Hop til indhold

Hvilken race skal jeg vælge? Drømmehunden eller den mest fornuftige?


Kamilla_korn
 Share

Recommended Posts

Hej alle hundeejere!

 

Jeg har været ude og besøge opdrætter for både Welsh Springer Spaniel og dværgpudlen.

Welshen er min absolut ønskehund som jeg er utrolig forelsket i! - De ER bare så smukke hunde og med deres helt egen totalt unikke personlighed som slet ikke kan forklares - som SKAL opleves!

Og da jeg er utrolig meget til jagthunde, og derfor mægtig godt kunne tænke mig at udnytte det i form af jagt og spor, er en Welsh Springer Spaniel, for mig at se, den helt perfekte hund!

Men jeg ser heller ikke bort fra at den også kan være en lidt større mundfuld i opdragelsen i forhold til en puddel og at jeg ikke er så gammel, og jeg skal ligge et specielt stort arbejde i Welsh hvalpens første år....

Men jeg har også været ude og besøge dværgpudler, fordi min veninde har en, og den er jo bare den nemmeste, sødeste og roligste hvalp på kun et halvt år som jeg har fulgt siden hun fik den! - Og besøget hos opdrætteren og mødet med hendes hunde gjorde bestemt ikke at jeg fik en anden opfattelse af racen! Det er en hund som jeg kan putte og nusse med, som ikke fælder og ikke kræver alt min tid!

 

Her til August starter jeg på hundeinstruktør uddannelsen, men pt går jeg stadigvæk i gymnasiet og er derfor meget ung.

Jeg spørger derfor jer hundeejere af disse to racer, hvad I ville forslå jeg skulle vælge, ud fra jeres egen erfaring? :-) Især fordi mit dilemma er om jeg skal vælge min drømmehund, eller selskabshunden som jo er den bedste førstegangshund, og som uden tvivl også ville kunne dække mine behov!

De hunde i min barndom jeg husker vi har haft, har været labrador begge to, så har vitterligt ingen erfaring i nogle af de to hunderacer :-)

 

Håber på gode svar som kan få mig til at bestemme mig mellem to vidunderlige hunde racer!

Mvh Kamilla

Link til indlæg
Del på andre sites

Mit første svar ville være, at det er et rigtigt dumt tidspunkt at få hund på... Der kommer til at ske sindssygt meget i dit liv i løbet af de næste par år, og en hund binder dig ligeså meget som et barn ville gøre...

 

Når det er sagt, så synes jeg det er to meget forskellige racer du overvejer, og jeg tror du måske undervurderer pudlen en smule. Din venindes er måske sød, nem og rolig, men der skal ligges ligeså meget arbejde i en pudelhvalp, som i en springerhvalp...

 

At leve med den voksne hund, ja der er pudlen nok mindre krævende end en aktiv jagthund, men en pudel er nu stadig en aktiv, energisk og intelligent hund, der akal motioneres og aktiveres for ikke at blive en understimuleret irritation i hverdagen - som alle racer.

 

jeg har selv to dansk/svensk gårdhundeblandinger samt en ft cocker (fuldblodsjagthund). På trods af, at de to andre absolut ikke lider af energimangel ;-) og jeg tror mange mennesker ville betegne dem som "hyper" - så er de vand ved siden af cockeren. Nu er alderen selvomfølgelig også med mig, ved de to ældste - de er 7 og 4 - men stadigvæk.

 

Jagtverdenen er noget mere lukket end andre dele af hundesportsverdnen - i min erfaring. jeg træner selv jagt med cockeren. Spændende træning, men noget sværere at få foden indenfor, end jeg har oplevet i agility og lydighed.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja, jeg er meget klar over det kæmpe ansvar der vil følge mig, og jeg ved godt at på mit indlæg så fik jeg ikke skrevet at der altså går minimum et år endnu før jeg har tænkt mig at anskaffe mig en hund! :-)

Jeg spørger nu, pga jeg gerne vil finde den rigtige opdrætter, da jeg har erfaret at der også er venteliste på hvalpe, og det er et sommerkuld jeg leder efter, og som de fleste opdrættere laver :-)

Mine forældres labrador er lige blevet 1 år, og det er mig som har taget til hundetræning med den, og været der gennem hele dens opvækst til stor hjælp for mine forældre! Og jeg er også godt klar over at med en hund, så bliver det mit ansvar alene. Men jeg fungerer jo ikke uden en hund.. Så straks den er ude for døren og ikke sammen med mig, så savner man den jo!

