Hop til indhold

Kastration inden kønsmodning


Lykkeliv
 Share

Recommended Posts

Hej alle!

Kan I fortælle mig om fordelene og ulemperne ved at kastrere en hanhund inden kønsmodning!

Hvis der er nogen der har erfaringer på området må I ligeledes meget gerne komme med disse :-)

 

Pågældende hanhund er en Golden.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg sidder med en artikel "Castration makes you limp" fra "Dogs", august, om netop kastration af hanhunde inden kønsmodning - med undersøgelser baseret på Golden Retrievers bl.a.

 

Det tyder på, at kastreres hunden tidligt, så er der risiko for knoglebrud (som er ret alvorligt).

 

Man ser på hunde, der er kastreret tidligt, at de oftest har længere led, lettere knoglestruktur, smallere bryst og smallere hoveder. Og dermed er længden og vægten af visse knogler påvirkede.

 

Desuden står der, at tidlig kastration KAN (ikke sikkert) føre til større risiko for hypothyrodisme, adfærdsproblemer, infektionssygdomme og modreaktioner til vacciner.

 

Der står en masse i den artikel. Se om du kan få fat i den :) Men altså artiklen er imod kastration og det skal man jo også være opmærksom på, at den dermed er farvet.

Link til indlæg
Del på andre sites

Kigger man på engelske undersøgelser og erfaringsdatabaser, så er der ingen bivirkninger ved tidlig kastration, udover de almindeligt kendte som at hunden vokser i højden længere tid, såvel som en ændring i stofskiftet kontra en intakt hund.

 

Der skulle ikke være noget i vejen for at kastrere så tidligt som muligt, med dét in mente.

 

 

Omend jeg nu stadigvæk vil anbefale at vente til hunden er fuldt udvokset. :blink:

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er et engelsk hundeblad, og egentlig kan jeg ved nærlæsning se, at det hedder Dogs Today. Hjemmesiden er http://dogstodaymagazine.co.uk/, men tro ikke at du får noget ud af at kigge på den temmelig simple hjemmeside...den er så simpel, at hvis man vil rekvirere en hundeprofil, så skal man sende en check med posten ligesom i de gode gamle dage :)

 

Hvis det er muligt kan jeg scanne artiklen ind på tirsdag og lægge op i den her tråd. Kan man det?

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er et engelsk hundeblad, og egentlig kan jeg ved nærlæsning se, at det hedder Dogs Today. Hjemmesiden er dogstoday.co.uk, men tro ikke at du får noget ud af at kigge på den temmelig simple og hjemmelavede hjemmeside...den er så simpel, at hvis man vil rekvirere en hundeprofil, så skal man sende en check med posten ligesom i de gode gamle dage :)

 

Hvis det er muligt kan jeg scanne artiklen ind på tirsdag og lægge op i den her tråd. Kan man det?

 

Nu var det så fordi at jeg ville undersøge om det var et blad jeg skulle til at abonerer på, og ikke fordi at jeg specifikt ville læse denne artikel :-D

 

Jeg tror det er ulovligt at mangfoldiggøre sådan en artikel, men jeg er da ikke sikker.

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu var det så fordi at jeg ville undersøge om det var et blad jeg skulle til at abonerer på, og ikke fordi at jeg specifikt ville læse denne artikel :-D

 

Jeg tror det er ulovligt at mangfoldiggøre sådan en artikel, men jeg er da ikke sikker.

Haha, ups, det havde jeg ikke lige tænkt på :mrgreen: Okay, så nøjes jeg med at sende til dem, der vil læse lige denne specifikke artikel.

 

Jeg har også "Your Dog" herhjemme. Forskellen er, at Dogs Today synes jeg har mere tekst og lange artikler, og fokus på adfærd og sygdomme. Your Dog har flere billeder, en del gode brevkasser og så produkttests.

Link til indlæg
Del på andre sites

"Jeg deltog fornyligt i en konference hvor der var en debat omkring fordele kontra ulemper ved kastration og sterilisation.

 

Modstandernes debat bestod generelt af folks "erfaringer", hvorimod fortalerne havde gode solide videnskabelige argumenter i deres debat, noget modstanderne ganske enkelt manglede, ja faktisk var der ikke én eneste reference der talte imod kastration/sterilisation, jeg kan kun antage at årsagen er at de ikke er solide og velfunderede.

 

Fortaler-debatten blev ført af en dyrlæge som arbejder på et dyrehospital, som har udført næsten 100,000 kastrationer/sterilisationer igennem 20 år, hvoraf han havde udført de 35.000 selv. Detaljerede noter var blevet ført, og statistikker ført udfra dem.

