Hop til indhold

Nyt overfald til agility


sonja77
 Share

Recommended Posts

Advarsel: Her kommer en længere smøre, men jeg har virkelig brug for at få luft!

 

Som jeg tidligere har fortalt (http://www.hunde-forum.dk/adfaerd/3706-overfald-saboterede-adfaerdsbehandlingen.html), blev Tyson til agility for tre uger siden overfaldet af en border terrier, der samme træningsgang også overfaldt en sheltie.

 

Forrige gang var borderen der ikke, og sidste gang regnede det så meget, at Rosas ejer og jeg blev enige om ikke at tage derud.

 

I dag tog vi så derud, og borderen var der. Den løb løs rundt til "frikvarteret" før træningen startede, så jeg holdt Tyson på lang afstand af den. Rosas ejer holdt også Rosa på afstand, men pludselig spænede borderen over og sprang på Rosa. Rosa, som er en meget tilbageholdende og forsigtig hund, peb og prøvede bare at slippe væk/kaste sig ned, men borderen holdt ved, indtil ejeren fik hevet den af.

 

Rosas ejer var forståeligt meget vred og skældte ud over, at borderen fik lov til at løbe løs, når den tidligere havde angrebet andre hunde. Rosa var selvfølgelig forskrækket, og Tyson, der havde set angrebet, var tydeligt ophidset og knurrede og gøede nu af alle de andre hunde, selvom han indtil da havde været rolig.

 

Det var den meget unge træner, der var der, og hun sagde så, at borderen ikke skulle i snor, fordi den jo ikke mente noget ondt med det, men bare var meget ung og gerne ville dominere. Det var i virkeligheden rigtig godt for den at være sammen med de andre hunde til agility, så den kunne blive socialiseret.

 

Rosas ejer og jeg sagde så, at vi ikke følte os trygge ved den, da den jo nu flere gange var gået i flæsket på andre hunde uden grund - den løber hen og angriber hunde, som den ikke engang er i nærheden af, og sidst løb den over og angreb Tyson, mens han løb sin bane - og at vi ikke syntes, at den skulle "socialiseret" med vores hunde på den måde.

 

Til det fik vi at vide, at det bedste der kunne ske, var, at borderen en dag røg på en hund, der virkelig bed igen, for så ville den lære det. Og at vores hunde også skulle lære at sige fra, hvis borderen sprang på dem igen. Her blandede en af ejerene sig (kvinden der løfter sin schæfertæve op ved hovedet og rusker den, når den ikke gør, som hun vil have den til på banen) og sagde: "Det er helt rigtigt, det er faktisk jeres egen skyld, fordi I ikke lærer jeres hunde at sige fra." :shock: Hende ignorerede jeg fuldstændig, for ellers var jeg bare kommet til at sige noget meget grimt til hende. :evil: :evil:

 

Træneren holdt fast ved, at borderen skulle have lov til at være løs til træning, for der skulle være plads til alle, og det var godt for den at blive socialiseret. Desuden sagde hun: "Der er jo heller ikke sket noget med jeres hunde. Den har også tidligere angrebet andre hunde, men de har ikke fået nogle sår, og det har jeres hunde heller ikke, så der sker ikke noget ved det." Jeg påpegede, at selvom der ikke skete noget fysisk med hundene, kunne de jo godt få psykiske mén, men det mente hun så, at de kun ville få, hvis vi var for overbeskyttende, for ellers ville de bare lære at sige fra.

 

Jo tak, Tyson har faktisk lært at sige fra efter at være blevet overfaldet flere gange, da jeg lige havde fået ham - det var efter de episoder, at han fik sin mani med at gø af alle andre hunde. :???:

 

Ejeren af borderen valgte så selv at sætte den i snor under træningen, nok pga. af de dræberblikke Rosas ejer og jeg sendte den. Derfor blev vi der, så Rosa og Tyson kunne løbe nogle baner og gå derfra med en god oplevelse. Men vi kommer IKKE tilbage til de sidste træningsgange!

 

Selv hvis det ikke er Tyson, der er offeret næste gang, er det helt klart ikke godt for ham at se den møgkøter angribe en anden hund. De sidste par dage er det bare gået så godt med ikke at gø af andre hunde - i går var vi i fritløbsområde, og han hilste så pænt på de andre hunde uden at gø (også hanhundene), ventede med at hilse til han fik lov, og gik stille og roligt forbi de hunde, han ikke fik lov til at hilse på. Men efter at Rosa blev angrebet, knurrede og gøede han af alle de andre hunde på træningspladsen. Dén situation behøver han altså ikke at blive sat i igen.

 

Det er ikke mig, der er bims, vel? Jeg synes virkelig, at træneren er helt galt på den og fatter ikke, at hun synes, at det er okay, at border terrieren bliver ved med at opføre sig sådan, fordi "den bare skal socialiseres, og de andre hunde skal lære at sige fra". :evil:

  • Like 4
Link til indlæg
Del på andre sites

  • Svar 54
  • Created
  • Seneste svar

Top Posters In This Topic

Ih jeg bilver så gal på dine vegne når jeg læser sådan noget. Vi har samme problem med en border på vores agility hold. Og jeg vil bare ikke finde mig i at min hund skal hyrdes rundt og ikke kan komme over til mig. Så de er aldrig løse samtidig.

