Hop til indhold

Erfaringer med reserverethed


Trei
 Share

Recommended Posts

Nu er jagten gået ind på aussies herhjemme. Er blevet forelsket i racen, skal have mødt nogle (har desværre ikke mødt ret mange) og kigger løs på kenneler og prøver at blive klogere på racen i al almindelighed og der dukker jo så lidt spørgsmål op.

 

Jeg har hørt/læst flere steder at aussierne skulle have en tendens til at låse sig fast, fx på en øvelse de har lært og at hvis de først får en mening om noget, så holder de meget fast i den. Dette er jeg vant til fra Ozzie. Imidlertid er jeg nu også stødt på flere gange at det ikke er unormalt at aussier let bliver usikre på fremmede mennesker og mennesker, der opfører sig "sært" og i disse tilfælde også kan låse sig meget fast på den mening at hvis en fremmed fx overskrider hundens grænser, så bliver det husket, og så er hundens usikkerhed nærmest umulig at ændre på ift vedkommende.

 

Jeg ved godt at aussier kan være reserverede overfor fremmede, men det jeg nu er blevet lidt bekymret for er om den reserverethed i nogle tilfælde snarere er en usikkerhed. Jeg ved godt at det at kunne med alle mulige mennesker skal hunden lære fra den er lille af, men det bekymrer mig, hvis det er sådan at der en stor sandsynlighed for at en aussie vil have det svært med sociale situationer, besøgende, fremmede og folk, der opfører sig "sært". En hund hos mig skal kunne trives med at der kommer gæster nogle gange og med at komme med på besøg, på tur gennem gågaden. Selvom jeg selvfølgelig støtter hunden og passer på den så er der altså folk, vi vil støde ind i, der ikke ved ret meget om hunde og som derfor måske kan opfattes som lidt mystiske ind imellem, når man er hund.

 

Ozzie har jeg gjort meget med for at hun kan være med mig så vidt muligt - hun er meget med på besøg. Og også gerne med når vi er i en større forsamling. Hun nyder det og tager det i stiv pote, når en onkel fx pludselig bryder ud i ulvehyl til hende o. l. Med fremmede mennesker skal hun lige se dem an, men hun er cool og afslappet omkring dem, og hvis de er lidt "sære" så ignorerer hun dem bare. Med andre ord, hun er enormt nem omkring mennesker. Jeg kan sagtens leve med at min næste hund ikke er lige så meget mønsterelev, og er også helt klar på og ser frem til at arbejde med det, men er blevet lidt bekymret for om det er dumt at overveje en aussie, når jeg har de her krav til den.

 

Jeg ved godt at hunde er forskellige, men da jeg ikke har så meget erfaring med aussies vil jeg blive rigtig glad for hvis jer der har erfaringer med dem vil dele lidt ud af jeres viden omkring det her. Hvordan tager jeres aussier det fx at der kommer gæster og at møde fremmede mennesker?

 

 

Det er meget muligt at jeg overtænker og overbekymrer mig, det kunne ligne mig :mrgreen: Men hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt, så håber I har lyst til at komme med inputs, så jeg kan komme nærmere på drømmen om at udvide familien med en lille aussie :lun:

Link til indlæg
Del på andre sites

  • Svar 88
  • Created
  • Seneste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Det lyder spændende!

 

Nu har jeg ikke aussie, men dem jeg har mødt har langt største parten været temmelig kælne og lette at komme til og ikke spor nervøse:) Nok endda mere socialt anlagt end de fleste schæfere jeg har mødt...det siger ganske vist hurtigt hej, men så er man også luft igen, hvor en aussie mere forsigtig lige skal godkende en og bliver man det, så er man deres nye sofapude;)

 

Men det er bare min opfattelse. og bedømt udfra mig som helt fremmed, der bare hilser på..mange hunde er jo anderledes med dem de kender:) Jeg synes det er en dejlig hund og så har de humor ligesom Ozzie, hehe

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg har oplevet dem, jeg har mødt, som meget reserverede. De trives med rutiner og folk de kender. Min venindes, som er en fremragende LP-hund, har fra hun har været 8-uger været med alle steder og er blevet socialiseret efter alle kunstens regler. Hun er da også let at have med, men hun trives aldrig 100% med at være med fremmede steder. Jeg kan da godt passe hende uden problemer, men hun vil i al den tid hun bliver passet (fra 1 dag til flere uger) holde øje med døren! Hun er social med dem hun kender - men bestemt ikke med andre! HVerken hunde eller mennesker.

