Hop til indhold

damp/adhd


Gæst Jazz
 Share

Recommended Posts

Hej.

 

Nu er min dejlige dreng så blevet 6mdr og har et kæmpe energi behov hvilket jeg hele tiden har haft forståelse for idet at han er ved at komme i køllen alderen. Han virker glad nok men så.kommer det store men! Han er begyndt at gø og det er fuldstændig umotiveret, han vil ikke lære han vil ikke lystre selvom han før har gjort det til ug kryds og slange og alt det der. Jeg ringer så til dyrlægen fordi mine naboer klager over larm, jeg kommer til adfærds sygeplejerske som under søger ham meget nøje og spørger om han er meget aktiv hvor på jeg svare ja men han er stadig hvalp! Hun undersøger ham nærmere og spørger om koncentration når han skal lære noget! Jeg svare den er fuldstændig væk. Hun spørger så videre im en masse ting hvordan virker han til daglig hvordan sover han hvordan spiser han osv en hel masse spørgsmål. Til slut kigger hun på mig og siger at jazz højst sandsynligt har noget der minder om damp men han hun vil undersøge ham nærmere før hun er sikker. Jeg er lidt øv for jeg har sådan set gjort alt i min magt for at han skulle blive en dygtig og lydig hund og har trænet ham derefter og alt hans fisen og faren og nogle gange over kogte hjerne bAre skyldes hans lømmel alder så viser sig at være noget andet og jeg er øv fordi jeg ikke fik ham undersøgt noget før. Jeg tænker bare at nu skal han nok få det bedre med den rette medicin idet jeg syntes at det er synd at aflive ham bare pga damp. Det er lin mening

Link til indlæg
Del på andre sites

ADHD hos hunde er uhyre sjælden og er ikke noget der pludseligt opstår.

 

Et at tegnene er at hunden er usocial, et andet er at den er ukoncentreret og ikke kan fastholdes i en træningssituation.

Du fortæller at din hund har kunne trænes og har lystret, hvilket strider imod diagnosen ADHD.

 

Hvad er han blandet af?

 

Hvordan aktiverer du ham? Muligvis får han for meget/forkert stimulering, det giver samme reaultat som det du beskriver.

 

Hvor lang tid har han været som han er nu, ukoncentreret og "ulydig"?

 

Når han ikke altid har væres ukoncentreret med manglende samarbejde ift. lydighed ville jeg umiddelbart tilskrive hans nuværende tilstand som aldersbetinget

 

Hvilke undersøgelser foretog veterinærsygeplejersken?

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg giver Ninjamor ret, og hvilken uddannelse og erfaring har" undskyld" en veterinærsygeplejeske så lige.

En 6 mdr´s hvalp, der er glad for mennesker kan da sagtens opfører sig helt vildt overstadig ved møde med mennesker, der vil se på den. Ved godt der blev spørgt ind til hans opvækst.

Måske har du bare overstimuleret den, fordi du troede, det ville give træthed og ro, men så kunne den måske bare ikke selv falde ned i gear.

Og hvilken race typer er indblandet, det kan da sige en del om , hvilke hvalpeadfærd han udviser.

Mine hunde har også let ved at gø ved leg og ophidselse, uden at lide af nogle diagnoser, så må jeg så tage dem ind fra haven, hvis de ikke lige reagerer på et STOP .

Link til indlæg
Del på andre sites

Hej.

 

At træne og stimulere ham har jeg altid fået ros får både af min dyrlæge og af de hunde trænere jeg har haft (har gået til Hvalpe træning og Unghunde træning). Vores dage er meget ens fordi jeg hurtigt lærte at hvis ikke tingene skete på så faste tidspunkter som muligt ville Jazz blive for overgearet og ikke være i stand til at finde ro også tænker I måske jamen vi har da alle faste rutiner og tidspunkter med vores hunde og ja det har I nok, men med Jazz kan det være en mini detalje som at jeg har glemt at redde seng der kan gøre ham forvirret, eller hvis jeg lige pludselig bliver sulten uden for de normale spisetider og går ud og tager noget mad til mig selv.

 

Vi starter dagen således:

 

Morgen:

Vi står op og jeg går på toilettet, tager tøj på og tager hans morgenmad og putter den i godbidsposen, han får nemlig morgenmaden på gå turen dette har han været vant til fra helt lille af og det er bevidst gjort af mig fordi jeg ikke ønsker at fylde min hund alt for meget med godbidder og han elsker det. Jeg tager sko og trøje på, og giver så Jazz sin sele på finder mine nøgler også går vi. På turen har Jazz nogle "ritualer" han hilser på børnene i børnehaven ved at stå og kigge ind til dem, og logre med halen når de snakker til ham, vi går videre. Jazz er nu nået til knækket på åen og skal nu hen og snuse til det sædvanlige træ og lige ned og have en tår vand, dette foregår stille og roligt uden nogen trækken eller for megen iver eller noget, undervejs har Jazz allerede tisset og gjort stort et par gange. Vi når nu ned på engen hvor jeg får Jaz til at sitte og jeg beder ham vente imens jeg tager snoren af ham, når dette er gjort får han et styk mad og efter det bliver han givet "fri" og herfra er han ganske rolig ind og ud af buske for at finde sig en god gren han kan have i munden og samtidig sætter han sig måske 2 til 3 gange yderligere for at lave stort, vi kommer så til åen hvor han lige skal ned og se om ænderne stadig er der og have sig en morgen dukkert, han løber og leger lidt og efter 10 til 15min hvor han har fået lov til at rase af kaster jeg mad ud til ham og han skal så finde det og dette foregår stille og roligt med logrende hale og højt ansatte øre, nu er vi så nået til morgen træningen som jeg kalder det, her træner vi det sædvanlige med sit, dæk, pote og rul rundt og her kommer problemet så, han har ikke tålmodighed til mere end engang sit også var det sådan set det. Jeg prøver at logge ham men koncentrationen er væk, det skal lige siges at sådan som jeg gør med ham har jeg fået meget ros for netop fordi han er en hund som skal rase af inden vi kan træne noget som helst. Når men efter endt træning begynder vi at gå hjem af igen turen har nu taget ca 20 til 30min dette er alt efter vejr og tempo på Jazz. Når vi så når ud til cykelstien begynder Jazz at trække hjem af, han får flere gange kommandoen PLADS men uden held (dette kunne han som lille) vi når så til vejen og her sker det sjove for her kan jeg godt få ham til at gå plads og vi går roligt over, også hjem. Det var morgen turen

