Hop til indhold

Hvad ville du gerne have vidst, før du fik din første hvalp?


Ninjamor
 Share

Recommended Posts

Som nogen ved, er jeg ved at skrive bog nr. 2. Denne bog kommer til at handle om hvalpe. Om det jeg synes man bør vide noget om som hvalpeejer. Men en ting er hvad jeg synes er godt at vide, noget andet er muligvis hvad hvalpeejeren synes?

 

Bogen kommer til at dreje sig en del om, hvordan en hvalp oplever verden, f.eks. fysiske billeder på hvordan verden ser ud fra en lille hvalps perspektiv, hvordan det ser ud når en stor hund nærmer sig osv.

 

Min bog skrives naturligvis ud fra mine egne forudsætninger dels som mangeårig hundeejer dels som adfærdsbehandler og instruktør. Men lægger jeg for meget vægt på hvad jeg gerne vil give videre ud fra mine erfaringer og har jeg for lidt med at det som hvalpeejeren lægger vægt på? Det er spørgsmålet..

Derfor vil jeg være taknemmelig for dine in put ift. hvad du har manglet af vide noget om, da du fik din første hvalp.

 

Jeg skriver en del om opdragelse, mere end om formel træning, altså fornuftig grænsesætning, soignering, aktivering, holdning til opdragelse og om de ting vi som hvalpeejere kommer ud for, at hvalpen gnaver i alt, ikke vil gå videre på turen og sådanne almene ting.

Der kommer naturligvis en del adfærdsstof med også, men altså, hvad ville du gerne have vidst?

Link til indlæg
Del på andre sites

  • Svar 66
  • Created
  • Seneste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jeg ville gerne have vidst at hvalpe ikke går tur! At der sagtens kan gå nogle uger før de vil bevæge sig uden for matriklen. Og at de bruger laaaang tid på at kigge på verden.

 

Og så kan det ikke understreges nok, at hvalpen intet ved. Den kender ikke menneskesprog, og den ved ikke hvad fx nej betyder. Og at de ekstremt følsomme over for kropssprog:-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg ville gerne have vidst hvor hårdt det er at have hvalp, nøj han var tæt på at blive sendt tilbage til opdrætter mange gange :lol: altså sådan et afsnit omkring "det er helt normalt hvis din hvalp gør sådan og sådan" og så selvfølgelig lidt gode tips til hvad man kan gøre, men ellers bare opfordre til tålmodighed.

 

Noget omkring hvordan man sikrer at hvalpens grænser ikke bliver overskredet i mødet med andre hunde, men samtidig ikke skrevet sådan at hvalpeejeren er ved at dø af skræk hver gang en anden hund nærmer sig.

 

Og så nok et potentielt sprængfarligt område, men noget omkring hvilken type hvalpetræning man bør holde sig til. Altså ikke sådan at du har de vise sten, men jeg stod fx på dkk's træningsplads med en 10 uger gammel hvalp og fik at vide at han var den type der ville overtage kontrollen hvis ikke jeg tog mig sammen. Dengang fik jheg gode råd herinde, men hvis ikke jeg havde haft hunde-forum så havde det været rart med noget generel viden omkring hvad moderne hvalpetræning bør indebære

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Tak til jer for de gode input.

 

Jeg har begge jeres forslag med.

 

I øvrigt skriver jeg også om hundetyper, ikke racer som sådan, men hvad man kan vente sig af hhv. den meget selvstændige hvalp og af velcrohvalpen ift. opdragelse og f.eks. separation.

 

Udgiver af min første bog har givet tilsagn om, at hun også vil udgive hvalpebogen, det er godt nok lang tid siden, men jeg håber det holder :-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu ved jeg ikke hvor længe "hvalp" strækker sig over, men jeg ville gerne have vidst, at det at sige fra overfor en hanhund ikke er en evne tæven er født med og at det ikke kan kickstartes af, at man lader hende selv finde ud af det (det sidste hører man tit fra hanhundeejere når man har en ung tæve der ikke siger fra endnu).