Vi er desuden en stor familie som altid står klar med åbne arme til pasning af hund, sådan har det altid været med min søsters hunde i hvert fald:hjerte:

Så vi har altid været vant til mange hunde omkring os...

 

Og til det med undervurdering af pudlen så prøvede jeg virkelig at skrive at jeg selvfølgelig ved at alle hvalpe er et stort ansvar, men at hvad jeg har fået at vide er welshen en lidt større mundfuld.

 

At racerne er så forskellige synes jeg umiddelbart kun gør det nemmere for jer at udpege hvad I synes jeg, som førstegangsejer bør købe af race? Det er jo om jeg bør satse på en jagthund som er min drømmehund, om det er en god førstegangshund, eller om I har dårlige erfaringer med en welsh som førstegangs hund :-)

Og har I måske nogle helt fantastiske historier I bør fortælle mig om pudlen, som fortæller mig, at det er en som passer meget bedre til mig?

 

Men spændende at du kom ind på det med jagtverdenen kontra agility/lydighed! Det er vigtigt at have med i mine overvejelser! Tak for dit svar :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Først vil jeg sige, at de welsh springer spaniels jeg har kendt (jeg har haft passet flere i noget tid af gangen) ikke har haft nogen unik personlighed, ikke personlighed man ikke finder hos alle andre hunde. Personligheden dannes blandt andet af hundens miljø og muligheder og den samme hvalp kan udvikle forskellig personlighed afhængig af dens leveomstændigheder.

 

Som med pudelhvalpen du har oplevet som rolig; var den kommet et andet sted hen, kunne den have været en stressbombe.

Det jeg egentlig vil sige er, at racen naturligvis har sine særpræg, men miljø og erfaring tæller virkelig meget.

 

Det råd jeg kan give dig er at beslutte dig for en af racerne og så mærk efter, hvordan det føles. Se dig selv og hunden i forskellige dagligdags situationer. A

lene størrelsesforskellen kan være vigtig. Vil du på knæ for at "snakke" med pudlen eller vil du ikke..

Gider du en meget vims hund eller ikke...

 

Gider du trim eller klip...

 

Vil du have hundehår i lejligheden eller vil du ikke. Pudlen fælder jo ikke

 

Labrador og pudel ligger tæt i temperament, lærevillighed mm.

 

Selv ville jeg vælge en mellempudel og ikke en dværgpudel, hvis jeg skulle vælge mellem de to racer.

 

Pudlen er oprindeligt en jagthund og du får en del af de samme egeskaber hos de større pudler, som du f.eks. ser hos labben, som du jo kender :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Først vil jeg sige, at de welsh springer spaniels jeg har kendt (jeg har haft passet flere i noget tid af gangen) ikke har haft nogen unik personlighed, ikke personlighed man ikke finder hos alle andre hunde. Personligheden dannes blandt andet af hundens miljø og muligheder og den samme hvalp kan udvikle forskellig personlighed afhængig af dens leveomstændigheder.

 

Jeg er enig i at selv inde for samme race, så er der forskel.

Men en schæferes personlighed er unægtelig anderledes end en goldens, der er ens karaktertræk inden for racen, det er jo det der gør racen til at være unik fra andre racer - ellers kunne det jo være lige meget hvilke personer man matcher op med hvilke racer, så kunne vi gå efter udelukkende udsegne!

 

 

Til TS, jeg kender intet til de to racer du efterspørger.

Men du skriver en jagthund er en drømmehund, og du gerne vil gå lidt jagt, spor med hunden, det lyder jo glimrende for den type hund du drømmer om.

Men jagt er meget forskellig, og hundenes opgave enorm forskellig alt efter race, så hvad i jagten tiltaler dig, måske du skal tage den vinkel :)

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg tænker lidt, at hvis du vælger en welsh, så vil den almindelige jagthundetræning i spanielkredse ofte foregå lang fra ens bopæl og en bil til rådighed er nødvendigt, for at komme rundt. Der er noget herligt ved at være med folk med samme type hunde, til visse former for træning.Især, når den indledende lydighedstræning er på plads.

Link til indlæg
Del på andre sites

Du skal gå efter drømmehunden, men undersøg grundig om drømmen holder for den er lidt svær!