 

Formiddagen, går så med at Jazz han leger med sit legetøj og jeg spiser lidt mad imens han leger, bagefter jeg har spist og han har leget går vi lige ud på græsplænen ude foran lejligheden og han får lov til at tisse og vi går ind igen , dette er fast rutine.

 

Middag:

Igen de samme ting, jeg tager trøje på pakker nu denne gang rigtige godbidder, tager sko på giver ham sele på og tager nøglen og afsted går vi, samme rute som morgen rute og hvorfor så det, jo for hvis jeg skifter rute kan jeg fornemme på Jazz at han bliver bange og stresset og ved faktisk ikke hvad han skal gøre eller hvilket ben han skal stå på, så samme rute som morgen ruten. Nede på engen møde vi så til middag alle Jazz' kamerater og de løber og leger det får de lov til i ca 20min og Jazz elsker det og virker meget meget rolig når vi så kommer hjem, men stadig ikke særlig modtagelig over for træning.

 

Eftermiddag: Hvis vejret er til finder jeg han lange line frem og han bliver sat fast til et træ får noget legetøj også opholder vi os udenfor for at nyde vejret, han kan desværre ikke gå fri på denne græsplæne da der ikke er lukket hegn og han er så børneglad at hvis han ser et barn så tonser han hen til det uden at høre efter eller noget, samtidig med bor jeg lige ud til en vej og jeg ville være hundræd for at han måske løb ud på vejen. Jeg har ike egen have derfor bliver han bundet til træet og det har faktisk fungeret fint nok! Hvis jeg så skal ordne noget i det lille bed jeg har uden foran min lejlighed får han selvfølgelig lov til at komme med ud og være på græsplænen det er synd at han skal være lukket inde i lejligheden imens han kan høre mig udenfor. Men her begynder hans gøen, og det er hvad endten om jeg leger med ham, snakker med ham eller laver noget helt andet, så gør han og han stopper ikke, som konsekvens af hans gøen lukker jeg ham ind, men så fortsætter gøen bare indenfor, resultatet af dette er at jeg stopper hvad jeg er igang med og går ind til ham, men selv her er det ikke sikkert han stopper med at gø.

 

Aften: Aften turen er med samme rute som de tog andre ture og her får han lov til at løbe fri igen og lege, grave og alt hvad han nu har lyst til nede på engen, nogle gange kommer der en schæfer som han så løber og leger med, og han elsker det. efter endt tur går vi hjem, jeg vasker op og laver kaffe og sætter mig ved computeren, og her har han lært at når jeg sætter mig ved computeren om aftenen skal han være i ro og dette kan han.

 

Hvis ikke jeg følger disse rutiner til punkt og prikke, kan jeg faktisk ikke få ham til noget som helst overhovedet og han begynder at gø endnu mere, små bide, hoppe op, ødelægger ting og meget meget mere.

 

Den aktivitet jeg køre med ham passer til hans blanding af: Labrador, Schæfer, Ruhåret Hønsehund og Springer Spaniel. Jeg har fået meget ros for at han igennem en hel dag faktisk bliver stimuleret, fysisk, psykisk og socialt. Da han var lille var han uhyre klog og meget meget lærenem, han sugede til sig og elskede al form for træning. Det skal lige siges Jazz er kastrat, han hoppede over lågen for at løbe efter tæverne der gik forbi lejligheden. Jeg vil gerne indrømme at måden han er på ikke på nogen måder skulle minde om damp eller noget der ligner, men i første omgang besvarede jeg bare nogle spørgsmål om rutiner og alt det, på næste torsdag skal han havde nogle yderligere undersøgelser. På et eller andet plan tror jeg bare at han nogle gange har for meget krudt i røven til at ville høre efter og det er jo faktisk ganske naturligt af en hund på 6mdr, diagnosen er ikke slået fast endnu. Den eneste grund til at han skal igennem disse undersøgelser er fordi jeg har fået klager over hans gøen.

 

Jeg ved ikke om han måske har en mild form for damp men det at det hele skal være så præget af at det skal være på præcist klokkeslet og hverken 5min før eller 5min efter, tyder lidt på mig som noget andet, men ved selvfølgelig ikke hvad.

 

Han er ialt fald en sød, og dejlig hund med masser af krudt i røven og nogle gange sidder ørene nede ved halen:-)

 

For at få ham gearet ned lægger jeg ofte spor eller sætter mig hen i sofaen hvor han har sin faste plads på tæppet og nusser ham stille og roligt på brystet til ham virker til at være helt rolig og faldet lidt hen så rejser jeg mig også lægger han sig til rette og sover i et par timer. Jeg har altid lært at gearet man hunden om til leg eller andet og bare efterlader den til at geare ned selv, bliver hunden rastløs og laver derfor ballade derfor er jeg gået meget op i at lære ham hvor han har ro og at når jeg gør visse ting, nusser ham på brystet og sætter mig over til ham at så skulle han meget gerne blive rolig igen.

