Hop til indhold

Hente hvalp 4 måneder - socialisering


Joséphine
 Share

Recommended Posts

Alt har været planlagt til at vi skulle hente vores hvalp i Frankrig i februar, når den er 8 uger. Pga. de nye EU-regler så har vi netop fået at vide, at vi først må hente den, når den er 16 uger. Og jeg er virkelig i tvivl om det er en god idé.

 

Vores race er vagtsom og reserveret, hvilket er skønt, for det kan vi lide, men det betyder også, at der skal lægges lidt kræfter i socialiseringsfasen. Opdrætter bor midt ude på landet uden naboer. Vi bor midt i et villakvarter og får en del larmende gæster.

 

Jeg har snakket med en anden, der har fået hvalp fra opdrætter, da den var 3 måneder. Den er 1 år nu og der er ingen problemer. Men jeg sad netop i går og læste en DKK-artikel om at mange hvalpe, der importeres til Færøerne, ender med at blive aflivet, fordi de også først må komme ind i landet, når de er ca. 4 måneder, og opdrætterne har ikke socialiseret dem godt nok. Så der ender med at være rigtig mange problemer med de hvalpe.

 

Jeg har indgående spurgt til socialisering hos opdrætter, men jeg føler mig ikke helt overbevist. Indtil 8 uger socialiserer hun kun hvalpene på hjemmet og de 6-7 andre voksne hunde. Hun har sagt, at hun nok skal køre hvalpen ind til en by, hvor den også kan møde børn, men er det nu også nok. Jeg ved, at hun er meget ude og rejse i den periode, fordi hun skal udstille.

 

Samtidig tænker jeg, at mange danske hundeejere sikkert ikke engang har hørt om socialisering, og at jeg måske bare er en overambitiøs hundeejer...

 

Hvad siger I: hvor vigtigt er det, at socialiseringen er gået lige efter skemaet?

Link til indlæg
Del på andre sites

  • Svar 95
  • Created
  • Seneste svar

Top Posters In This Topic

de fleste danske hundeejere som ikke ved noget om socialisering, socialiserer jo alligevel deres hvalpe, om det er bevidst eller ubevidst, da de får dem som 8 ugers, og derefter tager dem med rundt hvor de nu kommer. Jeg synes ikke det er optimalt, at hunden vokser op langt ude på landet, hvis den skal til DK og bo i en by med masser af larm. Om det kan lade sig gøre, er der jo kun en måde at finde ud af på, og det er at prøve, og så kan du også være heldig/uheldig, om lige netop den hvlap du får fra kuldet, er robut nok psykisk, til at klare det spring.

 

For mig handler det ikke om, om det er gået "efter skemaet" (jeg er generel sådan lidt anti skematisering af levende væsner), men mere det videnskabelige i, at der eatlså SKER nogle ting i hjernen i lige netop den periode, som man ikke kan gøre om senere hen. Man kan træne meget, men man kan ikke omkode. Så hvis det var mig, som var efter en vogtende race, som skulle leve under nogle helt bestemte (og helt normale, for os) omstændgheder, men var vokset op under helt andre forhold, ville jeg nok være meget betænkelig, hvis tilliden til opdrætter ikke er der....

Link til indlæg
Del på andre sites

Bemærk at du fortsat kan tage "ikke rabies vaccinerede" hvalpe med til Danmark. Vi har ikke skærpet reglerne som mange andre EU lande. Det betyder selvfølgelig at du bliver nød til at flyve hjem med hvalpen, da den ikke kan komme med gennem Tyskland.

Jeg ville insistere på at få min hvalp på et tidligere tidspunkt. Man når så meget sammen i de første måneder.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg har diskuteret det meget med min opdrætter, og hun fastholder, at det godt kan være, at hvalpene godt må komme ind i Danmark, men de må ikke forlade Frankrig. Jeg tror faktisk, at hun har ret, selvom jeg nu har skrevet til den franske ambassade og bedt om deres tolkning, men jeg har fundet flere tekster, der tyder på, at min opdrætter har ret.

Link til indlæg
Del på andre sites

Øv hvor er det dog ærgerligt, når nu man tror man har forberedt sig godt!

Jeg ville også være lidt skeptisk, det er en meget vigtig tid i en hvalps liv, og der skal puttes så meget prægning ind i netop den periode.

