Hop til indhold

Hjælp! Er hun normal er der noget helt galt?


CSP
 Share

Recommended Posts

Min kæreste og jeg har for tre uger siden anskaffet os en hvalp. Hun er en blanding af en pudel og cavalier king charles og er nu 11 uger gammel.

Hun er vokset op hos en kennel i Jylland – vi bor I København. Dette er selvsagt en stor omvæltning for en lille hvalp. Vi har derfor forsøgt så godt som muligt at socialisere hende til vores nærområde. Men har vi I virkeligheden overstimuleret (eller måske understimuleret?) hende og stresset hende unødvendigt?

 

Den første uge brugte vi i vores lejlighed, hvor hun primært har opholdt sig sammen med os I køkkenet og I den ene stue. Udover at være nede og tisse har hun ikke været meget ude af lejligheden – vi har brugt tiden på leg, træning og selvfølgeligt sovet en masse.

 

Den næste uge begyndte vi langsomt at tage hende med ned på vejen (vi bor I et stille kvarter) når der ikke var meget trafik. Dette har hun klaret flot, og blot siddet og kigget på biler, cykler og mennesker som kørte/gik forbi. Vi har taget hende i taske med til dyrelægen for at få vaccination og hun har en enkelt gang været med i parken, her var der dog så meget liv og larm at hun stressede unødvendigt op og vi gik derfor hurtigt hjem igen (med hende i tasken).

 

Den sidste uge har vi gået decideret tur (5-10 min) et par gange, vi har siddet på en bænk ved en af de større veje så hun kunne opleve busser og tungere trafik lidt på afstand. Samt selvfølgeligt leget, trænet og sovet ligesom de tidligere uger.

 

“Problemerne” og hvad vi gør.

 

 

  1. Hun bider meget og og hun bider hårdt. Hun snapper ud efter vores fingre og ben og jagter voldsomt efter vores ben når vi går.

Når hun bider forsøger vi først at give hende et alternativ: tygge pind, bamse eller lign. Når hun forsætter give vi et hvin rejser os op og vender siden til. Når hun bliver ved går vi væk og forsøger at ignorere hende.

 

  1. Når hun er nede for at tisse snuser hun selvfølgeligt gladelig, men pludseligt begynder hun at sprænge rundt, bide i alt, spise græs, blomster, kaste sig op i luften.
    Vi forsøger da at få hendes opmærksomhed få hende til at sitte og fokusere på os – det lykkes sjældent og vi ender som oftest med at tage hende op og bære hende pivende op i lejligheden igen – kort tid efter hun kommer ind starter scenarie 4. gerne.
  2. Hun spæner rundt i lejligheden som havde hun ild i røven, gør, og hopper op af stole, sofa etc. Hun gør typisk dette to gange om dagen, vi har endnu ikke fundet fællesnævneren for hvornår og hvorfor – derudover sker det hver gang hun har haft en hendes voldsomme ture udenfor som beskrevet ovenfor.
  3. Når hun ser en hund eller menneske bliver hun helt spændt, logrer og forsøger at trække over mod dem. Vi forsøger gerne at sætte os ned og få hendes fokus på os. De gange vi har givet hende lov til at hilse har det været en blanding af hun springer meget overgearet rundt om den anden hund, til at hun pludseligt begynder at pibe og hvine til trods for den anden hund ikke har markeret sig eller lign.
  4. Hun jagter sin hale 10-15 gange om dagen, nogle gange er det stille og roligt hvor hun går med den i munden andre gange tager hun fat og drejer rundt om sig selv i et frygteligt tempo. Andre gange bider hun sig i halen.
    Vi forsøger at stoppe hende ved at kalde på hende, lave nogle basale træning øvelser sit+dæk og så eller tage hende med ind i et andet rum og give hende en tyggepind eller lign.
  5. Når hun er ude spiser hun ALT – vi ved godt det er normalt for hvalpe at ”smage på verden”, men hun tager alt i munden og sluger det.
    Vi forsøger at lokke hende til at smide cigaretskodder, skarpe sten osv ved at tilbyde en godbid i stedet, det lykkes sjældent – i stedet tager vi fysisk tingene ud af munden på hende – hvorfor hun selvfølgeligt forsøger at sluge dem.
  6. Hun spiser ikke meget hvis hun får sin tørkost serveret i skål (Orijen Puppy). Vi bruger det derfor til træning og får hende ellers til at spise ved at lave sprede det ud på gulvet, gemme det i hendes tæppe, under en skål eller lign. Hun skal spise ca. 70 gram/døgn, og får på en god dag spist ca. 50 gram.
  7. Hun vandrer meget hvileløst rundt i lejligheden, graver i hjørner, bider i fodlister osv. Vi forsøger da enten at aktivere hende via leg eller træning, eller forsøger at lokke hende i kurv.