 

Hvis Thailo havde været min første hund, ville jeg gerne have vidst at nogle hvalpe leger så voldsomt at man tror de mener det alvorligt når de "angriber". Desuden ville det også have været rart at vide at ikke alle hvalpe er bange for at blive væk og derfor render i skørterne på ejeren i starten,... hvorfor den gængse metode med at løbe afsted og evt. gemme sig, ikke virker.

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu er jeg jo aldrig prøvet at opdrage en hvalp helt alene, så det er lidt svært at fortælle hvad jeg godt kunne have tænkt mig at have vidst dengang. Men jeg kan da fortælle om det jeg godt kunne tænke mig at få genopfrisket, når jeg engang skal have hvalp igen :blink:

 

- Gå pænt-træning. Det er endnu aldrig lykkedes mig at lære en hvalp at gå pænt helt fra begyndelsen og det er længe siden jeg har haft med en hvalp at gøre, så en gennemgang af det ville jeg synes var super.

 

- En god ja/nej øvelse og hvordan man bedst lærer hunden betydningen af de to ord.

 

- Socialisering og prægning. Hvad der er vigtigt at være opmærksom på i den forbindelse.

 

- Ideer til hvad man kan foretage sig med sin hvalp og hvilke begrænsninger der er ift. lange gåture osv.

 

Tror det var det :-)

Link til indlæg
Del på andre sites

i forlængelse af det, måske også noget om blandingshvalpe. Altså intet galt i blandinger overhovedet, men noget om at hvis man ønsker sig en labrador og så køber en labrador/schæfer blanding, så står man måske med en hund der primært har schæfer sind. Jeg synes jeg jævnligt støder på folk der har købt en hvalp fordi de godt kan lide den ene race og så ikke har overvejet at de har det rigtig skidt med meget vogtende hunde.

 

men det hører måske mere til i en "før du køber hund" bog :hmm:

Link til indlæg
Del på andre sites

sådan nogle hjerne opgaver.

Da vi fik vores den første stressede hun over foderbold men i dag kan vi se at andre muligheder for mentalt træthed ville have reddet mange itubidte ting.

Sådanne små fif som kluden med kiksen i, koppen med kiksen under og hvad søren nu der er af gode ideer til at få kørt hovedet træt på den lille aktive vaps.

 

Som anne siger, understreg hvor vigtigt det er at lade hvalpen opleve, snuse og se - og at den ikke går tur, den lærer verden og dig at kende.

 

Hvad gør man med den selvstændige hvalp der da er totalt ligeglad med om du er væk?

Lære hvalpen i ro øvelsen.

Link til indlæg
Del på andre sites

Uh, og jer der kender mig ved, at det her ellers ALDRIG sker. Men CM har faktisk sagt noget ret fornuftigt:genert: Han udtaler, at 80-90 % af båndet mellem hunde og ejere, skabes ved aktivitet, såsom ture og træning. Om han lige har ret i procenterne, ved jeg ikke. Men her i huset er det ihvertfald tydeligt hvem der er mest aktiv med hundepigen.

 

Som Pivpiv skriver, så en masse info om aktivitetslege. For der er jo nogle som stresser over det i stedet.

 

 

Og husk lige at give besked når bogen udkommer:-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Gæst Beaglepack

At nætterne kan være en prøvelse at komme igennem. Mine hvalpe har været forskellige på det område. Den første var der ingen ko på isen - så derfor var det lidt af et chok (om jeg så må sige) da jeg fik den efterfølgende.

 

Noget af nætterne gik således sådan - at jeg sad/lå i min bedste slumrestol med et styk hvalp på maven (under et tæppe) - så sov vi eller rettere hvalpen allerbedst

A han ikke kunne holde sig tør og måtte ud om natten op til flere gange - det var vinter og bidende frost dengang.

