Hop til indhold

Hvalpe


Cecilierosenlund
 Share

Recommended Posts

Hejsa alle. :-) 

Jeg har en lille mini malteser der hedder Sally, som jeg drømmer om skal have hvalpe en dag. Jeg vil rigtig gerne have en bomuldshund mere, så nu kommer mit spørgsmål: 

Kan man beholde en af Sallys hvalpe, eller er det dumt? Kan huske, da mine forældre fik deres første hund - hun var 3 måneder gammel, moren var træt af hende og ejerne forærede sådan set hvalpen væk, da de synes det var synd for moderen, at hun hang over hende osv. Derfor ved jeg ikke, om det er smart at beholde en af hvalpene eller om det er en fase der går over jo ældre hvalpen bliver. Jeg vil rigtig gerne beholde en af Sallys hvalpe, da jeg ønsker en hund som hende (samme værdier samt personlighed). Men hvis det er "dyreplageri", så har jeg ikke i sinde at gøre det. 

Håber, at I kan give mig svar på det. Har længe gået med tanken, for kan jeg ikke beholde en, ønsker jeg ingen hvalpe, da jeg er bange for, at jeg ikke vil af med dem igen. :-) 

Håber det jeg skriver er til at forstå. Knus Cecilie, 22 år. 

Redigeret af Cecilierosenlund
Link til indlæg
Del på andre sites

Hej Cecilie, velkommen til :vinke:

Allerførst vil jeg sige, at du IMO ikke bør få hvalpe, fordi du gerne vil beholde en. Jeg forstår godt ønsket, men det er bare virkelig krævende. Især for tæven. Men også for dig. 

Det tager rigtig hårdt på en tæve at få hvalpe. Det kan opdrættere sikkert fortælle mere om, men jeg har hørt historier om tæver, der i en eller anden grad bliver hæmmede i deres hverdag, fordi sådan et kuld hvalpe er tunge at bære på og jeg har set billeder af tæver, som er helt afpelsede, fordi det er hårdt at opfostre et kuld hvalpe. Det skal du overveje om du vil sætte din hund igennem. 

Derudover bør du overveje, hvad Sally kan bidrage med til racen. Du bør få testet hende for relevante sygdomme, så du ved, at hun er rask og du ikke risikerer at stå med syge hvalpe. Desuden bør du overveje om hendes temperament egner sig til at blive avlet på. En nervøs eller sky hund bør f.eks. ikke avles på. Og her må du være kritisk, for det er arveligt og du risikerer at nedarve nogle ret uhensigtsmæssige ting, hvis Sallys temperament ikke er helt i orden.

Sundhedstjek er selvsagt ikke gratis og det er det heller ikke at få hvalpe. Både tæve og hvalpe skal have ormekur, du bør overveje at bruge en progesterontest for at se hvornår tæven har ægløsning, tæven skal sikkert tjekkes løbende gennem drægtigheden og hun skal måske have taget røntgenfoto for at se hvor mange hvalpe der er, du skal have købt en hvalpekasse med diverse tilbehør og du skal have lagt penge til side til kejsersnit, hvis der går noget galt under fødslen. 

Som du kan se er det ikke bare sådan lige at gøre. Desuden kan du aldrig få en hund præcis ligesom Sally igen. Deres personlighed vil altid være forskellig. Og hvis det er den eneste grund til at få hvalpe på hende, synes jeg faktisk du skal overveje det grundigt og droppe det igen, hvis det ikke er helt tiptop. 

Og for så at svare på dit spørgsmål :P Nej, det er ikke dyrplageri at beholde en hvalp fra dit kuld. Det er der en del opdrættere, der gør og det går som regel fint, hvis tæven ellers er fornuftig og en god mor.   