 

Traditionelt ventede folk med at få steriliseret/kastreret, indtil hunden havde haft et kuld, Dét er ikke baseret på grundlag af en videnskabelig bevist gevinst, og tjener reelt kun en overproduktion af hvalpe.

Jeg har hørt om én gammel dyrlæge, der stadig praktiserer, der giver dette råd, heldigvis går han snart på pension.

 

En anden årsag til at folk ventede, var at bedøvelser ikek var så effektive og præcise som de er idag. Moderne bedøvelser er meget mere sikre, ligesåvel som procedurerne bag dem.

 

Tidlig kastration/sterilisation, elelr præpubertets- ka/st, minimerer risiciene ved bedøvelsen, operationen, såvel som sikrer en bedre og hurtigere restituering fra både bedøvelsen såvel som operationen.

 

Ka/st før puberteten, reducerer risici for alle tumorer til 0,5%

Efter pubertets ka/st, reducerer tumorricici til 8%

 

Der er INGEN kliniske beviser, der støtter myten om inkontinens efter ka/st, ejheller der støtter ideen om ændring af pelslaget elelr temperement.

 

"Beviserne" for disse ulempers eksistens er udelukkende anekdoter fra ejere.

 

Mellem 2005 og 2007, blev 7221 tæver registreret ved lægen. Det drejede sig om 4038 intakte tæver, og 3183 steriliserede.

 

Totalt blev 85 tæver behandlet for inkontinens (både intakte og steriliserede red.). 2,7%

 

153 af de intakte havde livmoderbetændelse

96 af de intakte havde brystkræft

84 havde brug for kejsersnit

(tal for steriliserede mangler hér, de er dog ikke relevante, da en hund uden livmoder ikke får livmoderbetændelse etc. red.)

 

ka/st hunde lever i snit 3,3 år længere end intakte hunde, de er involverede i færre ulykker, færre brækkede knogler, antageligt fordi de har mindre tendens til at strejfe. 90% af alle hunde der påkøres i trafikken, er intakte hunde. (i England. red.)

 

Tidlig ka/st har ingen indflydelse på knoglevækst eller anden fysisk vækst og udvikling, ejhelelr nogen indflydelse på psyken elelr adfærden.

 

Dyrlæger uden erfaring med tidlig ka/st er dem der anbefaler at vente mindst én løbetid.

 

Fordelene ved kaastration og sterilisering opvejer langt ulemperne herved.

.........

 

 

.......Hvis du overvejer at avle på en hund, der kunne være værd at avle på, så er du naturligvis nødt til at vente til alle tests, prøver og praktisk brug kan bedømmes....

 

....Der er ikke nogen pointe i at avle på en køn hund, der er ubrugelig i marken. Jeg mener du har brug for mindst 2 gode sæsoner, før du overhovedet bør overveje avl.

 

ka/st før pubertet, har ingen indflydelse på hundens modning, andet end dens seksuelle modning.

Den eneste fysiske ændring, er at vækstpladerne i knoglerne nogen gange tager længere tid om at lukke ved en ka/st hund.

Det betyder at hunden kan fortsætte med at vokse lidt længere tid, og dermed resultere i at den bliver lidt højere.

Hvis ikke du udstiller, så er det lidt ligemeget.eyes.gif

 

Jeg sender dig gerne en præsentation for begge debatter. Du vil se at der ikke er nogen videnskabelig/klinisk data der bakker op om modstanden.

Du kan gøre din egen research på pro-siden af debatten. Der er temmelig megen research at læse igennem ;-) (nej. Jeg har IKKE de præsentationer. red.)

 

"

 

Fra en anden debat: Hér

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg kender kun en enkelt han - en fransk bulldog - som er blevet kastreret inden kønsmodning... han var 6-7 mdr gammel. Så vidt jeg kan forstå så er ejer meget glad for beslutningen... Han er knap 2 år gammel og den eneste af 3 kuldbrødre der ikke har egetkønsaggression...

 

Om dette skyldes den tidlige kastration eller ringere socialisering ved de 2 andre, hundenes personlighed eller erfaringer skal jeg selvfølgelig ikke kunne sige et kuk om...

Link til indlæg
Del på andre sites

En interessant diskution. Men hvad er før kønsmodning , altså for de enkelte racer, små, stor, mellemstore.??

Er der beskrevet nogen alder eller kønsspecifikke ting, løbetid, letten ben???.Interesse for andet køn???

 

"Før kønsmodning" er for mig at se, før der rent hormonelt sker en kønsmoding :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share×
×
  • Tilføj...