Hop til indhold

Racefanatikker eller hvad????


Ulla H
 Share

Recommended Posts

Jeg har altid undret mig over, at nogle kun synes at kunne se noget smukt i een race. Og ofte kun en hund med registreringspapirer. Som giver udtryk for , enten en sådan eller slet ingen hund.

Det har i rigtig mange år undre mig og jeg tænker om sådanne holdninger er udtryk for, at kun kan se sig selv med en sådan hund, og aldrig ville kunne elske hunde med anden væremåde eller adfærd/pzyke.Og her også mixhunde.

Og det er slet ikke fordi jeg ikke forstår, at man kan være vild med en race , som man synes passer så godt til ens levestil.

Eller at jægere, agilityfolk, markprøvefolk og andre bare har bedst resultat ved at have den valgte race.

Men man møder ind i mellem hundeejerer, der enten næsten viser afsky for de papirløse eller bare kun synes, der egen race har værdi som hunde.

Synes ikke denne holdning har afspejlet sig i hestehold, hvor hesten vurderes på gangart, temperament og ikke kun papirer.Jeg ville personligt aldrig købe en terrier eller nok hellerikke de mindste selskabshunde, ej heller de store ala bernerer,. men ser da stadig noget dejlig hund i dem.

Husker lige for mange år tilbage, jeg forige år havde 3-4 hunde med i BIS på lokal skue og vant BIS med min hanhund. Næste år kom jeg til en kigger med min smukke græske tæve og folk gloede som besat på dyret. En del havde jo hørt at jeg havde adopteret en græsk hund. Men faktisk sagde nogle af dem med jagttegn, OH ,hvor er hun smuk, selvom hun lignede en jagtmix af en ukendt art.

Kan man være hundelsker, hvis man kun kan lide sin udvalgte race, det undre mig rigtig meget, men måske er jeg forkert på den.??????????????????????????

Når jeg går på dagen med alle 7 hunde , er det jo ofte de græske, folk synes er mest spændende og smukke.

Link til indlæg
Del på andre sites

  • Svar 84
  • Created
  • Seneste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Har du hørt folk sige "jeg kan KUN li' labrador med tavle og ingen andre hunde bryder jeg mig om" eller er det din private tolkning på tilkendegivelser ift. at den race man bor sammen med er den helt rigtige, eller at folk ingen personlig interesse har i en gadehund eller en tavleløs hund?

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg må da indrømme, at det bestemt ikke er alle hunderacer, jeg kan falde i svime over, ej heller hvalpe.

Fanatiker nej, jeg har flere racer, som jeg meget gerne vil stifte bekendtskab med, og som slet ikke passer til min livs stil lige nu.

Jeg har selv haft skønne blandingshunde, men har da nogle favorit racer, jeg lige p.t holder mig til. Det der kan ærgre mig ved blandinger er, hvis man bare møder den skønneste blandingshund, at man ikke kan få én magen til, med de særpræg den nu har (incl. naturlig individuelle forskelle). Men ikke at kunne li' en hund, fordi den ikke er raceren, den situation har jeg aldrig stået i.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Spilop

Jeg er ikke racefanatisk, men svært racistisk. Jeg har kun hunde der lever og ånder for at arbejde. Samarbejdende hunderacer af brugslinjer eller blandinger heraf. Sådan skal det være i mit liv pt. Engang når jeg ikke gider hundekonkurrencer mere, så kan det være det ændre sig

Link til indlæg
Del på andre sites

Umiddelbart kender jeg nok typen, selv om jeg aldrig rigtigt har snakket med et eksemplar af arten. Der er fanatikere inden for alt, og arten her kan iagttages at føre et slags nomadeliv fra den ene udstilling/prøve til den anden. I deres rette omgivelser, dvs på en udstilling, har arten kun øje for deres egen hund(e), de andre hunde af samme racer er konkurrenter, og hunde af andre racer er noget uvedkommende der lægger unødigt beslag på check-in, udstillingsring og dommere. Arten kender deres huderace. Ser de en fremmed hund af deres race, vil eliten inden for denne art være i stand til at gengive den ukente hunds stamtavle temmeligt præcist, ud fra iagttagelser af særlige kendetegn som kan genfindes efter kendte avlsdyr. Det er faktisk lidt imponerende.