 

Min kæreste siger at nu skal jeg stoppe ellers vil i ikke læse det hele ;-).

 

Men vi er mildt sagt meget frustrerede, og faktisk helt ærligt bare mest bange for at der måske er noget galt med vores lille nye hvalp eller måden vi omgås hende.

 

Alt hjælp, kommentarer etc er meget meget velkommen.

Link til indlæg
Del på andre sites

Velkommen til og tillykke med den lille :-) det lyder som helt normal hvalpe adfærd ville jeg sige ;0) Det bedste i kan gøre når hun bider er nok bare at rejse Jer op og gå væk fra hende (= ingen opmærksomhed = så gider hun ikke det mere). Har I sådan en "bide ring" til hvalpe? Vi var sindssygt glade for vores, og den var også meget brugbar da vores hund startede tandskift :-) Har i leget med hende udenfor? Prøv at finde en leg hun synes er det SJOVESTE i hele verden, og før hendes opmærksomhed vender sig mod en anden hund/menneske etc. Så start legen :-) og ellers hav nogle rigtig lækre godbidder med ud ^^ angående. hendes flip hvor hun tonser rundt, det skulle meget gerne gå over, det er nok bare fordi hun er så glad at hun ikke kan styre sin lille krop ;0) min tøs gør det stadig indimellem (udendørs) når hun er mega glad ? men hvis det er rigtig slemt, så put hende i snor og "tving" hende til at slappe af mens du snakker roligt til hende, så falder hun garanteret ned :-) Held og lykke med hende :D

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst DorteDK

Tillykke med hvalpen.

 

Jeg ville forsøge at finde et sted med lidt hvalpetræning, så hun kommer ud til nogen på egen størrelse.

 

Men ellers lyder hun som en helt normal hvalp, de første par uger skal de lige vænne sig til de ny omgivelser og virker måske lidt roligere, men så bliver det en helt normal hvalp bagefter.

 

Mht bideri, vores den første lab gjorde det slet ikke men der tog nummer to da rigtig revanche... hold da op han bed os.

 

Vi legede ofte på gulvet med ham, når han begyndte at bide stoppede legen med det samme vi gik væk og vendte ham ryggen, et minut senere genoptog vi legen bed han stoppede legen med det samme og så fremdeles.

 

En tyggering / gummi ring er rigtig godt for de små tænder der klør, vi smed tyggeting i fryseren så de var dejlig kolde at tygge i det hjalp hos os, gummerne kløer da hjælper lidt koldt ;-)

 

Glæder mig til at se billeder. Husk at nyde hvalpetiden det går så stærkt ! selvom det til tider kan være hårdt :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Tillykke, I har en helt normal hvalp ;-)

 

Og jeg synes bare I skal fortsætte som I gør -aflede når hun gør noget hun ikke må, træne lidt færdigheder og lave lidt "hjernegymnastik" til hende. Dog vil jeg, som Luckyluna også skriver, tro at hun vil have godt af at få brugt noget af det krudt på eksempelvis leg med andre hunde.

 

Kender I nogle søde hunde, som hun kan lege med?

Link til indlæg
Del på andre sites

Hvorfor afbryder I jeres hvalp hver gang hun har det sjovt? :hmm:

 

Altså bideriet forstår jeg godt, det er jo noget de skal lære at lade være med - men de andre ting... Det er jo helt normal hvalpeadfærd - leg, ligesom børn leger. Det hører barndommen til, ellers bliver det da et kedeligt liv.