  • Like 2
Link til indlæg
Del på andre sites

Hejsa Therese. Tak for velkomsten - det varmer. 🤗 

Tusind tak for dit svar! jeg ved at der er en masse man skal have styr på inden. Har dog ikke i sinde at det skal være lige nu og her pga. skole osv. - det er mere på længere sigte. Spørgsmålet har bare været noget, som jeg har tænkt en del over, da jeg ikke vidste om det var godt eller skidt at beholde en hvalp. ☺️ 

Dit svar er meget behjælpeligt, da jeg faktisk ikke vidste hvor meget der skulle tjekkes samt være i orden - har ikke sat mig så meget ind i stoffet. Men, det du skriver omkring sky hunde, kan jeg relaterer til, da Sally blev solgt til en familie der kom og afleverede hende tilbage nogle dage efter, da hun åbenbart pev for meget. Hun er meget reserveret overfor nye mennesker (lukker dem ikke ind) og er desværre bange for, at svigtet har sat dybe spor i hende. Jeg vil derfor overveje om det er smart - vil helst ikke påfører hende mere skade, for min egen "fornøjelse".

Så igen, tusind tak for dit svar - det er brugbart og meget behjælpeligt! ❤️

Redigeret af Cecilierosenlund
Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg ved ikke så meget om Malteseren, så jeg ved ikke, om det ligger til racen at være reserveret eller om det er en "fejl." Hvis det er en fejl i forhold til racestandarden, så ville jeg nok vælge at lade være med at avle. Især hvis hun samtidig er lidt sky omkring nye mennesker. Jeg mener i det hele taget ikke, at man skal avle på sky hunde. Reserverede hunde er en ting, men sky og nervøse hunde bør ikke indgå i avl. Sådan noget er arveligt og det ville være enormt synd for de hvalpe, som kommer til at lide under det resten af deres liv, hvis de arver det sind. Og så er det også hårdt for familierne, som køber en hvalp og har glædet sig helt vildt, men som så er nødt til at tage en masse hensyn for at hundens grænser ikke overskrides. Hunde er altid dejlige, men det er bare sjovere at være hundeejer, hvis hunden ikke lider under sådan nogle problemer. 

Jeg ved godt, at du ikke kan vide, om Sallys skyhed skyldes arv eller miljø, men det er jo et sats at tage. Og hvalpene betaler prisen. 

Men hvor er det fedt at du gør dig så mange overvejelser inden du tager en beslutning :thumbup:

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg er helt enig i det, som du siger! ☺️ Derfor, skal jeg også have tænkt det hele igennem, inden jeg tager den store beslutning. 

Ang. reservationen - jeg ved ikke om det er "normalt" for en malteser. Jeg ved kun det om dem, som jeg har læst eller hørt fra andre med samme race. Dog husker jeg, at hendes far, Thor, var meget reserveret - så om det er normalt eller arvet, ved jeg ikke. 😅 Har i hvert fald tænkt meget på noget hundetræning samt adfærdstræning i håb om, at Sally bliver bedre mht. nye mennesker. Jeg vil i hvert fald sige, at hun er sky og nervøs, da hun for det første ryster over hele kroppen, når hun møder nye mennesker. Hun gør i alt den tid, de er på besøg og bliver nemt stresset af det - har derfor sjældent besøg af "fremmede". 

Men det var et sidespring 😅 tak for dit svaret. Der er en masse der skal overvejes nu, også må vi se hvad fremtiden bringer. 🤗

Knus Cecilie  

Link til indlæg
Del på andre sites

Hvis du bare vil have hvalpe for at kunne beholde en selv så tænker jeg lad være! Du skriver, at du sikkert ikke vil af med dem, men hvad med de øvrige hvalpe - den får jo ikke nødvendigvis kun én hvalp... Og som Therese skriver så er der mange ting at overveje før man kaster sig ud i et hvalpe-projekt.

Hvis jeg var dig ville jeg bruge tiden på at finde en rigtig god opdrætter, som så kunne levere din næste hund. :D

Link til indlæg
Del på andre sites

Velkommen til.

Jeg ville ikke avle på en hund som din. En nervøs hund er ikke noget at avle på, der er rigeligt af super godt avls materiale og det er tosset at sætte hvalpe til verden der har en øget risiko for usikkerhed/reserveret/sky.