Måske er det rigtig nok at den har brug for at blive socialiseret men hvem bestemmer lige at det er dig der skal lægge hund til? Jeg syntes simpelthen det er så dårligt af din træningsplads at de ikke takler det anderledes og jeg føler virkelig med dig.

Jeg håber ikke det går ud over Tyson på længere sigt:ae:

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu er den slags jo ikke sort og hvidt.

 

Ja. Det er forkert bevidst at lade en tilsyneladende aggressiv hund rende løs rundt.

Men samtidig vil jeg give træneren ret i at hundene jo altså skal lære hele spektret i hundesprog. Herunder også hvordan de kan forholde sig ved netop angreb fra andre hunde.

 

Én ting jeg står meget uforstående overfor er alle de hundeejere med hunde der får mærkelige problemer af sådan noget. Det skyldes ikke at de har mødt aggressive hunde, dét kan jeg med rimelig sikkerhed og selvsikkerhed sige.

 

Det skyldes nok nærmere at der er en del af hundelivet de ikke tidligere er blevet konfronteret med, og at det efterfølgende er blevet håndteret forkert. Ganske som man ser det med flere og flere børn og unge idag, har også hundeejere tendens til at skærme deres "små" alt for meget, og af de forkerte årsager.

 

Jeg selv har haft hunde der har skullet lære at færdes med andre hunde, og her hører altså også den ene eller anden hund man møder der er lidt kort for hovedet også med. Og heldigvis for det da, for uden dette havde mine hunde vel næppe lært at trække sig, eller at sige fra på fornuftig vis.

 

Ligeledes har én af mine "genindlærte" hunde vist sig at være særdeles dygtig som "lærer" for andre hunde. Senest (og desværre for sidste gang også) for en alt andet end utilpasset unghund, som var en kende for fræk når det drejede sig om at hente apporter. Denne tæve stjal dem nemlig fra andre hunde.

Det forsøgte hun kun én gang med min, han frøs, stirrede og knurrede. Hele kropsholdningen ændrer sig, og alle signaler rulles ud af arsenalet.

Tæven kunne se at hun nok burde stoppe, men apporten fristede. Efter næsten ½ minuts forsøg på at skræmme hende til at slippe, slap han selv, bed sig fast i halsen af hende, tvang hende til overgivelse, slap, samlede apporten op, kiggede på hende, og kom retur.

½ minut senere kunne de sidde og dele et æble af sig selv.

 

Jeg hader når enkelteksempler skal bruges, og så bringer jeg selv ét på banen.

Men i sådan noget er alt ikek sort og hvidt, og jeg vil have en tendens til at give både træneren, schäferejeren og dig ret. På flere punkter ligeligt fordelt.

Men selvfølgelig mener jeg ikke det er iorden at en tilsyneladende aggressiv hund render løs rundt. :blink:

Link til indlæg
Del på andre sites

Ej øv øv øv altså :megaked: Det er bare ikke ok, at det går ud over andre hunde.

Kan godt forstå I ikke vil træne der. Jeg synes du skal få fat i formanden på klubben på tlf. eller mail og fortælle hvorfor I ikke kommer mere.

 

Hvorfor skal de lære og sige fra hvis de bliver overfaldet, det skal da undgåes istedet for. :evil:

 

Også 2 bløde forsigtige hunde som Rosa og Tyson, hvor er det bare noget L... :megaked:

 

Dk Wiechert, hvis man har en hund der har problemer med andre hunde, evt. efter overfald tidligere eller dårlige erfaringer, ville jeg bestemt ikke vente på, min hunde skulle sætte grænser for den anden hund. Jeg ville også passe på min hund med næb og klør, så der ikke kom flere dårlige oplevelser på kontoen.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Ninjamor
Men samtidig vil jeg give træneren ret i at hundene jo altså skal lære hele spektret i hundesprog. Herunder også hvordan de kan forholde sig ved netop angreb fra andre hunde.

 

For så vidt enig, men en eller anden træner skal sgu ikke beslutte hvad MIN hund skal lære af social opførsel til AGILITY træning.

Det er jo ikke et socialiseringshold.

 

Det kan efter min mening ikke være rigtigt at der skal tages hensyn til at en bisset hund skal lære at opføre sig ordentligt og at den i processen skal have x antal succes'er ved at gå på hunde den KAN klare.

TIL AGILITYTRÆNING

 

En ting jeg står meget uforstående overfor er alle de hundeejere med hunde der får mærkelige problemer af sådan noget. Det skyldes ikke at de har mødt aggressive hunde, dét kan jeg med rimelig sikkerhed og selvsikkerhed sige.

 

Ej ved du nu hvad...

 

Om en hund er aggressiv eller ej så kan det opleves sådan af en reserveret hunderace som holder på at formerne skal respekteres.

Stor eller lille hund.

 

Jeg har oplevet mange hvalpe få deres kropszone overskredet af "venlige" hunde i den grad at oplevelsen gav varige mentale ar som skulle bearbejdes.

 

Det skyldes nok nærmere at der er en del af hundelivet de ikke tidligere er blevet konfronteret med, og at det efterfølgende er blevet håndteret forkert. Ganske som man ser det med flere og flere børn og unge idag, har også hundeejere tendens til at skærme deres "små" alt for meget, og af de forkerte årsager.

 

Jeg selv har haft hunde der har skullet lære at færdes med andre hunde, og her hører altså også den ene eller anden hund man møder der er lidt kort for hovedet også med. Og heldigvis for det da, for uden dette havde mine hunde vel næppe lært at trække sig, eller at sige fra på fornuftig vis.