Link til indlæg
Del på andre sites

Når du beskriver hende, lyder hun meget som

min vaps... Så ganske normal... Tosset, men normal... Hun elsker jo livet... Og nyd at hun elsker livet... Hellere det end en hund, der sidder og kigger bedrøvet på jer... :)

 

Husk at gå nogle gode ture med hende, hvor hun får indtryk og får brugt hjernen... Det lyder som om hun mangler udfordringer... Vi har den lille leg, at have 3 krus (hård plastik) og gemmer en godbid under en, hvor han så skal finde den.. Igen skal man bruge lidt tid på at lære dem "reglerne", men der bliver snust, tænkt og udfordret... ;)

en god aften-leg, som ikke kræver det vilde...

 

Mht at bide, gør min vaps det samme, men vi har lært ham "ikke bide"-kommandoen... Det tager tid, men han er ved at fatte det...

Vi roser ham når han fjerner tænderne... Og distraherer ham noget andet... ;)

Link til indlæg
Del på andre sites

Tak for alle jeres svar ;-)

 

Claudia2500:

Det er også hvad vi forsøger - de sidste par dage er hun dog blevet noget mere voldsom i sit bideri, hvor det mere er decideret snappen ud efter os. Men vi må forsætte med at ignorere og håbe på det bliver bedre.

Vi har forsøgt ar lege med hende udenfor så godt som man nu kan på en blind vej - vi er dog desværre et stykke fra et sted hvor hun kan løbe frit udenfor så alt foregår i snor. Vi har endnu tilgode at finde en leg eller godbidder (vi har prøvet leverpostej, kyllingestykker, pølser etc) som kan fange hendes interesse udenfor hvor alt er så spændende og dufter godt.

jeg bed lige mærke i denne kommentar:

"tving" hende til at slappe af mens du snakker roligt til hende, så falder hun garanteret ned

Hvordan? Hvis vi forsøger at sætte os med hende og berolige hende, bider hun os meget hårdt - vælger vi at ignorere dette forsætter hun med at være voldsom - vælger vi at blive siddende med hende begynder hun at bide mere, holder vi blidt fast på hende begynder hun at hyle og skrige. :-s

 

Luckyluna:

På kennelen er hun og hendes søskende opvokset i et hvalperum i forlængelse af ejerens bolig - der sov de og var indenfor halvdelen af tiden, resten af tiden var de udenfor i et større indhegnet område. De havde en del hvalpe, vores kuld og to kuld mere - både hvalpe og mødre løb frit rundt sammen.

Vi mødte kun hendes mor, som virkede som et frisk og glad hund som gerne ville hilse og kæle. Hun er ud af en søskende flok på fem. Den ene virkede ret stille og var måske lidt mere usikker end de andre. De tre andre var friske og meget nysgerrige. Vores hvalp var også nysgerrig, men ikke helt ligeså frembrusende som de tre andre, hun observerede gerne tingene lidt fra afstand og opsøgte derefter.

 

Pivpiv:

Nej det er det ikke - den kennel kender jeg ikke?

 

Umulia:

I hvilke af situationerne er det du tænker at vi afbryder når hun har det sjovt? I scenarierne som jeg opremsede har hverken min kæreste eller jeg indtryk af at hun har det sjovt på en "positiv" måde. Hun virker meget stresset, ryster og "logrer med hele kroppen".

Eksempelvis når hun jagter sin hale er det i et voldsomt tempo, hun vælter ind i møbler, vægge, hyler og skriger - dette tænker vi ikke er "en sjov leg", men en unødvendigt stressende situation.

 

Om hundeleg og hvalpetræning:

Det er jo general kommentar fra de fleste af jer. Vi vil MEGET gerne have hende til hundetræning/hvalpemotivation. Desværre er alt hvad vi har kunnet finde enten fyldt ellers er der start i slut august. Vi starter derfor i hvalpetræning hos Amagerlands (som vi har læst og hørt godt om) i slutningen af august. Vi ville meget meget gerne starte før.

Vi vil rigtigt gerne at hun leger og møder hunde, gerne af alle aldre og størrelser, men især også hvalpe. Vi kender dog ingen som har hund så vi kender ingen "søde hunde" :-(. Vi syntes dog - og her er vi måske overbeskyttende - men vi vil gerne have en hvis form for kontrol over hvilke hunde hun møder og hvordan hun møder dem. Der er desværre tendens til her på Amager at lade sine hunde løbe frit og ikke tage hensyn til en lille hvalp, så pludseligt står der en kæmpe hund foran os som ikke er i snor, mens vores hvalp er i snor og bliver overrasket - ejerens kommentar er ofte "Så må hun lære det!". Vi giver ret at hun skal lære det, men det skal være på en ordentligt måde som ikke gør hende usikker og hvor hun har mulighed for at vælge til og fra.