Måske er det mere udtalt med tæver?

De modnes jo meget sent, så man ser typisk først deres karakter, når de er 2-3 år.

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Mine erfaringer er lidt blandede vil jeg sige.. Selv havde jeg jo Cody, som var super social og elskede stortset alle mennesker og kunne være med alle steder.

 

Og så har jeg Chivas, som er reserveret på den "rigtige" facon, hvis man kan sige det sådan, han er ikke hverken sky eller usikker, han er bare fuldstændig ligeglad med fremmede mennesker -eller han gider i hvert fald ikke at nedværdige sig til at snakke med dem, men han vil meget gerne glo intens på folk, så de tror at han vil snakke.. :rolleyes: :stupid: Ham er jeg aldrig bekymret for at have med nogle steder, jeg har før oplevet -på trods af at jeg ellers er meget obs på mine omgivelser når jeg har hunde med ude, at der lige pludselig stod et barn med armene om Chivas :shock: Men det acceptere han, omend med alle tegn på væmmelse :lol:

 

Joya er en lidt mere vanskelig størrelse, for hun er egentlig en meget kælen og opmærksomhedssøgende hund, men omvendt kan hun også godt være lidt usikker ppå fremmede, derfor har hun en tendens til at gø/bjæffe når vi møder nogen på en gå tur, men det er primært hvis vi bare møder én, hvis vi går steder hvor der er flere mennesker, siger hun sjældent noget, men jeg er obs på hende, og må indrømme at jeg ikke stoler 110% på hende..

Gæster går det i det store hele fint nok med, hun kan godt lide at der er flere mennesker til at nusse hende og hun finder sig i det store hele også i at folk nogle gange opføre sig lidt mærkeligt omkring hende, som når fx. en onkel stirre stramt på hende og siger "FY", når han mener at hun er for tæt på bordet -og Joya aner altså ikke hvad "FY" betyder :lol:

Det eneste gæster ikke skal, det er at gå på wc, så får de skæld ud når de kommer tilbage :damn: Jeg ved virkelig ikke hvorfor, det er noget hun begyndte på efter vi flyttede for 1½ år siden, men det er dog blevet lidt bedre efterhånden -med lidt intensiv træning ville det næsten med garanti være væk nu, men jeg har ikke gjort alverden ved det :engel:

 

Umiddelbart ville jeg ikke være synderligt bekymret hvis jeg var dig, vælg en god opdrætter og nogle sociale forældre og kør på med socialiseringen i den retning der er vigtigst for dig, så tror jeg bestemt at det nok skal gå :-D

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Hej,

 

Jeg har jo selv en aussie og han er nu lidt reserveret. Dem han kender elsker han og vil gerne sidde på skødet af, men gæster er han ikke vild med omend det er blevet bedre(han er 2½ nu).

Nogle kan han godt overveje at tale med andre gøer han hele tiden af(stopper når jeg beder ham om det men det er lidt anstrengende).

 

Han er bestemt heller ikke en hund der bryder sig om at folk bøjer sig over ham og krammer ham og jeg er atid meget opmærksom på at folk ikke overskrider hans grænser.

 

De aussier jeg har mødt (eks. kennelen hvor jeg fik ham) har været meget imødekommende :-) og en aussie er en dejlig hund.

 

Sjovt nok overvejer jeg en schæfer om mange år, hvad har fået dig til at vælge aussie nu ;-) ??