Link til indlæg
Del på andre sites

Forresten hvis I læser hvad jeg har skrevet er det netop en ADFÆRDSSYGEPLEJERSKE jeg er i kontakt med og for at det ikke skal være løgn har jeg også taget kontakt til en Hundhvisker som meget gerne vil snakke med Jazz

Link til indlæg
Del på andre sites

Hvis han er 6 måneder, er han vel bare unghund med stor H?

 

De mister da hørelsen sådan on/off de der teenagehunde..

 

Jeg det er sådan set også det jeg har haft slået det hen med at det er et stadie og en alder han skal igennem og at det er ganske naturligt. Men på et eller andet plan må der vel være en grund til at han er den sidste ud af en hvalpeflok på 11 der stadig er i live resten er blevet aflivet fordi de var som han er.

Link til indlæg
Del på andre sites

Kan hundens faste rammer/rutiner ikke blive "for faste"? ... Det er lige så meget et spørgsmål til Ninjamor...

 

Duffy bliver selvfølgelig fodret og luftet i et "fast" interval, men jeg har egentlig altid gjort meget ud af at det ikke sker på et fast klokkeslæt. At man tager dagen en dag af gangen. Også med hensyn til aktivering, oplevelser og træning.

 

Måske er jeg inspireret af min erfaring fra rideverdenen, hvor jeg til stævner gør meget ud af at variere hestenes dag så meget så muligt ifbm stress - især ifht fodring. Læste engang en artikel udgivet af KVL omhandlende negativ og positiv stress' indvirkning på dyr "i fangenskab", herunder dyr i zoo's, staldmiljøer osv. Og her var alfa omega at man forsøgte at undgå alt for faste rutiner ifbm fodring, aktivering og træning for at mindske den negative stress (fx kedsomhed, adfærdsændringer deraf fx vævning, fjerpiller, bide sig selv, opkørted osv), hvor den positive stress (ved fx fodring) også blev nedsat.

 

Det kan i min verden også overføres til hunde og deres hverdag.

 

Hos mig er det meget sådan; Hov lad os gå ned og træne slalom, lad os tage toget ned til mine forældre om 5 min, vi spiser nu i stedet for om 1 time, vi skal til agilitystævne, så nu står vi op kl 5, så vi kan komme ud at rende lidt krudt af inden osv...

 

Jeg oplever ingen opkørthed hos min hund, kun glæde over at der sker noget nyt, og hun har ingen problemer med at slappe af når vi er hjemme/ude...

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg skal så lige have mere tid til at læse alt dette, men mener ikke træning af lydighed, sit ,dæk , og især rulle , skal foregå efter måltid ,men inden. Formoder, det er tørkost, og uden vand skal der drikkes og efter trænger mange til at få dette blandet og bør være i ro en time, efter min mening, som jo godt kan være forkert.

At hans dag er så struktureret er jo en vane, for det er mine hunde s dag ikke. Måske er det en dårlig vane, at han heletiden ved, og kan gearer op over, hvad sjovt der nu skal ske, mine er mere bare forventningsfulde.

Måske -ved det ikke- kunne jævnaldrende legekammerater tage noget af overtrykket fra ham,.

Og iøvrigt synes jeg du gør en masse for at han kan opleve noget- dejligt.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Buddha
Forresten hvis I læser hvad jeg har skrevet er det netop en ADFÆRDSSYGEPLEJERSKE jeg er i kontakt med og for at det ikke skal være løgn har jeg også taget kontakt til en Hundhvisker som meget gerne vil snakke med Jazz

 

Der er faktisk flere herinde som har haft en til at tale/telepatere med vores hunde, hun kan bestemt anbefales, skal lige finde linket til dig.

 

 

Angående ovenstående, så er min voksne hund også lidt sådan en type som pludselig kan klokken og hvis han er vant til at vi går kl. 16, så gør han sig klar måske allerede en time før.... = han blev rigtig irriterende (venligt ment) og kørte sig selv op og gik og ventede og blev måske en smule umulig hvis kl. så blev mere end 16. Jeg har så i stedet undgået at have bestemte tidspunkter vi går på (selvfølgelig skal han ud om eftermiddagen men nogle gange er det kl. 15.30 og nogle gange er det kl. 18) og det har bare hjulpet SÅ meget.

 

Samme om morgenen, ud og tisse i haven og så er det forskelligt om vi går en halv time senere, eller halvanden.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Buddha
Hvad fodrer du egentlig med siden at han alene på jeres morgen tur skider så mange gange??

 

Ja det tænkte jeg også på, lyder som mange gange?

 

 

 

Her er links, der er oplysninger om damen på side 2 i det første link:

 

http://www.hunde-forum.dk/hunde-historier/28793-teitur-fortaeller.html

 

http://www.hunde-forum.dk/debat/29149-fonix-og-telepati.html

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg det er sådan set også det jeg har haft slået det hen med at det er et stadie og en alder han skal igennem og at det er ganske naturligt. Men på et eller andet plan må der vel være en grund til at han er den sidste ud af en hvalpeflok på 11 der stadig er i live resten er blevet aflivet fordi de var som han er.