OG der kommer jo ikke kun en hvalp, hvad med resten?

Der er en del udgifter ved at lave et kuld hvalpe og desværre kan man ikke vide sig sikker på at de bliver lige som moderen eller får lige præcis den hund man ønsker sig.

Var jeg dig så ville jeg se ved avlere og se hvad de kunne tilbyde dig, evt tage ud og se i raceklubberne og snuse lidt rundt og lur mig om ikke du finder en tæve du gerne ville have en hvalp efter.

 

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu må I endelig ikke misforstå eller dømme mig. Jeg vil ikke kun have hvalpe for at beholde én af dem - tanken har mere været for at prøve det. Jeg ved der en masse overvejelser og det er heller ikke nu men på længere sigt. 

Hvis Sally fik hvalpe vil jeg beholde en, da jeg ønsker 2 bomuldshunde - det jeg skriver med, at jeg ikke vil af med dem igen er mere ment som i, at hvis jeg skulle blive glad for én af dem ville det gøre ondt, hvis jeg ikke kunne beholde den - på det punkt, er jeg svag. Spørgsmålet er baseret på om det er smart at beholde en af hendes hvalpe. 😊 

Jeg er ikke interesseret i, at hun skal have hvalpe pga. hendes "tilstand" (hvis man kalder det, det). 

Men har et nyt spørgsmål: 

ville adfærdstræning kunne ændre hende, eller er det bare et no-go med hvalpe?

Jeg ved ikke, om hun er nervøs eller hvordan for ved ikke rigtig hvad der kendetegner det. Jeg er i hvert fald kommet på andre tanker, efter jeg skrev herinde. Er kun glad for, at jeg er blevet det klogere omkring hvalpene, da jeg faktisk ikke var klar over alle tingene, da det som sagt ligger langt ude i fremtiden pga. der hvor jeg er i livet og Sally der kun er 1,5 år. Det jeg går mest op i lige nu er, hvordan jeg får en hund der er glad for andre mennesker og ikke er så sky samt reserveret. Spørgsmålet om mor og hvalpe- forholdet har gået mig på længe, derfor spurgte jeg. 😊

God eftermiddag! ❤️

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg dømmer dig ikke, bare roligt :-) På en måde kan jeg godt følge det der med at ville prøve det. Men efter at have fulgt et par tæver tæt så ville jeg ikke turde. Jeg sætter så meget pris på at der er nogle der vil løbe risikoen så folk som mig kan få hund. Det er et KÆMPE arbejde og det er både for hund og opdrætter og nøj en forskel man får på hunde hvis en opdrætter er erfaren og gør meget, man får en helt anden hund.

I min verden er hvalpe no go, men jeg ville stadig bruge adfærdstræning for både din og hundens skyld.

Jeg kender mange der har mor/datter/søn hunde og dem jeg kender er det gået godt for. Dem der før jævnaldrende hunde kender jeg en del der har fået problemer ved men der findes jo også nogle der aldrig har problemer.

Her får vi aldrig hvalpe på vores hunde, jeg ville jo aldrig kunne finde gode nok købere til mine guldklumper ;-)

Link til indlæg
Del på andre sites

2 timer siden, Cecilierosenlund skrev:

Nu må I endelig ikke misforstå eller dømme mig. Jeg vil ikke kun have hvalpe for at beholde én af dem - tanken har mere været for at prøve det. Jeg ved der en masse overvejelser og det er heller ikke nu men på længere sigt. 

Hvis Sally fik hvalpe vil jeg beholde en, da jeg ønsker 2 bomuldshunde - det jeg skriver med, at jeg ikke vil af med dem igen er mere ment som i, at hvis jeg skulle blive glad for én af dem ville det gøre ondt, hvis jeg ikke kunne beholde den - på det punkt, er jeg svag. Spørgsmålet er baseret på om det er smart at beholde en af hendes hvalpe. 😊 

Jeg er ikke interesseret i, at hun skal have hvalpe pga. hendes "tilstand" (hvis man kalder det, det). 