Der er andre ting der ikke er imponerende ved individer af denne art. De sociale relationer til andre individer inden for arten er ofte anspændte, og der ses ofte egenkønsaggression blandt hunnerne. Skulle DKK gå konkurs ville en betragtelig anddel af af artens repræsentanter straks få deres hund aflivet.

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Iben B

Jeg er aldrig stødt på den holdning, så jeg kan ikke give noget bud.

 

Jeg har mødt masser af folk som brænder for en race og masser af folk der har en eller flere racer de bare ikke kan li', af forskellige årsager. Men jeg har aldrig mødt, eller hørt om, nogle der afskyr alle andre racer end deres egen.

Link til indlæg
Del på andre sites

Tror ikke jeg er stødt på nogen racefanatikere.

 

Men skulle tro, at formanden for vores doberman rescue, som jo i sagens natur brænder for racen, ville være lidt derhenad, men hun har faktisk en chihuahua, en blanding og to bulldogs foruden sine dobere.

 

Jeg selv vil bare gerne have en af hver race og en af hver blanding. Synes ALLE hunde er interessante på hver deres måde.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg har faktisk aldrig mødt den type...

 

Jeg har mødt folk der mente at for dem var der kun en rigtig race... Men de kan stadig synes andre racer er smukke... F.eks. føler jeg ofte at folk er modstander af husky'en, og aldrig selv ville have en.. Men jeg vil skyde på at 80% der ser Dexter synes han er ufattelig smuk...

 

Jeg synes det er logisk at hvis man opdrætter med stamtavle har man en vis modstand imod hunde, af ens egen race, uden stamtavle... Det er jo netop en eller anden form for "trussel", og jeg kunne forestille mig at man automatisk når man opdrætter en race og kender til raceegenskaberne osv. vil bedømme alle i den race og f.eks. ved tavle-løse finde de fejl som evt. er... Det er jo helt naturligt... (Med modstand mener jeg ikke at man per automatik finder hunden grimmere eller den slags, men blot at man synes det er øv at opdrætte på en tavleløs hund, det giver jo intet til RACEN)...

 

Hvis man vil RACEN det bedste så er jeg en af dem der mener at man bør have stamtavle på sine dyr... Simpelthen fordi så er der mere kontrol, og man kan arbejde mere målrettet... Hvis man bare har en sød hund uden stamtavle og opdrætter, så er det i mine øjne mere "egoistisk", for alle andre af den race kan ikke bruge dit arbejde til en dyt... Men f.eks. kan en opdrætter have en avlshan som hun har udstillet og undersøgt osv. den ejer som har købt en søster til den han kan bruge de oplysninger om den han til noget i sit arbejde og via databaser osv. kan man finde oplysninger om familien til det dyr man har.... Hvis hunden ingen tavle har så har man kun den HUND at arbejde med, og den viden den hund kan give... Derfor er det i mine øjne mere "egoistisk".... Men det betyder ikke at jeg synes de hunde er mindre smukke eller mindre værd som hund... (Ja det er de jo så rent pengemæssigt, men forstå mig ret.. De kan jo være lige så dejlig en hund som hvis den havde haft stamtavle).

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg synes ikke jeg oplever folk, der generelt kun kan lide deres "egen" race... Som regel kan de fleste da godt se noget sødt/rart i de fleste hunde...

 

Og jeg er heller ikke selv fanatisk... Der er nogle ting, som jeg gerne vil have, at min kommende hund opfylder, fordi det passer til mig og mit liv, der hvor det er lige nu... Men det betyder ikke, at jeg ikke kan se noget positivt eller noget smukt i andres hunde.. Og jeg har da også kig på en del forskellige racer, fordi de på hver sin måde kan opfylde et eller andet behov jeg har... Eller fordi jeg synes at der er noget ved deres temperament, som jeg kan bruge til noget fornuftigt...

Så jeg synes ikke at jeg har fastlåst mig helt fanatisk på en enkelt race..

Link til indlæg
Del på andre sites

Ulla, hvordan mener du fanatismen kommer til udtryk i de situationer hvor du har oplevet den?