 

 

V.H. Sille

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Nu er vores jo kun 9 måneder gammel, så det er jo kun ganske lidt erfaring jeg har med racen, men i mine øjne er de ikke særlig reserveret, men jeg er enig i at de ikke rigtig trives fremmede steder.

 

Det sagt: Hvor er det bare vildt som Aussien pludselig er blevet populær :lol: Vi er da ved at være ret mange herinde! Skønt! (det ER jo også den bedste race!)

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Da vi besøgte kennelen hvor ludwig er fra første gang blev vi mødt af en 3-4 gående hunde, da vi satte os ned ved havebordet havde vi en hver på skødet.....

 

Men ja, jeg oplever at en del af de aussier jeg har mødt, er reserverede overfor nye mennesker, men MEGET kærlige overfor dem de kender og kan lide. Synes reserverethed, så længe det er ved at ignorere folk, er positivt....

 

Ludwig synes alle mennesker er fantastiske, men han er jo heller ikke så gammel endnu, håber han bliver lidt reserveret.... :engel:

 

 

CCCs Caia kan godt være reserveret, men er tøet op overfor mig:lun:

Link til indlæg
Del på andre sites

Mange tak for jeres svar, tusind tak for virkelig gode beskrivelser af jeres oplevelser og erfaringer!! Det lyder som om jeg ikke skal være så bekymret.. og lidt sjovt som aussierne på nogle måder minder en del om schæfere. De fleste schæfere jeg kender skal også se nye folk lidt an, men bliver de først glade for folk, så er de viiiirkelig glade for dem.

 

Aussiepower, Chivas lyder rigtig meget som Ozzie, jeg er også helt afslappet med hende omkring mennesker og hun er også meget ligeglad med fremmede i langt de fleste tilfælde (eller hun gider lige at hilse ganske kort) og hun har også prøvet det der med et barn der kom bagfra og krammede hende, hun sad bare og så lettere irriteret ud, haha.

 

Skal du have Aussie...!?!? :banan: :banan: Kom til Sjælland, så kan vi godt finde nogen til dig :mrgreen:

 

Jeg er jo stadig ny i det........men måske nogle af de garvede kunne komme på banen....:engel:

 

Ja, jeg håber :-D Og der er godt nok en masse kenneler på Sjælland, det er lidt vildt, så der kommer jo nok en jyde forbi for at gramse lidt... altså på hundene.:-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Da vi besøgte kennelen hvor ludwig er fra første gang blev vi mødt af en 3-4 gående hunde, da vi satte os ned ved havebordet havde vi en hver på skødet.....

 

Men ja, jeg oplever at en del af de aussier jeg har mødt, er reserverede overfor nye mennesker, men MEGET kærlige overfor dem de kender og kan lide. Synes reserverethed, så længe det er ved at ignorere folk, er positivt....

 

Ludwig synes alle mennesker er fantastiske, men han er jo heller ikke så gammel endnu, håber han bliver lidt reserveret.... :engel:

 

 

CCCs Caia kan godt være reserveret, men er tøet op overfor mig:lun:

 

Og her skulle selvfølgelig stå GØENDE, hvis du var i tvivl......de var dog også gående :mrgreen:

 

Men jeg oplever bestemt heller ikke Aussiensom reserveret med baggrund i usikkerhed, men "bare" som en ignorering af folk/dyr. Standarden siger klart; "Enhver tendens til skyhed, frygtsomhed eller aggressivitet skal bedømmes hårdt."

 

De er dog ret fysiske, også i deres måde at lege på. fx. Ludwig logrer med hele kroppen :lun: Og det er ikke alle andre hunde det synes at det er lige fantastisk når han kommer tumlende.....:engel:

Link til indlæg
Del på andre sites

Trei der er kun en vej frem, afsted til Sjælland med dig......der er jo også Roskilde om en måned :engel:

 

Men spændende med lille, sød Aussievaps. Nogen tidshorisont, eller er det for tidligt at sige fordi du bare undersøger om det skal være Aussie, eller?? :mrgreen:

 

Ja, jeg håber jeg kan komme afsted inden for alt for længe. Udstilling i Roskilde?