Men har et nyt spørgsmål: 

ville adfærdstræning kunne ændre hende, eller er det bare et no-go med hvalpe?

Jeg ved ikke, om hun er nervøs eller hvordan for ved ikke rigtig hvad der kendetegner det. Jeg er i hvert fald kommet på andre tanker, efter jeg skrev herinde. Er kun glad for, at jeg er blevet det klogere omkring hvalpene, da jeg faktisk ikke var klar over alle tingene, da det som sagt ligger langt ude i fremtiden pga. der hvor jeg er i livet og Sally der kun er 1,5 år. Det jeg går mest op i lige nu er, hvordan jeg får en hund der er glad for andre mennesker og ikke er så sky samt reserveret. Spørgsmålet om mor og hvalpe- forholdet har gået mig på længe, derfor spurgte jeg. 😊

God eftermiddag! ❤️

Men hvad så, hvis du får en hvalp ligesom Sally? Så har du pludselig to nervøse/sky hunde. Og derudover har du solgt hvalpe, som måske vil få det ligesom Sally. Og når hunde ryster af angst og stresser over det, når der kommer mennesker på besøg... Ja, så er det altså bare ikke specielt sjovt at være hund. Jeg ved godt, at du holder meget af Sally og kærlighed gør blind, men hånden på hjertet... Hvor fedt er det, at man ikke kan have gæster uden at ens hund(e) bliver rystende nervøse? 

Jeg har selv en hund, som stresser nemt, når vi er på besøg eller når vi møder andre hunde og det synes jeg på ingen måde er fedt. Jeg elsker hunden, men næste gang vil jeg gerne have en hund, som jeg kan tage med mig rundt uden problemer og en hund, som ikke stresser så let. Det er heller ikke sjovt at være hund på den måde. 

Og det er ikke fordi jeg vil pådutte dig min holdning, men forestil dig lige, at du vil være afskåret fra at have gæster de næste mange år. Det ville jeg altså ikke synes var sjovt. 

Og så synes jeg som sagt ikke, at det lyder som et fedt hundeliv at blive så nervøs bare fordi der kommer gæster eller fordi hunden er nødt til at være i tæt kontakt med andre mennesker. Det kan jo være svært at undgå og det er altså lidt synd for hunden. 

Så ja, jeg synes bestemt ikke du skal gøre det. Jeg synes, som Pivpiv skriver, at du skal finde en opdrætter, som avler robuste og sunde hunde og vælge din næste hund derfra. 

Link til indlæg
Del på andre sites

Pivpiv: Jeg holder mig fra hvalpe. Er glad for, at I er så søde herinde og behjælpelige - nu ved jeg, at Sally ikke skal igennem det, for er bange for det skader hende endnu mere. Som jeg skrev tidligere, tror jeg at svigtet, som hun oplevede som hvalp har sat dybe spor. Jeg har gjort alt for, at hun skulle have det godt samt prøvet at socialiserer hende. Kan godt se at der skal mere til for, at hun bliver en mere selvsikker, rolig og glad hund. ☺️ Så projekt adfærdstræning skal sættes i gang og hundehvalpe må blive en anden god gang - hvis jeg har mod på det. 😇 

Tusind tak for dine svar! ❤️

  • Like 3
Link til indlæg
Del på andre sites

2 timer siden, Therese skrev:

Men hvad så, hvis du får en hvalp ligesom Sally? Så har du pludselig to nervøse/sky hunde. Og derudover har du solgt hvalpe, som måske vil få det ligesom Sally. Og når hunde ryster af angst og stresser over det, når der kommer mennesker på besøg... Ja, så er det altså bare ikke specielt sjovt at være hund. Jeg ved godt, at du holder meget af Sally og kærlighed gør blind, men hånden på hjertet... Hvor fedt er det, at man ikke kan have gæster uden at ens hund(e) bliver rystende nervøse? 