:shock:

Det lyder i mine øre som nogle der aldrig burde have haft hund i første omgang, hvis de har aflivet deres hunde på det grundlag!

 

Altså - som jeg læser det, så lyder din hund ikke unormal.

Sådan noget som at du holder så godt fast i rutinerne og gåtursruterne, og han bliver usikker hvis du skifter, er du sikker på at det ikke måske kunne skyldes manglende socialisering i netop andre situationer end blot de vante? ;-)

 

Derudover så lyder han egentlig meget som vores 8 mdrs tæve - og jeg har ikke den fjerneste mistanke ad/hd, hun ER altså blot unghund. Men derfor er der stadig visse rutiner som er vigtige at overholde - og gør vi det ikke til tiden, så gør hun opmærksom på det med piven/gøen. Det er ganske normalt, selvom hunde ikke kan klokken, så har de altså én eller anden form for tidsfornemmelse som gør at de kan huske visse ting til bestemte tider, fordi det sker hver eneste dag - det er en rutine for dem. :-) Ayos hørelse er også ret svingende - men igen hun ER unghund. Sådan nogle har en meget ustabil hørelse og koncentration - begge dele kommer tilbage igen, i mellemtiden tager man det med ro og tager tingene i det tempo hunden er ok med. :5up:

 

Men Ayo går meget op i vores morgenrutine - det SKAL foregå ens hver morgen - også når hun skal være alene - ligesom det er en rutine at vi går en tur så snart vi begge er hjemme fra arbejde - og at vi går i seng mellem kl. 22-23. Ændre vi på rutiner som disse, så gør Ayo opmærksom på det ved at gø/pive fordi hun gerne vil have at tingene skal være som de plejer, men hun er altså ikke damphund. :-) Og det er jo kun rutiner som vi selv har vænnet hende til - vil vi ændre vores rutiner permanent, jamen så kræver det jo bare en tilvænningsperiode for hende, og så har hun nogle andre rutiner i hovedet lige pludselig, som hun gerne vil følge. Alle mine hunde har haft nogle bestemte rutiner hver især som de gerne ville følge, og skulle nok gøre opmærksom på det hvis ikke de blev fulgt - det er altså ganske normalt.

Link til indlæg
Del på andre sites

Ud fra din beskrivelse af Jazz, ser jeg kun et muligt symptom på ADHD.

Jeg har arbejdet som adfærdsrådgiver i efterhånden mange år og har endnu til gode at møde en hund med ADHD.

 

Hvis du vil svare, vil jeg gerne spørge hvordan har du det med ikke at følge et fast aktivitetsskema?

 

Som du fortæller om jeres dage lyder det som om I "tuller" meget rundt bare jer to sammen. Hvordan reagerer han på gæster eller når I er på besøg?

 

Mht. træning og manglende koncentrationsevne er der mange hunde som opleves som sådan når de bliver kønsmodne. Det kan næppe være dette hos jazz da han er kastreret. Hvornår blev han det iøvrigt?

 

Hans gøen lyder som et indlært mønster I er kommet ind i og det kan der trænes ud af.

 

Jeg vil meget anbefale at du i stedet for at tage til dyrekliniken med ham får en adfærdsrådgiver hjem, én som kan se jer i aktion og se hvordan Jazz opfører sig både sammen med dig og når han bare " er sig selv" i lejligheden, altså ikke er under træning.

 

Du beskriver nogle aktiviteter som ikke altid er ens, f.eks. om I går spor og om I er ude i haven/på græsset. Disse aktiviteter må være i mindretal i hverdagen, altså der er flere dage uden sporsøg og der må have været flere dage uden have/græsplænebesøget grundet hans alder og årstiden du fik ham på? Han reagerer tilsyneladende fint på sporsøg og havebesøg, så han må jo kunne afvige fra det daglige program uden det giver problemer?

 

Hvor længe har den adfærd der er et problem stået på?

Link til indlæg
Del på andre sites

Mht den faste "rute"... Har du nogensinde gået andre stede med ham over flere gange? Tænkte at en hvalp/hund skal langsomt introduceres til/udvide sin "hjemmebane". Hvis du ikke har gjort det, men i stedet altid kun gået det samme sted, så er det måske derfor at han reager med usikkerhed/stresser over nye steder/dufte/ukendte hunde/dufte mv?

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg ved intet om ADHD, men hvis hans 10 søskende var ligesådan, tvivler jeg nu på at det er en "sygdom", men tænker mere i retning af at han har haft en særdeles problematisk hvalpetid hos opdrætter.

 

Det du skriver omkring gåture og rutiner, får mig til at tænke på en usikker hund der har oplevet et eller andet grimt som helt ung. Og at han aldrig bliver udfordret, er jeg bange for blot forstærker hans adfærd. Og det er bestemt ikke en kritik af dig som nuværende ejer! Men jeg ville nok i en periode forsøge at genoptage socialiseringen, og behandle ham som en lille hvalp der skal opleve nye ting for første gang - gå langsomt frem og masser af ros!

 

Og sådan lidt OT - skider han virkelig 4-5 gange bare om morgenen? Hvad så med resten af dagen? Jeg ville i så fald nok overveje at skifte til et andet foder. Hvis han har tendens til at køre lidt højt, ville jeg prøve et foder med mindre energi fra kulhydrater, da sukker (som det oftest omdannes til), kan bidrage til det høje gear.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg bider mærke i tre ting:

 

1. din hund skider utroligt mange gange på en tur. Alt for mange gange ift. hvad der er normalt. Du bør helt sikkert kigge på kosten.