Men når nu forholdene er som de er, så virker det da også mærkeligt at opdrætter ikke er mere interesseret i at aflevere en godt socialiseret og velpræget hvalp :hmm:

Link til indlæg
Del på andre sites

Vi har mange sproglige udfordringer, så hun kan måske være interesseret i at socialisere mere, selvom jeg tror det ikke helt. I forhold til socialisering nævner hun kun "crowded place, leash, car and so" Og det er alt hun har at sige i forhold til socialisering af de hvalpe, der nu skal blive boende til 4 måneder. Men igen, det kan være kommunikationen, selvom jeg tror det ikke.

 

Det er mere hverdagsdelen, jeg er obs på, end det at lære at gå i snor og køre bil. Det er mere det, at vænne sig til fremmede mennesker, gæster, naboer, fly, cykler osv, der er er vigtig for mig.

 

Det er drønærgerligt. Vi har glædet os så meget, alt er klar, og jeg har tjekket EU-reglerne, men jeg troede sådan set, at når det var okay at importere en hvalp til Danmark, så var det også okay at eksportere den til Danmark.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg ville ikke være bekymret. Jeg tror at en vis socialisering er godt, men også at mange gør alt, alt for meget. Mere end godt er. Hvalpen skal ikke have oplevet ALT, blot oplevet at nyt ikke er farligt - altså nok til at hvalpen lærer at nye ting er ok.

 

Nogen tror tilsyneladende, at en hvalp som ikke har været på fx en skole mens den var i socialiseringsfasen, ikke senere vil kunne kapere dette. Det er selvfølgelig helt forkert.

 

En ny oplevelse i ny og næ - måske en gang om ugen er nok.

 

Jeg ville med andre ord ikke være bekymret for dette, hvis opdrætteren siger at rimelig socialisering finder sted. Faktisk tror jeg godt man kan nævne en række fordele ved at hvalpen er lidt ældre når man får den hjem, hvis eller det er et godt sted den kommer fra, hvor den er sammen med mor og far eller andre voksne hunde, samt måske også søskende.

Link til indlæg
Del på andre sites

PBC: Jeg er helt enig med dig! Men, det kræver at man har 100% tillid til at opdrætter gør de ting der skal til.

 

Jeg har set et par eksempler på hvalpe, der først "flyttede hjemmefra" da de var omkring de 4 mdr. og hvor opdrætter ikke havde gjort noget. De havde gået sammen med andre voksne hunde, og været sammen med familien når der var tid til det.

 

Den ene var ekstrem arrig/aggressiv allerede i en alder af 4-5 måneder, og det var overfor alle hunde den mødte. Den er i dag ca. 3 år og umulig at komme til. Kun ejer kan være i nærheden af den, og den kan f.eks. ikke slippes på træningsbanen da den straks vil pelse alle omkring den. Den kom heldigvis til en erfaren hundeejer, så der er arbejdet en masse med den. Den anden er nu, hvor den er blevet voksen meget nervøs anlagt - tror den er blevet kanøflet af de ældre hunde den gik sammen med i en løbegård.

Men det er da drøn ærgerligt at ende op med sådanne hunde, når nu man i virkeligheden har gjort sit hjemmearbejde OK.

Link til indlæg
Del på andre sites

Den hund lyder som en der ville have været problemer med under alle omstændigheder. De findes jo også.

 

Men hvis opdrætteren ikke er en man stoler på køber man vel ikke hvalp der.

 

Der er jo forskel på hvad man vil socialisere sin hund med, så at sige. Mine kommer med i byen, på banegården, til hvalpetræning, men jo også ud i terræn, ud til vand, snuser til vildt og ud hvor der er husdyr. En tur på gågaden - og måske i en butik, hvor jeg kender ejeren. Den kommer med hjem til min far i hans lejlighed.

 

Det er måske en ting for hver uge fra 8 uger til 16 uger. En anden hundetype, kan have andre behov, men ture udenfor gården, møde med maskiner - støvsuger - trillebør - andre mennesker - andre (ikke kendte hunde) - ud og køre bil osv. bare lidt nyt hver uge.

 

De der farer afsted hver dag - eller får besøg af nye mennesker, der skal se vidunderet, hver dag, mener jeg ikke respekterer hvalpens evne til at absorbere og bearbejde nye indtryk. Ofte bliver hundene overstimulerede, kan ikke finde ro og er meget obs. på alting - hele tiden forventes nyt, aktivitet, aktivering og oplevelser. Ikke godt.