 

Altså jeg skal jo flytte omkring slut juni/start juli såeh gad egentlig rigtig godt have hvalp ikke alt for mange måneder derefter - gerne i år, hvis det er muligt, men nu må vi lige se, skal først have fat i nogle kenneler og sådan og så må vi se hvad der sker.

 

Og her skulle selvfølgelig stå GØENDE, hvis du var i tvivl......de var dog også gående :mrgreen:

 

Men jeg oplever bestemt heller ikke Aussiensom reserveret med baggrund i usikkerhed, men "bare" som en ignorering af folk/dyr. Standarden siger klart; "Enhver tendens til skyhed, frygtsomhed eller aggressivitet skal bedømmes hårdt."

 

De er dog ret fysiske, også i deres måde at lege på. fx. Ludwig logrer med hele kroppen :lun: Og det er ikke alle andre hunde det synes at det er lige fantastisk når han kommer tumlende.....:engel:

 

Haha jeg havde slet ikke opdaget at der ikke stød gøende, læste det bare sådan.

 

Og det lyder godt, jeg har også bemærket det i standarden, det hjalp en del da jeg blev bekymret haha.

 

Haha der er vist lidt at se til med det der legetumlen :mrgreen:

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja, jeg håber jeg kan komme afsted inden for alt for længe. Udstilling i Roskilde?

 

Altså jeg skal jo flytte omkring slut juni/start juli såeh gad egentlig rigtig godt have hvalp ikke alt for mange måneder derefter - gerne i år, hvis det er muligt, men nu må vi lige se, skal først have fat i nogle kenneler og sådan og så må vi se hvad der sker.

 

 

 

Haha jeg havde slet ikke opdaget at der ikke stød gøende, læste det bare sådan.

 

Og det lyder godt, jeg har også bemærket det i standarden, det hjalp en del da jeg blev bekymret haha.

 

Haha der er vist lidt at se til med det der legetumlen :mrgreen:

 

Roskilde :mrgreen:Dansk kennel klub

Ludwig bliver dog ikke meldt til. Men Aussier skal der nok være.....

Link til indlæg
Del på andre sites

Hvor er det spændende! Jeg er jo VILD med aussies, også det reserverede - men som jeg har oplevet det er det ikke sky eller bange, bare.. ligeglade. Lidt som nogle spidshunde kan være det. Men kender man så hunden bare lidt, så er der ingenting overhovedet :)

 

Har selv virkelig overvejet aussie, som i rigtig seriøst, endte desværre med at den nok ikke vil passe super godt sammen med mine hunde. Det er især legemåden (bodyslam), mine hader den slags leg, så det synes jeg ikke rigtigt duer. Også lidt personligheds clasch. Mine er nok mere til en blødere type hund..

 

Men åh jeg er bare så vild med aussier. Måske engang, når de 2 jeg har nu er ældre.

 

 

Udover det, så håber jeg at du kommer til Sjælland og kigger på kenneler og hundehvalpe! Måske endda Ozzie kunne komme med og så kunne hende og Egon mødes til en gåtur? :engel:

Link til indlæg
Del på andre sites

Hvor er det spændende! Jeg er jo VILD med aussies, også det reserverede - men som jeg har oplevet det er det ikke sky eller bange, bare.. ligeglade. Lidt som nogle spidshunde kan være det. Men kender man så hunden bare lidt, så er der ingenting overhovedet :)

 

Har selv virkelig overvejet aussie, som i rigtig seriøst, endte desværre med at den nok ikke vil passe super godt sammen med mine hunde. Det er især legemåden (bodyslam), mine hader den slags leg, så det synes jeg ikke rigtigt duer. Også lidt personligheds clasch. Mine er nok mere til en blødere type hund..

 

Men åh jeg er bare så vild med aussier. Måske engang, når de 2 jeg har nu er ældre.