 

Der er forskel på at LÆRE og på pludselig at stå i situationen med en grænseoverskridende hund.

 

Og at lade sådan en uhåndterbar hund som tydeligvis har en anden dagsorden end at løbe agility være løs er at spille alle kortene over på dens side af bordet.

Det kan da ikke være rigtigt at hundeejere og hunde skla finde sig i at være en del af den socialisering denne utilpassede hund åbenbart mangler?

 

Hvis jeg melder mig til en træningsgren forventer jeg at det er det jeg skal træne.

Ikke andres hunde medmindre jeg siger OK til det.

Og IKKE under min hunds træning af øvelserne.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg synes ikke du er "bims" for at bruge dit eget udtryk :-)

 

For det første synes jeg jo det er rigtig rigtig synd for Tyson, Rosa og de andre hunde, der bliver angrebet af denne her hund. Måske er jeg pylret, men jeg synes det er synd at nogle i forvejen lidt usikre/forsigtige hunde, skal have en masse dårlige oplevelser med andre hunde.

 

For det andet mener jeg ikke at hundene selv skal styre den slags og selv lære at sige fra - hundene sender garanteret en masse dæmpende signaler, når Borderen kommer styrtende og det er vel på en måde også at sige fra? Bare ikke på en voldsom måde. Hvis jeres hunde skulle sige fra, ville det jo være fordi, de følte sig presset til det og det kan risikere at være grundlaget til et rigtig dårligt mønster.

 

For det trejde kan jeg ikke se at den form for omgang med andre hunde har en pind med socialisering at gøre for Border Terrieren. Den skal efter min mening ikke lære at man omgås andre hunde på den måde og jeg tror ikke på at den får noget som helst ud af at Tyson, Rosa og andre bider fra sig. Hvis den angriber af usikkerhed eller pga. manglende hundesprog, tror jeg ikke det vil gavne dens situation.

 

Så nej, Sonja, jeg mener ikke du er bims :mrgreen:

 

Og til omtalte eksempel med tæven og apporten: Det er jo en helt anden situation end det Sonja er ude for. Det er i mine øjne ganske normalt hundesprog at sige fra ovenfor en hund, der prøver at tage noget ud af munden på en :shock: Desuden har hunden med apporten sendt mange signaler inden den bider.

Som jeg forstår Sonjas historie, løber Border Terrieren umotiveret hen og angriber Rosa. Derfor mener jeg slet ikke de to historier kan sammenlignes.

 

Selvfølgelig er det ikke sort/hvidt, men som sagt mener jeg ikke det er den rigtige måde at tackle situationen på.

Link til indlæg
Del på andre sites

Nåh. Jeg kan se der er behov for at jeg gentager mig, så det gør jeg da lige:

 

Men i sådan noget er alt ikke sort og hvidt, og jeg vil have en tendens til at give både træneren, schäferejeren og dig ret. På flere punkter ligeligt fordelt.

Men selvfølgelig mener jeg ikke det er iorden at en tilsyneladende aggressiv hund render løs rundt. :blink:

 

Og da slet ikke til træning, som Ninjamor også er inde på.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Ninjamor

Og så til det træneren talte om: I dag har jeg for første gang nogensinde brugt Pelle til at sætte en dårligt socialiseret 14 måneder gammel hanhund "på plads".

 

Det var efter nøje overvejelse og den anden hunds ejer måtte først acceptere at der KUNNE opstå ridser og sår.

 

Pelle var eminent og den anden hund havde "storhedsvanvid".

 

På trods af advarsler med dyb knurrren og tandsættet blottet blev han ved med at hoppe på Pelle og humpe ham.

Jeg hjalp så Pelle ved tavst at hive den anden hund ned (sele på) og roste faktisk min hund for at svare igen.

 

Den anden blev ved og ved og ved og ved.

 

Efter nogen tid accepterede den så Pelle på nakken af sig og humpe. Dette gentog sig en gang til og så var der ro på.

For denne gang for en lektie skal gentages med denne unge hanhund.

Og med andre hunde end Pelle så han kan generalisere sin gode opførsel.

Link til indlæg
Del på andre sites

Og til omtalte eksempel med tæven og apporten: Det er jo en helt anden situation end det Sonja er ude for. Det er i mine øjne ganske normalt hundesprog at sige fra ovenfor en hund, der prøver at tage noget ud af munden på en :shock: Desuden har hunden med apporten sendt mange signaler inden den bider.

Som jeg forstår Sonjas historie, løber Border Terrieren umotiveret hen og angriber Rosa. Derfor mener jeg slet ikke de to historier kan sammenlignes.

Det er også ganske normal hundesprog at trække sig fra en aggressiv hund, så jo. Det tåler sammenligning, og sammenligningen går primært på hvad og hvordan det håndteres.

 

Og jeg fastholder at det ikke er mødet med en aggressiv hund der giver ens egen hund "psykoser" (for at anvende et udtryk fra min barndom, om en hund der får mentale problemer)

Ens egen hund ville ikke få problemer hvis den fra hvalp af havde lært at tackle den slags, eller hvis det blev håndteret korrekt af føreren. Og det uanset om det er en "blød" eller en "hård" hunderace.