Vi har en enkelt gang været forbi en hundeskov med hende - her væltede 5 store voksne hunde rundt i meget vild leg, mens ejerne stod og snakkede i den modsatte ende - dette er ikke scenariet hvor vi har lyst til at kaste vores hvalp ind.

 

Igen mange tak for kommentarer og råd. Kom gerne med flere - efter de sidste tre dage - har vi brug for alt den hjælp i kan byde ind med ;-)

Redigeret af CSP
Link til indlæg
Del på andre sites

Når du beskriver hende, lyder hun meget som

min vaps... Så ganske normal... Tosset, men normal... Hun elsker jo livet... Og nyd at hun elsker livet... Hellere det end en hund, der sidder og kigger bedrøvet på jer... :)

 

Husk at gå nogle gode ture med hende, hvor hun får indtryk og får brugt hjernen... Det lyder som om hun mangler udfordringer... Vi har den lille leg, at have 3 krus (hård plastik) og gemmer en godbid under en, hvor han så skal finde den.. Igen skal man bruge lidt tid på at lære dem "reglerne", men der bliver snust, tænkt og udfordret... ;)

en god aften-leg, som ikke kræver det vilde...

 

Mht at bide, gør min vaps det samme, men vi har lært ham "ikke bide"-kommandoen... Det tager tid, men han er ved at fatte det...

Vi roser ham når han fjerner tænderne... Og distraherer ham noget andet... ;)

 

Det er dejligt at høre at vi forhåbentligt ikke sidder med en overstresset hvalp med tvangsneuroser ;-)

 

Det kan sagtens ske hun er understimuleret - vi har meget svært ved at vurdere hvor grænsen går mellem at man understimulerer og overstimulerer sin hvalp. Vi går som sagt nogle korte ture, men egentligt mest bare hvor hun går og snuser ikke sådan decideret gå fra A-B-A. Da vi købte hende fik vi rådet at hun maks skulle motioneres i et antal minutter svarende til hendes aller i uger. Dvs. 11 minutter nu hvor hun er 11 uger - som tommelfingerregel. Men dette er måske slet ikke nok?

Af udfordringer gør vi lidt af hvad du råder os til. Vi bor jo i lejlighed så har ikke mulighed for at kaste hendes fodder ud på en græsplæne og søge efter det - istedet bruger vi et stort tæppe som bliver krøllet lidt sammen og foderet gemt i folderne, så søger hun efter det. Vi gemmer godbidder under små skåle, æggebægre og lign, hun bruger sin aktivitetsbold som hun skubber rundt på gulvet for at få godbidder ud.

 

Ang. at bide er det frustrerende for os at vi føler det gør den forkerte vej. I starten gik det ret fint og hun gik fra at nappe til istedet for at slikke på hænder. Men nu er det gået helt i den anden grøft, det er ikke længere nappen eller ramme ved siden af hænderne ved leg, men mere snappen ud efter os og forsøge at bide sig fast og ruske.

Link til indlæg
Del på andre sites

 

Umulia:

I hvilke af situationerne er det du tænker at vi afbryder når hun har det sjovt? I scenarierne som jeg opremsede har hverken min kæreste eller jeg indtryk af at hun har det sjovt på en "positiv" måde. Hun virker meget stresset, ryster og "logrer med hele kroppen".

Eksempelvis når hun jagter sin hale er det i et voldsomt tempo, hun vælter ind i møbler, vægge, hyler og skriger - dette tænker vi ikke er "en sjov leg", men en unødvendigt stressende situation.

 

 

Scenarie 1,2,3,4 og 7 er alle nogle, jeg opfatter som en hvalp, der får afløb for sin energi, leger og går på opdagelse. Det er absolut ikke noget, jeg ville opfatte som stress. At ryste, pibe og logre med hele kroppen er godt nok overdrevet kropssprog, men igen er det normalt og fuldt foreneligt med det at være "barn" - menneskebørns kropssprog er heller ikke som voksne. Det skyldes at det er vigtigt for et lille forsvarsløst væsen at sende signalet til omverdenen, at "jeg er ikke en trussel for dig, jeg er kun en hvalp", selvfølgelig kombineret med at der ikke er fuld kontrol over motorikken endnu.

