Hop til indhold

Er dette normal adfærd for en hvalp/unghund?


Gæst Peach
 Share

Recommended Posts

Hej allesammen:)

 

Jeg er rimelig ny herinde men jeg har et problem med en af mine hunde. Jeg beklager på forhånd hvis det bliver langt, men vi har virkelig brug for nogle nye øjne på dette problem:genert:

 

Baggrund: Vi har en hvid schæfer tæve på 8 måneder som vi har haft fra 8 uger af. Hun er sød, rolig og venlig og når vi er ude med hende underkaster hun sig straks alle andre hunde.

For 6 uger siden fik vi en 4,5 måned gammel sort schæfer tæve. Hun har boet på en gård før, og det virkede ikke som hun havde den store selvtillid eller var blevet socialiseret særlig meget.

Vi har altid luftet vores hvide hund på en hundemark eller i hundeskov, så hun er blevet socialiseret rigtig meget.

 

Nu:

Vi har prøvet så vidt muligt at lufte hundene hver for sig, så den sorte kunne få opbygget noget selvtillid. Hun startede nemlig med at løbe gøende over til alle de andre hunde, for så at stoppe op og afvente den anden hun. Dette blev bedre efter et stykke tid, men det store problem for os er; at den sorte hopper op på den hvide og forsøger at bide hende i nakken mens hun gøer og skælder ud.

Hun gør specielt dette når den hvide hilser på andre hunde eller underkaster sig andre.

Hidtil har vi tolket dette som et tegn på dels dominans og dels at hun vil have opmærksomhed idet hun også kan finde på at stå og gø, og gø og gø før hun "går til angreb". I starten skældte vi den sorte ud når hun gjorde det, men der skete intet, fordi den hvide ikke sagde fra over for hende og ikke på noget tidspunkt har gjort det. Vi tænkte at det derfor måtte være et dominans opgør mellem de to som de på et tidspunkt selv ville løse.

 

Nu er den sorte så begyndt på denne opførsel over for andre hunde nede på marken, og hvis de ikke siger fra bliver hun ved. Denne opførsel synes vi ikke er acceptabel og vi er heller ikke interesseret i at de andre hundeluftere undgår os og vores hunde pga. af det.

 

Indtilvidere har vi tænkt at baggrunden kan være:

  • Opmørksomhed
  • Usikkerhed
  • Dominans

 

Og vi har derfor foreløbig tænkt os at lufte den sorte alene i "prime-time"når der er rigtig mange hunde på marken, så hun forhåbentlig kan få opbygget selvtillid. Vi håber også at nogle af de andre store hunde på marken som vi kender vil sige fra over for hende hvis hun prøver på den adfærd. - Det skal siges, hun gør det kun på marken. Derhjemme leger de fint sammen:-D

 

Har i nogle forslag til hvorfor hun opfører sig sådan og hvad vi kan gøre ?

foto-22.jpg

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg tror nærmere det er usikkerhed og frustration end noget andet.... Min den yngste idoliserer den lldre tæve og eeeelsker hende højere end alt andet. På trods af dette, så er hun en mokke af rang overfor hende af og til...

 

den store elsker mig højere end noget andet i verden og elsker at arbejde sammen med mig mest af alt.... Det kan den lille ikke håndtere! Når den store går i "jaaaa mor og mig skal træne" mode og bliver så glad så glad eller når jeg kommer hjem fra arbejde og hun bliver lykkelig over at se mig... Så gør den lille som du beskriver jeres den yngste... Hun gær af den store og "angriber" hende, bider hende i ørerne osv.

 

den store ignorerer det fuldt ud, hun svarer ikke igen, eller på nogen anden måde tilkendegiver at den ille overhovedet er der! Jeg afleder somregel den bette ved at give hende et eller andet legetøj i kæften, som hun kan få sin frustration ud på eller, hvis hun er i snor, ap fjerner jeg hende fra situationen, så hun ikke kan komme til angribe den store....

 

som jeg ser det, så er det rendyrket frustration fra den lilles side. Hun kan ikke håndtere at den store slet ikke "ser hende" fordi jeg er mere interressant / vigtig i den stores verden....

Link til indlæg
Del på andre sites

Velkommen til :-)

 

Skal det forstås sådan at der er ca 2 måneders alderforskel mellem tæverne eller er den yngste nu 4½ måned?

 

Det lyder som frustration og bør, efter min mening, tages seriøst.

 

Når du har en ældre tæve som underkaster sig alt og alle og en frustreret frembrusende tæve på næsten samme alder, skal der nok arbejdes en hel del med begge hunde, hvis samværet skal glide problemfrit.