 

Det syntes jeg var et stort minus og her ville jeg godt have haft nogle råd - for jeg sov nærmest ikke en hel nat gennem flere måneder - virkelig træls.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg var seriøst chokeret over HVOR hårdt det var at få en hvalp. Jeg havde læst og læst, men det havde hundehvalpen ikke :lol:

 

og så synes jeg det er vigtigt at understrege at kvalitet er 1000 gange bedre end kvantitet når det kommer til socialisering. Hvad Karla ikke er blevet slæbt igennem i socialiseringens hellige navn :roll: endte jo med at give mig selv total stress over det! Og næsten også hundehvalpen.... Johna derimod har bare været med i dagligdagen og low and behold, kræet tager alle nye oplevelser oppefra og ned og har altid gjort det... På trods af, at hun hverken mødte bondegårdsdyr, trehjulede knallerter eller mennesker med fuldskæg og bakkenbarter i de første 16 uger af sit liv...

Link til indlæg
Del på andre sites

uha, noget om sprog. Jeg har mange hvalpejere som ikke har begreb om bare det grundlæggende i hvordan en utryg hund ser ud. Og så ser de slet ik og at det ike når deres hvalp for eksempel trækker sig fra en anden hund og at det i den forbindelse ikke hjælper spor at hvalpen påtvinges en hilsen.

 

At mange oplevelser ikke er lig med gode oplevelser og at hvalpe er så forskellige at disponeringen til miljøet ALTID skal være på hvalpens primisser.

 

At de skal kunne sige fra på hvalpens vejne og overfor "kloge" mennesker de møder på deres vej.

 

At nogle hvalpe ikke bare bider, men går aligator amok til højre og venstre og at det stadig ikke betyder at hvalpen vil bestemme noget som helst. Og at hvalpen helt af sig selv faktisk stopper med at bide, hvis de ikke putter en masse konflikter eller dårlig læring ind i det at legebide. Jeg har nemlig jævnligt hvalpeejere som tror at en hvalp/hund skal lære ikke at bide, da den ellers vil bide alvorligt som voksen- og dette har jo slet ingen sammenhæng med hinanden, udover oplæring i hvor HÅRDT der evt bides.

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu har jeg jo en til to hvalpe om året her i huset, og det jeg lægger vægt på, det er at kende den som har opdrættet kuldet, ikke bare alle de floskler der kommer por. automatik fra vedkommende...F. eks. blev jeg selv vildt overrasket ved 3. køb hos samme avler, hvor jeg så oplevede hvor lidt tæve og hendes små hvalpe fik lov til at være sammen, hvor lidt foder der blev tæve og hvalpe tilbudt...Og hvor lidt tid kuldet var sammen med mennesker...Der var nemlig desværre gået penge i det at avle.

Det med at bide til højre og venstre som hvalp, har helt og aldeles sikkert noget at gøre med hvor meget hvalpene er sammen med tæven, og aller helst deres far, hvilket jo er yderst sjældent tilfældet... De hvalpe vor forældredyr har været sammen om prægningen af kuldet sammen med opdrætter, der er ikke nogen som ikke har lært bidehæmning....Det er min erfaring efter ca. 150 hvalpe over 20 år. Opdrættet her...Plus alle de nye hvalpe fra andre avlere.

Mine erfaring med hensyn til kommende hvalpe købere er, at disse m å være i stand til at håndtere konflikter, at de skal hvile i dem selv og have styr på dem selv...De skal besøge opdrætter af flere omgange, og også gerne inden hvalpene er født, så de kan danne sig et indtryk....

Endelig, så er en velpræget hvalp ikke bange for noget, den traver frejdigt ud i verden...Og så lige det med at lære at gå pænt i snor, det er noget af det vigtigste, for det er ulideligt at gå med en hund som trækker, som voksen...Så være også opmærksom på, at fra man får hvalpen hjem til den er 12 uger, er der hvor indkaldet læres aller nemmest og bedst. Og så¨ud og find en træningsplads som passer til en gerne inden hvalpen er hjemtaget.