 

2. Du bruger tørkost til godbidder og din hund mister interessen. Måske er belønningen bare ikke høj nok? Din hun er unghund og der er mange andre ting, der trækker. Så du bør overveje om du skal bruge en bedre belønning.

 

3. Det lyder som en dejlig morgentur, men måske du skal variere aktiveringen? Altså gå andre steder, aftale legedates med rare hunde og gå til træning. Så det ikke kun er den samme tur du går hver dag.

 

Jeg tror ærlig talt at din hund er en helt almindelig unghund, der falder til ro med tiden.

Link til indlæg
Del på andre sites

Kan hundens faste rammer/rutiner ikke blive "for faste"? ... Det er lige så meget et spørgsmål til Ninjamor...

 

 

Jo det mener jeg de kan.

 

Nogle hunde, de som er lidt utrygge eler direkte ængstelige, har bedst af at få bygget nogle helt faste skemaer og rammer op. Når dette så er gjort, er det min holdning at man lige så stille skal begynde at foretage små ændringer. Gør man ikke dette vil man højst sandsynligt altid skulle overholde de faste skemaer for ellers bryder hundes verden måske sammen. Den risiko er der. Der er dog også muligheden for at de helt faste skemaer og ramer giver hunden så meget tryghed at den alede derfor godt kan klare et skred i skemaet. Men det er en risiko at løbe at prøve.

 

Min oplevelse er at når hunden er blevet tryg ved rammer og tidsskema og man derefter bryder disse gradvist, bliver hunden styrket og kan håndtere uventede situationer langt bedre end hvis man "beskytter" den med de faste skemaer.

 

Duffy bliver selvfølgelig fodret og luftet i et "fast" interval, men jeg har egentlig altid gjort meget ud af at det ikke sker på et fast klokkeslæt. At man tager dagen en dag af gangen. Også med hensyn til aktivering, oplevelser og træning

 

En mere sensitiv hvalp ville have problemer med at klare en uforudsigelig hverdag. Enten kunne den blive utryg fordi den ingen kontrol havde med hvad der skulle ske og/eller den ville konstant være på når ejeren bare vippede en tå for er det nu, nu? NU? Vi skal noget?

Sådan konstant opmærksomhed/vagtsomhed ville nogle hunde blive stressede af pga. manglende hvile.

 

Måske er jeg inspireret af min erfaring fra rideverdenen, hvor jeg til stævner gør meget ud af at variere hestenes dag så meget så muligt ifbm stress - især ifht fodring. Læste engang en artikel udgivet af KVL omhandlende negativ og positiv stress' indvirkning på dyr "i fangenskab", herunder dyr i zoo's, staldmiljøer osv. Og her var alfa omega at man forsøgte at undgå alt for faste rutiner ifbm fodring, aktivering og træning for at mindske den negative stress (fx kedsomhed, adfærdsændringer deraf fx vævning, fjerpiller, bide sig selv, opkørted osv), hvor den positive stress (ved fx fodring) også blev nedsat.

 

Det kan i min verden også overføres til hunde og deres hverdag.

 

Ikke direkte synes jeg :o) En forskel er at en hund ikke behøver kede sig selvom man ikke lige aktiverer den, den kan selv finde på noget eller sove. Ifølge hundens natur kan den fint sove 18 - 20 timer i døgnet og have det godt bare den bliver stimuleret tilfredstillende og den får sine andre adfærdsbehov, f.eks. social kontakt. dækket.

 

Både køer, heste, grisse og mange zoodyr er dyr som bruger mange timer i døgnet på enten at vandre eller søge føde og det vil ofte være mangel på dette adfærdsbehov der giver frustrationer. De kan ikke som vore hunde aktivere sig selv og få afløb for deres behov, derfor synes jeg der er forskel.

 

Der er lavet mange studier af produktionsdyrs adfærd når de ikke kan få deres adfærdsbehov dækket, f.eks. grises behov for at rode i jorden, hestes behov for at bevæge sig hen over land osv.

Per Jensen, professor i etologi, har skrevet nogle meget, meget spændende bøger om stress i dyreverden og om dyrs naturlige adfærd. De kan lånes på KVLs bibliotek, hvis du får lyst, ja jeg synes de er utroligt spændende. En af bøgerne hedder "Stress i Djurvärlden" og de er på svensk.

 

 

Hos mig er det meget sådan; Hov lad os gå ned og træne slalom, lad os tage toget ned til mine forældre om 5 min, vi spiser nu i stedet for om 1 time, vi skal til agilitystævne, så nu står vi op kl 5, så vi kan komme ud at rende lidt krudt af inden osv...

 

Jeg oplever ingen opkørthed hos min hund, kun glæde over at der sker noget nyt, og hun har ingen problemer med at slappe af når vi er hjemme/ude..

 

Det virker også hos mig, men igen, det ville ikke fungere for rigtigt mange hunde :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Tak for rådne, Jeg har faktisk prøvet at være lidt løs omkring tider og sådan til at starte med, men denne underlige adfærd som jeg har valgt at kalde den er faktisk startet efter jeg har været indlagt på sygehuset i en måned hvor han var i pasning et andet sted hvor der var en anden hund som han løb og legede med og hyggede sig gevaldigt med og hun var en ældre dame. Jeg oplever at han bliver mega stresset hvis jeg ændre på nogle af rutinerne efter at han har været i pasning. Jeg tvivler ikke på at han ikke har haft det godt men jeg tænker om han har haft godt af at blive revet op med rod og det hele da jeg blev indlagt for at blive revet op endnu engang med rod og det hele for at komme hjem til mig igen. Jeg mangler så at sige hele hans 5 måned og i løbet af den måned var han blevet kønsmoden og meget meget stor (altså i højden)

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg ved intet om ADHD, men hvis hans 10 søskende var ligesådan, tvivler jeg nu på at det er en "sygdom", men tænker mere i retning af at han har haft en særdeles problematisk hvalpetid hos opdrætter.