 

Jeg bad wikipedia om at beskrive ordet, fordi jeg blev i tvivl om jeg egentlig helt var klar over begrebets betydning. Der står blandt andet:

"Ifølge filosoffen George Santayana, "består fanatisme i at øge dine bestræbelser når du har glemt dit mål.""

 

"Forskellen mellem en fan og en fanatiker er, at mens de begge har en overvældende forkærlighed eller interesse for et bestemt emne, ses fanatikerens opførsel som et brud på sociale normer, hvorimod en fan ikke vil bryde de normer"

 

Hvis dette osse er hvad du mener, hvilket mål er det så der glemmes og hvilke sociale normer brydes?

Link til indlæg
Del på andre sites

Aldrig oplevet det endnu - til trods for, at jeg har min gang på udstillinger.

 

Har oplevet mange, der har fundet "racen", folk, der synes blandingsavl egentligt er forkert osv. Men de holder af alle hunde.

 

Jeg selv er jo selv bidt af min race og nogle hunderacer siger mig bare intet. Blandingshunde er også herlige og synes det er fint, de er her - men selv have en? Det sker nok aldrig, medmindre den kommer ind "akut" (I ved, familie eller venner, der ikke længere kan have deres el.lign).

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst 1stkholm

Tror ikke jeg har oplevet nogen racefanatiker.

Selv finder dobermannen og muligvis bullterrieren som de to absolut smukkeste racer, men ejer selv den dejligste FB.

Dobermann tror jeg aldrig jeg kommer til at eje, men bullterrier vil jeg ikke udlukke.

Bulldogs er nok bare mest mig at eje. Det dovne sind og ekstreme menneskekærlighed, men stadigvæk en hvis vågenhed/skarphed når det gælder, og så er deres udseende også lidt specielt og det kan jeg lide. Blandingshunde har jeg det fint med, men kommer nok aldrig til at eje en, medmindre særlige omstændigheder.

 

generelt elsker jeg ALLE hunde :D

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg får tit skudt i skoen at jeg er tavlefanatiker (men jeg elsker stadig bastarder, det er kun avlen på bastarder, der bringer mit pis i kog). Jeg oplever det lidt med ejere af store hunde, der er en del, som påstår alle hunde er ens, når det drejer sig om IKKE at løfte de små hunde, men alle hunde er så IKKE ens, når fx en lille hund bliver uddannet til redningshund, så er det totalt spild i deres øjne, ligesom små hunde er hysteriske etc. Den slags mennesker har jeg det en anelse anstrengt med, da det som regel også er dem, der mener 50 kg og 2 kg leger helt fint sammen. Jeg er også ret fanatisk med de kortsnudede og rynkede hunde og dømmer folk, der bare vælge en hund, som bærer sygdomme med sig, så ja, jeg er nok jævnt fanatisk.

Link til indlæg
Del på andre sites

Hmm tror faktisk godt min mor kan falde i den kategori:genert: For selvom hun elsker hunde generelt, har hjertet bare vært HELT tabt til gravhunde i mange år. Tror derfor godt hun umiddelbart kan virker lidt "min hund er fantastisk:banan: og din er en :vuf:" men det har jo nærmere bundet i at hun virkelig synes at gravhunde er helt igennem fantastiske, og ikke fordi hun ikke synes andre hunde er dejlige :-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Umiddelbart har jeg nok mest gennem årene mødt den for mig rene fanatikerholdning hos schæferejerer, der dyrker konkurrence på højt plan, altså gerne vil til EM ,Dk mesterskaber.

Og en besynderlig holdning , at ingen andre hunde er rigtige brugshunde eller kan noget.Kan ikke lade være at tænke på , at hvis hunden ikke dur, så aflives den ung og en ny med måske samme skavanker overtager. Kender da et par stykker jeg har fulgt gennem årene og ja , de er på nr 4 hund nu, fra jeg fik min Molly der i næste måned bliver 12 år. Ved godt jeg har været heldig med hende. Deres hunde er faldet igennem på HD , ryg, dårlig trænbarhed til træning, name it, og de får igen- igen samme race. Ved godt ,at man har sine kammerater i sin raceklub,men kan så ikke fatte , at man fortsætter med ny hvalp.