 

Ud fra din beskrivelse ville jeg ikke tage tøserne ud sammen - eller straks den lille begynder at køre på de ældre, fjerne den lille.

Der er muligvis intet problematisk i det, men hellere forebygge end helbrede :-)

 

Den yngste tæve skal ud i verden og opbygge tillid til at der ikke sker noget fælt og det mener jeg hun skal alene, så hun 100% kan opleve og suge til sig uden den store til at "forstyrre" billedet.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja der er to måneders forskel på de to tæver, lige pt. er de lige blevet 6 og 8 måneder. Jeg synes jeg har læst at opførslen er noget som hvalpe gør, og jeg håber derfor at det er en fase. Men jeg er ikke sikker og vi vil jo ikke have at hun genere og stresser den hvide eller andre hunde på marken.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja der er to måneders forskel på de to tæver, lige pt. er de lige blevet 6 og 8 måneder. Jeg synes jeg har læst at opførslen er noget som hvalpe gør, og jeg håber derfor at det er en fase. Men jeg er ikke sikker og vi vil jo ikke have at hun genere og stresser den hvide eller andre hunde på marken.

 

Min tæves hvalp gjorde noget lignende, f.eks. når de havde været adskilt, "hvalpen" hoppede rundt om Fie og gøede hende ind i hovedet. Da "hvalpen" var ca 2 år for Fie nok og kastede hende til jorden og tvang hende til passiv underkastelse. Hun flyttede sig ikke en tomme før hun var helt tilfreds og derefter så vi aldrig adfærden igen.

Når din ældste tæve ikke siger fra, kan det skyldes at hun ved hun sagtens kan håndtere den lille og derfor ikke behøver gøre det eller at hun ikke er stærk nok til at sige fra.

 

Jeg ville absolut ikke lade min unghund køre linen ud overfor fremmede hunde. De hunde som ikke siger fra, vil hun blive mere voldsom overfor og det kan ende med et brag - eller at hun mobber de andre så ingen gider hende.

Link til indlæg
Del på andre sites

Det her er udelukkende baseret på egen erfaring og hvad vi gør hos os.

 

Du skal være dine hundes "hjælper", når den bette går på den store, så skal du i mine øjne gå imellem. Det er IKKE acceptabelt at de "løser tingene selv". Dette betyder at de i princippet lærer det er helt okay at skændes/slåes. Og det er ikke noget du skal lære dem.

 

Hos os ser vi at vores den gamle (1½ år), kommer vimsende hvis den bette (5 mdr ca.) driller ham! Så fjerner vi hende (Ofte kommer han vimsende med hende hængende i halen :lol: ), og roser ham for at lade os løse problemet, fremfor at han skulle tvinges til at vrisse af hende.

 

Jeg synes det er rigtig risikabelt hvis I tager den usocialiserede hvalp med i "prime time" i hundeskoven. Det er vigtigt at hun får gode oplevelser, og at hun kan overskue det. Det duer ikke at udsætte hende for 4-5 hunde af gangen lig ei starten, tag det langsomt. Aftal at mødes med nogle ejere du ved kan hjælpe dig og din hund til at træne god adfærd (Du kan garanteret finde et par stykker herinde!).

 

Derudover er jeg en af dem som ryster i bukserne over hvordan det ender med to tæver så tæt i alder. Det kan være det går helt "smertefrit" og uden problemer, men det er også en sammensætning som kan give et ordentligt brag en dag. Det er jo set før at det går fint til hundene er 1-2 år, og så pludselig en dag ud af det blå opstår der slåeskamp.

 

Derfor er det vigtigt at du virkelig er opmærksom på alle signaler omkring "stridigheder", og får dem lært en sund måde at løse det på. (Ja, og selv med det vil der jo altid være en risiko).

 

Nå... Det var altså slet ikke ment som brok eller advarsel over to tæver så tæt o alder, blot en bekymring, men jeg bekymrer mig altid for meget :lol:

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg hører også til dem, der er nervøs for jævnaldrende tæver på samme bofæl.Og jeg mener,at begge skal trænes lydighedsmæssig rigtig meget inden begge er fuld kønsmodne.

Og dette, fordi sådan 2, når de er voksne, kan rotte sig sammen mod andre hunde og så er de svære at styre.Og et andet problem er så , at det ikke er ualmindeligt, at man ikke kan skille jævnaldrende af samme køn ad, f.eks tage een til træning og så komme hjem uden ballade ved sammenføring.

Jeg kunne tænke, at den hvide ikke siger fra, fordi hun er for ung endnu. Og hvis der ikke passes på, så tager den yngste styringen af hende, hvis hun forbliver blid.

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share×
×
  • Tilføj...