 

Det er den fordi, hvis du vælger Welsh får du en skøn hund, som det vil være en fornøjelse at arbejde med og træne med mange steder (DCH osv.), men skal du have egentlig Spaniel træning - altså grundtræning og videre med jagttræning, vil du opdage, at der er andre Spaniel typer som er noget lettere at træne og nå resultater med (FT Spaniel typerne) - og skal du bruge hunden på praktisk jagt, vil FT typerne også være mere effektive. Dog, når du lige nævner spor, er Welsh måske bedre, men hånden på hjertet - det bliver så kun træning ikke praktisk jagt, for hvor tit anskyder du lige et rådyr?

 

Men jeg kan stærkt anbefale at få en Spaniel, hvis du vil på praktisk jagt. Du skal så virkelig ud og se på de forskellige Spaniels - ikke kun Welsh, bare for at sikre at du ikke fortryder valget når du senere kommer ud og træner sammen med andre Spaniels.

 

Du er ude i god tid, så prøv at opsøge træningspladser i nærheden af hvor du bor og se på Spaniels - Cockere og Springere. FT typerne er lidt mindre og lettere end standard udgaverne - og en Engelsk springer Spaniel af typen FT er typisk på størrelse med en Welsh. Hvis du fortæller hvor du bor kan jeg måske hjælpe med at finde ud af hvor der trænes.

 

Og tro mig jeg er også vild med Welsh. Det er en herlig hund, som også kan gå på jagt i visse tilfælde, men det er et andet niveau end FT Spaniels - og det skal man bare vide, så man ikke bliver skuffet, når man sammenligner.

 

Og - FT Spaniels har stamtavler mv. men udstilles ikke. Så vil du udstille er den udelukket!

 

Pudel undlader jeg at tale om - ikke fordi det ikke er en skøn hund, men fordi der nok er andre herinde der ved mere om dem.

 

og så skal du da lige have et billede af mine FT Springere - skønheder

 

Bonnie%20portraeligt%202_zpsgqij6ri6.jpg

 

Maggie%202_zpshsqrp2j9.jpg

Link til indlæg
Del på andre sites

Altså nu er jeg jo ikke så gammel, som jeg også beskrev.. Og det er også derfor jeg skrev og spurgte om en welsh er noget jeg kan overkomme, fordi at selvom jeg virkelig godt kunne tænke mig at prøve at gå til jagt med min hund, så vil jeg jo ikke kunne få så meget tid, som du muligvis har, PBC :-)

Måske jeg skulle prøve lidt af med min forældres labrador? Fordi ham har jeg i hvert fald aftalt med mine forældre at jeg skal prøve at gå på spor med!

Jeg bor i Allerød :-)

 

I en Welsh ser jeg også en spaniels evige logrende hale og gode humør som det mest tiltagende og unikke! Og jeg er godt klar over at miljø og ejeren er den største påvirkning på hvilken hund man får! Men da jeg lige har været igennem opdragelse af en hvalp til unghund, så ved jeg hvilke fejl man ikke skal begå igen, og hvad man kan gøre bedre næste gang! :-) Vi fik nemlig ikke påvirket og socialiseret min forældres hund nok, desværre.... Og den fejl vil jeg ikke begå med min hvalp!

Link til indlæg
Del på andre sites

Altså nu er jeg jo ikke så gammel, som jeg også beskrev.. Og det er også derfor jeg skrev og spurgte om en welsh er noget jeg kan overkomme, fordi at selvom jeg virkelig godt kunne tænke mig at prøve at gå til jagt med min hund, så vil jeg jo ikke kunne få så meget tid, som du muligvis har, PBC :-)

 

Jeg tror der skal puttes betydelig flere timer i en Welsh end en FT for at få en god jagthund og apportør. Det er simpelthen lettere med FT erne fordi alting falder så let for dem.

Link til indlæg
Del på andre sites

Fuldblod har noget at gøre med afstamningen at gøre ikke hvad den kan.. :vedikke:

 

Ja, i heste.... Men, i overført betydning taler man jo også om, at noget er "fuldblods-et eller andet" - for at visualisere, at de er "the best of the best" agtig... eller måske er det kun i min verden man bruger begrebet på den måde :vedikke:

Link til indlæg
Del på andre sites

Fuldblod har noget at gøre med afstamningen at gøre ikke hvad den kan.. :vedikke:

 

Man taler vel også om blodhunde - altså fuldblods - eller renavlede jagthunde. Det har naturligvis ikke noget at gøre med at følge blodspor osv, men at hundene er renavlede til jagt.