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er også ganske normal hundesprog at trække sig fra en aggressiv hund, så jo. Det tåler sammenligning, og sammenligningen går primært på hvad og hvordan det håndteres.
Ja, men forsøgte Rosa ikke også at trække sig? Sådan forstod jeg Sonjas historie.

 

Og jeg fastholder at det ikke er mødet med en aggressiv hund der giver ens egen hund "psykoser" (for at anvende et udtryk fra min barndom, om en hund der får mentale problemer)

Ens egen hund ville ikke få problemer hvis den fra hvalp af havde lært at tackle den slags, eller hvis det blev håndteret korrekt af føreren. Og det uanset om det er en "blød" eller en "hård" hunderace.

Hvad gør hunden så, hvis den angribende part ikke har lært at tackle den slags optimalt?

Link til indlæg
Del på andre sites

Hvad gør hunden så, hvis den angribende part ikke har lært at tackle den slags optimalt?

 

Oprindeligt skrevet af DKWiechert viewpost.gif

Ens egen hund ville ikke få problemer hvis den fra hvalp af havde lært at tackle den slags, eller hvis det blev håndteret korrekt af føreren. Og det uanset om det er en "blød" eller en "hård" hunderace.

Trækker sig, eller ovenstående, hér i følgende betydning: rettidig indgriben af føreren.
Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg kender ikke noget til noget som helst, og ved slet ingen ting om alt det her, men..............

 

 

JEG ville have det skidt med at være sådan et sted, og så kunne den træner altså rende MIG!

 

Så skulle JEG nok finde andre steder hvor Aslan kunne lærer hunde sprog, hvis det var det der var problemet.

 

Ikke om JEG ville finde mig i det,om det så er rigtigt eller ej at den skulle løbe løs.

 

Selv hvis Aslan kunne klare at blive angrebet, så ville JEG have det skidt med det!

 

 

Så følelses mæssigt, NEJ du er ikke ved siden af.

Uddannelses/erfarings mæssigt.....aner ikke om du er ved siden af, men hvis DU har det skidt med det, ville Tyson så ikke også fange dine følelser og ende med at 'overtage' og reagere ud fra dem (Jeg ved godt en hund ikke er et menneske osv osv blah blah)?

Link til indlæg
Del på andre sites

Hvis jeg melder mig til en træningsgren forventer jeg at det er det jeg skal træne.

Ikke andres hunde medmindre jeg siger OK til det.

Og IKKE under min hunds træning af øvelserne.

 

Tak. Lige præcis min mening. Det var nogenlunde det, jeg prøvede at sige til træneren, men hun tog "trænerautoriteten" på og fortalte mig, at der tog jeg helt fejl, og det vidste hun skam meget bedre end mig. Så det er rart at vide, at en fagperson, som jeg er pænt sikker på ved en del mere end denne meget unge pige, er enig med mig.

Link til indlæg
Del på andre sites

Og hvis hund A først sidder i flæsket på hund B, kan det være utrolig svært at skille hundenen fra hinanden.

 

Hvis hund A først sidder i flæslet på hund B, så kan der vel næppe være tale om korrekt håndtering fra førerens side af, vel?

 

Jeg beklager at jeg er så ligefrem som jeg er, da det åbenlyst støder ufatteligt mange mennesker, men ikke desto mindre så er det simpel logik, og efter min opfattelse enhver hundeførers pligt, ikke mindst overfor hunden, men også overfor sig selv og andre, at være opmærksom nok på omgivelserne til at gribe ind FØR problemerne opstår.

 

Det eneste jeg kan læse ud af alle de avisartikler og adfærdsbehandlingsbeskrivelser omhandlende hunde med varige adfærdsproblemer opstået på grundlag af det der hér er beskrevet, er at førerne i DK tilsyneladende må være blinde, udstyret med skyklapper, eller har slået hjernen og instinkterne fra.

 

Naturligvis sker der fejl, små "glip" i opmærksomhed, det er også sket for mig. Flere gange end jeg vil være ved, også ved andre ting.

Jeg kaster bare ikke skylden for det over på alle andre, det er MIG der har fejlet, ikke den usocialiserede hund der fløj i flæsket af min, fordi jeg valgte at se bort fra tidligere erfaringer med samme hund, og valgte at være tilpas uopmærksom til at den i første omgang overhovedet kunne komme til det.

 

Så har jeg vist fået afløb for min egen svada hér, og dét må så være dét.

Om i er enige eller ej, betyder som sædvanlig ikke noget, for som allerede skrevet flere gange:

Men selvfølgelig mener jeg ikke det er iorden at en tilsyneladende aggressiv hund render løs rundt.:blink:
Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg ved heller ikke en skid om noget som helst, men jeg har da forstået det på den måde, at til agillity skal hundene, for at kunne deltage være i stand til at blive hos deres ejer uden svinkeærinder og afstikkere, men det kan selvfølgelig bare være her hvor jeg tuller rundt at det er sådan. Aner ikke hvad reglerne er andre steder, men meldte jeg min hund til agillity et af de steder jeg kender til, ville jeg da forvente ro og orden, mens træningen stod på.

 

Mht at lære hundesprog og adfærd hund og hund imellem, kan det ikke vurderes højt nok, men jeg ville forvente, at det foregik i en anden sammenhæng, men selvfølgelig skal de hver især have det lært, selvom man som ejer af den lille vidunderklump nok er nød til at bide sig hårdt i tungen af og til...

