdsområderne, så som du selv er inde på, kan det være derfor det er netop barnets værelse det går ud over.

 

Der mangler dog nogle oplysninger især hvis man skal tage dominansteorien med: Hvordan reageres der på tisepletterne fra familien. hvor store er søerne og hvor lang tid har det stået på?

Hvis vi ser på det dominans betyder i den moderne etologi er det vrøvl at tæven skulle markere dominans ved at tisse på barnets værelse. Dominans bliver nu mere oversat til "selvsikker i relationen til andre" og derfor dur den fortolkning af dominans ikke i denne sammenhæng.

 

Dominans som i "jeg vil bestemme over dig" burde vises i kontakt med barnet og ikke i barnets omgivelser, men når alt kommer til alt kan vi ikke vide hvad der får tæven til at tisse.

Dog: Hvis det er markeringstis, vil der kun blive markeret med få dråber, så hvis det er søer der lægges, ville jeg konkludere at det er simpel urenlighed, men det er mangelfulde oplysninger at vurdere det ud fra.

 

Jeg tror godt hunde kan vise dominans overfor børn, men det mener jeg ville være en afspejling af en dominerende unge, som hunden bliver træt af. I den situation mener jeg nu også, at dominansen ville blive vist i nærkontakt med barnet da det er der, det nemmest får en effekt.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ayo tisser konsekvent på drengenes dyne og Michaels nieces dyne hvis døren står åben og hun har adgang derind alene. Det er kun de to steder hun gør det. Hun er 2,5 år gammel og ellers 100% renlig - og kan fx holde sig virkeligt længe hvis det regner.. Og det er ikke bare små dråber hun lægger, det er hele søer. Jeg aner ikke hvorfor hun gør det, jeg tror absolut ikke på dominans - herhjemme kaldes det en dårlig vane. Som i mine øjne bliver umulig at komme af med, da hun aldrig (!) gør det når vi ser det. Så vi holder bare dørene lukket ;-)

 

Tror det er en dårlig vane det hænger ved fra hendes hvalpetid hvor hun fra opdrætter af var vant til at tisse på tæpper, håndklæder mm, og vi havde også et hyr med at hun tissede i vores seng som hvalp. Men nu er det kun drengenes værelse og Michaels niece hun gør det ved. :vedikke:

Link til indlæg
Del på andre sites

En teori når det er børneværelser kunne være at barnet på et tidspunkt har tisset i sengen. Sådan en madras er umulig at rense helt og i en hunde snude kan den sagtens stadig lugte.

 

I bund og grund kommer vi aldrig til at vide hvorfor, det ved kun hunden. Og det er heller ikke nødvendigt at vide hvorfor for at løse problemet. Betragt det som en dårlig vane og lær hunden at gøre noget andet. Alternativt lukke døren.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...