 

Og FT Spaniels er renavlede med jagt for øje og derfor fuldblods jagthunde.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja, i heste.... Men, i overført betydning taler man jo også om, at noget er "fuldblods-et eller andet" - for at visualisere, at de er "the best of the best" agtig... eller måske er det kun i min verden man bruger begrebet på den måde :vedikke:

Njah med lidt god vilje, men fuldblod er ofte noget af en helt bestemt ædel afstamning, det er det ihvertfald når man snakker hest og bil (eller bil er jo et mærke/fabrikant).. Tror ikke der er mange hunde der kan kalde sig fuldblod i den forstand..:hmm:

Link til indlæg
Del på andre sites

Man taler vel også om blodhunde - altså fuldblods - eller renavlede jagthunde. Det har naturligvis ikke noget at gøre med at følge blodspor osv, men at hundene er renavlede til jagt.

 

Og FT Spaniels er renavlede med jagt for øje og derfor fuldblods jagthunde.

Det er vel for pokker også renavlede jagthunde der står i udstillings ringen, men det betyder ikke at de kan det de er lavet til.. De er bare racerene...

Link til indlæg
Del på andre sites

Njah med lidt god vilje, men fuldblod er ofte noget af en helt bestemt ædel afstamning, det er det ihvertfald når man snakker hest og bil (eller bil er jo et mærke/fabrikant).. Tror ikke der er mange hunde der kan kalde sig fuldblod i den forstand..:hmm:

 

Men nu var det heller ikke for at sætte en prædikat på at det var en "fuldblodshund" - det var for at synliggøre hvad en FT spaniel var. En jagthund med stort J. i forhold til en ikke FT.

Link til indlæg
Del på andre sites

PBC taler om renavlet - ikke renracet. Der har været et formål med avlen: jagt. Og intet andet.

Hvis avlen kun har været med jagt for øje, tror jeg ikke der havde været meget race tilbage i dem. Så var der nok blevet blandet lidt hist og pist, for at få en tossegod jagthund.. Nå men lad os ikke spamme tråden til med det, så TS har en chance for at følge med...:genert:

Link til indlæg
Del på andre sites

Njah med lidt god vilje, men fuldblod er ofte noget af en helt bestemt ædel afstamning, det er det ihvertfald når man snakker hest og bil (eller bil er jo et mærke/fabrikant).. Tror ikke der er mange hunde der kan kalde sig fuldblod i den forstand..:hmm:

 

Enig, der er fuldblods vædeløbshunde og fuldblods jagthunde - FT Spaniels er fuldblods jagthunde. På linje med formel 1 Labrador, som de avles i Englang, Irland, Skotland og Wales. Der er i virkeligheden kun et mål - at lave den perfekte jagthund indenfor den disciplin den nu er - alt andet (som trænbarhed, sundhed, tænd/sluk gen osv.) ligger under det overordnede mål og understøtter dette.

Link til indlæg
Del på andre sites

Njah med lidt god vilje, men fuldblod er ofte noget af en helt bestemt ædel afstamning, det er det ihvertfald når man snakker hest og bil (eller bil er jo et mærke/fabrikant).. Tror ikke der er mange hunde der kan kalde sig fuldblod i den forstand..:hmm:

 

Hvordan fa'en kan en bil være af ædel afstamning? Den er jo lissom sammensat af døde ting (fra forskellige fabrikker):hmm:

 

I øvrigt er jeg enig med PBC og Amocca - "fuldblods" henviser til egenskaberne, ikke afstamningen:blink:

 

Og jo, en blodhund er en hund der søger efter blodspor.

 

 

TS, hvis jeg var dig, ville jeg klart tage Welsh'en. Der skal muligvis lægges mere arbejde i sådan én, men jeg tror ikke det er på dét område risikoen for at fejle er størst. Du skal nok få en god og dygtig hund, uanset racen. Dér hvor risikoen for fejl er størst, vil være at du er nødt til at omplacere hunden/lade den flytte hjem til dine forældre om et par år når du skal uddanne dig videre eller får job og familie.

 

Jeg er efterhånden ret voksen, har mand, job og 2 hunde. Jeg har et helt igennem fantastisk liv, men jeg prioriterer mine hunde meget, meget højt. Ud over daglige ture, går der rigtig meget tid med træning (både på hold og alene), konkurrencer m.m. Jeg arbejder i det offentlige, og har ikke vildt meget transporttid. Men min uge er fyldt HELT op med hund, trods det at jeg "kun" bruger ca. 45-50 timer om ugen væk fra hjemmet, og altså ikke har børn, fester eller andet at bruge min tid på.

 

Men hvis du er klar på at lægge den tid det kræver og ofre dele af fremtiden, så go!

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...