 

Det du skriver omkring gåture og rutiner, får mig til at tænke på en usikker hund der har oplevet et eller andet grimt som helt ung. Og at han aldrig bliver udfordret, er jeg bange for blot forstærker hans adfærd. Og det er bestemt ikke en kritik af dig som nuværende ejer! Men jeg ville nok i en periode forsøge at genoptage socialiseringen, og behandle ham som en lille hvalp der skal opleve nye ting for første gang - gå langsomt frem og masser af ros!

 

Og sådan lidt OT - skider han virkelig 4-5 gange bare om morgenen? Hvad så med resten af dagen? Jeg ville i så fald nok overveje at skifte til et andet foder. Hvis han har tendens til at køre lidt højt, ville jeg prøve et foder med mindre energi fra kulhydrater, da sukker (som det oftest omdannes til), kan bidrage til det høje gear.

 

Det med hans foder er faktisk at belønner jeg ham med godbidder, vil han ikke spise sit rigtige mad og jeg har altså vurderet at han rigtige mad kommer før godbidder. Han har alle dage skidt så meget lige fra jeg fik ham hjem og til nu og jeg tror faktisk at han sætter sig så mange gang fordi han ikke kan finde ud af at gøre sig færdigt et sted det er lidt den oplevelse jeg har. Han får Science Hills fordi hans gamle fodder ikke mættede ham og med det gamle fodder sked han lige så meget så på det plan tror jeg faktisk bare han skal lære at gøre sig færdig et sted for det er ikke store omgange der kommer, men faktisk 1 til 2 pølser per gang. og ja han skider stort set hvergang vi er ude på lang tur. Han får masser af udfordring på hans gå tur, jeg bruger gerne turen på at logge ham til at sætte forpoterne på en træstamme eller hoppe op på en sten eller et eller andet jeg sørger i det hele taget for at hans tur bliver som en legeplads og hvad angår at lege med andre hunde så skriver jeg faktisk at han hver dag leger med 3 hunde og bruger krudt med dem. Ændre jeg på hans gåtur tro mig det er prøvet, så ødelægger jeg fuldstændig hans mave, han får simpelthen vandtynd aff. og virker generelt stresset.

 

Da jeg lige havde fået ham afmærkede jeg tre ruter i den by jeg bor i som jeg ville gå med ham, det har alle sammen ca samme længde men med forskellige dufte og alt sådan noget og i starten elskede han de afvelkslende ture og det var ikke sådan at om morgenen så gik vi en tur, til middag en anden og til aften en helt tredje. De tre ruter er indrettet således: Den ene er via cykelstien op til engen, den anden er via vej ud til nogle marker og hestefolde og sådan, den tredje går igennem selve byen ud til en mark hvor han kan løbe frit og lege også hjem igennem byen igen. MEN efter at jeg har været indlagt i en måned på sygehuset og han har vært i pleje, har han ændret sig rent psykisk, de faste rutiner gør at ejg faktisk har en hund der virker glad og livlig og har selvtillid og jeg vil selvfølgelig med tiden løsne op for dem så vi måske kan gå tilbage til de gamle rutiner og have det hyggeligt med de andre ruter og sådan. Jeg elsker min aktive hund og han virker til at han elsker de udfordringer jeg stiller ham

Link til indlæg
Del på andre sites

Ud fra din beskrivelse af Jazz, ser jeg kun et muligt symptom på ADHD.

Jeg har arbejdet som adfærdsrådgiver i efterhånden mange år og har endnu til gode at møde en hund med ADHD.

 

Hvis du vil svare, vil jeg gerne spørge hvordan har du det med ikke at følge et fast aktivitetsskema?

 

Som du fortæller om jeres dage lyder det som om I "tuller" meget rundt bare jer to sammen. Hvordan reagerer han på gæster eller når I er på besøg?

 

Mht. træning og manglende koncentrationsevne er der mange hunde som opleves som sådan når de bliver kønsmodne. Det kan næppe være dette hos jazz da han er kastreret. Hvornår blev han det iøvrigt?

 

Hans gøen lyder som et indlært mønster I er kommet ind i og det kan der trænes ud af.

 

Jeg vil meget anbefale at du i stedet for at tage til dyrekliniken med ham får en adfærdsrådgiver hjem, én som kan se jer i aktion og se hvordan Jazz opfører sig både sammen med dig og når han bare " er sig selv" i lejligheden, altså ikke er under træning.

 

Du beskriver nogle aktiviteter som ikke altid er ens, f.eks. om I går spor og om I er ude i haven/på græsset. Disse aktiviteter må være i mindretal i hverdagen, altså der er flere dage uden sporsøg og der må have været flere dage uden have/græsplænebesøget grundet hans alder og årstiden du fik ham på? Han reagerer tilsyneladende fint på sporsøg og havebesøg, så han må jo kunne afvige fra det daglige program uden det giver problemer?

 

Hvor længe har den adfærd der er et problem stået på?