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu har jeg kun haft én hund fra hvalp af - men sidder her og tænker at Ayo må have været ekstremt nem. Jeg synes hvalpetiden var SÅ hyggelig og skøn! :lun::genert: Altså ikke bare fordi hun var lille og nuttet - men hun sov igennem fra dag ét af, hele natten, har aldrig bidt noget i stykker, har aldrig bidt i os, har altid haft masse af gåpåmod og sjove indslag, på den gode måde. Jeg har aldrig været træt af hende som hvalp - og det mener jeg fra hjertet af - jeg har aldrig tænkt "Møghvalp!". Det eneste jeg syntes var hårdt, det var alene hjemme træningen, fordi hun brugte 3 mdr på at lære det - men ellers, så nej - så elskede jeg virkelig hvalpetiden. :hjerte:

 

Men derudover, så synes jeg - i forhold til hvad jeg høre fra andre omkring deres hvalpe - at de ting I foreslår er virkelig relevante og gode at få med! :5up:

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu har jeg kun haft én hund fra hvalp af - men sidder her og tænker at Ayo må have været ekstremt nem. Jeg synes hvalpetiden var SÅ hyggelig og skøn! :lun::genert: Altså ikke bare fordi hun var lille og nuttet - men hun sov igennem fra dag ét af, hele natten, har aldrig bidt noget i stykker, har aldrig bidt i os, har altid haft masse af gåpåmod og sjove indslag, på den gode måde. Jeg har aldrig været træt af hende som hvalp - og det mener jeg fra hjertet af - jeg har aldrig tænkt "Møghvalp!". Det eneste jeg syntes var hårdt, det var alene hjemme træningen, fordi hun brugte 3 mdr på at lære det - men ellers, så nej - så elskede jeg virkelig hvalpetiden. :hjerte:

 

Men derudover, så synes jeg - i forhold til hvad jeg høre fra andre omkring deres hvalpe - at de ting I foreslår er virkelig relevante og gode at få med! :5up:

 

Præcis samme oplevelse jeg havde med Rigmor! Super let, eneste lidt hårde ting var at lære hende at være alene. Men nu er hun jo også en selskabshund.

Ej, hun bed dog et par dyre stiletter i stykker :lol:

 

Sorry for OT

  • Like 1
Link til indlæg
Del på andre sites

Indkald, indkald og så indkald. De fleste hvalpe følger ejer når de er helt små og kommer når de har lært deres navn og der bliver kaldt. Det er så ikke altid det holder ved når hvalpen bliver unghund/kønsmoden og får mere selvtillid og lækkert hår.

 

At båndet ml. hund og ejer styrkes rigtig godt ved sjove oplevelser og lege der stimulerer. Ikke kaste hvalpen/unghunden ind i en hundeskov, bare fordi så sover den så godt i eftermiddag.

 

Udvælge nogle rolige voksenhunde den kan hilse på. Gerne forskellige racer og køn.

 

Og jo. Hvalpen tisser ikke på dit gulv for 10. gang for at være provokerende. Hører bare for tit at "den vidste godt den gjorde noget forkert, for den skammede sig". Bavl.

Link til indlæg
Del på andre sites

Som nogen ved, er jeg ved at skrive bog nr. 2. Denne bog kommer til at handle om hvalpe. Om det jeg synes man bør vide noget om som hvalpeejer. Men en ting er hvad jeg synes er godt at vide, noget andet er muligvis hvad hvalpeejeren synes?

 

Bogen kommer til at dreje sig en del om, hvordan en hvalp oplever verden, f.eks. fysiske billeder på hvordan verden ser ud fra en lille hvalps perspektiv, hvordan det ser ud når en stor hund nærmer sig osv.

 

Min bog skrives naturligvis ud fra mine egne forudsætninger dels som mangeårig hundeejer dels som adfærdsbehandler og instruktør. Men lægger jeg for meget vægt på hvad jeg gerne vil give videre ud fra mine erfaringer og har jeg for lidt med at det som hvalpeejeren lægger vægt på? Det er spørgsmålet..

Derfor vil jeg være taknemmelig for dine in put ift. hvad du har manglet af vide noget om, da du fik din første hvalp.

 

Jeg skriver en del om opdragelse, mere end om formel træning, altså fornuftig grænsesætning, soignering, aktivering, holdning til opdragelse og om de ting vi som hvalpeejere kommer ud for, at hvalpen gnaver i alt, ikke vil gå videre på turen og sådanne almene ting.