 

 

Udover det, så håber jeg at du kommer til Sjælland og kigger på kenneler og hundehvalpe! Måske endda Ozzie kunne komme med og så kunne hende og Egon mødes til en gåtur? :engel:

 

Det er også min oplevelse! Reserverede, men bestemt ikke sky eller angste!

Det store problem for mig i min flok ville også være legestilen. Kender flere der har aussier og BC sammen og de skal simpelthen styre aussien hele tiden. Det er livsfarligt for en BC, når de kommer og klasker ind i siden på den med fuld fart!

Link til indlæg
Del på andre sites

Det lyder spændende!

 

Nu har jeg ikke aussie, men dem jeg har mødt har langt største parten været temmelig kælne og lette at komme til og ikke spor nervøse:) Nok endda mere socialt anlagt end de fleste schæfere jeg har mødt...det siger ganske vist hurtigt hej, men så er man også luft igen, hvor en aussie mere forsigtig lige skal godkende en og bliver man det, så er man deres nye sofapude;)

 

Men det er bare min opfattelse. og bedømt udfra mig som helt fremmed, der bare hilser på..mange hunde er jo anderledes med dem de kender:) Jeg synes det er en dejlig hund og så har de humor ligesom Ozzie, hehe

 

Det passer i hvert fald meget godt på Gracie, det der med lige st skulle se lidt an, hvorefter hun forlanger at sidde på skødet og blive nusset, og holder folk op, så klemmer hun bare hovedet ind under armen på dem, og står folk op, dutter hun fingre eller begynder at kravle op ad dem, selvom det ellers er no go.

 

Hun har ikke altid været sådan, men hun var jo også 1½ år, da jeg fik hende, og inden da havde hun ikke oplevet ret meget. Bare det at gå tur og passere folk på stierne var en overvindelse for hende. Men hun var endnu ikke tryg ved mig, og kendte ikke til de der gåturs situationer. Rigtig mange faldt for hendes nuttede ydre og ville kæle, og havde jeg ikke sagt fra på hendes vegne i de situationer, er det ikke utænkeligt hun havde bidt.

 

Men Gracie har mødt mange rare nusseglade mennesker siden, og er helt tryg ved mig, så jeg skal faktisk holde hende i ret kort snor nu, hvis hun skal med gennemgågaden, eller med tog, og hun kan især hurtigt forelske sig i folk der IKKE lægger op til at tale med hende, og det uanset hvad det er for typer. Da vi var med toget i påsken, forelskede hun sig bl.a. i to unge mænd, sådan nogle lidt hårde typer med tatoveringer op ad armene. Gracie kan et eller andet med at tigge kæl hos ikke-hundemennesker, og de to unge mænd nussesde og nussede, indtil de fandt ud af at deres dyre tog var smurt ind i hår, og accepterede ikke deres afvisninger.

Heldigvis er hun lydig og rolig at have med, og jeg kan sagtens parkere hende mellem mine ben og bede hende blive, men hun kan blive utrolig lang i halsen, når der kommer mennesker forbi os, for hun vil bare SÅ gerne nusses.:-)

 

Men det er vel egentlig den reserverethed som f.eks. Aussiepowers Chivas udviser, der er den "korrekte" for racen? Den der jeg-har-nok-i-mig-selv attitude uden at være bange eller utryg ved noget?

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Hvor er det spændende! Jeg er jo VILD med aussies, også det reserverede - men som jeg har oplevet det er det ikke sky eller bange, bare.. ligeglade. Lidt som nogle spidshunde kan være det. Men kender man så hunden bare lidt, så er der ingenting overhovedet :)

 

Har selv virkelig overvejet aussie, som i rigtig seriøst, endte desværre med at den nok ikke vil passe super godt sammen med mine hunde. Det er især legemåden (bodyslam), mine hader den slags leg, så det synes jeg ikke rigtigt duer. Også lidt personligheds clasch. Mine er nok mere til en blødere type hund..

 

Men åh jeg er bare så vild med aussier. Måske engang, når de 2 jeg har nu er ældre.