 

Og socialiseringen behøver jo ikke slutte ved 4 mdr. alderen selv om der naturligvis er vigtige faser som kan udnyttes.

 

Og opdrætteren har jo i dette tilfælde tilkendegivet at tilstrækkelig socialisering finder sted. Det må da tælle for en hel del.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg tænker hvordan opdrætters egne hunde er? Altså dem vedkommende har haft fra hvalp. For hvis du er tilfreds mez sindet hos dem og opdrætter bare gør det samme som hun har gjort ved sine egne hvalpe, så burde det vel være ok?

 

Altså hvis hendes hunde kan håndtere udstillinger med mere, så er de vel vandt til lidt?

 

Kan hun ikke tage din hvalp med på udstilling et par gange så?

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg tror, at du har ret PBC. Jeg er virkelig selv overambitiøs og kontroltypen, der vil sidde med socialiseringsskemaet og nøjsommeligt følge og udfylde det hver eneste dag - hvilket kan blive for meget. Uanset hvem der er tale om, vil jeg aldrig mene, at opdrætteren kan gøre det lige så godt som mig ;) Det er dét, der er mit problem! Det er også derfor, at jeg har brug for at høre andres input. For måske er det bare mig, der er låst helt fast i socialiseringsdiskussionen.

 

Det er ikke en pyrenæisk hyrdehund :) Det var bare den nærmeste på listen, da min race ikke er der. Det er en portugisisk hyrdehund. De er ikke vogtende, men de er reserverede - og de kan blive sky, hvis man ikke tackler det ordentligt. Opdrætter udstiller rigtig meget og er en af de bedste. Og hendes hunde fungerer rigtig godt til udstillinger, så hun ved jo hvad hun skal gøre med reservertheden. Og deres egne hunde er helt fine. De øvrige hvalpe skal også blive til 4 måneders alderen, har hun lige fortalt mig, da alle er reserveret til udlandet.

 

LuckyLuna, det er rigtigt...jeg kan jo prøve at sige, at jeg virkelig gerne vil udstille, så om hun ikke kan træne min hvalp til det :D

 

Jeg skifter fra time til time. Så kom endelig med jeres input stadig om I ville være okay med en 4-måneders hvalp.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg har diskuteret det meget med min opdrætter, og hun fastholder, at det godt kan være, at hvalpene godt må komme ind i Danmark, men de må ikke forlade Frankrig. Jeg tror faktisk, at hun har ret, selvom jeg nu har skrevet til den franske ambassade og bedt om deres tolkning, men jeg har fundet flere tekster, der tyder på, at min opdrætter har ret.

Vil du ikke linke til det du har fundet, der tyder på det? Jeg har nemlig de samme kvaler, når jeg en gang skal ha' hvalp igen, da "min" opdrætter bor i Belgien. Men har så tænkt at man bare må flyve direkte. Har læst det jeg har kunnet finde, men har ikke fundet noget der siger at en 8-ugers uvaccineret hvalp ikke må forlade landet..?

 

Jeg ville ikke ta' en 16-ugers hvalp hjem, selv om "min" opdrætter gør et supergodt socialiseringsarbejde. For mig er det supervigtigt at "bonde" med hvalpen helt fra start, og at kunne gå i gang med grundlæggende træning så tidligt som muligt...

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg tror, at du har ret PBC. Jeg er virkelig selv overambitiøs og kontroltypen, der vil sidde med socialiseringsskemaet og nøjsommeligt følge og udfylde det hver eneste dag - hvilket kan blive for meget. Uanset hvem der er tale om, vil jeg aldrig mene, at opdrætteren kan gøre det lige så godt som mig ;) Det er dét, der er mit problem! Det er også derfor, at jeg har brug for at høre andres input. For måske er det bare mig, der er låst helt fast i socialiseringsdiskussionen.

 

Det er ikke en pyrenæisk hyrdehund :) Det var bare den nærmeste på listen, da min race ikke er der. Det er en portugisisk hyrdehund. De er ikke vogtende, men de er reserverede. Opdrætter udstiller rigtig meget og er en af de bedste. Og hendes hunde fungerer rigtig godt til udstillinger, så hun ved jo hvad hun skal gøre med reservertheden. Og deres egne hunde er helt fine. De øvrige hvalpe skal også blive til 4 måneders alderen, har hun lige fortalt mig, da alle er reserveret til udlandet.