Link til indlæg
Del på andre sites

Én ting jeg står meget uforstående overfor er alle de hundeejere med hunde der får mærkelige problemer af sådan noget. Det skyldes ikke at de har mødt aggressive hunde, dét kan jeg med rimelig sikkerhed og selvsikkerhed sige.

 

Jeg læser det som om, at du mener, at det er hundeejerens (i dette tilfælde = min) skyld, hvis hunden får problemer? Jeg er sikker på, at jeg har begået mange fejl med Tyson. Men hvad mener du, at jeg har gjort, der har skabt dette problem?

 

Da jeg fik Tyson (som var 14 måneder på det tidspunkt), var jeg meget opmærksom på at socialisere ham med andre hunde af alle størrelser og racer. Han fik nogle gange et mindre "hak i snuden", hvis han var lidt for langt fremme i skoene overfor andre hunde, men det virkede ikke til, at han tog det tungt, i stedet blev han mere opmærksom på at lade de pågældende hunde være, men var ellers stadig glad og venlig over for andre hunde. Han blev så desværre uprovokeret overfaldet et par gange ret hurtigt efter hinanden. Jeg ynkede ham ikke i de situationer, men undersøgte, om han var kommet til skade, og prøvede så at berolige ham med venlig snak og godbidder, indtil han virkede ok. I forlængelse af overfaldene begyndte han at gø af andre hunde for at jage dem væk. Det eskalerede over en periode, og jeg har nok ikke været hurtig nok til gøre noget ved det, fordi det simpelthen kom bag på mig - jeg havde jo ellers en hund, der for det meste var ret god til hundesprog.

 

Når du siger, at du med sikkerhed og selvsikkerhed kan sige, at den slags problemer ikke skyldes møder med aggressive hunde, hvordan kan du så være så sikker på det? Jeg er da sikker på, at det slet ikke er alle hunde, der vil få problemer af det - det er jo ikke alle hunde, der er lige følsomme og letpåvirkelige. Men hvorfor skulle nogle hunde ikke kunne få problemer af det?

 

Jeg er helt reelt interesseret i din mening, det er ikke et børnefornærmet svar. :-) Jeg er måske ikke enig med dig, men jeg er interesseret i at høre, hvad du mener.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg læser det som om, at du mener, at det er hundeejerens (i dette tilfælde = min) skyld, hvis hunden får problemer? Jeg er sikker på, at jeg har begået mange fejl med Tyson. Men hvad mener du, at jeg har gjort, der har skabt dette problem?

 

Historien bag som du giver i samme indlæg, læser jeg som at du har ladet det komme så vidt at din hund rent faktisk har været i fysisk klammeri med flere hunde der angriber uprovokeret.. (??)

Hvis dét er sandt, så ja. Så har du selv skabt problemet, fordi du ikke greb ind tidsnok til at undgå netop dette.

Om det skyldes uvidenhed, uopmærksomhed, eller en misforstået idé om at hunde ALTID skal klare ALTING selv, ved jeg jo så selvsagt ikke, da jeg ikke kender dig, og vil jeg heller ikke kommentere yderligere på, af selvsamme årsag. Mit gæt er som standard: Uopmærksom

 

Jeg er helt reelt interesseret i din mening, det er ikke et børnefornærmet svar. :-) Jeg er måske ikke enig med dig, men jeg er interesseret i at høre, hvad du mener.
Ork. Jeg tolker det skam ikke som et børnefornærmet svar/spørgsmål.

Enig behøver du såmænd heller ikke være :blink:

 

Men jeg ser på det at holde hund som noget meget meget simpelt, der langt hen af vejen kan klares med simple instinktive reaktioner fra min side af.

Det handler om at uddanne sin hund, at føre den, og at værne den når behovet er der.

3 ting. Ikke ligefrem raketvidenskab.

Når man har arbejdet lidt med sin hund, ved man hvordan dens reaktioner er, og man kan derfor reagere instinktivt (og dermed hurtigt) når der er et behov herfor, uagtet hvad behovet nu eventuelt er.

Men det kræver at man er opmærksom på ens hund, og mindst ligesåvigtigt hundens omgivelser, for at man kan foregribe begivenhedernes gang.

 

Og netop i det hér skildrede, hvor denne border flyver i flæsket på hunden Rosa, og kun svært kan skilles fra hinanden igen, er der jo ret åbenlyst sket flere svigt fra førersiden af.

Dels har man VIDST at borderen havde de tendenser, man har SET at den var løs. Man har haft MULIGHED for at se den løbe imod én, og man har haft MULIGHED for at gribe ind FØR den sad i flæsket af ens hund.

 

Efter min opfattelse havde man allerede muligheden for at standse op INDEN man overhovedet nåede ned på friløbsarealet.

 

ALLE de muligheder er blevet overset og/eller fravalgt, altså har man begået et svigt, en fejl, som ikke kan undskyldes med andet end ens egen utilstrækkelighed i den givne situation.

 

Spørgsmålet er så om man begynder at skyde skylden over på andre, eller om man overvejer ens egne handlinger (eller manglen på samme) og tager ved lære af det.

Jeg ville vælge sidstnævnte. Hvad andre gør vil jeg ikke blande mig i.

 

 

Hvad angår træneren og schäferejeren, så er det jo normalt som menneske at have lov til at være uenig med dem, at gøre dem opmærksomme på det, og evt. bede om at flytte træningshold/skifte træner, elelr endda at skifte træningssted hvis man mener det er dét der er nødvendigt.