 

 

Udover det, så håber jeg at du kommer til Sjælland og kigger på kenneler og hundehvalpe! Måske endda Ozzie kunne komme med og så kunne hende og Egon mødes til en gåtur? :engel:

 

Hvis Ozzie kommer med så råber jeg helt klart op, det kunne være så hyggeligt med en gåtur med Egon :lun:

 

Det passer i hvert fald meget godt på Gracie, det der med lige st skulle se lidt an, hvorefter hun forlanger at sidde på skødet og blive nusset, og holder folk op, så klemmer hun bare hovedet ind under armen på dem, og står folk op, dutter hun fingre eller begynder at kravle op ad dem, selvom det ellers er no go.

 

Hun har ikke altid været sådan, men hun var jo også 1½ år, da jeg fik hende, og inden da havde hun ikke oplevet ret meget. Bare det at gå tur og passere folk på stierne var en overvindelse for hende. Men hun var endnu ikke tryg ved mig, og kendte ikke til de der gåturs situationer. Rigtig mange faldt for hendes nuttede ydre og ville kæle, og havde jeg ikke sagt fra på hendes vegne i de situationer, er det ikke utænkeligt hun havde bidt.

 

Men Gracie har mødt mange rare nusseglade mennesker siden, og er helt tryg ved mig, så jeg skal faktisk holde hende i ret kort snor nu, hvis hun skal med gennemgågaden, eller med tog, og hun kan især hurtigt forelske sig i folk der IKKE lægger op til at tale med hende, og det uanset hvad det er for typer. Da vi var med toget i påsken, forelskede hun sig bl.a. i to unge mænd, sådan nogle lidt hårde typer med tatoveringer op ad armene. Gracie kan et eller andet med at tigge kæl hos ikke-hundemennesker, og de to unge mænd nussesde og nussede, indtil de fandt ud af at deres dyre tog var smurt ind i hår, og accepterede ikke deres afvisninger.

Heldigvis er hun lydig og rolig at have med, og jeg kan sagtens parkere hende mellem mine ben og bede hende blive, men hun kan blive utrolig lang i halsen, når der kommer mennesker forbi os, for hun vil bare SÅ gerne nusses.:-)

 

Men det er vel egentlig den reserverethed som f.eks. Aussiepowers Chivas udviser, der er den "korrekte" for racen? Den der jeg-har-nok-i-mig-selv attitude uden at være bange eller utryg ved noget?

 

Tak for dit indlæg! (morer mig pænt meget over at hun smurte gutterne ind i hår :sjov:)

 

Nu ved jeg ikke hvor i Østjylland du bor, men du er da velkommen her, hvis du vil møde en nusseglad aussie.:-)

 

Aww kan godt være jeg liiige skulle en tur forbi jer en dag. :-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Chili Con Caia

Soegaard har faktisk allerede beskrevet vores Caia. Hun skal lige se folk an... Men hvis de siger hende noget så er der altså også kærlighed i luften, og så bliver hun en klister hund der bare gerne vil kæle.... Hun er ikke typen der gider alle og det passer os fint:-) og stort tillykke med race valget! Glæder mig helt enormt på dine vegne:klap:

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja, jeg håber :-D Og der er godt nok en masse kenneler på Sjælland, det er lidt vildt, så der kommer jo nok en jyde forbi for at gramse lidt... altså på hundene.:-D

 

Hvis du gør det, så skal du have Ozzie med og så skal jeg møde hende. Ellers er der "nogen" der bliver MEGET fornærmede!! :fornaermet:

 

De er dog ret fysiske, også i deres måde at lege på. fx. Ludwig logrer med hele kroppen :lun: Og det er ikke alle andre hunde det synes at det er lige fantastisk når han kommer tumlende.....:engel:

 

Det gør Aida også :lun: Samtidig med at hun lægger ørerne tilbage, får kineserøjne, synger en lille sang og smiler stort. Hun er SÅ nuttet :hjerte:

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Tilføj...