Der kommer naturligvis en del adfærdsstof med også, men altså, hvad ville du gerne have vidst?

 

Nu er det mange år siden jeg var førstegangshundeejer, og selv om jeg har haft hund i 20 år, og flere af dem, er der dog en ting jeg kan huske jeg har savnet af flere omgange:

Hvordan finder man en dygtig og kompetent træner?

Link til indlæg
Del på andre sites

Hov, kom lige i tanke om en mere. Kontaktøvelser og hyggelige små lege på gåturen. Da vi havde hvalp sidste gang, kunne jeg rigtig godt have tænkt mig at vide noget om hvor vigtigt det kan være og hvor meget man kan få forærende ved at være sjov at være sammen med på gåturen. Og at gåture ikke bare er gåture, men en fantastisk måde at stimulere hunden på, skabe et godt sammenhold og vise hunden, at man er værd at være sammen med, fordi man sætter gang i nogle sjove aktiviteter eller er total mester i at finde pølsestykker i græsset, som tilfældigvis lige faldt ud af lommen, da hunden kiggede den anden vej :pift:

 

Nå, men tror i hvert fald at det kunne have sparet os for meget besvær med især vores ene hund, hvis vi havde hørt om sådan noget der lidt før, så jeg synes måske det er værd at få med.

 

Giver det mening for dig, Irene? :-D

Link til indlæg
Del på andre sites

Hov, kom lige i tanke om en mere. Kontaktøvelser og hyggelige små lege på gåturen. Da vi havde hvalp sidste gang, kunne jeg rigtig godt have tænkt mig at vide noget om hvor vigtigt det kan være og hvor meget man kan få forærende ved at være sjov at være sammen med på gåturen. Og at gåture ikke bare er gåture, men en fantastisk måde at stimulere hunden på, skabe et godt sammenhold og vise hunden, at man er værd at være sammen med, fordi man sætter gang i nogle sjove aktiviteter eller er total mester i at finde pølsestykker i græsset, som tilfældigvis lige faldt ud af lommen, da hunden kiggede den anden vej :pift:

 

Nå, men tror i hvert fald at det kunne have sparet os for meget besvær med især vores ene hund, hvis vi havde hørt om sådan noget der lidt før, så jeg synes måske det er værd at få med.

 

Giver det mening for dig, Irene? :-D

 

 

Det var det min første bog handlede om, såe jow, det gi'r mening ;-)

Link til indlæg
Del på andre sites

Nu er det mange år siden jeg var førstegangshundeejer, og selv om jeg har haft hund i 20 år, og flere af dem, er der dog en ting jeg kan huske jeg har savnet af flere omgange:

Hvordan finder man en dygtig og kompetent træner?

 

Det er også svært at rådgive om, jeg ligger ikke inde med en liste over dem. Men jeg kan anbefale hvalpeejeren at finde sin holdning ud fra viden om adfærd og læringspsykologi og så tage rundt og se på træning uden hvalp.

Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg synes, det er supervigtigt for klippe/trimmeracer, at ny ejer sørger for at de bliver bekendt og trygge ved at stå på et trimmebord og ligeledes, at blive rørt ved alle steder. De fleste af slagsen har så nok prøvet det hos opdrætter, men hvis ny ejer bare synes, at tilvænning til pelsarbejde kan vente, til det er yderst nødvendigt, vil vovsen nok få en skidt oplevelse.

Jeg har oplevet at en dyrlægebekendt ringede og spurgte til min race, cockeren. Netop mht til trimning. Hun havde ejere, der havde tid hos hundefrisør og så kom til dyrlæge for lige inden, at få en beroligende indsprøjtning, ellers kunne hundefrisøren ikke klare dem, og sandsynligvis bed de af skræk og ligeledes pga , at de ikke var udredt for filtere. For ejer havde aldrig jævnlig gjort dette pelsarbejde og så venter de , til hunden er så sammenfiltret, at alt gør ondt.

Og det der burde være en hyggestund mellem hund og ejer bliver et stressmareridt for begge og skidesynd for hundene..

I øvrigt gør denne tilvænning også dr dyrs arbejde lettere.

Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Tilføj...