Igen kan ansvaret ikke ligefrem kastes over på andre folk, heller ikke selvom man har betalt for at være dér.

 

:blink:

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst PPP-Pero

Jeg ville godt nok også være rasende!!!:evil:

Socialisering?!? Det eneste hunden lærer er at gå til angreb:shock: Jeg vil absolut ikke mene at en agilitytræningsbane er det rette miljø til socialisering med andre hunde, når hunden i forvejen er på det gale spor! Positiv socialisering af sådan en hund skal efter min mening ske et roligt sted med få hunde af gangen... Stress, højt tempo og ivrighed på en agilitybane er ikke den bedste forudsætning for gode hundemøder!

Link til indlæg
Del på andre sites

Historien bag som du giver i samme indlæg, læser jeg som at du har ladet det komme så vidt at din hund rent faktisk har været i fysisk klammeri med flere hunde der angriber uprovokeret.. (??)

Hvis dét er sandt, så ja. Så har du selv skabt problemet, fordi du ikke greb ind tidsnok til at undgå netop dette.

Om det skyldes uvidenhed, uopmærksomhed, eller en misforstået idé om at hunde ALTID skal klare ALTING selv, ved jeg jo så selvsagt ikke, da jeg ikke kender dig, og vil jeg heller ikke kommentere yderligere på, af selvsamme årsag. Mit gæt er som standard: Uopmærksom

 

Ja, du har da ret i, at jeg skulle have grebet ind i tide (det ville jeg jo også virkelig ønske, at jeg kunne gå tilbage i tiden og gøre), og at grunden til, at jeg ikke gjorde det, må høre under det, du kalder "uopmærksom".

 

Hvis jeg ser tilbage på de to situationer har jeg dog svært ved at se, hvordan jeg skulle have kunnet set det ske. Første gang gik vi i en fritløbspark, og Tyson løb et stykke foran mig. Pludselig kom en Jack Russel løbende fra siden og sprang på ham. Jeg havde øjnene på Tyson og omgivelserne, men kunne ikke nå derhen i tide til at stoppe JR'en (der var lynhurtig).

 

Anden gang var Tyson i snor, da vi passerede en kvinde med en cairn terrier. Cairnen ville hen til Tyson og vist venlige signaler, så kvinden spurgte, om den måtte hilse. Det måtte den godt, og den gik tilsyneladende venligt hen og snusede til Tyson. Efter at have snuset i ca. 2 sekunder, angreb den pludselig (desværre viklede snorene sig sammen, så det tog lidt tid at få dem skilt ad). Der har måske været nogle signaler mellem hundene, som jeg ikke har fanget - det har der sikkert. Men så er det gået så hurtigt, at jeg ikke har nået at opfatte det.

 

Som sagt ville jeg ønske, at jeg kunne gå tilbage i tiden og beskytte Tyson mod de hunde. Jeg har det super dårligt over, at det skete. Men i selve de to situationer ved jeg ikke, hvordan jeg skulle have forudset og nået at handle på angrebene.

 

Og netop i det hér skildrede, hvor denne border flyver i flæsket på hunden Rosa, og kun svært kan skilles fra hinanden igen, er der jo ret åbenlyst sket flere svigt fra førersiden af.

Dels har man VIDST at borderen havde de tendenser, man har SET at den var løs. Man har haft MULIGHED for at se den løbe imod én, og man har haft MULIGHED for at gribe ind FØR den sad i flæsket af ens hund.

 

Efter min opfattelse havde man allerede muligheden for at standse op INDEN man overhovedet nåede ned på friløbsarealet.

 

ALLE de muligheder er blevet overset og/eller fravalgt, altså har man begået et svigt, en fejl, som ikke kan undskyldes med andet end ens egen utilstrækkelighed i den givne situation.

 

Du har ret i, at Rosas ejer kendte til, at borderen tidligere havde angrebet, og at hun så, at den var løs sammen med de andre hunde. Af samme grund lod hun ikke Rosa løbe hen og lege med dem, men gik et stykke væk. Borderen kom så alligevel farende hen til Rosa. Rosas ejer har hofteskred og bruger krykker, så hun er ikke den hurtigste til at nå at gå imellem hundene.

 

Vi kunne helt have valgt ikke at komme til træning. Vi forventede dog ikke, at borderen ville være løs, da en træner forrige gang havde sagt, at de var opmærksomme på problemet og ville gøre noget ved det. Men da vi så, at den var løs, kunne vi selvfølgelig være gået igen. Det gjorde vi så ikke, vi prøvede bare at holde os på afstand. Det kan du sagtens sige var vores fejl - det var det måske.

 

Men at det KUN skulle være Rosas ejers skyld, at Rosa blev overfaldet, det er jeg helt uenig i. Jeg mener, at ejeren til en hund, der gentagne gange ryger i flæsket på andre hunde, har et ansvar for at holde den i snor i sådan en situation. Og jeg mener, at trænerne har et ansvar for at sige til ejeren af den hund, at den skal holdes i snor, da det er agilitytræning, ikke en form for socialiseringsundervisning af en bølle-hund, vi som ejere har meldt os til.

 

Hvad angår træneren og schäferejeren, så er det jo normalt som menneske at have lov til at være uenig med dem, at gøre dem opmærksomme på det, og evt. bede om at flytte træningshold/skifte træner, elelr endda at skifte træningssted hvis man mener det er dét der er nødvendigt.