Jeg har selv en hund, som stresser nemt, når vi er på besøg eller når vi møder andre hunde og det synes jeg på ingen måde er fedt. Jeg elsker hunden, men næste gang vil jeg gerne have en hund, som jeg kan tage med mig rundt uden problemer og en hund, som ikke stresser så let. Det er heller ikke sjovt at være hund på den måde. 

Og det er ikke fordi jeg vil pådutte dig min holdning, men forestil dig lige, at du vil være afskåret fra at have gæster de næste mange år. Det ville jeg altså ikke synes var sjovt. 

Og så synes jeg som sagt ikke, at det lyder som et fedt hundeliv at blive så nervøs bare fordi der kommer gæster eller fordi hunden er nødt til at være i tæt kontakt med andre mennesker. Det kan jo være svært at undgå og det er altså lidt synd for hunden. 

Så ja, jeg synes bestemt ikke du skal gøre det. Jeg synes, som Pivpiv skriver, at du skal finde en opdrætter, som avler robuste og sunde hunde og vælge din næste hund derfra. 

Jeg kan godt følge dig. Sally skal ikke have hvalpe. Vil helst ikke skade hende eller have skadet hvalpe på samtvittigheden. Er glad for, at jeg fik mere end svar på mit spørgsmål - er blevet meget klogere. 

Det er trist ikke at kunne have gæster, da Sally lider og det gør ondt at se på. Projekt adfærdstræning skal derfor sættes i gang, så hun får det bedre. Det der er vigtigst er, at jeg har en hund som elsker livet og ikke skal være bange hele tiden. 

Tusind tak for svarene. ❤️ Har taget billeder af dem, så jeg har dem ved hånden hele tiden. 😇

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

5 timer siden, Cecilierosenlund skrev:

Det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg skal i hvert fald have hjælp, da jeg ikke kender til alle de ting. Det skal bare formuleres ordentligt så alt kommer med, inden jeg skriver noget herinde. 😇

Jeg vil bare sige, at jeg er totalt imponeret over hvordan du har taget alle de ting til dig, der er blevet skrevet. Andre i din situation bliver ofte totalt defensive og skrider, men du har virkelig tænkt over hvad der er blevet sagt og du vil det bedste for din hund. Hatten af for det!!  

Og vær ikke bange for at spørge om hjælp. Det behøver absolut ikke være perfekt formuleret eller dække alting. Bare sæt igang, så skal folk nok spørge hvis der mangler noget information. Det er ingen hemmelighed at brugerne herinde er skeptiske overfor ejere der tænker på at avle - og nu har du helt sikkert fundet ud af hvorfor. Men når folk har brug for hjælp, så er der ingen ende. Vi har allesammen bare hundenes velbefindende på hjerte, så spørg løs! Og der findes ingen dumme spørgsmål. 

  • Like 5
Link til indlæg
Del på andre sites

9 timer siden, Doberfan skrev:

Jeg vil bare sige, at jeg er totalt imponeret over hvordan du har taget alle de ting til dig, der er blevet skrevet. Andre i din situation bliver ofte totalt defensive og skrider, men du har virkelig tænkt over hvad der er blevet sagt og du vil det bedste for din hund. Hatten af for det!!  

Og vær ikke bange for at spørge om hjælp. Det behøver absolut ikke være perfekt formuleret eller dække alting. Bare sæt igang, så skal folk nok spørge hvis der mangler noget information. Det er ingen hemmelighed at brugerne herinde er skeptiske overfor ejere der tænker på at avle - og nu har du helt sikkert fundet ud af hvorfor. Men når folk har brug for hjælp, så er der ingen ende. Vi har allesammen bare hundenes velbefindende på hjerte, så spørg løs! Og der findes ingen dumme spørgsmål. 

Tak for rosen! ☺️ Jeg skrev herinde for at få svar på mit spørgsmål, og jeg fik mere end svar - intet at blive sur over. Selvfølgelig skulle svarene lige sive ind da det var meget at tage ind, da jeg ikke vidste, at Sally ikke har det godt. Men jeg skrev herinde for at få hjælp, og det gjorde jeg - det er jeg taknemmelig for. Er bange for at hvalpe kun vil få hende til at få det værre - det vil jeg ikke have på samtvittigheden. 