 

Tror roligt du kan gå videre med projektet. Herlig hunderace, som vi ikke ser så tit i DK. Du kunne jo opdage at du måske i virkeligheden selv gør "lidt i overkanten".

 

Jeg fik en "eye opener" for mange år siden da vi havde købt en Norsk Elghund af en opdrætter nord for Ålborg.

 

Af forskellige grunde, kunne vi ikke hente den før den var 13 uger gammel. Jeg vil mene at det måske er den best socialiserede hvalp vi nogensinde har fået. Jeg ringede og spurgte opdrætteren hvad de egentlig gjorde - og det var noget mindre end jeg selv ville have gjort. Hvalpen hvilede mere i sig selv, var livlig når situationen indbød til det og rolig det meste af tiden. Den var rolig ved håndkontakt uden at bide eller ville pjatte. Den kunne naturligvis godt opfordre til pjat og pjatte, men accepterede også hvis man kun ville nusse.

 

Den kunne senere være med alle steder. Udstilling, gågade, station, omgås husdyr (den ville dog gerne jage med får opdagede jeg) og den modtog gæster perfekt.

 

Efterfølgende hvalpe har jeg holdt noget lavere profil med i 2-6 månedersalderen og det har vist sig at være rigtig godt.

 

De første hunde vi havde var noget vildere og var også alt for overstømmende, når der kom gæster. Faktisk helt ustyrlige for en enkelts vedkommende. Ikke godt. Jeg tror behersket og rolig omgang med hvalpe er noget vigtigere end mange tilsyneladende praktiserer.

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Det er flysider, der har bekræftet det. Ser lige om jeg kan finde den ene af dem igen.

 

Men min opdrætter har tjekket med den franske pendant til DKK, og de står fast. Det er ligegyldigt hvad importreglerne er i DK, det er landets eksportregler, der gælder. Og hun kan risikere at miste sit kennelmærke og få en stor bøde, hvis det bliver opdaget i lufthavnen, at jeg er ved at udføre en "ulovlig" hvalp. Jeg troede nemlig også, at det var okay, hvis vi bare fløj. Jeg afventer stadig svar fra den franske ambassade, men jeg tror desværre, at Danmarks milde regler er ligegyldige...

Link til indlæg
Del på andre sites

Vil du ikke linke til det du har fundet, der tyder på det? Jeg har nemlig de samme kvaler, når jeg en gang skal ha' hvalp igen, da "min" opdrætter bor i Belgien. Men har så tænkt at man bare må flyve direkte. Har læst det jeg har kunnet finde, men har ikke fundet noget der siger at en 8-ugers uvaccineret hvalp ikke må forlade landet..?

 

Jeg ville ikke ta' en 16-ugers hvalp hjem, selv om "min" opdrætter gør et supergodt socialiseringsarbejde. For mig er det supervigtigt at "bonde" med hvalpen helt fra start, og at kunne gå i gang med grundlæggende træning så tidligt som muligt...

 

[har fjernet link, da jeg ikke må linke]

 

Exporting Pets from France: effective December 29, 2014, all dogs, cats and ferrets leaving France must be microchipped, vaccinated for rabies (in that order) and wait 21 days before leaving the country. Failure to comply with these regulations will mean that your pet will be refused entry or returned to the country of origin or placed in quarantine, all at the expense of the person responsible for your pet.

Så de øvrige EU-landes regler er, at alle hunde skal vaccineres inden de forlader landet, og det kan de først blive, når de er 12 uger, hvorefter man skal vente 21 dage.

Link til indlæg
Del på andre sites

[har fjernet link, da jeg ikke må linke]

 

Exporting Pets from France: effective December 29, 2014, all dogs, cats and ferrets leaving France must be microchipped, vaccinated for rabies (in that order) and wait 21 days before leaving the country. Failure to comply with these regulations will mean that your pet will be refused entry or returned to the country of origin or placed in quarantine, all at the expense of the person responsible for your pet.

Så de øvrige EU-landes regler er, at alle hunde skal vaccineres inden de forlader landet, og det kan de først blive, når de er 12 uger, hvorefter man skal vente 21 dage.