Igen kan ansvaret ikke ligefrem kastes over på andre folk, heller ikke selvom man har betalt for at være dér.

 

Det er jo så også det, vi har valgt at gøre: Hverken Rosas ejer eller jeg fortsætter i den pågældende klub. Netop fordi vi mener, at klubben/trænerne har et ansvar, som de IKKE varetager ordenligt.

 

 

Vi bliver nok ikke enige i denne sag, og det er selvfølgelig også ok.

 

Der er som sagt sikkert mange ting, jeg har gjort forkert med Tyson, og der er helt sikkert situationer, jeg ville ønske, at jeg havde tacklet anderledes. Men er der ikke det for os alle sammen? Eller handler du virkelig så instinktivt, at du altid gør det korrekte i enhver situation? Og mener du ikke, at der er nogle situationer, som man ikke selv er herre over? For hvis det er tilfældet, må det være skønt at være dig :-) - sådan er virkeligheden desværre ikke for mig.

 

 

Jeg vil for øvrigt ud fra dit indlæg konkludere, at du alligevel mener, at en hund kan få problemer med andre hunde pga. møder med aggressive hunde. Du mener - så vidt jeg kan se - at hunden ikke får problemer, hvis ejeren når at stoppe den aggressive hund, så den ikke gør ens hund noget. Og det kan du da sikkert nok have ret i, men det var ikke sådan, jeg læste dit oprindelige indlæg.

Link til indlæg
Del på andre sites

hold da op, hun lyder sgu godt nok ikke for klog hende træneren! :shock:

 

jeg synes ofte man høre om episoder som disse - jeg har nok bare været meget heldig med mit valg af klub, da jeg gik til agility (og også da jeg trænede lydighed for den sags skyld)? ting som den her slags bliver overhovedet ikke accepteret i "min" klub! for det første holder vi ikke frikvarter til agility, der må vi selv lufte hunde inden træning - så der lufter vi hunde, de hunde der kan sammen. :-)

 

og er der en hund på holdet som vi ved har set sig lidt gal på andre hunde, så bliver de hunde ikke sluppet løs samme tid. skulle der alligevel ske et uheld (som der gjorde med sitto og en labblanding, selvom de ikke var løse på samme tid) så bliver der reageret med det samme, og der bliver gjort alt for at undgå det sker igen. dvs alle hundeførene er mere opmærksomme på de pågældende hunde og det samme er træneren. som fx dengang med sitto og labblandingen, hvor det egentlig var sitto der startede - fremover var både jeg og den anden ejer meget opmærksomme på at den hund som ikke var på banen, gik væk fra banen og blev gemt lidt væk, plus vores træner stod i den retning hvor hunden i snor var - og derved var klar til at få fx sitto jaget væk, hvis hun prøvede på noget igen.

 

kency havde også et noget anstrengt forhold til hunde førhen, når hun var i snor. på et tidspunkt fik hun især noget imod samojeder.. don't know why :roll: men der var jeg opmærksom på at hun ikke var løs samme tid med at hun var tæt på en samojede, for enten gik hun hen og gøede af den - eller hvis den "opdagede" hende først og knap nok bare kiggede på hende, så stak hun af. aldrig har jeg set hende løbe så stærkt før?! på et tidspunkt var der også lige en ny der var begyndt på holdet, med en lab/borderblanding vil jeg gætte på. den løb væk fra ejeren og hen til kency (som var i snor.....!) og den her lab/border bla. styrtede rundt om kency og jeg, fuldstændig tosset i hovedet! kency var jo helt oppe og køre, og gøede bare i ét væk! ejeren gjorde ikke ret meget, det endte med at jeg prøvede på at få styr på min egen hund, mens jeg prøvede på at holde den anden hund væk, ved at puffe den væk med mine ben - samme tid med at træneren prøvede på at fange den, for det gjorde ejeren altså ikke! :evil:

 

nøj, jeg var sur bagefter! tror ikke jeg har sendt så mange dræberblik på så kort tid før, og fik også sagt noget til ejeren, for det der var mange skridt tilbage i kencys træning, med hunde mens hun er i snor.. *SUK* :( det hele endte faktisk med at det var sidste gang vi så lab/border bla. og ejer til træning - og jeg ved hvorfor.. hun stoppede pga mig.. :engel: ups.. hun synes jeg var blevet så sur, så det gad hun sgu ikke.. fair nok at hunden stikker af, det kan ske for os alle. men at hun så bare står og ser til og gør nada, dét bliver jeg altså virkelig sur over.. så må hun sgu være tøsefornærmet alt det hun vil, i don't even care!

 

håber du finder et bedre sted at træne med tyson! :5up: hvor trænerne ikke acceptere den slags ting, som du nævner.

Link til indlæg
Del på andre sites

Sonja, det er ikke dig der er bims!!! Tilgengæld kan man da godt blive lidt bekymret for den træners mentale sundhed :shock:

 

Som mange andre vil jeg mene, at en agilitybane IKKE er stedet for socialisering af aggressive hunde og havde den hund gået i den klub jeg gik i med Futte så var den blevet drønet ud med et brag!!! Der var et par stykker i løbet af de år jeg kom der som blev smidt ud på den konto og det mener jeg er fair nok. Det kan ikke være rigtigt at andre ikke kan færdes trygt på banen og klubbens område :evil: I "min" klub var der overhovedet ikke noget der hed frikvarter eller andet i den stil. Hvis ikke hunden var i gang med et gennemløb så var den i snor. BASTA! Det gør det altså noget nemmere at styre og der var ganske få episoder i den klub.