Inden jeg spørger om hjælp ang. hendes adfærd, vil jeg observere hende, så jeg får det hele med. Så kan jeg muligvis få svar på det hele over én kamp. ☺️ Nu kommer mine søskende på besøg i aften, og selvom Sally kender dem, så stresser hun stadigvæk. Det er synd, men hun falder heldigvis til ro under min seng. 

Jeg vil helt klart gøre brug af denne side - chancen for, at jeg får svar på mine spørgsmål er større herinde end på nettet. ☺️

 

  • Like 4
Link til indlæg
Del på andre sites

4 timer siden, Cecilierosenlund skrev:

Tak for rosen! ☺️ Jeg skrev herinde for at få svar på mit spørgsmål, og jeg fik mere end svar - intet at blive sur over. Selvfølgelig skulle svarene lige sive ind da det var meget at tage ind, da jeg ikke vidste, at Sally ikke har det godt. Men jeg skrev herinde for at få hjælp, og det gjorde jeg - det er jeg taknemmelig for. Er bange for at hvalpe kun vil få hende til at få det værre - det vil jeg ikke have på samtvittigheden. 

Inden jeg spørger om hjælp ang. hendes adfærd, vil jeg observere hende, så jeg får det hele med. Så kan jeg muligvis få svar på det hele over én kamp. ☺️ Nu kommer mine søskende på besøg i aften, og selvom Sally kender dem, så stresser hun stadigvæk. Det er synd, men hun falder heldigvis til ro under min seng. 

Jeg vil helt klart gøre brug af denne side - chancen for, at jeg får svar på mine spørgsmål er større herinde end på nettet. ☺️

 

Ellers spørger du bare løbende :thumbup: Vi er her for det samme.

Jeg tager hatten af for din måde at tage imod vores råd, det er sjældent nogle tager det så cool og fornuftigt når deres ønske bliver "slået til jorden".

Men tænk på at du er hundeejer med hele hjertet og efter Sally kommer der måske en hund mere (eller flere) og så kan det være at drømmen om at være avler stadig er der og at du har en rigtig god hund at avle på. Du har fremtiden foran dig.
Sally er Sally og du vil altid knus elske hende og derfor vil man jo så gerne have en kopi.

Brug du bare siden helt vildt :thumbup:

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

5 timer siden, pivpiv skrev:

Ellers spørger du bare løbende  Vi er her for det samme.

Jeg tager hatten af for din måde at tage imod vores råd, det er sjældent nogle tager det så cool og fornuftigt når deres ønske bliver "slået til jorden".

Men tænk på at du er hundeejer med hele hjertet og efter Sally kommer der måske en hund mere (eller flere) og så kan det være at drømmen om at være avler stadig er der og at du har en rigtig god hund at avle på. Du har fremtiden foran dig.
Sally er Sally og du vil altid knus elske hende og derfor vil man jo så gerne have en kopi.

Brug du bare siden helt vildt 

Hvis ikke at man kan håndtere, de svar som man får så vil det være hul i hovedet at spørger. ☺️ kan allerede mærke, at jeg er glad for den her side! Havde jeg ikke spurgt, var jeg ikke blevet klogere - det ville have endt skidt for Sally. Om så den næste hund ikke bliver som hende, ved jeg, at den vil betyde ligeså meget for mig, som Sally gør. ☺️

Vi alle vil kun hvad der er bedst for vores hunde. Sommetider må man erkende, at ens ideer ikke er de bedste, når den siver ind, slipper man tanken og kommer videre. 

Kommer helt klart til at benytte mig af siden. 😇 Håber på at hører fra jer alle sammen igen, da jeg føler, at I har styr på tingene, er gode til at formulerer jer og kun vil hunde det bedste. 

Varmer hilsner fra Sally og jeg ❤️ 

  • Like 7
Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share×
×
  • Tilføj...