 

Kropssproget vil ændre sig med tiden, hvis hvalpen modtager de korrekte reaktioner på sin adfærd. Hvis I, som ejere, overreagerer, eller ikke forstår hvad hvalpen siger til jer, vil dens kropssprog blive ved med at være overdrevet - ligesom når mennesker råber til en døv person.

 

Jeg synes I skal sætte jer ned og grine, når jeres hvalp får et flip. Hvalpetiden er så kort, det er med at nyde den så længe det varer.

Link til indlæg
Del på andre sites

Det er dejligt at høre at vi forhåbentligt ikke sidder med en overstresset hvalp med tvangsneuroser ;-)

 

Det kan sagtens ske hun er understimuleret - vi har meget svært ved at vurdere hvor grænsen går mellem at man understimulerer og overstimulerer sin hvalp. Vi går som sagt nogle korte ture, men egentligt mest bare hvor hun går og snuser ikke sådan decideret gå fra A-B-A. Da vi købte hende fik vi rådet at hun maks skulle motioneres i et antal minutter svarende til hendes aller i uger. Dvs. 11 minutter nu hvor hun er 11 uger - som tommelfingerregel. Men dette er måske slet ikke nok?

Af udfordringer gør vi lidt af hvad du råder os til. Vi bor jo i lejlighed så har ikke mulighed for at kaste hendes fodder ud på en græsplæne og søge efter det - istedet bruger vi et stort tæppe som bliver krøllet lidt sammen og foderet gemt i folderne, så søger hun efter det. Vi gemmer godbidder under små skåle, æggebægre og lign, hun bruger sin aktivitetsbold som hun skubber rundt på gulvet for at få godbidder ud.

 

Ang. at bide er det frustrerende for os at vi føler det gør den forkerte vej. I starten gik det ret fint og hun gik fra at nappe til istedet for at slikke på hænder. Men nu er det gået helt i den anden grøft, det er ikke længere nappen eller ramme ved siden af hænderne ved leg, men mere snappen ud efter os og forsøge at bide sig fast og ruske.

Den regel med at hvalpe kun må gå det antal minutter de er i uger synes jeg er overdrevet. Til gengæld kan jeg ikke forstå at nogle vælger at bruge hvalpens mad til aktivering og problemløsning. Så langt hellere bruge den tid de tåler at stå på deres ben, til samarbejdsøvelser, socialisering og til at lære noget om de sociale spilleregler,.. og så give hvalpen den mad man ikke bruger til dette, i en skål.

 

Der er ingen tvivl om at bideriet er en form for leg for jeres hvalp, men hvis det begynder at være et stort irritationsmoment, så synes jeg at I bør lade hende -navn?- gå med en sele med en lille tynd stump snor i, så I kan tage fat i den og afbryde hende i legen. En "timeout" kan være løsningen der lærer hende at det egentlig ikke er en særlig sjov leg, fordi den hurtigt ender med at man skal sidde bundet til et bordben udenfor rækkevidde af noget man kan lege med.

Link til indlæg
Del på andre sites

Tillykke med hvalpen.....:lun:

 

Mad som belønning er genialt når de bliver lidt større.....sulte hunde er nemmere at have med ud på tur, hvis ellers de er motiverede for maden.

 

Amagerlands er top hyggeligt og fint sted. Der startede vi hvalpetræning og hundedrengen går stadig til lydighed der.

 

Nu ved jeg ikke hvor i Kbh S i bor, men hvis I har lyst til at komme til Bryggen, så kan tilbyde en 26 kg, sort flink hanhund til socialisering. Og der plejer at være en del hunde her af forskellige varianter, hvor vi kender de fleste. - smid mig en PB hvis det er :-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst DorteDK

En ting som trætter utrolig meget er at tage hunden i snor og tage ned i gå gaden, sæt Jer på en bænk og lad hvalpen se alle de mennesker der render rundt, børn, andre hunde, cykler, larm mv.