 

Vi "tuller" også meget rundt sammen, men jeg sørger for at vi får gæster med jævne mellemrum og tro mig jeg ville meget gerne have flere legeaftaler med ham, da jeg kan se på ham hvor meget han har godt af det. Når I skriver om socialisering får I det til at lyde som om han ike bliver scocialiseret og jeg forbinder altså ikke en anden rute med scocialisereing. Han er ikke min første hund, min gamle hund kom fra et dårligt hjem og var meget meget usikker og blev faktisk overfaldet rigtig mange gange her i byen, de hunde der overfaldt hende, går stadig rundt i byen og jeg møder dem temmelig ofte og de er ikke lige frem venligt stillede over for min legesyge hvalp. Jeg lægger faktisk spor til Jazz hver dag og skal han have en rigtig udfordring tager jeg en papkasse og en helvedes masse tæpper eller aviser og smidder en del godbidder ned i også kan han bruge flere timer på den kasse. I nævner rigtig mange ting jeg kan ændre på og gøre noget ved og ja det ville jeg meget gerne, men lige nu også af hensyn til min egen psyke som udentivl smitter af på ham holder jeg fast i de gode rutiner. Jeg har faktisk planer om at lave en seddel også hænge op i brugsen og i netto omkring at jeg gerne vil have lege aftaler sådan så min hund oplever andre hunde. Af hensyn til det med skematisering af min dagligdag, ja min dagligdag er meget skemasat fordi jeg har diagnosen Borderline og kan have psykisk svingende perioder. Jazz er den gnist der holder mig igang og måske er jeg for overbeskyttende for jeg vogter min hvalp som en anden løvemor, men det skal dertil siges at møder jeg en venlig hund og ejer spørger jeg faktisk ofte om de ikke kan få lov til at løbe rundt sammen og lege og i de fleste tilfælde får jeg et Ja det må de da gerne. Ninjamor af hensyn til hans mad, så får han jo ikke alt sin mad af en gang, og jeg er næsten sikker på at skiftede jeg morgenmaden ud med godbidder kunne jeg måske få ham til at lystre lidt bedre men alternativet er at så vil han ikke spise sin rigtige mad og min hund skal altså ikke leve af godbidder, så bliver han bare alt for tyk og fed. Jazz blev kastreret en uge før han blev 6mdr fordi han simpelthen ikke kunne andet end sidde og pive hvis en dejlig tæve gik forbi, han nægtede at spise, han nægtede simpelthen alt, og når vi var ude at gå havde han intet andet for øje end at løbe hen til alle hunde for at sikre sig om de var tæver og om de var i løbetid, det var ret belastende og jeg syntes det var synd at han konstant sad og græd når der gik en tæve forbi.

 

Lige nu har vi faktisk en hyggedag, Jazz og jeg, han ligger lige nu og tygger på sit nye kødben som han har fået for god opførsel imens han var alene hjemme, han har haft det med at splitte lejligheden ad. Lige om lidt har jeg tænkt mig at gå ned med ham på engen og se om hans venner skulle være dernede. Jeg har faktisk idag oplevet godt held med træning og han virker meget stille og rolig idag efter en god træning. Jeg har kigget lidt på om der er nogle legestuer til hunde i nærheden men det virker det ikke til desværre, og jeg har ikke plads i min lejlighed til det selvom jeg gerne ville. Hundehviskeren som jeg har taget kontakt til kommer og kigger på ham her hos mig og ser vores rutiner og dagligdag for at opleve Jazz som han nu engang er, hun tror istedet at han måske er lidt sur på mig over at jeg "bare" forlod ham da jeg blev indlagt og at når jeg "bare" sådan kan forlade ham, så skal jeg ikke komme og bede om godt vejr.

 

Jeg vil også gerne sige at jeg gør alt for at min lille englebasse skal have det godt og nyde sit liv her hos mig. Måske er det bare min egen sygdom der gør at jeg maler fanden på væggen efter en enkelt undersøgelse, jeg har hele tiden haft den indstilling at hans måde at være på er netop fordi han er unghund og skal have lov til det, samtidig skal man også huske på at han er kun en hvalp og derved slaæ man også være indstillet på at rom ikke blev bygget på en dag.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg synes han lyder som en helt normal unghund, fuld af liv og ideer:) Jeg kan ikke finde noget i dine indlæg der lyder udover det normale, men det kan sagtens bare være det almindelige problem med at kommunikere på skrift. Nyd ham og husk at man får belønningen af ens hårde arbejde når hunden når 2 års alderen:)

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg synes egenligt at han i forhold til alder oplever rigeligt hver dag. Din indlæggelse kan da have sat ham tilbage, mht dagligdagen.

Og så lige, min nu afdøde hanhund Victor sked også op til 4-5 gamge ind i mellem på langture, og masser af hundefolk har sagt, han er da syg. Han var jo først her til socialisering efter tvangfjerneldse og jeg troede de var nervøst.

Da jeg mente , han var faldet ned mht stress ringede jeg til fødekennelen og så grinte de??? HA - han morfar FY-Brian gør også dette, især når han er med på jagt, så tømmes hele systemet pr automatik. Så Victor havde arvet det. Og ja - de var begge hunde, der i forhold til racens gennemsnit nok kørte i rigeligt højt gear, men da ikke stressede i dagligdagen.

Hvis jeg var dig , ville jeg få en samtale med Ninjamor om de ting, du ønsker ændret i jeres dagligdag, så I begge kan leve med evt nye tiltag, lidt af gangen.

At hans søskende har fået så kort et liv , undre da også mig, men hvem ved, hvor de endte og om de var ønskehvalpe eller nærmest presset til nogen , der ikke kendte til , hvad hvalpe kræver.