 

Er det fra et flyselskab? Synes det virker lidt underligt... For det står først "leaving France", senere står der at hvis man ikke overholder reglerne vil dyret bli' "refused entry or returned to the country of origin" - hvilket jo tyder på import, og ikke eksport..?? :vedikke: Jeg ville nok ikke ta' et flyselskabs ord for lov, men tjekke det op med landets pendant til fødevarestyrelsen...

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg fik 1. hund hjem 8 uger gammel.........jeg stoler 100% på opdrætter, MEN hundene havde "kun" kørt i bil sammen til dyrlægen og er opvokset på landet!

 

Der var masser af mennesker på besøg og de voksede op i hjertet af huset.

 

Ludwig skreg hele vejen hjem i bilen og flere sagde at det var da også for dårligt at han ikke havde kørt alene i bil......

 

Vi bor i byen så der var ingen vej tilbage for at møde alle mulige og umulige ting.

 

Muligt at han ikke inden han var 8 uger havde set ret meget, men det han havde fået med var SÅ meget bedre. Han, og resten af hvalpene, har en helt grundlæggende tro på mennesker og sig selv, så hvad vi end har taget ham med til de sidste 2 år har han taget 99% i stiv pote.

 

Jeg tror ærlig talt også at socialisering af hvalpe er gået en smule over gevind, selvom det gøres i allerbedste mening. Oftere skal man nok se på forældrene og det miljø hvalpene opvokser i.

 

(og bilkørsel er fint i dag.....det viste sig bare at Ludwig er en dramaqueen der brokker sig højlydt hvis ikke tingene går som han vil.... :lol:)

Link til indlæg
Del på andre sites

Men Soegaard hvad hvis du først ku hente ham som 4 måneders og han stadig ikke havde oplevet andet, tror du så stadig resultatet ville være det samme?

 

Jeg er så træt af de nye regler er glad for jeg fik Kuno hjem inden de trådte i kraft. Jeg ville være gået glip af så meget af hans Babyliv, da han var 4 måneder havde han allerede lært meget om vores familie og huserer (nogle af dem og dem han selv vælger hehe)

Link til indlæg
Del på andre sites

Hvis det bare var selve socialiseringen ville jeg heller ikke være så hys. Tror jeg. I hvert fald ikke hvis opdrætter gjorde et godt arbejde med det. Men der er jo så meget andet, i de uger mellem 8 og 16 uger! Hele bondingtingen, den grundlæggende træning - det ville jeg meget nødig gå glip af! IMO er det her man lægger grunden til "hvem" ens nye lille hvalp skal være som voksen hund, man lærer hinanden indgående at kende, man bli'r hinandens fortrolige, man lægger grunden til hvordan man leger (træner) sammen. Nej, jeg synes virkelig det er noget skidt med de nye regler! Og netop for "små racer" må det jo være et virkelig hårdt slag, de er jo afhængige af at importere/eksportere?!

Link til indlæg
Del på andre sites

Men Soegaard hvad hvis du først ku hente ham som 4 måneders og han stadig ikke havde oplevet andet, tror du så stadig resultatet ville være det samme?

 

Jeg er så træt af de nye regler er glad for jeg fik Kuno hjem inden de trådte i kraft. Jeg ville være gået glip af så meget af hans Babyliv, da han var 4 måneder havde han allerede lært meget om vores familie og huserer (nogle af dem og dem han selv vælger hehe)

 

Det ved jeg jo af gode grunde ikke.....:blink:

 

Selvfølgelig ville jeg overveje alternativet og det er da, på godt jysk, træls at reglerne er sådan.

 

Men omvendt, hvis alternativet er dårlig/mangelfuld avl i DK, og du kan få en fantastisk opdrætter og en hvalp af gode, sunde linier med fede temperamenter. Så mon ikke at opdrætter også vil gøre noget for at hvalpen oplever noget de sidste måneder?

Alternativt så kunne man måske se om hvalpen kunne komme i pleje et andet sted/familie i en periode!?

Link til indlæg
Del på andre sites

Hej,

Jeg fik min ene hund som 4 en halv måned fra en god opdrætter og det har jeg besluttet ikke at gøre igen.

Han er af natur reserveret og var ikke blevet socialiseret optimalt og selv om vi selv gjorde en stor indsats så ville det bare have været helt anderledes,hvis vi havde haft ham fra 8 uger af, er jeg sikker på.

så det kan vel gå begge veje for dig ;-)

 

v. H. Sille

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Tilføj...