Hvis jeg skulle vælge den race der passede til mig nu, mht aktivitet og alder, så blev det da cavalier, men deres sundhed.-eller rettere mangel på samme, magter jeg ikke.

Jeg bryder mig bare ikke om, at nogle mener, at visse hunde ikke er noget værd.

Link til indlæg
Del på andre sites

Umiddelbart har jeg nok mest gennem årene mødt den for mig rene fanatikerholdning hos schæferejerer, der dyrker konkurrence på højt plan, altså gerne vil til EM ,Dk mesterskaber.

Og en besynderlig holdning , at ingen andre hunde er rigtige brugshunde eller kan noget.

 

Det var lige netop de typer jeg rendte ind i. En af dem fortalte mig - efter at min hund lige havde vundet over hans i en klubkonkurrence - at det var en "grim bastard, som det ikke kunne betale sig at ofre foder på". Det vil jeg mene er et brud på sociale normer ;)

 

Det var min første hund, så jeg var lidt chokeret da jeg gik derfra den dag...

Link til indlæg
Del på andre sites

Det var lige netop de typer jeg rendte ind i. En af dem fortalte mig - efter at min hund lige havde vundet over hans i en klubkonkurrence - at det var en "grim bastard, som det ikke kunne betale sig at ofre foder på". Det vil jeg mene er et brud på sociale normer ;)

 

Det var min første hund, så jeg var lidt chokeret da jeg gik derfra den dag...

Det kunne da godt lyde lidt som sure rønnebær? Sådan en spade :roll:

Link til indlæg
Del på andre sites

Det kunne da godt lyde lidt som sure rønnebær? Sådan en spade :roll:

 

Ja, det var det nok også. Men mange var sure over at have blandingshunde med i klubberne dengang. Politihundeklubben, som var det første sted jeg trænede, lukkede helt for blandingshunde, så vi blev smidt ud fra den ene dag til den anden. Så var jeg naiv nok til at starte i Schæferhundeklubben. Der så jeg for første gang i mit liv en sort schæfer - jeg syntes den lignede min lidt, så jeg gik glædestrålende hen til manden, og spurgte om hans hund også var en blanding. Der ødelagde jeg lige alle mine chancer i den klub :lol:

Link til indlæg
Del på andre sites

Ja, det var det nok også. Men mange var sure over at have blandingshunde med i klubberne dengang. Politihundeklubben, som var det første sted jeg trænede, lukkede helt for blandingdhunde, så vi blev smidt ud fra den ene dag til den anden. Så var jeg naiv nok til at starte i Schæferhundeklubben. Der så jeg for første gang i mit liv en sort schæfer - jeg syntes den lignede min lidt, så jeg gik glædestrålende hen til manden, og spurgte om hans hund også var en blanding. Der ødelagde jeg lige alle mine chancer i den klub :lol:

Det er da bare så åndssvagt... Blandingshunde og deres ejere (måske mest sidstnævnte i nogle tilfælde) har da også brug for at komme til træning...

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Miss_menelli

Har siddet og læst med og tænkt lidt i løbet af dagen og kunne faktisk ikke finde eksempler på "fanatisme" som jeg selv har oplevet - indtil schæferne blev nævnt.

 

Og der har jeg faktisk oplevet det med min gamle chef som skilte sig af med hundene hvis de ikke umiddelbart havde sind eller fysik til at gå DM år efter år.

På trods af at han er hundeelsker, så kom der mange stikpiller til blandingen og andre racer.

Det var ret tydeligt at kun schæferne med tavle af bestemte linjer dur i hans øjne.

Han slæbte gerne sine nye hvalpe med på visit på job og forventede store bifald og beundrede blikke med værdigedes ikke andres hunde et blik når de kom på besøg.

 

Så jeg tror jeg har mødt et enkelt eksempel af den type du tænker på Ulla.

 

Men det er også den eneste og jeg ser intet unormalt i, at man har en race der står ens hjerte nær og holder sig til den.

Alle hvalpe jeg får i fremtiden tror jeg bliver renracede med tavle. Ser ingen grund til at støtte hovedløs avl.

tilgengæld har jeg ikke haft min sidste omplacering og tager hjertens gerne en blanding igen når der en dag er tid og overskud til en omplacering igen!

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Tilføj...