Link til indlæg
Del på andre sites

Vi "tuller" også meget rundt sammen, men jeg sørger for at vi får gæster med jævne mellemrum og tro mig jeg ville meget gerne have flere legeaftaler med ham, da jeg kan se på ham hvor meget han har godt af det.

 

Dette tyder ikke på at han ikke kan klare omskiftelige rutiner?

 

Når I skriver om socialisering får I det til at lyde som om han ike bliver scocialiseret og jeg forbinder altså ikke en anden rute med scocialisereing. Han er ikke min første hund, min gamle hund kom fra et dårligt hjem og var meget meget usikker og blev faktisk overfaldet rigtig mange gange her i byen, de hunde der overfaldt hende, går stadig rundt i byen og jeg møder dem temmelig ofte og de er ikke lige frem venligt stillede over for min legesyge hvalp.

 

Jeg har intet nævnt om socialisering

 

Jeg lægger faktisk spor til Jazz hver dag og skal han have en rigtig udfordring tager jeg en papkasse og en helvedes masse tæpper eller aviser og smidder en del godbidder ned i også kan han bruge flere timer på den kasse. I nævner rigtig mange ting jeg kan ændre på og gøre noget ved og ja det ville jeg meget gerne, men lige nu også af hensyn til min egen psyke som udentivl smitter af på ham holder jeg fast i de gode rutiner.

Jeg har faktisk planer om at lave en seddel også hænge op i brugsen og i netto omkring at jeg gerne vil have lege aftaler sådan så min hund oplever andre hunde. Af hensyn til det med skematisering af min dagligdag, ja min dagligdag er meget skemasat fordi jeg har diagnosen Borderline og kan have psykisk svingende perioder.

 

Det var sådan noget jeg havde i tankerne da jeg spurgte til hvordan du selv har det med omskiftelige rutiner. Hunde bliver jo enormt påvirkede af ejerens sindstemning og man kan gøre en hund angst ved selv at være det meget med alt hvad dertil hører, for lige at give et eksempel på afsmitning

 

Jazz er den gnist der holder mig igang og måske er jeg for overbeskyttende for jeg vogter min hvalp som en anden løvemor, men det skal dertil siges at møder jeg en venlig hund og ejer spørger jeg faktisk ofte om de ikke kan få lov til at løbe rundt sammen og lege og i de fleste tilfælde får jeg et Ja det må de da gerne. Ninjamor af hensyn til hans mad, så får han jo ikke alt sin mad af en gang, og jeg er næsten sikker på at skiftede jeg morgenmaden ud med godbidder kunne jeg måske få ham til at lystre lidt bedre men alternativet er at så vil han ikke spise sin rigtige mad og min hund skal altså ikke leve af godbidder, så bliver han bare alt for tyk og fed. Jazz blev kastreret en uge før han blev 6mdr fordi han simpelthen ikke kunne andet end sidde og pive hvis en dejlig tæve gik forbi, han nægtede at spise, han nægtede simpelthen alt, og når vi var ude at gå havde han intet andet for øje end at løbe hen til alle hunde for at sikre sig om de var tæver og om de var i løbetid, det var ret belastende og jeg syntes det var synd at han konstant sad og græd når der gik en tæve forbi.

 

Du bestemmer selv hvad du vil, men det er absolut muligt at få hunde til at spise deres foder selvom de bliver opdraget og trænet med lækre godbidder. Det er de færreste hunde som ynder at sulte sig ihjel :-)

 

Lige nu har vi faktisk en hyggedag, Jazz og jeg, han ligger lige nu og tygger på sit nye kødben som han har fået for god opførsel imens han var alene hjemme, han har haft det med at splitte lejligheden ad. Lige om lidt har jeg tænkt mig at gå ned med ham på engen og se om hans venner skulle være dernede. Jeg har faktisk idag oplevet godt held med træning og han virker meget stille og rolig idag efter en god træning. Jeg har kigget lidt på om der er nogle legestuer til hunde i nærheden men det virker det ikke til desværre, og jeg har ikke plads i min lejlighed til det selvom jeg gerne ville. Hundehviskeren som jeg har taget kontakt til kommer og kigger på ham her hos mig og ser vores rutiner og dagligdag for at opleve Jazz som han nu engang er, hun tror istedet at han måske er lidt sur på mig over at jeg "bare" forlod ham da jeg blev indlagt og at når jeg "bare" sådan kan forlade ham, så skal jeg ikke komme og bede om godt vejr.

 

Når han kan slappe af sådan har han ikke ADHD.

 

Jeg vil gerne lige give en lille formaning mht "hundehviskeren". Selvom jeg selv har talt med dyr, så vil jeg anbefale at du ikke sluger alt råt, forstået på den måde at nogle af de personer som kommunikerer med dyr godt nok gør dette og kan være eminemte til det, men de bør ikke rådgive om adfærd for det har de ikke nødvendigvis viden om. Så tag det til dig du synes du kan bruge, men pas på med rådgivning kun ud fra Jazzs følelser.

Så må I der måske mener noget andet komme efter mig :-D

 

Jeg vil også gerne sige at jeg gør alt for at min lille englebasse skal have det godt og nyde sit liv her hos mig. Måske er det bare min egen sygdom der gør at jeg maler fanden på væggen efter en enkelt undersøgelse, jeg har hele tiden haft den indstilling at hans måde at være på er netop fordi han er unghund og skal have lov til det, samtidig skal man også huske på at han er kun en hvalp og derved slaæ man også være indstillet på at rom ikke blev bygget på en dag.

 

Almindelig sund fornuft kan man komme langt med også selvom man kan have tendens til at se lidt mørkt på det hele :-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Tilføj...