 

Men jeg er enig med Ascha - man kan sagtens gå lidt længere end de minutter I nævner (antal uger på hvalpen) - det skal bare være på hvalpens præmisser, sætter hvalpen sig ned eller ligger sig, så har det været lige langt nok - men jeg mener nu heller ikke de tager skade af det ;-)

 

Glæder mig til billeder :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Ok i har jo så nok desværre fået hvalp fra en hvalpe fabrik.

Med tre kuld hvalpe på engang er det jo desværre en umulig opgave at nå at socialisere alle hvalpe lige godt

 

De kan simpelthen ikke nå at være ret meget i hænder

Der ud over må det være rigtig svært at skabe den rolige atmosfære sådan nogle hvalpe også kræver med så mange på engang

 

Dette kan give stress hos tæven og det går lige ned i hvalpene

 

Og det ser du nu

For som jeg læser det, så er alt hendes adfærd helt normal, der er bare lige vel rigeligt af det og hun kører nemt op og bliver overstimuleret.

 

Fine råd du har fået og jeg håber at de hurtigt virker på din hvalp

 

Især er jeg sikker på det hjælper at få hende sammen med hunde

 

Du kan sikkert finde grupper på Facebook der arranger leg eller lave en tråd herinde om nogen til møde s med dig. Jeg bor desværre i Jylland, ellers lagde jeg gerne tanter til.

Link til indlæg
Del på andre sites

Tusind mange tak for jeres gode og forstående svar.

 

Vi er glade for at vi kan tage hende lidt mere med ud på oplevelsesture - det vil vi begynde at gøre nu. Hun har jo været med rundt og oplevet en del, men det har jo primært været fra hendes taske eller fra vores arme - så hun har jo ikke fået mulighed til at lugte og dufte til den nye verden vi har kastet hende ind i.

 

Vi havde selvfølgeligt ikke tænkt det som noget dårligt at hun kom fra et sted hvor de havde mange kuld. Vi troede egentligt bare det betød at hun ville være så meget bedre til at møde hunde fordi hun ville være super skarp til hundesprog og så måtte det være op til os at lære hende alt det andet. Vi håber at jeres gode råd kan være en stor hjælp til det - hun er jo sådan en dejlig lille pige ;-)

 

Vi er rigtigt glade for at Amagerlands er et godt sted og vi er rigtigt glade for tilbuddet om at mødes på bryggen - det vil vi meget gerne. Vi har fået mulighed for at tage en uge til Esbjerg og passe mine forældres hund. Det er en gammel og meget tålmodig golden retriver som er vant til at være sammen med hvalpe, voksne hunde, katte osv så vi tænker det er en gylden mulighed for os til at komme til at socialisere hende med en gammel hund på en rolig måde som ikke foregår i alt for stressende omgivelser - de har også en stor have så hun kan få lov til at løbe frit og vi kan træne og lege med hende udenfor under sikrede forhold.

Når vi kommer tilbage vil vi meget gerne mødes på bryggen - det er også en super ide at lave en tråd her på siden for at finde nogle gode hunde at mødes med, vi har ledt på facebook men kunne ikke rigtigt finde noget der.

 

Har i nogle råd til hvordan man håndterer mødet med tilfældige hunde på gaden? Vi føler selvfølgeligt godt at vi kan sige vi ikke vil mødes med en hund, men nogle vil vi jo også gerne mødes med. Men hvordan agerer vi i situationen, skal vi hilse på hunden først, skal vi bryde ind og forsøge at berolige og tilbyde tryghed eller hvad er den bedste måde at gribe det an på?

 

Her er lidt billeder af skønheden.

 

IMG_1337.jpg

IMG_1353.jpg

IMG_1413.jpg

Redigeret af CSP
Link til indlæg
Del på andre sites

Åh hvor er hun sød.

 

Når i møder tilfældige hunde, så sæt jer på hug så hun kan komme ind mellem jeres ben hvis hun har behov og søger hun derind eller bag jer, så hjælper i med at holde den anden hund tak. Uanset hvad dennes ejer måtte sige

 

Og så kigger i selvfølgelig på den anden hunds kropssprog

 

Hvis den virker stiv og direkte når den kommer i mod jer, så er der ingen skam i roligt at tage hvalpen op indtilhar forhørt jer med ejer om den er god til hvalpe

 

I møder sikkert så mange hunde at i roligt kan sortere og kun lade hende hilse på dem i føler jer sikre på er venlige.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...