 

Jeg er rigtig ked af at høre at I igen har været ude for sådan noget :cry: Jeg håber at det lykkes jer at finde en væsentligt bedre klub (og det burde vist ikke være så svært :blink:)

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg vil slutte mig til koret af dem der mener at det selvfølgelig ikke er din skyld. Det ville være det samme som at sige til voldtagne kvinder, at det er deres egen skyld, at de har været udsat for den slags ting.

 

At sige at en hund skal lære at håndtere et overfald er naivt og dumt. Det der som regel kommer ud af det er, at adfærden smitter så man selv kommer til at stå med en hund der ikke kan forholde sig til andre hunde.

 

Godt at I har sagt fra, så kan det være at træneren lærer en lille smule af det her. Og det kunne lyde som om hun kunne have brug for det. :evil: :damn:

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Ninjamor

Historien bag som du giver i samme indlæg, læser jeg som at du har ladet det komme så vidt at din hund rent faktisk har været i fysisk klammeri med flere hunde der angriber uprovokeret.. (??)

Hvis dét er sandt, så ja. Så har du selv skabt problemet, fordi du ikke greb ind tidsnok til at undgå netop dette.

 

Hvis det altid er ejerens uopmærksomhed/uvidenhed som er årsag til at hans hund "får en ridse", så er vi ude i at ingen kan begå sig med hund før de har opnået en viden af en vis standard samt et godt øje for hundeadfærd.

Det er hvad jeg får ud af dit svar.

 

Så er vi ude i, at ingen mennesker kan være hundeejere uden en dyb forudgående viden om adfærd, sprog mv.

Hvordan skal denne erfaring og viden erhverves uden at inddrage egen hund?

 

Det er ikke realistisk det du der kommer med.

 

"Fysisk klammeri med hunde som overfalder uprovokeret" skyldes ifølge det du skriver at ejeren til den overfaldne hund ikke er opmærksom nok.

OK, min datter kommer gående ned ad gaden og ud fra en opgang springer et bæst af en "kamphund" og overfalder Lobo. Ud af den blå luft.

Min datter var altså ikke opmærksom nok? Hmm...

 

Så er det bare ikke muligt at have sin hund med nogle steder.

 

En hund er i gang med et banegennemløb til agility og ud af det blå kommer denne hund fra sidelinien og overfalder.

Den overfaldne hunds ejer var altså ikke opmærksom nok? Hmm..

 

Om det skyldes uvidenhed, uopmærksomhed, eller en misforstået idé om at hunde ALTID skal klare ALTING selv, ved jeg jo så selvsagt ikke, da jeg ikke kender dig, og vil jeg heller ikke kommentere yderligere på, af selvsamme årsag. Mit gæt er som standard: Uopmærksom

 

Det er de eneste tre muligheder du ser.

Jeg synes du er ret fordømmende overfor andre hundejere

 

 

Efter min opfattelse havde man allerede muligheden for at standse op INDEN man overhovedet nåede ned på friløbsarealet.

 

ALLE de muligheder er blevet overset og/eller fravalgt, altså har man begået et svigt, en fejl, som ikke kan undskyldes med andet end ens egen utilstrækkelighed i den givne situation.

 

Hør nu her, man kan ikke altid være mere eller mindre 100% være opmærksom på omgivelserne samtidig med at man arbejder med sin egen hund.

 

Overfaldshunden kan i princippet være i line mens vores hund er på vej ud på banen og hundens ejer kan eftefølgende slippe den løs.

Du kan ikke foregribe begivenhedernes gang og altid være på forkant, hvis du samtidig skal være på din egen hund.

 

Uanset så læser jeg trådstarters indlæg som en kritik af og protest mod hundetrænerens manglende indgriben overfor overfaldshunden. Og ikke som at hun smider skylden fra noget som helst over på andre.

 

Spørgsmålet er så om man begynder at skyde skylden over på andre, eller om man overvejer ens egne handlinger (eller manglen på samme) og tager ved lære af det.

Jeg ville vælge sidstnævnte. Hvad andre gør vil jeg ikke blande mig i.

 

Nej, du nøjes med at dømme :-)

 

 

Igen kan ansvaret ikke ligefrem kastes over på andre folk, heller ikke selvom man har betalt for at være dér.

 

Det gør trådstarter jo heller ikke

Link til indlæg
Del på andre sites

Godt jeg valgte det træningssted fra..... Eller måske ikke, da træningsstedet ville have været en træner mindre :evil:

 

Træneren og de to ejere var blevet et hovedet kortere, hvis det havde været min hund, "der var blevet brugt til at socialisere borderen"....

 

Jeg kan godt se hvor træneren vil hen med hendes bemærkninger om socialisering og sigen fra og al det der, men man skal *en hel masse grimme ord* advares og spørges, inden om ens hund skal bruges til det!!!!

Og det skal slet ikke foregå til sådan en form for træning!

 

Formanden for klubben havde fået en meget meget negativ mail og opringning fra mig.....

 

MVH

Wivian - der selv har gået til agility med en hund, der ikke kunne slippes på grund af de samme problemer som borderen har.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Tilføj...